-->

Museology and Conservation 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



Museology and Conservation 2012 December UGC NET Solved Question Paper III



1. Ecomuseum is concerned with





(A) Archaeological sites





(B) Eco-systems





(C) A geographical area including its people





(D) Environment





Answer: (C)











2. Bharut Sculptures are housed in





(A) National Museum, New Delhi.





(B) Indian Museum, Kolkatta.





(C) Prince of Wales Museum, Mumbai.





(D) Egmore Museum, Chennai.





Answer: (B)











3. Which one is known as ‘Island Museum’ in India?





(A) Srirangapatna Museum





(B) Saranath Museum





(C) Nagarjunakonda Museum





(D) Konark Museum





Answer: (C)











4. Fort St. George Museum is located at





(A) Mangalore





(B) Goa





(C) Madras





(D) Pondicherry





Answer: (C)











5. What is the status of National Museum?





(A) Private Museum





(B) Municipal Museum





(C) State Government Museum





(D) Central Government Museum





Answer: (D)











6. The most famous original Nataraja Image exhibited is in





(A) Bhubaneshwar Museum





(B) Bangalore Museum





(C) Madras Museum





(D) Bhopal Museum





Answer: (C)











7. Which place is known as ‘Cradle of Temple Architecture’?





(A) Bhubaneshwar





(B) Pattadakallu





(C) Konark





(D) Khajuraho





Answer: (B)











8. Martanda Bhairava is combination of





(A) Shiv and Vishnu





(B) Shiv and Brahma





(C) Shiv and Surya





(D) Shiv and Shakti





Answer: (C)











9. Hiranyagarbha is combination of





(A) Shiv-Karttikeya-Ganesha & Shakti





(B) Shiv-Vishnu-Brahma & Surya





(C) Shiv-Vishnu-Parvati & Lakshmi





(D) Shiv-Vishnu-Brahma & Saraswati





Answer: (B)











10. Where is the largest Mangrove forest located?





(A) Andaman and Nicobar Islands – Union Territory





(B) Bhitarkanica in Orissa





(C) Sundarbans in Gangeti, West Bengal





(D) Lakshadweep – Union Territory





Answer: (C)











11. Hoysala Sculptures are made in which stone?





(A) Sand stone





(B) Granite stone





(C) Schist stone





(D) Buff. Sand stone





Answer: (C)











12. The best method to collect anthropological material is





(A) Purchasing from dealers





(B) Exchange





(C) Gift





(D) Field work





Answer: (D)











13. Plan budget deals with





(A) Recurring expenditures





(B) Expenditures for a time-bound project





(C) Capital expenditure





(D) all of the above





Answer: (B)











14. Which dynasty is famous for its Bronze objects?





(A) Chola





(B) Pallava





(C) Hoysala





(D) Kadamba





Answer: (A)











15. In order to ensure that we have achieved the objectives of exhibition, we should build in a system of





(A) Crating





(B) Evaluation





(C) Installation





(D) Selection





Answer: (B)











16. Foxing occurs in





(A) Palmleaf manuscripts





(B) Parchment





(C) Copper objects





(D) Paper





Answer: (D)











17. After absorption of moisture colour of silica gel becomes





(A) Blue





(B) Pink





(C) Black





(D) Yellow





Answer: (B)











18. Which of the following metals is most vulnerable to corrosion?





(A) Iron





(B) Bronze





(C) Gold





(D) Silver





Answer: (A)











19. Benzene is used in





(A) Wet preservation





(B) Killing insects





(C) Deacidifying paper





(D) Removal of stains





Answer: (D)











20. Ultraviolet light is not found in





(A) day light





(B) Fluorescent lighting





(C) Incandescent lighting





(D) Sodium lamps





Answer: (C)











21. Which of the following words should not be used for people with disabilities?





(A) Persons with learning difficulties





(B) Wheel chair users





(C) Crippled people





(D) Persons with cerebral palsy





Answer: (C)











22. Recruitment means





(A) Performance assessment





(B) Improving employee performance





(C) Finding and hiring the best qualified candidate for a position





(D) Terminating an employee





Answer: (C)











23. The reasons for keeping employees on probation for a certain period of time are:





(A) To motivate employees





(B) To assess the abilities and skills





(C) To provide intangible incentives





(D) To divide work





Answer: (B)











24. Recommend maximum level of illumination for textiles and costumes is





(A) 50 lux





(B) 100 lux





(C) 150 lux





(D) 200 lux





Answer: (A)











25. Book-shoes are used for storing





(A) Leather objects





(B) Shoes





(C) Textiles





(D) Old manuscripts and books





Answer: (D)











26. When silica gel is saturated with moisture its colour becomes





(A) Blue





(B) Pink





(C) Black





(D) White





Answer: (B)











27. Red litmus is used to





(A) Identify alkalinity





(B) Identify acidity





(C) Measure moisture content





(D) Identify presence of pollutants





Answer: (A)











28. Air-conditioning system in collection stores should be on:





(A) During working hours only





(B) During night time only





(C) As and when required





(D) Round the clock





Answer: (D)











29. Which of the followings is not harmful to museum collections?





(A) UV light





(B) Visible light





(C) Infrared light





(D) None of the above





Answer: (D)











30. Study of Fossil is called





(A) Geology





(B) Paleantology





(C) Geography





(D) Minrology





Answer: (B)











31. Cloze test is used for assessing





(A) Legibility of text





(B) Readability of text





(C) Comprehensibility of text





(D) Aesthetic appearance of labels





Answer: (C)











32. The link between an object and all associated information is





(A) Serial Number





(B) Accession Number





(C) Accession Register





(D) Index Card





Answer: (B)











33. Polyvinyle Acetate is used as





(A) Preservative coating





(B) Fungicide





(C) Pesticide





(D) Solvent





Answer: (A)











34. The special device to display costumes is called





(A) Podium





(B) Costume stand





(C) Mannequin





(D) Hanger





Answer: (C)











35. Bhimbetaka caves are famous for its





(A) Shiva Lingam





(B) Zoo Rock





(C) Cave Inscriptions’





(D) Rock Sheltors’





Answer: (B)











36. The term ‘Site Museum’ is associated with





(A) Natural History Museums’





(B) Archeological Museums’





(C) Geological Museums’





(D) Tribal Museums’





Answer: (B)











37. Which of the following you would not use for extinguishing ‘C’ type of fire?





(A) Dry chemical





(B) Carbon dioxide





(C) Foam





(D) Water





Answer: (D)











38. Top Kapi Museum is in





(A) Iran





(B) Iraq





(C) Turkey





(D) Russia





Answer: (C)











39. Ashmolean Museum is situated in





(A) Amesterdum





(B) University of Oxford





(C) Leicester University U.K.





(D) New York





Answer: (B)











40. What a Museum curator should not do on hearing fire alarm?





(A) Raise the alarm immediately.





(B) Evacuate people without panick.





(C) Inform press immediately.





(D) Try to control and extinguish fire.





Answer: (C)











41. Match the marketing concepts in List – I with their meanings in List – II.





List – I                        List – II





a. Segmentation          1. Segment that offers the greatest opportunity





b. Promotion               2. Identifying distinct group of buyers





c. Marketing Mix        3. Means of marketing communication employed to induce purchase behaviour





d. Target market          4. Particular group of variables such as product offered to the market





Codes:





      a b c d





(A) 2 3 1 4





(B) 3 2 4 1





(C) 2 3 4 1





(D) 4 2 1 3





Answer: (C)











42. Match the names in List – I with theories in List – II.





List – I                        List – II





a. Benjamin Bloom     1. Theory of cognitive development





b. Robert Gagne          2. Taxonomy of learning domains





c. Jean Piaget              3. Conditions of learning





d. Jerome Bruner         4. Constructivist theory





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 2 4 3 1





(C) 4 3 2 1





(D) 2 3 1 4





Answer: (D)











43. Match the items in List – I with items in List – II.





List – I                        List – II





a. Rote learning           1. Learning strategies focused on adults





b. Pedagogy                2. Memorization by repetition





c. Andragogy              3. Knowledge is constructed by learner personally or socially





d. Constructivism        4. The art and science of teaching children





Codes:





       a b c d





(A) 4 2 3 1





(B) 2 4 1 3





(C) 2 4 3 1





(D) 4 1 3 2





Answer: (B)











44. Match the items in List – I with items in List – II.





List – I                                    List – II





a. Epistemology                      1. Incremental learning





b. Didactic learning                 2. Inquiry based learning





c. Pedagogy                            3. Theory of knowledge





d. Discovery learning              4. Art & science of teaching children





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 3 1 4 2





(C) 4 3 2 1





(D) 1 4 2 3





Answer: (B)











45. Match the chemical in List – I with their use in List – II.





List – I                                                List – II





a. Formalin                                          1. Fungicide





b. Cellulose acetate                             2. Wet preservation





c. Thymol                                            3. Adhesive





d. Sodium sesqui carbonate                4. Treatment of Bronz desease





Codes:





      a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 1 4 3 2





(C) 4 3 2 1





(D) 2 3 1 4





Answer: (D)











46. Match the items in List – I with items in List – II.





List – I                        List – II





a. RH                           1. Nanometer





b. UV light                  2. Lux





c. Intensity of light     3. %





d. Wave length            4. Microwatt / Lumen





Codes:





      a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 3 4 2 1





(C) 4 3 2 1





(D) 1 3 4 1





Answer: (B)











47. Match the instruments in List – I with their use in List – II.





List – I                                    List – II





a. Psychromotor                      1. Measuring light





b. Photometer                          2. Measuring RH





c. Protimeter                            3. To record continuous RH & temperature





d.Thermohygrograph              4. To measure RH of solid objects





Codes:





       a b c d





(A) 4 2 1 3





(B) 2 1 4 3





(C) 3 4 1 2





(D) 2 1 3 4





Answer: (B)











48. Match the item in List – I with the items in List – II.





List – I                                    List – II





a. De-Accessioning                 1. Records all the basic information about each object in one place





b. Disposal of Collection        2. Removal of object from records





c. Accession Number              3. Indicates the chronological entry of each object into the collection





d. Catalogue Card                   4. Removal of object from the collection





Codes:





      a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 4 3 2 1





(C) 1 4 3 2





(D) 2 4 3 1





Answer: (D)











49. Match the items in List – I with items in List – II.





List – I                                    List – II





a. Habitat case                         1. Showing collection in sequence/classification





b. Systematic exhibits             2. Showing Birds/Animals in their natural environment





c. Period Room                       3. Present a storey or narrative





d. Thematic exhibits                4. Room set up to resemble a particular time &place





Codes:





      a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 2 1 4 3





(C) 4 3 2 1





(D) 1 4 3 2





Answer: (B)











50. Match the Dances of the List – I to the States in List – II.





List – I                        List – II





a. Bharat Natayam      1. Tamil Nadu





b. Kathakali                 2. Gujarat





c. Kalbaliya                 3. Kerala





d. Garba                      4. Rajasthan





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 4 3 2 1





(C) 1 4 2 3





(D) 1 3 4 2





Answer: (D)











51. Match the concepts related to insurance in List – I with their meaning in List – II.





List – I                                    List – II





a. Limits of liability                 1. An insurer, upon payment of a claim, receives all rights of the insured to cover losses from the responsible party.





b. All risk coverage                 2. Specific amount deducted by insurer for each claim.





c. Deductibles                                     3. Maximum payout figure under a policy.





d. Subrogation                        4. Policy covers all risks except those are specifically excluded.





Codes:





       a b c d





(A) 3 2 4 1





(B) 3 4 2 1





(C) 4 3 1 2





(D) 2 4 1 3





Answer: (B)











52. Assertion (A): Accession Registers should be kept in safe custody and should not be accessible to public.





Reason (R): It is an important document and is meant for administrative purposes.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) (A) is wrong, but (R) is right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











53. Assertion (A): Visitor studies help museums to make improvements.





Reason (R): Visitor studies reveal drawbacks of the museum and needs and expectation of visitors.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











54. Assertion (A): In wet and dry hygrometer, wick of a thermometer is kept moist with distilled water only.





Reason (R): Distilled water is pure. Impurities in tap water can influence the reading.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











55. Assertion (A): Design elements such as showcases, colour, texture etc., should be very prominent in a museum exhibition.





Reason (R): They help in interpreting the exhibits.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











56. Assertion (A): Museum exhibitions have great advantages over every other form of interpretation.





Reason (R): Museum exhibitions contain real and authentic objects.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











57. Assertion (A): Exhibits are the heart of museum’s public face.





Reason (R): They comprise the primary vehicle by which visitors encounter collections.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are right.





Answer: (D)











58. Assertion (A): Conceptual orientation about exhibits should be an integral part of design.





Reason (R): It provides an overview of what can be seen, done and learned, and a brief background information about exhibits.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are right.





Answer: (D)











59. Assertion (A): Human Resource Audit should be an integral part of Human Resource Management in Museums.





Reason (R): It measures the human resource effectiveness periodically.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











60. Assertion (A): ‘Objects’ in modern age are no longer shown just on thebasis of visible features.





Reason (R): Objects are now presented in human context to tell a story.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











61. Assertion (A): A product requires different marketing strategies in its life.





Reason (R): A product passes through certain distinct stages during its life and each stage is characterized by typical marked behaviour.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) (A) is wrong, but (R) is right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











62. Assertion (A): Participatory exhibits help in motivating visitors.





Reason (R): They engage & involve visitors in learning process.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) (A) is wrong, but (R) is right.





Answer: (C)











63. Arrange the following steps for organising educational visit of schoolchildren to museum in correct order:





a. Using worksheet in galleries.





b. Asking questions to reinforce learning and evaluate.





c. Linking curriculum with museum resources.





d. Writing letter of thanks to education officer of the museum.





(A) c, b, a, d





(B) b, c, a, d





(C) a, c, d, b





(D) c, a, b, d





Answer: (D)











64. Assertion (A): Conservators should not make any record of the treatment given to an object.





Reason (R): Because conservation is a confidential practice.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are wrong.





(D) Both (A) and (R) are right.





Answer: (C)











65. Assertion (A): Wood warps and distorts.





Reason (R): There is equal gain and loss in longitudinal, radial and tangential sides of wood.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) (A) is wrong, but (R) is right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (A)











66. Assertion (A): Success of a museum should be measured by the number of visitors that visit it.





Reason (R): Quality of visitor’s experience does not matter.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is right.





(C) Both (A) and (R) are right.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (D)











67. Collection Management Policy helps in





a. collecting objects with a purpose.





b. providing accommodation to collected material.





c. taking decisions about collections.





d. all of the above





(A) a and b only





(B) b and c only





(C) a and c only





(D) a, b and c





Answer: (D)











68. Assertion (A): Even when museums are air-conditioned good circulation of air with the use of fans is essential.





Reason (R): Otherwise, even in the same room, different places like corners and areas at the floor level may have differing micro-climates.





Codes:





(A) (A) is right, but (R) is wrong.





(B) Both (A) and (R) are right.





(C) (R) is right, but (A) is wrong.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (B)











69. Arrange the following animals in their evolutionary orders:





a. Star fish





b. Earth worm





c. Butterfly





d. Snake





(A) a, b, c, d





(B) d, c, b, a





(C) d, c, a, b





(D) b, a, c, d





Answer: (D)











70. Arrange the following cultural periods in order of sequence:





i. Mesolithic





ii. Neolithic





iii. Paleolithic





iv. Chalcolithic





Codes:





(A) i, ii, iii, iv





(B) iii, iv, ii, i





(C) iv, iii, ii, i





(D) ii, i, iii, iv





Answer: (B)











71. Functions of showcases are





a. to protect objects from theft and vandalism.





b. to provide a micro – climate.





c. to provide a ‘stage’ or setting for objects.





d. to create circulation path.





(A) a, b, c and d





(B) a, b and d





(C) b, c and d





(D) a, b and c





Answer: (A)











72. The position of the tracks with lighting fixtures is important in order to





a. avoid glare and reflections.





b. avoid shadows of visitors.





c. undue emphasis of the surface features of the object.





d. local heat build up.





(A) a, b, c and d





(B) a, b and c





(C) b, c and d





(D) a, c and d





Answer: (A)











73. The basic consideration of museum lighting are





a. color rendering





b. sufficient illumination for viewing





c. colour discrimination





d. energy conservation





(A) a, b and c





(B) b, c and d





(C) a, c and d





(D) a, b, c, and d





Answer: (D)











74. Basic considerations while layouting exhibitions are





a. movement of exhibits.





b. number of visitors.





c. movement of visitors.





d. over all aesthetics.





(A) a, b, c and d





(B) a, b and c





(C) b, c and d





(D) a, c and d





Answer: (A)











75. Gol Gumbaz is situated at





(A) Bhopal





(B) Bhubaneshwar





(C) Bijapur





(D) Golkunda





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting