-->

Geography 2012 December UGC NET Solved Question Paper III











1. Most of the details of our present topography belong to the





(A) Pre-Cambrian era





(B) Paleozoic era





(C) Mesozoic era





(D) Cenozoic era





Answer: (D)











2. If you are sitting on the beach facing the sea on a sunny afternoon, the local wind will be





(A) Striking your back and continuing to the sea because of sea breeze effect.





(B) Towards your from the sea because of the sea breeze effect.





(C) Towards your from the sea because of the lapse rate effect.





(D) Striking your back and continuing to the sea because of the land breeze effect.





Answer: (D)











3. The temperature at which water vapours condense, is the





(A) Relative humidity





(B) Condensation point





(C) Dew point





(D) Evaporation point





Answer: (C)











4. Examine the following statements and select the correct answer using the codes given below:





1. The atmospheric air is never completely dry.





2. Water vapour can occupy as much as 4 percent of the atmospheric volume.





3. Water vapour in the atmosphere is always invisible.





Codes:





(A) 1 and 2 are correct





(B) 2 and 3 are correct





(C) 1 and 3 are correct





(D) 1, 2 and 3 are correct





Answer: (A)











5. Chemical weathering is more effective than mechanical weathering in





(A) Semi-arid region





(B) Arid region





(C) Coastal region





(D) Cool temperate region





Answer: (D)











6. A drainage system which is not related to the structure of the region where it occurs is called a





(A) Radial drainage pattern





(B) Trellis drainage pattern





(C) Superimposed drainage pattern





(D) Dendritic drainage pattern





Answer: (D)








7. Who calculated the slope based on the following formula 







(A) Wentworth





(B) Raiz





(C) Henry





(D) Davis 





Answer: (A)











8. Given below are the two statements one labelled as Assertion (A) and other Labelled as Reason (R):





Assertion (A): The work of wind as an agent of gradation is not as wide spread as that of water.





Reason (R): It is effective only in the desert regions of the world where rainfall is scanty and soil particles are loose.





In the context of the above two statements which one of the following is correct:





(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).





(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (A)











9. “The Two-Cycle Theory” of the origin of limestone caverns was proposed by





(A) Davis





(B) Swinerton





(C) Gardner





(D) Malott





Answer: (A)











10. All those processes which tend to bring the surface of the lithosphere to a common level are collectively known as





(A) Gradation





(B) Degradation





(C) Aggradation





(D) Mass wasting





Answer: (A)











11. Which one of the following atmospheric layers reflects radio waves that are transmitted from the earth again back to the earth?





(A) Mesosphere





(B) Ionosphere





(C) Troposphere





(D) Stratosphere





Answer: (B)











12. According to ‘Single cell circulation’ model proposed by Hadley, the most important factor causing global atmospheric circulation isw





(A) Subsidence at the equator





(B) Temperature contrast between equator and pole





(C) The jet stream





(D) Rotation of the earth





Answer: (B)











13. Which of the following would likely to have the lowest albedo?





(A) Mirror





(B) Fresh snow in the Arctic





(C) Moist ploughed soil





(D) Thick cloud





Answer: (C)











14. Given below are the two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):





Assertion (A): Hurricane cannot develop in the vicinity of equator.





Reason (R): Coriolis force is maximum over the equator.





In the context of the above two statements which one of the following is correct:





(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not correct explanation.





(B) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation.





(C) (A) is true but (R) is false.





(D) (A) is false but (R) is true.





Answer: (C)











15. When sun is shining vertically over tropic of Capricorn?





(A) Days and nights are equal over the entire globe.





(B) Nights are longer than days in the Southern hemisphere.





(C) Nights are equal to 24 hours over the Arctic region.





(D) Days and nights are of 12 hour duration over Antarctica.





Answer: (A)











16. Which of the following statements is not true?





(A) Evaporation is directly proportional to temperature





(B) Evaporation is more over land than ocean





(C) Evaporation is higher over warm surface than on cold surface.





(D) Evaporation reduces the amount of heat available in the atmosphere thereby reducing the temperature.





Answer: (B)











17. Match List – I with List – II and select the correct answer by using codes given below:





List – I                        List – II





a. Sublimation             i. the energy absorbed is used to give the motion needed the escape the surface.





b. Freezing                  ii. Energy is released





c. Evaporation             iii. Releases 80 cal/gm





d. Condensation          iv. Absorb 680 cal/gm to change the state





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i iii ii iv





(C) iv iii i ii





(D) iii ii iv i





Answer: (C)











18. Pelagic deposits consist of matter derived from algae and are mostly in the form of liquid mud known as





(A) Blue mud





(B) Ooze





(C) Red mud





(D) Coral mud





Answer: (B)











19. The average temperature of the surface water of the oceans is





(A) 220 C





(B) 15০ C





(C) 26.70 C





(D) 18.6০ C





Answer: (C)











20. Ecosystem has two components which are





(A) Animals and plants





(B) Trees and weeds





(C) Frogs and men





(D) Abiotic and biotic





Answer: (D)











21. All the ecosystems taken together in a geographical area form a bigger unit called





(A) Community





(B) Territory





(C) Biome





(D) Biosphere





Answer: (C)











22. Which one of the following ocean currents belongs to Indian Ocean?





(A) Canary Current





(B) Antilles Current





(C) Labrador Current





(D) Agulhas Current





Answer: (D)











23. The Western Coast of Australia records higher salinity due to





(A) Ocean currents





(B) Wind direction





(C) Dry weather condition





(D) All the above





Answer: (C)











24. The highest salinity is found in the





(A) Baltic Sea





(B) Okhotsk Sea





(C) Mediterranean Sea





(D) Red Sea





Answer: (D)











25. Which of the following statements about synecology is correct?





(A) It is a study of individual species in relation to its environment.





(B) It is a study of complex interrelationship of biotic communities.





(C) It is essentially habitat ecology.





(D) It is mainly social ecology.





Answer: (B)











26. Organic deposits made by living or dead organisms that form rock elevation like a ridge are known as





(A) Corals





(B) Canyons





(C) Reefs





(D) Guyots





Answer: (C)











27. Which one of the schools of thought first developed possibilism?





(A) German School of Geography





(B) Russian School of Geography





(C) French School of Geography





(D) British School of Geography





Answer: (C)











28. Which one of the following is not a supporter of the theory of determinism?





(A) Wolfgang Hartake





(B) R. Hartshorne





(C) O.H.K. Spate





(D) All the above





Answer: (D)











29. Who among the following noted first the regularity between the sizes of cities and their rank?





(A) Zipf





(B) Jefferson





(C) Auerbach





(D) Christaller





Answer: (C)











30. Who among the following is an advocate of idealism in geography?





(A) Guelke





(B) Gilbert





(C) Samuels





(D) Pocock





Answer: (A)











31. The statement that ‘a method by which one can rethink the thought of those whose actions one seeks to explain’ refers in human geography to the philosophy of





(A) Phenomenology





(B) Idealism





(C) Existentialism





(D) Positivism





Answer: (B)











32. Which among the following was responsible for the radical transformation of spirit and purpose of geography?





(A) Post Modernism





(B) Humanism





(C) Structuralism





(D) Quantification





Answer: (D)











33. Which among the following was one of the forces responsible for continental drift according to Wegner?





(A) Tidal Force





(B) Convection Currents





(C) Tensional Force





(D) Compressional force





Answer: (A)











34. Which one of the following States /Union Territories recorded the highest density of population as per census 2011?





(A) Chandigarh





(B) West Bengal





(C) Kerala





(D) Maharashtra





Answer: (A)











35. If economic landscape of a region is dependent on ‘transport principle’ of central place system, with the population size of 4.0 lakh of its highest order town, which one of the following population size of next lower order town is correct?





(A) 3.0 lakh





(B) 2.0 lakh





(C) 1.0 lakh





(D) 0.5 lakh





Answer: (C)











36. Who defined settlement geography first time incorporating the concept of settlement pattern, house types and field system?





(A) Meitzen





(B) Stone





(C) Huntington





(D) Trewartha





Answer: (A)











37. The sparsely populated countries have slow growth of industries because





(A) Of shortage of skilled labour





(B) Small population does not provide a good market





(C) Of both (A) and (B)





(D) Agriculture is more developed than industries





Answer: (C)











38. Which one of the following countries has the highest density of population?





(A) Bangladesh





(B) Pakistan





(C) Sri Lanka





(D) India





Answer: (A)











39. The size of population in lower age group is large in countries where





(A) Birth rate is high





(B) Birth rate is low





(C) Death rate is high





(D) Death rate is low





Answer: (A)











40. The base of the age-sex pyramid is broad and apex is narrow in





(A) Developed countries





(B) Developing countries





(C) Under developed countries





(D) None of the above





Answer: (B)








41. Which one of the following market locations is optimal in given diagram of industrial landscape 










(A) c 





(B) b





(C) d 





(D) a 





Answer: (B)











42. Which one of the following matches in case of shifting cultivation is not correct?





(A) Ladang – Indonesia





(B) Ray – Vietnam





(C) Milpa – Mexico





(D) Tamrai – Brazil





Answer: (D)











43. The Polar Regions are sparsely populated because





(A) The growing season is short owing to low temperature





(B) There are no mineral resources





(C) The regions are forested





(D) Both (B) and (C)





Answer: (A)











44. Which one of the following countries is the major producer of mica?





(A) India





(B) U.S.A.





(C) Brazil





(D) China





Answer: (A)











45. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:





List – I                        List – II





(Sectors)                      (Economic Activities)





a. Primary sector         i. Business organisation





b. Secondary sector     ii. Cultivation





c. Tertiary sector         iii. Handloom textiles





d. Quaternary             iv. Transport services





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iii iv i





(C) ii iii i iv





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





(Industrial activities)               (Explanations)





a. Processing activities            i. Inputs are processed goods





b. Fabricating activities           ii. Major inputs are raw material





c. Integrative activities            iii. Involve neither inputs nor outputs





d. Administrative activities     iv. Inputs are processed goods undergoing little change





Codes:





a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii i iv iii





(C) i iv iii ii





(D) iii ii iv i





Answer: (B)











47. The number of persons expressed in terms of unit area of agricultural land is known as





(A) Economic Density





(B) Physiological Density





(C) Arithmetical Density





(D) Agricultural Density





Answer: (D)











48. Who among the following proposed a grand scheme of natural regions on a global scale by combining physical determinants of plants and animals life?





(A) Unstead





(B) Herbertson





(C) Whittlesey





(D) Dickinson





Answer: (B)











49. Which of the following was not mentioned by Brunhes as essential fact of human geography?





(A) Facts of unproductive occupation of soil.





(B) Facts of plants and animal conquest





(C) Facts of destructive exploitation





(D) Facts of manufacturing





Answer: (D)











50. Which one of the following factors is not affecting the voting behaviour?





(A) Religious





(B) Castes





(C) High level of literacy





(D) Size of landholdings





Answer: (D)











51. Which indicator from among the following could be the best indicator of social well-being?





(A) Population growth rate





(B) Literacy rate





(C) Life-expectancy





(D) Per capita income





Answer: (C)











52. Who among the followings gave the concept of ‘Rimland’ theory?





(A) A Ratzel





(B) O.H.K. Spate





(C) Spykman





(D) Griffith Taylor





Answer: (C)











53. Who propounded the theory of ‘Heartland’ in political geography?





(A) Mackinder





(B) Spykman





(C) Smith





(D) Raiz





Answer: (A)











54. A functional region is delineated on the basis of





(A) Administrative boundaries





(B) Field of interactions





(C) Isolines





(D) Physical divisions





Answer: (B)











55. Who in census of India applied the ‘ternary diagram’ for the functional classification of towns in India?





(A) P. Padmanabha





(B) A.R. Nanda





(C) Ashok Mitra





(D) Chandrasekhar





Answer: (C)











56. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                            List – II





(Author)                                              (Name of the Book)





a. W. Christaller                                  i. Rural settlement and land use





b. V.L.S. PrakasaRao                          ii. Metropolitan Hyderabad and its region





c. ManzoorAlam& W. Khan               iii. Regional Planning





d. M. Chisholm                                   iv. Central places in Southern Germany





Codes:





      a b c d





(A) i iii iv ii





(B) ii i iii iv





(C) iv iii ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (C)











57. Who authored the book entitled ‘growth Pole and Growth Centres for Regional Economic Development in India’?





(A) Sen and Wanmali





(B) Sadasyuk and Sengupta





(C) Misra, Rao and Sundaram





(D) Rao and Sundaram





Answer: (C)











58. Which one of the following states recorded the highest decadal growth rate of population between 2001 & 2011 as per census record?





(A) Bihar





(B) Uttar Pradesh





(C) Rajasthan





(D) Arunanchal Pradesh





Answer: (D)











59. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





(Type of climate)                     (Region)





a. Aw                                      i. Rain shadow zone of Karnataka





b. Amw                                   ii. Thar Desert





c. BShw                                  iii. W. Bengal &Bihar





d. BWhw                                iv. Malabar Coast





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) iii i iv ii





(C) ii i iv iii





(D) ii iv i iii





Answer: (A)











60. Which one of the following rivers does not make a delta?





(A) Mahanadi





(B) Godavari





(C) Tapti





(D) Ganga





Answer: (C)











61. Which one of the following rivers does not flow through Himachal Pradesh?





(A) Jhelum





(B) Beas





(C) Chenab





(D) Ravi





Answer: (A)











62. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





(Rivers)                                   (Their tributaries)





a. Krishna                                i. Chambal





b. Brahamaputra                      ii. Indravati





c. Godavari                             iii. Tista





d. Yamuna                              iv. Bhima





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) iii iv ii i





(C) iv iii i ii





(D) i iv iii ii





Answer: (A)











63. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





(Soil)                                       (State)





a. Alluvial                                i. Rajasthan





b. Black soil (Regur)               ii. Uttar Pradesh





c. Desert                                  iii. Maharashtra





d. Red                                      iv. Meghalaya





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iii iv i





(C) ii iii i iv





(D) iv ii iii i





Answer: (C)











64. Which one records the lowest normal temperature in the month of January?





(A) Bikaner





(B) Banglore





(C) Jaisalmer





(D) Firozpur





Answer: (D)











65. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                    List – II





(Pass)                           (State)





a. Shipki La                 i. Arunachal Pradesh





b. Nitipass                   ii. Himachal Pradesh





c. Nathula                    iii. Uttrakhand





d. Bomdi La                iv. Sikkim





Codes:





      a b c d





(A) ii iii iv i





(B) ii iii i iv





(C) iv ii i iii





(D) iv ii iii i





Answer: (A)











66. Which one of the following states has the lowest percentage of scheduled tribes?





(A) Arunachal Pradesh





(B) Manipur





(C) Mizoram





(D) Nagaland





Answer: (B)











67. Which of the following hills forms the North Eastern edge of the Chhota Nagpur Plateau?





(A) Rajmahal Hills





(B) Mikir Hills





(C) Parasnath Hills





(D) Javadi Hills





Answer: (A)











68. Consider the following statements and select the correct answer using codes given below:





1. In a Representative Fraction (R.F.), the numerator is always one.





2. In an R.F. Scale, the unit of denominator is always as of the unit of numerator.





3. R.F. is not suitable technique of showing scale on a map.





4. The statement scale, e.g. 1 cm to 1 km is suitable scale on a map.





Codes:





(A) 1, 2 and 3 is correct





(B) 1, 3 and 4 is correct





(C) 2, 3 and 4 is correct





(D) 1, 2 and 4 is correct





Answer: (D)











69. If Representative Fraction (RF) of a map is 1/5000 which is reduced three times, which of the following RF is correct for reduced map?





(A) 1/2,500





(B) 1/1,000





(C) 1/15,000





(D) 1/25,000





Answer: (C)











70. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below:





1. IRS is the mainstay of National Natural Resources Management System (NNRMS) in India.





2. Development and operational responsibilities of earth observation in India is overseen by the National Remote Sensing Agency (NRSA).





Codes:





(A) Only 1 is correct





(B) Only 2 is correct





(C) Both 1 and 2 are correct





(D) Neither 1 nor 2 is correct





Answer: (A)











71. Which one of the following statement is correct in contest of Sten-de-Geer’s method used for showing population distribution?





(A) Rural population is shown by sphere method





(B) Urban population is shown by dot method





(C) Scale of Cube-roots are used for showing the spheres





(D) Spheres occupy bigger space on map.





Answer: (C)











72. Which one of the following measurements is used for inequality distribution of farmers’ income subject to their landholding size of an area?





(A) Standard Deviation





(B) Coefficient of Variation





(C) Gini Index





(D) Correlation coefficient





Answer: (C)











73. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below:





(a) Random sampling is called as probability sampling.





(b) Random sampling is done with help of random table.





(c) Landscape elements are generally scattered at random.





Codes:





(A) (a) and (b) are correct.





(B) (b) and (c) are correct.





(C) (a) and (c) are correct.





(D) (a), (b) and (c) are correct.





Answer: (A)











74. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                                                List – II





(Cartographic method)            (Map)





a. Chorochromatic                   i. Contour





b. Choroschematic                  ii. Administrative map





c. Isopleth                               iii. Use of letters like R = Rice, W = wheat





d. Choropleth                          iv. Density of population





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) ii iii i iv





(C) iii ii iv i





(D) iii ii i iv





Answer: (B)











75. According to Nearest Neighbour Index, what would be the maximum value for the perfect uniform settlement distribution?





(A) 0.00





(B) 2.15





(C) 1.55





(D) 2.89





Answer: (B)





Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting