-->

Museology and Conservation 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



Museology and Conservation 2013 June UGC NET Solved Question Paper II



1. The Rosetta stone is a display at





(A) British Museum





(B) Indian Museum





(C) National Museum





(D) Victoria & Albert Museum





Answer: (A)











2. Elgen Marbles are





(A) Collection of Greek Sculptures





(B) Collection of Italian Sculptures





(C) Collection of Egyptian Sculptures





(D) Collection of Mesopotamian Sculptures





Answer: (A)











3. Birla Industrial and Technological Museum (BITM) is situated in





(A) New Delhi





(B) Kolkata





(C) Bangalore





(D) Pilani





Answer: (B)











4. What is the expansion of the abbreviation NRLCP?





(A) National Research Laboratory for Conservation of Cultural Property





(B) National Regional Laboratory for Cultural Property





(C) National Research Laboratory for Conservation of Prehistoric Sites





(D) National Research Laboratory for Conservation of Paper





Answer: (A)











5. The ICOM Committee for Natural History Museums is called





(A) NAT COM





(B) ICOM NAT.HIST.





(C) ICOM NAT





(D) NAT. HIST. ICOM





Answer: (B)











6. The Indian Treasure Trove Act was enacted in the year





(A) 1864





(B) 1861





(C) 1878





(D) 1947





Answer: (C)











7. The Parliament Museum was established in the year





(A) 1947





(B) 2006





(C) 1978





(D) 2005





Answer: (B)











8. The book “Introduction to Museum Work” is written by





(A) Gary Edson & David Dean





(B) C.E. Barcaw





(C) Ambrose T and Paine C





(D) G. Thomson





Answer: (Wrong question)











9. The book “Fundamentals of Museology” is written by





(A) Dr. S.S. Biswas





(B) Dr. A.K. Das





(C) Dr. M.L. Nigam





(D) D. R.D. Choudhary





Answer: (C)











10. The monument Bibi ka Maqbara is situated at





(A) Aurangabad





(B) Delhi





(C) Bijapur





(D) Hyderabad





Answer: (A)











11. Kaziranga National Park is famous for the protection of





(A) Lion





(B) Rhinoceros





(C) Tiger





(D) Wild Bear





Answer: (B)











12. Which of the following is not the dynamic interpretation technique?





(A) Working model





(B) Lecture





(C) Guided tour





(D) Museum label





Answer: (D)











13. Technique of dry preservation of plants is called





(A) Freeze drying





(B) Herbarium making





(C) Aquarium making





(D) Planetarium





Answer: (B)











14. Which one of the following is a flightless bird?





(A) Albatross





(B) Emu





(C) Peacock





(D) Pelican





Answer: (B)











15. The Science of Study of Birds is called





(A) Osteology





(B) Aveology





(C) Ornithology





(D) Paleontology





Answer: (C)











16. The main environmental factor responsible for the deterioration of metal is





(A) Temperature





(B) Relative Humidity





(C) Light





(D) Air Pollution





Answer: (B)











17. Which of the following chemical is used as a Rodenticide in Museums?





(A) Naphthalene





(B) Citronella oil





(C) Sodium chloride





(D) Formaldehyde





Answer: (B)











18. The method of staining of skeletons’ of small specimen is called





(A) Toluene Blue Method





(B) Red Lacto Alcohol Method





(C) Colour Injection Method





(D) Alazarin Red-S Method





Answer: (D)











19. Which of the following method is practised in Museum for removing metal corrosion?





(A) Electroplating





(B) Electrolysis





(C) Metallography





(D) None of the above





Answer: (B)











20. The instrument to measure the relative humidity is called





(A) Thermometer





(B) Lux meter





(C) Hygrometer





(D) Photometer





Answer: (C)











21. Deaccessioning of an object means





(A) Removing the object from the collection





(B) Removing the entry of object from the records





(C) Accessioning of object in the records





(D) Digitization of accession entries





Answer: (B)











22. Photographic slides are best stored in





(A) Card board boxes





(B) Plastic slide covers





(C) Acid-free paper sleeves in a hanging file in cabinet





(D) Card board trays in a cabinet





Answer: (C)











23. The ideal temperature for Museum exhibits is between





(A) 18 °C – 30 °C





(B) 18 °C – 22 °C





(C) 10 °C – 15 °C





(D) 30 °C – 40 °C





Answer: (B)











24. Text and pictures presentation techniques are also called as





(A) 3-D presentation





(B) Graphic presentation





(C) Virtual presentation





(D) Digital presentation





Answer: (B)











25. Objects/specimens are





(A) The secondary medium of communication in Museums





(B) The only medium of communication in Museums





(C) The primary medium of communication





(D) None of the above





Answer: (C)











26. Museum show-case labels are easiest to read by most visitors are placed at the height between





(A) 2.0 – 2.5 metre’s





(B) 0.5 – 1 metre





(C) 1.00 – 1.5 metre





(D) 2.5 – 3.00 metre





Answer: (C)











27. ‘Pepper’s Ghost’ is a show case





(A) Which depicts two pictures/ models at right angles divided by a glass by switching the light from one to the other is called





(B) Which displays working Model’s





(C) Which show objects in their context





(D) Small show cases with miniature objects





Answer: (A)











28. ACS (Access Control System) is related with





(A) Museum Security





(B) Museum Documentation System





(C) Reserve Collection





(D) Visitor Studies





Answer: (A)











29. The folk dance of Mizoram is called





(A) Chhau





(B) Bamboo Dance





(C) Bihu





(D) Garba





Answer: (B)











30. The famous Mazuli Island is located in





(A) Manipur





(B) Assam





(C) Nagaland





(D) Mizoram





Answer: (B)











31. Match the items in List – I with the items in List – II:





List – I                                                List – II





a. Bagh Caves                                                 i. Wayanad





b. Patal Bhuvaneshwar Caves             ii. Aurangabad





c. Edakkal Caves                                iii. Pithoragarh





d. Ajanta Caves                                  iv. Dhar





Codes:





       a b c d





(A) ii iii i iv





(B) iv iii i ii





(C) i ii iii iv





(D) iii i ii iv





Answer: (B)











32. Match the Personalities in List – I with the Institution they were associated with in List – II:





List – I                                    List – II





a. Dr. S.M. Nair                      i. Prince of Wales Museum





b. Mr. S. Gorakshakar             ii. Salarjung Museum





c. Grace Morley                      iii. Natural History Museum





d. M.L. Nigam                        iv. Natural Museum





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii i iii iv





(C) iv iii ii i





(D) iii i iv ii





Answer: (D)











33. Match the National Parks in List – I with the States in List – II where they are located:





List – I                                    List – II





a. Sunder Ban                                     i. Kerala





b. Corbet National Park          ii. West Bengal





c. Gir National Park                iii. Uttrakhand





d. Perriyer National Park        iv. Gujarat





Codes:





        a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i ii iii iv





(C) iii iv i ii





(D) iv iii i ii





Answer: (A)











34. Match the Objects in List – I with the Museums in List – II where they should go:





List – I                                                List – II





a. Elephant tusk                                  i. Philatelly





b. Pottery                                            ii. Natural History Museum





c. Spectacle of a famous person          iii. Archaeology Museum





d. Postal Stamp                                   iv. Personnalia Museum





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iii iv i





(C) iv ii i iii





(D) iii i ii iv





Answer: (B)











35. Arrange the following Phyla in chronological order:





(i) Amphibians





(ii) Mammals





(iii) Pieces





(iv) Reptiles





Codes:





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iii) (i) (iv) (ii)





(C) (ii) (i) (iii) (iv)





(D) (iv) (ii) (iii) (i)





Answer: (B)











36. Arrange the following ‘Museums’ in chronological sequence:





(i) British Museum





(ii) Houvre Museum





(iii) Hermitage





(iv) Indian Museum





Codes:





(A) (iii) (ii) (iv) (i)





(B) (iv) (iii) (ii) (i)





(C) (ii) (iii) (i) (iv)





(D) (i) (ii) (iv) (iii)





Answer: (D)











37. Arrange the following Museum procedures in sequence:





(i) Cataloguing





(ii) Accessioning





(iii) Publishing





(iv) Field Noes





Codes:





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (iv) (ii) (iii) (i)





(C) (ii) (iii) (iv) (i)





(D) (iii) (ii) (i) (iv)





Answer: (Wrong question)











38. Arrange the following exhibition organizing steps in sequence:





(i) Selection of objects





(ii) Theme selection





(iii) Layouting the exhibition





(iv) Installing the exhibits





Codes:





(A) (i) (ii) (iii) (iv)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (iv) (iii) (ii) (i)





(D) (iii) (ii) (i) (iv)





Answer: (B)











39. Arrange the following Museum labels in sequential order for Museum visitors





(i) Object Label





(ii) Introductory Label





(iii) Title of the Exhibition





(iv) Section Label





Codes:





(A) (iii) (ii) (iv) (i)





(B) (ii) (iii) (i) (iv)





(C) (i) (ii) (iii) (iv)





(D) (iv) (ii) (i) (iii)





Answer: (A)











40. Assertion (A): As far as possible conservation treatment should be reversible.





Reason (R): So that if there is a problem due to the treatment, the chemicals and material used in treatment can be removed.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) (A) is wrong, but (R) is right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











41. Assertion (A): High level of RH implies low temperature.





Reason (R): Because due to low temperature air contracts and the RH increase.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (B)











42. Assertion (A): Use of Audio visual aid in Museum exhibits to engage visitor and interpreted objects is desirable.





Reason (R): Because they create curiosity and arouse interest in the minds of the visitors.





Codes:





(A) (A) is wrong, (R) is right.





(B) (A) and (R) are right.





(C) (A) is right, (R) is wrong.





(D) Both (A) and (R) is wrong.





Answer: (B)











43. Assertion (A): Never lift a heavy sculpture by its projecting member such as an arm or head.





Reason (R): Because they cannot bear the weight of the sculpture.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are right.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is right, but (R) is wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (A)











44. Assertion (A): The best way to store ceramic fragments is to lay them on a cushioned surface.





Reason (R): Because uncushioned surface may absorb their moisture.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are right.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is wrong, but (R) is right.





(D) (A) is right, but (R) is wrong.





Answer: (D)











45. Assertion (A): All costumes should always be stored folded in Museums.





Reason (R): So that more costumes can be stored in less space.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (C)











46. Para-dichlorobenzene is a volatile solid that





(a) kill insects in a sealed container.





(b) kill larvae in a sealed container.





(c) kill eggs in a sealed container.





(d) kill fungus





(A) (a) & (b)





(B) (a) & (c)





(C) (a) & (d)





(D) (c) & (d)





Answer: (A)











47. Educational goals of an exhibition can include:





(a) affirming identity





(b) inculcate ideas about culture





(c) teaching history





(d) attracting more people to the Museum.





(A) (a), (b), (c) & (d)





(B) (a), (b) & (c)





(C) (b), (c) & (d)





(D) (a), (b) & (d)





Answer: (B)











48. Business goals of an exhibition can include:





(a) Attracting more people to Museum





(b) Image building





(c) Arousing aesthetic responses





(d) Fund generation





(A) (a), (b), (c) & (d)





(B) (a), (b) & (c)





(C) (b), (c) & (d)





(D) (a), (b) & (d)





Answer: (D)











49. Storage facilities are essential in the management of the collection because they:





(a) allow the displays to be changed.





(b) ensure the preservation of the collection for the future.





(c) provide space for expansion of the collection.





(d) provide space for research collections.





(A) (a), (b), (c) & (d)





(B) (a), (b) & (c)





(C) (b), (c) & (d)





(D) (a), (c) & (d)





Answer: (A)











50. To reduce the exposure time of light, which of the following measures can be taken?





(a) Change display regularly.





(b) Use computers to control light.





(c) Exclude all light when museum is closed.





(d) Fit time-switches.





(A) (a), (b), (c) & (d)





(B) (a), (b) & (c)





(C) (b), (c) & (d)





(D) (a), (c) & (d)





Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting