-->

Women Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



Women Studies 2012 December UGC NET Solved Question Paper II



1. Which feminist thought suggests thatgender equality can be realized by eliminating the cultural notion of gender?





(A) Socialist feminism





(B) Post-modern feminism





(C) Radical feminism





(D) Neo classical feminism





Answer: (C)











2. AYUSH is a part of _______ Health Programme.





(A) NFHS





(B) NRHM





(C) RCH





(D) NACO





Answer: (B)











3. Gender Roles:





(A) Are result of differences in biological aptitude.





(B) Are roles ascribed by men and women.





(C) Roles assigned by the society to each sex.





(D) Roles assigned by the society to men.





Answer: (C)











4. Who was the first Indian Woman Chief Minister of an Indian State?





(A) Smt. Jayalalitha





(B) Sheila Dikshit





(C) Mrs. Sucheta Kripalani





(D) Sarojini Naidu





Answer: (C)











5. Choose the correct expansion of UNIFEM:





(A) United Nations Development Fund for Women





(B) United Nations International Fund for Women





(C) United Nations International Fund for Education of Women





(D) United Nations Development Fund for Education of Women





Answer: (B)








6. Which one of the given issues is not raised by the women’s organisations in the post-independence period?





(A) Lack of maternity benefit.





(B) Lack of child care provisions.





(C) Wage discrimination between men and women.





(D) Replacement of male workers with female workers.





Answer: (D)











7. Match the List – I (Authors) with List – II (Books)





List – I                                    List – II





a. Juliet Mitchell                      1. The History of Doing





b. RadhaKumar                       2. The Second Sex





c. Maithreyee Choudari          3. Women’s Estate





d. Simone de Beauvoir           4. Indian Women’s Movement





Codes:





      a b c d





(A) 3 1 4 2





(B) 3 4 1 2





(C) 4 1 2 3





(D) 2 1 3 4





Answer: (A)











8. Arrange the chronological sequence of the legislations according to their year of enactment:





i. Domestic Violence Bill





ii. Juvenile Justice Act





iii. Child Labour (Prohibition and Protection) Act





iv. National Commission for Women Act





Codes:





(A) iii, iv, ii, i





(B) iii, i, ii, iv





(C) iv, i, ii, iii





(D) i, ii, iii, iv





Answer: (A)











9. Among the following pair which is not correctly matched?





(A) Krishna Teerath – Minister for Women and Child Welfare





(B) Medha Patkar – Eco-Feminist





(C) Jayanti Patnaik – Chairperson, NCW





(D) Vandana Shiva – Booker Prize Winner





Answer: (D)











10. Assertion (A): In India, large percentage of women cannot take decision independently not even related to their own life.





Reason (R): In India, large percentage of women do not have political power.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation for (A).





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is true, (R) is false.





Answer: (B)











11. Which States have Literacy Rate above 90% as per 2011 census?





(A) Kerala, Tamil Nadu, Mizoram





(B) Kerala, Lakshadweep, Mizoram





(C) Kerala, Manipur, Goa





(D) Kerala, Manipur, Mizoram





Answer: (B)











12. Assertion (A): Teaching of feminism and women’s studies in India has been depending on western feminist theory.





Reason (R): The body of theoretical knowledge based on empirical research have not been established in India.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).





(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation for (A).





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) Both (A) and (R) are true.





Answer: (A)











13. Arrange the following chronologically according to the year:





i. New Population Policy of India





ii. Towards Equality





iii. National Empowerment Policy for Women.





iv. Shram Shakti Report





(A) i ii iii iv





(B) ii iii i iv





(C) iv i ii iii





(D) ii iv i iii





Answer: (D)











14. According to the Marriage Act, in which year the minimum age at marriage has been raised to 18 years for girls?





(A) 1961





(B) 1981





(C) 1975





(D) 1978





Answer: (D)











15. Assertion (A): Mental health is an important dimension of women’s health.





Reason (R): Mental health is viewed as interface between domestic violence and health.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (A) is false, (R) is true.





(D) (R) is false, (A) is true.





Answer: (B)











16. Reproductive rights include the rights of all individual and couples :





i. Reproduction free of discrimination.





ii. Reproduction without coercision and violence.





iii. Reproduction without wedlock.





iv. Reproduction without safe motherhood.





Codes:





(A) i and iv only correct.





(B) ii and iii only correct.





(C) i and ii only correct.





(D) i, ii and iv only correct.





Answer: (B)











17. Marxist feminist attempt to explain how





i. Gender relations operate in a society.





ii. Gender relations are universal.





iii. Gender relations are connected with processes of production and reproduction.





iv. Gender relations are crucial for property.





Codes:





(A) i and iii only





(B) i, ii, iv only





(C) i, iii, iv only





(D) ii and iv only





Answer: (A)











18. Assertion (A): Gender budgeting focuses on women.





Reason (R): Nearly two third of illiterate people in the world are women.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).





Answer: (C)











19. Match List – I (Thinkers) with List – II (View):





List – I                                                            List – II





a. Clara Zetkin, Juliet Mitchel                         1. Liberty of education and employment





b. Jane Flax, Margaret Benston                      2. Women’s work outside home and domestic work





c. Mary Wollstone Craft, Betty Friedan         3. Equality in terms of women’s rights for reproduction





d. Kate Millet, Mary Daly                              4. Equality with reference to masculine and feminine traits





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 2 4





(B) 1 2 4 3





(C) 1 2 3 4





(D) 3 2 1 4





Answer: (D)











20. Friedrich Engels in his book “The Origin of the Family, Private Property and the State”, said:





(A) Women’s sub-ordination was biological.





(B) The overthrow of mother right constituted the world historic defeat of the female sex.





(C) Biology is destiny.





(D) Invisibility of women’s work in pre-history period.





Answer: (B)











21. Assertion (A): Laws do not automatically change social structure.





Reason (R): Laws are generally improperly enforced and are subject to the executive control of the State.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true and (R)is the correct explanation for (A).





(B) Both (A) and (R) are true, and (R) is not the correct explanation for (A).





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is true, (R) is false.





Answer: (A)











22. Which is not the form of qualitative research?





(A) Case study





(B) Oral history





(C) Survey





(D) Focus group discussion





Answer: (C)











23. What is the expansion for IWRAW?





(A) Indian Women’s Association for Women’s Rights.





(B) International Women’s Rights Action Watch.





(C) International Women’s Rights and Welfare Association.





(D) Indian Women’s Rights Action Watch.





Answer: (B)











24. Among the following which pair is not correctly matched?





(A) Women in Modern India -Neera Desai





(B) Manushi –Madhu Kishwar





(C) Second Stage –Betty Friedan





(D) Women and Society –Uma Chakravarti





Answer: (D)











25. List out the group of autonomous organisations under Ministry of Women and Child Development:





(A) NIPCCD, NCW, CSWB





(B) NIPCCD, CSWB, DWCRA





(C) NCW, RMK, NRHM





(D) CSWB, NIPCCD, NRHM





Answer: (A)











26. Among the following pair which is correctly matched?





(A) Sarala Devi Chaudhuri – Founder of Bharat Stree Mahamandal





(B) Kamala Devi Chattopadhyay – Founder of Indian Association for Women’s Studies





(C) Vina Mazumdar – Founder of Women India Association





(D) Sarojini Naidu – Founder of National Council for Women





Answer: (A)











27. Assertion (A): Women and girls bear more consequences of gender based violence as compared with that of men.





Reason (R): Women and girls are the primary target for gender based violence.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).





(D) Both (A) and (R) are true.





Answer: (C)











28. Arrange chronologically the following Chairpersons of National Commission for Women from present to past:





(A) Mohini Giri, Jayanti Patnaik, Girija Vyas, Poornima Advani.





(B) Girija Vyas, Poornima Advani, Mohini Giri, Jayanti Patnaik.





(C) Girija Vyas, Jayanti Patnaik, Mohini Giri, Poornima Advani.





(D) Girija Vyas, Mohini Giri, Poornima Advani, Jayanti Patnaik.





Answer: (B)











29. Which pair of feminist advocated interactive methodology?





(A) Margret Eichler and Rose Mary Tong





(B) Nancy Kleiber and Linda Light





(C) Mary Maynard and Arlie Russell





(D) Hanley and Marilyn J.





Answer: (B)











30. Arrange the chronological sequence of the establishments according to the year of their initiation.





i. Dept. of Women and Child Development





ii. National Perspective Plan for Women





iii. UGC-Centres for Women’s Studies





iv. Sarv Shiksha Abhiyan





Codes:





(A) i, ii, iii, iv





(B) ii, i, iii, iv





(C) iii, i, ii, iv





(D) i, iii, ii, iv





Answer: (A)











31. ‘Women’s Component Plan’ was initiated in which five year plan?





(A) 6th five year plan





(B) 7th five year plan





(C) 5th five year plan





(D) 9th five year plan





Answer: (D)











32. Among the following which is not an objective of Rashtriya Mahila Kosh?





(A) To advise the government on all policy matters affecting women.





(B) To promote the provision of micro credit to poor women.





(C) To demonstrate and replicate participatory approach in the organisation of women’s group.





(D) To link with thrift and savings with credit.





Answer: (A)











33. Assertion (A): The self-help group of women have been found very effective in organizing and sensitizing women.





Reason (R): The self-help group of women are supported by educated women.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











34. The chief barriers of female education in India are:





i. Shortage of female teachers.





ii. Inadequate school facilities.





iii. Gender bias in school curriculum.





iv. Inadequate English schools.





Codes:





(A) i, ii only





(B) i, ii, and iii only





(C) iv only





(D) iii, and iv only





Answer: (B)











35. Which International Conference had the thrust on the concept of empowerment?





(A) Mexico





(B) Beijing





(C) Copenhagen





(D) Nairobi





Answer: (D)











36. The Department of Women and Child Development provides for the schemes.





i. Short stay homes for women and girls.





ii. Hostels for working women.





iii. Condensed courses of education for elderly women.





iv. Family Counselling Centres.





Codes:





(A) i, ii, iii only





(B) ii, iii, and iv only





(C) i, ii, and iv only





(D) i, iii, only





Answer: (C)








37. Match the following from List – I (Authors) and List – II (Books):





List – I                        List – II





a. Pandita Rama Bai   1. Recasting Women Essays in Colonial History





b. Neera Desai             2. High Caste Hindu Women





c. Sangari. K               3. Decade of Women’s Movement in India





d. K. Jayawandana     4. Feminism and Nationalism in Third World





Codes:





       a b c d





(A) 2 3 1 4





(B) 1 3 2 4





(C) 4 2 1 3





(D) 4 1 2 3





Answer: (A)











38. Which Social Reformer viewed “The subjugation of women as an instrument for maintaining Brahminical dominance in Indian society”?





(A) Jyotiba Phule





(B) Raja Ram Mohan Roy





(C) I.C. Vidya Sagar





(D) Karve





Answer: (A)











39. What are the indicators used for calculating the dimension ‘A long and healthy life’ of Human Development Index?





i. 7+ Literacy Rate





ii. Infant Mortality Rate





iii. Life expectancy at age I





iv. Maternal Mortality Rate





Codes:





(A) i, ii, iii and iv are correct.





(B) ii, and iii are correct.





(C) ii, iii, and iv are correct.





(D) i only correct.





Answer: (B)











40. According to the National Rural Employment Guarantee Act, the percentage of women beneficiaries shall be:





(A) 50 %





(B) 75 %





(C) 33 %





(D) 100 %





Answer: (C)











41. Which article of the Constitution of India provides ‘The State to make any special provision in favour of women and children’?





(A) Article 14 (A)





(B) Article 39 (C)





(C) Article 19 (2)





(D) Article 15 (3)





Answer: (D)











42. Among the following which is not an ideology of feminism?





(A) Identifying the existing social realities from the standpoint of women.





(B) Questioning the gender blindness of mainstream theories.





(C) Questioning the power of dominant classes.





(D) Promoting the replacement of dominant classes.





Answer: (D)











43. Women’s studies became an academic discipline during:





(A) Second wave feminism





(B) First wave feminism





(C) Third wave feminism





(D) Fourth wave feminism





Answer: (A)











44. Name the Crèche Scheme introduced by the Ministry of Women and Child Development for the children of working mothers in 2006.





(A) Rajiv Gandhi National Creche Scheme





(B) Indira Gandhi National Creche Scheme





(C) Sishu Vikas Creche Scheme





(D) Jawahar National Creche Scheme





Answer: (A)











45. Queer theory relates to





i. gay and lesbian politics.





ii. Question of usefulness of Gendered binary distinctions.





iii. Promotion of heterosexuality.





iv. Promotion of sexual identities.





Codes:





(A) i and iv only correct





(B) i, ii and iv are correct





(C) i and ii are correct





(D) i, ii, iii and iv are correct





Answer: (B)











Read the following paragraph and answer question numbers 46 to 50.





The increasing participation of women in the waged labour force has brought into focus a number of gender related issues, including inequality and sexual harassment at the work place. However, what constitutes sexual harassment, especially in the less severe form, is still being debated (Wise and Stanley, 1987, Ramazanoglu, 1987). The term sexual harassment came first into use in 1974 during a Cornell University course on “Women and Work” in which women were encouraged to talk about their experiences in the work force (Farley, 1978: xi). Unlike rape, sexual harassment had occurred for centuries without being named, as such (Bulsarnik, 1978, Backhouse and Cohen, 1978, Farley 1978, this has important implications. In Mc Kinnon’s words lacking a team to express it, sexual harassment was literally unspeakable which made a generalized shared and social definition of it inaccessible. The unnamed could not be mistaken for the non-existent.





That sexual harassment could be prevalent and yet nameless is a paradox. This may be understandable in the context of the private/public split, the “desexualisation” of organisations, and “male sexual prerogative”.





The private/public division is featured prominently in much feminist literature. There it is viewed as crucial in understanding gender relation and power allocation between men and women and between adult and children (Elshtain, 1981. Stacey and Price 1981. Hamilton, 1978). Until this century men have dominated the public realm, women have been identified with the private realm, unpaid labour biological functions and nature (Sydie, 1988).This is not to say that men have not been also dominant in the private domain.





The private/public split is crucial in understanding how sexuality views. As Hearn and Parkin comment. “Sexuality is often considered primarily biological and socially part of the private domain. Both these assumptions have been disputed.” Until very recently organisations have been viewed as “desexualized” apparently inhabited, the words of Hearn and Parkin by “a bread of strange, a sexual eunuch figures”. This portrayal, it is argued is partly related to the way organisational theorists have neglected the more general issue of gender. This avoidance has been described as “bizarre”. In addition, the process of asexual portrayal of organisation and their desexualisation have involved a number of developments. These include: Privatizing sexuality, rationality and control over the body and time.











46. According to Elshtain the use of private and public division in feminist literature is useful in





i. Understanding gender relations between men and women.





ii. Understanding power allocation between men and women.





iii. Understanding the relations in private realm.





iv. Understanding the relations in public realm.





Codes:





(A) iii and iv only correct.





(B) ii and iii only correct.





(C) i and ii only correct.





(D) i, ii and iii only correct.





Answer: (C)











47. Assertion (A): Sexuality is often considered primarily biological and socially the part of private domain.





Reason (R): Men dominate over women in sexual relations.





Codes:





(A) (A) is true, (R) is false.





(B) (R) is true, (A) is false.





(C) (A) and (R) both are false.





(D) (A) and (R) both are true.





Answer: (D)











48. The term ‘Bizarre’ is associated with





(A) Inclusion of sexual harassment issues at workplace.





(B) Exclusion of sexual harassment issues at workplace.





(C) Desexualisation of workplace.





(D) Advocacy against sexual harassment at workplace.





Answer: (C)











49. Sexual harassment at workplace prevalent and yet nameless because:





i. of biological division of labour.





ii. of male sexual prerogative.





iii. of male dominance at work place.





iv. Women do not accept sexual harassment as normal behaviourof men.





Codes:





(A) i and ii are correct.





(B) i and iii are correct.





(C) iii and iv are correct.





(D) i, ii and iii are correct.





Answer: (D)











50. What is the need for the term ‘sexual harassment’?





i. Sexual harassment remained unspeakable for centuries.





ii. Sexual harassment being prevalent but nameless.





iii. Increased workforce participation of women in wage labour.





iv. Sexual harassment reduces the women’s workforce participation.





Codes:





(A) i and ii only correct.





(B) i, ii and iii only correct.





(C) iii and iv only correct.





(D) iv only correct.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting