-->

Museology and Conservation 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



Museology and Conservation 2013 December UGC NET Solved Question Paper II



1. The book “The Museum Age” was written by





(A) Alma S. Wittlin





(B) G. Ellis Bureaw





(C) Greman Bazin





(D) Richard D. Altick





Answer: (C)











2. Getty Conservations Institute (GCI), is in





(A) Los Angeles





(B) Washington D.C





(C) Rome





(D) London





Answer: (A)











3. Which of the following is a subordinate office of Ministry of Culture, Government of India?





(A) Archeological Survey of India





(B) National Archives, New Delhi





(C) National Museum, New Delhi





(D) National Culture Fund





Answer: (C)











4. National Museum of Natural History, New Delhi runs by





(A) Ministry of Forest, Govt. of India





(B) Ministry of Environment & Forest, Govt. of India





(C) National Council of Science Museum, Govt. of India





(D) Ministry of Railways, Govt. of India





Answer: (B)











5. Prado Museum is in





(A) Italy





(B) Spain





(C) England





(D) France





Answer: (B)











6. What is the present name of the Prince of Wales Museum, Mumbai?





(A) City Museum of Mumbai





(B) Sivaji Museum





(C) Chatrapati Shivaji Vasta Sangrahalaya





(D) Maharashtra Museum





Answer: (C)











7. Code of Hammurabi is housed in





(A) British Museum





(B) Louvre





(C) Hermitage





(D) Smithsonian Institute





Answer: (B)











8. CECA in ICOM-CECA stand for





(A) Committee for Education and Cultural Action





(B) Council for Education and Cultural Activities





(C) Committee for Education and Cultural Affairs





(D) Committee for Education and Creative Activities





Answer: (A)











9. The journal “Studies in Museology” is published by





(A) Museums Associations of India





(B) Bharat Kala Bhavan, Varanasi





(C) University of Calcutta





(D) The M.S. University of Baroda





Answer: (B)











10. The British Museum was formed on collections of:





(A) Tradescants





(B) E. Ashmole





(C) Aldrovandi





(D) Sir Hans Salone





Answer: (B)











11. Who was the first Director General of National Museum, New Delhi?





(A) Grace Morley





(B) L.P. Sihare





(C) N.R. Banerjee





(D) S.S. Biswas





Answer: (B)











12. Myeology is the branch of Biology concerned with study of





(A) Insects





(B) Fungi





(C) Mollusc





(D) Fish





Answer: (B)











13. Which is the chemical used for resizing of paper?





(A) Barium Hydroxide





(B) Formalin





(C) Gelatin with water





(D) Polyvinyl Acetate





Answer: (C)





14. Which chemical is used as bleaching agent for manuscripts?





(A) Trichloro Ethylene





(B) Chloramin





(C) Pyridine





(D) Ammonium solutions





Answer: (B)











15. Which chemical is used for fixing colour of textiles?





(A) Acetic Acid





(B) Nitric Acid





(C) Tartaric Acid





(D) Hydrochloric Acid





Answer: (A)











16. The third part of the number 65.20.4.6 means





(A) The object is 4thcomponent of the 20th object





(B) The object is 4th acquisition of the year 1965





(C) The object is 4th object of the 20th acquisition





(D) The object is 4th object of the 65th acquisition





Answer: (C)











17. Public Relations is a conscious effort to





(A) Educate people





(B) Generate funds





(C) Propagate culture





(D) Influence public perception





Answer: (D)











18. Who was the founder of Asiatic Society, Calcutta?





(A) Prof. R.D. Bhandarkar





(B) Sir. William Jones





(C) Sir. Asutosh Mukherji





(D) Lord Curzon





Answer: (B)











19. Who established Archeological Survey of India?





(A) A. Cunningham





(B) A. Kumaraswamy





(C) Sir. John Marshal





(D) Lord Curzon





Answer: (A)











20. The famous Sun Temple at Konark was built in:





(A) 11th Century





(B) 12th Century





(C) 13th Century





(D) 14th Century





Answer: (C)











21. Assertion (A): In a psychrometer, the dry-bulb thermometer shows a lower temperature than that of a wet-bulb thermometer.





Reason (R): The water on wet-bulb evaporates and lowers the temperature.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (D)











22. Assertion (A): The Accession Register should not be bound.





Reason (R): So that the pages can be easily removed.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (C)











23. Assertion (A): Compact Fluorescent lamps do not need UV filtering.





Reason (R): They do not contain mercury vapors that emit UV rays.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (C)











24. Assertion (A): The colour of silica gel changes as it absorbs moisture.





Reason (R): Because of its natural ability.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right





Answer: (B)











25. Assertion (A): Particular care is needed when working with acetone.





Reason (R): Because it is a non-volatile solvent and poses health hazard.





Codes:





(A) (A) and (R) both are wrong.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (B)











26. Assertion (A): Dyed and bleached cotton or linen fabrics are safe to used, but they had to be thoroughly washed and rinsed before used for museum purpose.





Reason (R): Because they do not contain chemical residues.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (C)











27. Assertion (A): If mould is discovered on an object, keep the object in collection store.





Reason (R): It will prevent the transfer of spores to another collection.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (C)











28. Assertion (A): Basements are the most appropriate locations for storage of museum collections.





Reason (R): Because there is no fluctuation of relative humidity and risks of leaks and floods.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (B)











29. Assertion (A): Every item in a museum collection must carry its accession number at all the times.





Reason (R): To protect collections from theft.





Codes:





(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (B)











30. Assertion (A): Absolute humidity is used to measure the dampness or dryness of the air.





Reason (R): The humidity of the air depends on the temperature of the air.





Codes:











(A) (A) and (R) both are right.





(B) (A) is right, but (R) is wrong.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (B)











31. Arrange the following basic human needs in order of Maslow’s Hierarchy of Needs:





(a) Self development





(b) Safety





(c) Acknowledgement





(d) Food





(A) d, b, c and a





(B) b, d, a and c





(C) b, d, c and a





(D) d, a, c and b





Answer: (A)











32. Arrange the stages of organising a visit of school childrens to a museum in order.





(a) Learning session.





(b) Welcoming the childrens.





(c) Meeting with school teachers.





(d) Discussions and expansion of concepts.





(A) b, c, a and d





(B) c, b, d and a





(C) c, b, a and d





(D) a, c, b and d





Answer: (C)











33. Arrange the stages of construction of a painting from bottom to top.





(a) Paint





(b) Ground





(c) Coating





(d) Support





(A) d, b, a and c





(B) d, c, a and b





(C) c, d, b and a





(D) a, c, b and d





Answer: (A)











34. Arrange the following in chronological order:





(a) Harappa period





(b) Kushan





(c) Shung





(d) Mauryan





Codes:





(A) a, b, c, d





(B) b, c, d, a





(C) d, c, b, a





(D) c, b, d, a





Answer: (C)











35. Arrange the basic steps involved in control process in order:





(a) Remedial actions





(b) Establishment of standards





(c) Measurements of performance





(d) Comparing actual performance with the planned performance





(A) b, c, a and d





(B) c, a, d and b





(C) b, c, d and a





(D) b, a, c and d





Answer: (C)











36. Which of the following devices are used to monitor relative humidity in museums?





(a) Psychrometers





(b) Hygrothermographs





(c) Humidity indicator cards





(d) Aspirating psychrometer





(A) a, b, c and d





(B) a, b and c





(C) b, c and d





(D) a,c and d





Answer: (C)











37. PBC mixtures contain:





(a) Paradichlorobenzene





(b) Benzene





(c)Creosote oil





(d) Butanol





(A) a, b, c and d





(B) a, b and c





(C) a, c and d





(D) a and c





Answer: (B)











38. Which of the following are inorganic materials?





(a) Ceramics





(b) Gold





(c) Bronze





(d) Palm leaf & Birch leaf





(A) a, b, c and d





(B) a, b and c





(C) b, c and d





(D) a, c and d





Answer: (B)

















39. Which of the following animals are mammals?





(a) Bat





(b) Ostrich





(c) Whale





(d) Rat





(A) a, b, c and d





(B) a, b and c





(C) a, c and d





(D) b, c and d





Answer: (C)











40. The function of accession register includes:





(a) Enable a periodic audit





(b) Enable whole collections to be evaluated





(c) Establishes legal ownerships





(d) Identifies each objects with an individual numbers





(A) a, c and d





(B) b, c and d





(C) a, b, c and d





(D) a, b and c





Answer: (C)











41. Match the books in List-I with their authors in List-II:





List-I                                                               List-II





a. Interpreting our Heritage                            i. Freeman Tilden





b. Identity and th Museum Visitor                 ii. Eilean Hooper Greenhill





c. The Manual of Museum Management        iii. Barry Lord





d. Museum and Their visitors                         iv. John H. Falk





Codes:





            a          b          c          d





(A)       i           iv         iii         ii





(B)       i           iii         iv         ii





(C)       i           iv         ii          iii





(D)       iv         ii          i           iii





Answer: (A)











42. Match the museums in List-I with their famous collections in List-II





List-I                                       List-II





a. Baroda Museum                  i. Kurkihar Bronzes





b. Govt. Museum, Madras      ii. Akota Bronzes





c. Patna Museum                     iii. Kaushambi Terracottas





d. Allahabad Museum             iv. Amravati Sculptures





Codes:





             a         b          c          d





(A)       ii          iv         i           iii





(B)        ii         iv         iii         i





(C)       iv         ii          i           iii





(D)        iii        ii          iv         i





Answer: (A)











43. Match the items in List-I with List-II:





List-I                           List-II





a. Foot candle             i. Unit of luminous flux (light) output of lamp





b. lumen                      ii. Imperial unit of illuminance (light intensity) equal to lumen/sq.ft.





c. microwatts/ lumen   iii. Unit of UV radiation





d. Lux                         iv. Unit of Illuminance





Codes:





            a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       ii          i           iii         iv





(C)       iv         iii         ii          i





(D)       iii         iv         i           ii





Answer: (B)











44. Match the documentation terms in List-I with their meaning in List-II:





List-I                           List-II





a. Cataloguing             i. The process of removing an object from collection





b. Accession Register  ii. The process of recording detail and research based information about objects





c. Disposal                   iii. A book used to record each accession when it enters the collection





d. De-accessioning      iv. The process of removing an object from record





Codes:





            a          b          c          d





(A)       ii          iii         i           iv





(B)       i           ii          iv         iii





(C)       iii         ii          iv         i





(D)       iii         iv         i           ii





Answer: (A)











45. Match the items in List-I with items in List-II:





List-I                           List-II





a. Class A fire             i. energized electrical equipment





b. Class B fire             ii. Combustable metals, e.g. magnesium, sodium, potassium etc.





c. Class C fire              iii. Ordinary combustable materials e.g. paper, cloth etc.





d. Class D fire             iv. Flammable liquids, gases and greases etc.





Codes:





            a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       ii          iii         iv         i





(C)       iii         iv         i           ii         





(D)       iv         iii         ii          i





Answer: (C)











46. Match the type of Exhibitions in List-I with their meaning in List-II:





List-I                           List-II





a. Systematic               i. The exhibit that has some movement





b. Thematic                 ii. Exhibit arranged in a series/order from earliest to the latest





c. Dynamic                  iii. Objects arranged to tell a story





d. Chronological         iv. Arrangements of objects according to some system of classification





Codes:





            a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       iv         iii         i           ii





(C)       iii         i           ii          iv





(D)       ii          iii         iv         i





Answer: (B)











47. Match the Folk dances in List-I with States of their origin in List-II:





List-I                           List-II





a. Bihu                         i. Punjab





b. Kathakali                 ii. Kerela





c. Bharatnatyam          iii. Assam





d. Bhangra                  iv. Tamil Nadu





Codes:





            a          b          c          d         





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       iii         ii          iv         i





(C)       ii          iii         i           iv





(D)       iv         i           ii          iii





Answer: (B)











48. Match the temple in List-I with the places in List-II:





List-I                                                   List-II





a. Meenakshi temple                           i. Khajuraho





b. Kandarya Mahadev Temple            ii. Varanasi





c. Vishwanath temple                         iii. Konark





d. Surya temple                                   iv. Madurai





Codes:





            a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       ii          iii         iv         i





(C)       iv         i           ii          iii





(D)       iii         iv         i           ii





Answer: (C)











49. Match the Insurance terms in List-I with their meanings in List-II:





List-I                           List-II





a. Act of God              i. An agreed amount of loss which an insured must suffer before his policy will pay





b. Deductible              ii. Losses caused by dishonesty of the insured’s employees





c. Fidelity Exclusion   iii. The quality which an object has to deteriorate or damage itself without external help





d. Inherent Vice          iv. A happening such as a Tornedo or Hailstorm





Codes:





            a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       iv         i           ii          iii





(C)       ii          iii         iv         i





(D)       iii         i           iv         ii





Answer: (B)











50. Match the organizations in List-I with their definitions in List-II





List-I                           List-II





a. Zoological Garden  i. A place to keep live birds





b. Sanctuary                ii. A place to keep live Amphibians & Reptiles





c. Aviary                     iii. Permanent habitat of animals and plants protected by law





d. Herpetarium            iv. Where live animals are kept





Codes:





            a          b          c          d





(A)       i           ii          iii         iv





(B)       iv         iii         i           ii         





(C)       ii          iii         iv         i





(D)       iii         i           ii          iv





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting