-->

Women Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



Women Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II



1. Which feminist thought suggest that gender equality can be realized by eliminating the cultural notion of gender?





(A) Post-modern Feminism





(B) Radical Feminism





(C) Neo-classical Feminism





(D) Socialist Feminism





Answer: (B)











2. Among the following women whose name is closely associated with Central Social Welfare Board?





(A) Dr. Annie Besant





(B) Aruna Asaf Ali





(C) Vijayalakshmi Pandit





(D) Durgabai Deshmukh





Answer: (D)











3. Germaine Greer coined the term Female Eunuch to describe





(A) The biological inferiority of women





(B) The idealization of women in society





(C) Castration of women by aspects of patriarchy





(D) The motherhood of women


Answer: (C)











4. Equal Remuneration Act provides that





(i) Women and men will be paid equally for doing the same work.





(ii) There will be no discrimination against women at the time of recruitment.





(iii) The employer is bound to maintain a register of the workers.





(iv) There will be no discrimination against women workers in any condition of service like promotion, training or transfer.





Codes:





(A) (i), (ii), (iii) and (iv)





(B) (i) and (ii) only





(C) (ii) and (iii) only





(D) (i) and (iv) only





Answer: (A)











5. Mark out the factor contributing to high maternal mortality rate





(A) Antenatal care





(B) Education





(C) Increase in the number of working women





(D) Early marriage





Answer: (D)











6. Institutional initiatives for women’s issues in the post-independence period are





(i) Constitutional provisions and social legislations





(ii) The Brahmo Samaj





(iii) Indian Association for Women’s Studies





(iv) The Women’s India Association





Codes:





(A) (i) and (iii) only





(B) (i), (ii) and (iii) only





(C) (ii) and (iii) only





(D) (i), (ii) and (iv) only





Answer: (A)











7. Gender disaggregated data are the basis for





(A) Analysis of women’s work





(B) Gender sensitive policy formulation and programme planning





(C) Gender mainstreaming





(D) Gender sensitization





Answer: (B)











8. The first Research Centre for women was established in 1974 by:





(A) SNDT Women’s University





(B) ICSSR





(C) Centre for Women’s Development Studies





(D) UGC





Answer: (A)











9. Match the following from List – I and List – II:





List – I                                                                                    List – II





(a) Department of Women and Child Development              (i) 1975





(b) Integrated Child Development Scheme                            (ii) 1985





(c) Juvenile Justice Act                                                           (iii) 2000





(d) Indian Association for Women’s Studies                          (iv) 1982





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (i) (ii)





(B) (iii) (iv) (i) (ii)





(C) (ii) (i) (iii) (iv)





(D) (ii) (iv) (iii) (i)





Answer: (C)











10. ‘ASHA’ denotes:





(A) Association of Scientific Health Activists





(B) Association of Social Health Activists





(C) Accredited Social Health Activists





(D) Accredited Social Health Association





Answer: (C)











11. Which one of the following pair is not correctly matched?





(A) Kishori Shakti Yojana – National Programme for Adolescent Girls





(B) AYUSH – Progrmme to revitalise local Health Traditions





(C) SWADHAR – Programme for women in difficult circumstances





(D) Janani Suraksha Yojana – Programme for disabled mothers





Answer: (D)











12. Women’s studies researchers viewed women as





(A) Objects and consumers





(B) Subjects and producers





(C) Objects and producers





(D) Subjects and consumers





Answer: (B)











13. Assertion (A): The percentages of women in the higher levels of political bodies are negligible.





Reason (R): The money and muscle power associated with the electoral bodies inhibits women’s political participation.





(A) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A)





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is true, (R) is false





Answer: (A)











14. Assertion (A): Education of girls and women in India have reinforced gender role specially motherhood.





Reason (R): In India, women’s education was neglected for many years.





(A) Both (A) and (R) are true, (R) is not the correct explanation for (A).





(B) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).





(C) (R) is true and (A) is false.





(D) Both (A) and (R) are true.





Answer: (A)











15. Who among the following is not an Entrepreneur?





(A) Indira Nooyi





(B) Kiran Mazumdar Shaw





(C) Ekta Kapoor





(D) Kalpana Shah





Answer: (D)











16. Masculinities and femininities are





(i) Gendered rather than non gendered





(ii) Socially constructed rather than naturally





(iii) Changing across time and space





(iv) Based on biological determinism





Codes:





(A) (i) only correct





(B) (iv) only correct





(C) (i), (ii) and (iii) are correct





(D) (i) and (ii) are correct





Answer: (C)











17. ‘Consciousness rising’ is the major agenda discussed by





(A) Liberals





(B) Post-modernist





(C) Marxist





(D) Radicals





Answer: (B)











18. Match the List – I (Thinkers) with List – II:





List – I                                    List – II





(a) John Stuart Mill                 (i) Marxist feminism





(b) Jane Flax                            (ii) Radical feminism





(c) Clara Zetkin                       (iii) Liberal feminism





(d) Shulamith Firestone          (iv) Socialist feminism





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (i) (iv) (ii)





(C) (ii) (i) (iv) (iii)





(D) (i) (iv) (iii) (ii)





Answer: (B)











19. Assertion (A): Violence against women is a universal problem that must be condemned.





Reason (R): Violence affects the lives of millions of women worldwide.





(A) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are true.





Answer: (A)











20. Parivarik Mahila Lok Adalats Programme was launched in 1996 by





(A) The Commission for SC/ST





(B) The Human Rights Commission





(C) The National Commission for Women





(D) The National Law Commission





Answer: (C)











21. Women’s studies find its relevance in the ways:





(i) To uncover the gender discrimination prevailing in the society.





(ii) To mobilize women’s attitude for betterment of their living.





(iii) To provide better jobs for women.





(iv) To activate the women on social and economic issues.





Codes:





(A) (i) and (ii) only





(B) (i), (ii) and (iii) only





(C) (ii) and (iv) only





(D) (i), (ii) and (iv) only





Answer: (D)











22. Arrange the chronological sequence of the laws with the year of their enactment.





(i) The 73rd and 74th Constitutional Amendment Act





(ii) Medical Termination of Pregnancy Act





(iii) The Equal Remuneration Act





(iv) Child Labour (Prohibition and Regulation) Act





Codes:





(A) (iii), (ii), (iv), (i)





(B) (ii), (iv), (i), (iii)





(C) (ii), (iii), (iv), (i)





(D) (iii), (iv), (i), (ii)





Answer: (C)











23. Assertion (A): Empowerment of women is closely associated with women’s participation in unorganized sector.





Reason (R): Empowerment of women is related to enhancement of women’s capabilities and decision.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) (A) is false, (R) is true.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is true, (R) is false.





Answer: (B)











24. Which group of thinkers belongs to Radical feminism?





(A) Kate Millet, Mary Daly, Shulamith Firestone





(B) Kate Millet, Mary Daly, Juliet Mitchell





(C) Mary Daly, Juliet Mitchell, Cixous





(D) Shulamith Firestone, Mary Daly, Cixous





Answer: (A)











25. Name the last Muslim women rulers of Delhi





(A) Begum Hara





(B) Begum Mumtaz





(C) Razia Sultan





(D) Sultana Begum





Answer: (C)











26. Women are highly concentrated in low paying jobs ____ this exemplifies





(A) Matriarchy





(B) Sexual Harassment





(C) Feminisation of Poverty





(D) Institutional Sexism





Answer: (D)











27. Which of the following pair is not correctly matched?





(A) Mrs. Indira Gandhi – First woman winner of Bharat Ratna





(B) Mrs. Sarojini Naidu – First woman Governor of India





(C) Mrs. Leila Seth – First woman Chief Justice of a High Court





(D) Mrs. Vijaya Laxmi Pandit – First woman President of Indian National Congress





Answer: (D)











28. Mark out the incorrect statement about seeking divorce in India





(A) The personal laws do not discriminate between the husband’s and wife’s rights.





(B) The personal laws discriminate between the husband’s and wife’s rights.





(C) The Muslim law grants absolute power to the husband to dissolve the marriage.





(D) In the Muslim law, the wife can seek dissolution only by mutual consent.





Answer: (A)











29. Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) was launched in the IXth Five Year Plan to





(A) Bridge all the gender and social gaps in education.





(B)Universalisation of Elementary Education.





(C) Education for all.





(D) Education for the weaker sections.





Answer: (B)











30. Which of the following is not an indicator for calculating Human Development Index?





(A) Long and Healthy Life





(B) Dimension of Knowledge





(C) Participation in Decision Making





(D) Decent Standard of Living





Answer: (C)











31. Match the following from List – I and List – II





List – I                                    List – II





(Name of Leaders)                  (Name of the Country)





(a) Sirimavo Bandaranaike      (i) Pakistan





(b) Margaret Thatcher             (ii) Sri Lanka





(c) Benazir Bhutto                  (iii) Ireland





(d) Mary Robinson                  (iv) Britain





Codes:





        (a) (b) (c) (d)





(A) (iv) (iii) (i) (ii)





(B) (ii) (iii) (iv) (i)





(C) (iv) (i) (ii) (iii)





(D) (ii) (iv) (i) (iii)





Answer: (D)











32. Which of the following is not correctly matched?





(A) Second Stage – Betty Friedan





(B) Pure Lust – Mary Daly





(C) Feminist Politics and Human Nature – Alison Jaggar





(D) The Dialectic of Sex – Kate Millet





Answer: (D)











33. Arrange the chronological sequence of the establishment according to the year of their initiation.





(i) UGC Centres for Women’s Studies





(ii) Department of Women and Child Welfare





(iii) Central Social Welfare Board





(iv) National Rural Health Mission





Codes:





(A) (iii) (ii) (i) (iv)





(B) (i) (iii) (ii) (iv)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (iv) (iii) (ii) (i)





Answer: (A)











34. CSWI (1974) denotes as





(A) Council on the Status of Women in India





(B) Committee on the Status of Women in India





(C) Centre on the Status of Women in India





(D) Commission on the Status of Women in India





Answer: (B)











35. Who was the chairperson of the National Commission for Self Employed Women in 1987?





(A) Vina Mazumdar





(B) Ela Bhat





(C) Madhuri Sha





(D) Armati Desai





Answer: (B)











36. Who has edited the book on “Narratives from the women’s studies family”?





(A) Devaki Jain and Pam Rajput





(B) Neera Desai and Maithreyi Krishnaraj





(C) Divya Pandey and Meera Sharma





(D) Devaki Jain and Neera Desai





Answer: (B)











37. Assertion (A): One of the constraints faced by women entrepreneurs is the lack of confidence among women.





Reason (R): Members of the family and society are not supportive to the entrepreneurial growth of women.





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation for (A).





(D) Both (A) and (R) are true but (R) is not the explanation for (A).





Answer: (A)











38. National Commission for Child Rights was established in the year





(A) 1993





(B) 2003





(C) 2001





(D) 2007





Answer: (C)











39. The Indecent Representation of Women (Prohibition) Act, 1986 seeks to ban the depiction of women in any form which is:





(i) Indecent for women





(ii) Denigrating to women





(iii) Corrupting or injure the public morality of women





(iv) To deprive the women from certain set roles.





Codes:





(A) (i), (ii) and (iii) only





(B) (i) and (ii) only





(C) (ii) and (iii) only





(D) (i), (ii), (iii) and (iv)





Answer: (A)











40. Which of the Five Year Plans stressed the need for National Policy for the empowerment of women?





(A) Seventh





(B) Ninth





(C) Fifth





(D) Sixth





Answer: (B)











41. Which of the following pair is correctly matched?





(A) Krishna Teerath – Minister for Education





(B) Arundati Roy – Nobel Laureate





(C) Prema Cariyappa – Chairperson Central Social Welfare Board





(D) Purandeswari – Minister for Women and Child Welfare





Answer: (C)











42. Assertion (A): Sexism refers to the belief or attitude that one sex is inferior and less valuable than the other.





Reason (R): Sexism widely prevails in Indian society.





(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation for (A).





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation for (A).





Answer: (D)











43. Child Sex Ratio according to 2011 census is





(A) 900





(B) 914





(C) 924





(D) 940





Answer: (B)











44. Feminist Research aims to





(A) Research on women, by men and for women.





(B) Research for women, by women and on women.





(C) Research on women, about women, and of women.





(D) Research of women by women and for women.





Answer: (C)











45. Among the following which is not an objective of National Commission for Women?





(A) Recommends the punishment for offenders of crime.





(B) Recommends remedial legislative measures.





(C) Review of constitutional and legal safeguards for women.





(D) Advise the Government on all policy matters affecting women.





Answer: (A)











Read the following paragraph and answer questions numbers 46 to 50:





Feminists with varying intellectual frames of reference have put forth diverse positions about privileging the category of gender over women. The shift from women to gender has been viewed by some as a replacement of the study of sexual inequality with the study of the differences between the sexes (Evans 1990). They make a case for the continuing usefulness of the term ‘woman’ for analysis as against the category of gender. The category ‘gender’ is seen as diverting the focus from specific issues concerning women both in the political and academic sphere. However, feminists, especially third world, black and Dalit feminists, have underlined the dangers of presuming a set of common meanings for the category women. They have argued that the category women universalizes and hemogeneises the experiences of white, middle-class and upper-caste women. On the other hand, the use of the category gender allows for the analyses of differences of race, class, caste, nation and sexual orientation between women. The use of the category woman assumes commonality between all women and can at best allow the analysis of the differences among women in an additive or add-on manner. In the analysis of a caste based society, for instance, such an assumption of commonality amounts to a reiteration of the normative status of the upper-caste women. Often the commonality between women is assumed on the basis of their experiences of victimhood as ‘women’ in a patriarchal society. Such an assumption not only universalizes the concept of patriarchy but also argues as if the oppression of caste and class is located in some ‘non-woman’ part of Dalit women. The use of the category gender allows for an analysis of the interlocking structures of oppression and, in fact, goes beyond the analysis of the differences among women by underlining the gendered nature of caste and class oppression.











46. Mark out the correct answer





(A) The category gender universalizes and homogenizes the experiences of race, class and upper caste women.





(B) The category women allows for the analysis of differences of race, class and sexual orientation between women.





(C) The category women assume commonality between all women.





(D) All are correct.





Answer: (C)











47. The category gender is useful for





(A) An analysis of the interlocking structures of oppression.





(B) The analysis of the differences among women.





(C) The analysis of nature of oppression of low caste women.





(D) The analysis of nature of oppression of both caste and class women.





Answer: (A)











48. What is the danger perceived by the feminists in using category gender over women?





(A) It will break the commonality between women.





(B) It diverts the focus from specific issues concerning women in the political and academic sphere.





(C) It will analyze the experiences of victimhood as women.





(D) It will not help in universalizing the concept of patriarchy.





Answer: (B)











49. The shift from women to gender for some feminist implies





(A) The study of differences between the sexes.





(B) The study of sexual inequality.





(C) Both the study of sexual inequality and the differences between the sexes.





(D) The study with the focus of women issues.





Answer: (A)











50. Assertion (A): The shift from women to gender for some feminists is a replacement of the study of the differences between the sexes.





Reason (R): There is the continuing usefulness of the term “woman” for analysis as against the category of gender.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).





(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the explanation of (A).





(C) (A) is true and (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting