-->

Archaeology 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Archaeology 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



1. The famous Kailashnath Temple at Ellora was carved out during the time of





(A) Cholas





(B) Rashtrakutas





(C) Pallavas





(D) Guptas





Answer: (B)











2. Which one of the following places has recently yielded an inscribed sculpture of Ashok?





(A) Junagadh





(B) Delhi





(C) Hampi





(D) Sannati





Answer: (D)











3. Which of the following figure is mainly depicted on the coins of Gangeyadeva Kalachuri?





(A) Lakshmi





(B) Vishnu





(C) Saraswati





(D) Kartikeya





Answer: (A)











4. Which inscription mentions by name both Kalidasa and Bharavi?





(A) Allahabad Prashasti of Samudra Gupta





(B) Talagunda Pillar inscription of Kakustha Varma





(C) Girnar inscription of Rudradaman





(D) Aihole inscription of Pulakesin – II





Answer: (D)











5. Who is the founder of Pashupata religion?





(A) Shantinatha





(B) Sreekara Pandita





(C) Purana Kashyappa





(D) Lukulish





Answer: (D)











6. Nalanda University was primarily a





(A) Shaiva Centre





(B) Vaishnava Centre





(C) Buddhist Vihara





(D) Jaina Centre





Answer: (C)











7. Main characteristic feature of the Vesara style of Architecture is





(A) Oval shape plan





(B) Square shape plan





(C) Stellate (star) shape plan





(D) Triangular shape plan





Answer: (C)











8. The main characteristic feature of megalithic culture is





(A) Large stone burials





(B) Large brick burials





(C) Large stone temples





(D) Large brick temples





Answer: (A)











9. The Buddha was first time represented anthropomorphically on the coins of





(A) Menander





(B) Kanishka I





(C) Huvishka





(D) Vasudeo





Answer: (B)











10. Who among the following introduced the gold coins?





(A) Demetrius





(B) Wema Kadphises





(C) Kanishka I





(D) Kujula – Kadphises





Answer: (B)











11. Who issued the coins depicting the King seated on a couch playing the vina?





(A) Chandragupta Maurya





(B) Kumara Gupta I





(C) Kanishka I





(D) Rudradaman





Answer: (B)











12. The earliest stone tools are known as





(A) Olduwan





(B) Acheulian





(C) Retouched tool





(D) Flake tool





Answer: (A)











13. The composer of Aihole Inscription of Pulakeshina II was





(A) Harisena





(B) Chapada





(C) Banabhatta





(D) Ravikirti





Answer: (D)











14. Which of the following was the most important river of Rig Vedic Age?





(A) Ganga





(B) Yamuna





(C) Saraswati





(D) Sindhu





Answer: (C)











15. Who allowed for the first time Indian Universities to take up archaeological excavation?





(A) A. Cunningham





(B) R.E.M. Wheeler





(C) A. Ghosh





(D) M. S. Vats





Answer: (B)











16. The half-life of Carbon-14 isotope present in organic matter is





(A) 5568 years





(B) 5598 years





(C) 5658 years





(D) 5698 years





Answer: (A)











17. Which of the following is the earliest copper plate grant?





(A) The Damodarpur Copper Plate Inscription





(B) Paharpur Copper Plate Inscription





(C) The Sohagaura Copper Plate Inscription





(D) The Ghugrahate Copper Plate Inscription





Answer: (C)











18. Attirampakkam is located in





(A) Andhra Pradesh





(B) Karnataka





(C) Tamil Nadu





(D) Orissa





Answer: (C)











19. The source of Lapislazuli (fine quality) was located in one of the following regions:





(A) Gujarat





(B) Rajasthan





(C) Punjab





(D) Afghanistan





Answer: (D)











20. Which of the following group of human beings is known as the most intelligent group?





(A) Homo habilis





(B) Homo erectus





(C) Homo sapiens sapiens





(D) Neanderthalensis





Answer: (C)











21. Megalithic people were unaware of one of the following:





(A) Pastoralism





(B) Agriculture





(C) Trade





(D) Urbanism





Answer: (D)











22. Identify one of the following: Sarnath is famous for





(A) Commercial centre





(B) Communal harmony





(C) Centre of education





(D) The first Sermon of Buddha





Answer: (D)











23. Which of the following is not associated with the South Indian Megaliths?





(A) Menhir





(B) Dolmenoid cist





(C) Cairn circle





(D) Cemetery-H





Answer: (D)











24. Who among the following depicted the symbol of a ship with mast on his coins?





(A) Vasisthiputra Pulumavi





(B) Rudradaman I





(C) Gautamiputra Satakarni





(D) Simuka Satavahana





Answer: (A)











25. Jayal Formation in the Thar Deserthas yielded





(A) Lower Palaeolithic tools





(B) Upper Palaeolithic tools





(C) Mesolithic tools





(D) None of the above





Answer: (A)











26. Who has said that ‘the archaeological excavator is not digging things, he is digging up people?





(A) Sir John Marshall





(B) Sir Mortimer Wheeler





(C) Sir John Lubbock





(D) Gordon Childe





Answer: (B)











27. Where the earliest rock-cut caves were carved by Ashoka?





(A) Lomash Rishi Caves





(B) Vyagra Gumpha Caves





(C) Barabara Caves





(D) Ajanta Caves





Answer: (C)











28. A unique characteristic feature of the Mauryan art is





(A) Polishing the surface





(B) Minute decorative carvings





(C) Floral decoration





(D) None of the above





Answer: (A)











29. Which of the following scholars is the author of book entitled “The Personality of India”?





(A) B. Subba Rao





(B) R.D. Banerjee





(C) V.D. Mahajan





(D) K.A.N. Sastry





Answer: (A)











30. Hoyasaleshwara Temple is situated at





(A) Beluru





(B) Halebidu





(C) Badami





(D) Hampi





Answer: (B)











31. Which of the following features is absent in North Indian Temples?





(A) Shikhara





(B) Mandapa





(C) Antarala





(D) Gopuram





Answer: (D)











32. Identify the two Mesolithic rock shelters in India out of the following:





(i) Bhimbethka





(ii) Muchatla Chintamanu Gavi





(iii) Morhanapahar





(iv) Pachad





Codes:





(A) (i) and (iv)





(B) (i) and (iii)





(C) (i) and (ii)





(D) (i), (ii) and (iv)





Answer: (B)











33. Dendro chronology was first developed by





(A) Willard F. Libby





(B) Prof. Zeuner





(C) A.E. Douglass





(D) H.H. Thomas





Answer: (C)











34. Which of the following dynasty constructed the Khajuraho Temples?





(A) Bundela





(B) Ikshavaku





(C) Chandella





(D) Scindia





Answer: (C)











35. Pearl millet is a native of one of the following continents:





(A) Africa





(B) Asia





(C) Australia





(D) America





Answer: (A)











36. Who is the author of the book ‘Ramayana Myth or Reality’?





(A) B. Subba Rao





(B) H.D. Sankalia





(C) R. Allchin





(D) K.A.N. Shastri





Answer: (B)











37. Where is the upper Palaeolithic site Renigunta located?





(A) Andhra Pradesh





(B) Bihar





(C) Maharashtra





(D) Gujarat





Answer: (A)











38. Who is the author of the book “The Birth of Indian Civilization”?





(A) M. Sheshadri





(B) H.D. Sankalia





(C) B.B.Lal





(D) B. R. Allchin





Answer: (D)











39. Who introduced the concept of ‘Three Age System’ in pre-history?





(A) H.D. Sankalia





(B) A. Ghosh





(C) B.L. Rice





(D) Christian Thomson





Answer: (D)











40. Ostrich egg shell beads have been found at





(A) Adamgarh





(B) Balathal





(C) Kayatha





(D) Patne





Answer: (D)











41. Which of the following inscription states that Ashoka paid a visit to Lumbini in the 20th year of his consecration as King?





(A) Sasaram Pillar Inscription





(B) Rummindei Pillar Inscription





(C) Bharhuta Inscription





(D) Bhabru Inscription





Answer: (B)











42. Which of the following Ashokan inscriptions refers to the ancient city of “ISILA”?





(A) Maski rock edict





(B) Udegolam





(C) Brahamagiri





(D) Sanchi Edict





Answer: (C)











43. In which of the following periods fire was introduced?





(A) Lower Palaeolithic





(B) Middle Palaeolithic





(C) Upper Palaeolithic





(D) Mesolithic





Answer: (D)











44. Which of the following became known because of the practice of last rites?





(A) Copper Hoards Culture





(B) Painted Grey Ware Culture





(C) Megalithic Culture





(D) Northern Black Polished Ware Culture





Answer: (C)











45. Identify the year of Aihole inscription among the following:





(A) 630 A.D.





(B) 634 A.D.





(C) 638 A.D.





(D) 649 A.D.





Answer: (B)











46. Barley is a native of one of the following regions:





(A) Kashmir





(B) Baluchistan





(C) Anatolia





(D) Yellow river basin





Answer: (C)











47. Ethnographic parallels of worship of mother Goddess have been found at





(i) Baghor I





(ii) Budihal





(iii) Burzhom





(iv) Patne





Codes:





(A) (i) and (ii)





(B) (ii) and (iii)





(C) (iii) and (iv)





(D) (i) and (iv)





Answer: (A)











48. The Architectural parts of a temple in the construction order are given below. Select the correct answer using the codes given below:





(A) Adhisthana, Bhitti, Kapota, Sikhara





(B) Kapota, Bhitti, Sikhara, Adhisthana





(C) Bhitti, Kapota, Adhisthana, Sikhara





(D) Sikhara, Kapota, Adhisthana,Bhitti





Answer: (A)











49. Which of the following prehistoric sites are OSL daters?





(i) Jwalapuram





(ii) Bansghat





(iii) Patpara





(iv) Nevasa





Codes:





(A) (i) and (ii)





(B) (ii) and (iii)





(C) (iii) and (iv)





(D) (i) and (iii)





Answer: (D)











50. Assertion (A): The Indus Valley Civilization people did not build ships.





Reason (R): They did not have the knowledge of ship building technology.





Codes:





(A) Both(A) and (R) are true.





(B) (A) is true, but (R) is false.





(C) Both (A) and (R) are false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











51. Assertion (A): The punch marked coins do not have any legend.





Reason (R): The art of writing was not known at that time.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, but (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is true.





Answer: (C)











52. Assertion (A): Good trade contact was between Arikamedu and Roman world.





Reason (R): Because Indian merchandise was in surplus.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is false, but (R) is correct.





(D) (R) is false, but (A) is correct.





Answer: (A)











53. Assertion (A): Rock-cut caves were mainly excavated for the religions purpose in the ancient India.





Reason (R): It was for the purpose of propagating Buddhism, Brahmanism and Jainism.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) (A) is correct, but (R) is false.





(C) (A) is false, but (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (A)











54. Assertion (A): In the early-medieval temples of Cholas, the temple served the purpose of Bankers for helping the poor people.





Reason (R): Such Epigraphic evidences are available.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) (A) is correct, but (R) is false.





(C) (A) is partly correct, but (R) is false.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











55. Assertion (A): The anthropomorphic figures of Copper Hoards seem to be ritual figure.





Reason (R): Because they bear resemblance with sacrificial axes of iron used by tribal people of Chhota Nagpur.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is false.





(B) (A) is false, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











56. Assertion (A): Development of Palaeolithic Technology is worked out by economy of labour and raw material.





Reason (R): The increasing cranial capacity was responsible for it.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are false.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is correct and (R) is false.





(D) (A) is false, but (R) is correct.





Answer: (B)











57. Assertion (A): Increase in number of sites and extension of distribution area has been found during Mesolithic culture.





Reason (R): It is due to favourable climatic conditions and increase in human population in this period.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is wrong.





(B) (A) is wrong, but (R) is correct.





(C) (A) and (R) both are correct and (R) is correct explanation of (A).





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











58. Assertion (A): Megalithic monuments were built by Vedic people.





Reason (R): Large stone blocks for this purpose were used.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is false, but (R) is true.





(D) (A) is true, but (R) is false.





Answer: (C)











59. Assertion (A): The layers on both sides of the pit are earlier than the pit.





Reason (R): Because these were accumulated before the pit was dug.





Codes:





(A) (A) is correct and (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are correct.





(C) (A) is false and (R) is correct.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)











60. Arrange the following sites in chronological order:





(i) Mahabalipuram





(ii) Arikamedu





(iii) Belur





(iv) Brahmagiri





Codes:





(A) (i) (iii) (iv) (ii)





(B) (iv) (ii) (i) (iii)





(C) (ii) (i) (iii) (iv)





(D) (iii) (iv) (ii) (i)





Answer: (B)











61. Arrange the following sites in chronological order:





(i) Terdal





(ii) Birbhanpur





(iii) Samnapur





(iv) Hathnora





Codes:





(A) (i), (iii), (iv) and (ii)





(B) (ii), (iii), (iv) and (i)





(C) (iv), (iii), (ii) and (i)





(D) (iii), (ii), (iv) and (i)





Answer: (C)











62. We have four cultures, identify the correct chronological order:





(i) Acheulian





(ii) Abbevillian





(iii) Magdalonian





(iv) Mousterian





Codes:





(A) (iv) (iii) (ii) (i)





(B) (iii) (ii) (i) (iv)





(C) (i) (iv) (iii) (ii)





(D) (ii) (i) (iv) (iii)





Answer: (D)











63. Arrange the following in chronological order:





(i) Hindu Shahi coins of Afghanistan





(ii) The Chakravikrama type coins of Chandragupta II





(iii) The gold coins of KujulaKadphises





(iv) Coins of Azes I





Codes:





(A) (iv) (iii) (ii) (i)





(B) (ii) (i) (iii) (iv)





(C) (iii) (ii) (i) (iv)





(D) (ii) (iii) (iv) (i)





Answer: (A)











64. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                        List – II





a. Lothal                      i. B.P. Sinha





b. Kalibanga                ii. R.E.M. Wheeler





c. Arikamedu              iii. B.B. Lal





d. Chirand                   iv. S.R. Rao





Codes:





       a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iii i iv





(C) iii i iv ii





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











65. Match the following sites of List – I with rivers of List – II:





List – I                        List – II





a. Maheshwar              i. Chhoti Kali Sindh





b. Kayatha                   ii. Bhima





c. Chandoli                  iii. Narmada





d. Nagda                     iv. Chambal





Codes:





       a b c d





(A) iii i ii iv





(B) i iii iv ii





(C) iv iii ii i





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











66. Middle Palaeolithic artefacts have been found from the rock shelters/ caves of





(i) Lahariadih





(ii) Bhimbethka





(iii) Lekhahia





(iv) Sanghao Cave





Codes:





(A) (i) and (ii)





(B) (ii) and (iii)





(C) (iii) and (iv)





(D) (ii) and (iv)





Answer: (D)











67. Match the following Geographical areas of List – I with Pre-historians of List – II:





List – I                                                                        List – II





a. Kashmir and the Sohan river valley                        i. Sankalia and Joshi





b. Liddar Valley                                                          ii. deTerra and Paterson





c. Potwar Plateau                                                        iii. Rendell and Dennel





d. Beas and Banganga Valleys                                   iv. B.B. Lal





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii ii i





(C) ii i iii iv





(D) i ii iv iii





Answer: (C)











68. Match the following List – I with List – II and select the answer using the codes given below:





List – I                        List – II





a. Burzahom                i. Chalcolithic





b. Kumaranahalli         ii. Neolithic





c. Nevasa                     iii. Megalithic





d. Kayatha                  iv. Palaeolithic





Codes:





      a b c d





(A) iv iii ii i





(B) i ii iii iv





(C) ii iii iv i





(D) iii iv i ii





Answer: (C)











69. Match the following rulers of List – I with their respective temples of List – II and select the correct answer using the codes given below the list:





List – I                                                                        List – II





a. Brihadeshwar (Rajarajeshwara) Temple                  i. Loka Mahadevi





b. Badami Caves                                                         ii. Rajaraj Chola





c. Ratha’s at Mamallapuram                                       iii. Mangaleshwar





d. Virupaksha Temple of Pattadakal                          iv. Narasingh Varman





Codes:





       a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iii iv i ii





(C) i ii iii iv





(D) ii iii iv i





Answer: (D)











70. Match the items of List – I with those of List – II:





List – I                        List – II





a. Vikrama era             i. 628 A.D.





b. Gupta era                ii. 78 A.D.





c. Harsha era               iii. 58 B.C.





d. Saka era                  iv. 319 A.D.





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) iv ii iii i





(C) ii iii iv i





(D) iv ii iii i





Answer: (A)











71. Match the List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Chirand                   i. O.C.P.





b. Pallavaram               ii. Mesolithic





c. Birbhanpur              iii. Palaeolithic





d. Rajpur-Parasu         iv. Neolithic





Codes:





      a b c d





(A) iv iii ii i





(B) ii iv i iii





(C) iii i iv ii





(D) i ii iii iv





Answer: (A)











72. Match the terms of List – I with the meanings of List – II and select the correct answer from the codes given below:





List – I                        List – II





a. Virgin soil                i. Unproductive layer





b. Sterile layer             ii. Free from human intervention





c. Baulk                       iii. Concealing the preceding one





d. Ceiling layer            iv. Section bearing portion





Codes:





       a b c d





(A) ii i iii iv





(B) ii i iv iii





(C) iii ii i iv





(D) iv iii ii i





Answer: (B)











73. Match the sites of List – I with the regions of List – II and select the correct code given below:





List – I                        List – II





a. Bagasara                  i. Deccan





b. Mahurjhari               ii. Gujarat





c. Manheru                  iii. Uttar Pradesh





d. Agiabir                    iv. Haryana





Codes:





       a b c d





(A) iv i ii iii





(B) ii i iv iii





(C) iii ii i iv





(D) i iii iv ii





Answer: (B)











74. Match the Books of List – I with those of authors in List – II:





List – I                                                                                                List – II





a. The Archaeology of India                                                               i. Fairservice W.A.





b. The Roots of Ancient India                                                            ii. Agrawal D.P.





c. The City in Early Historical India                                                   iii. Gupta S.P.





d. Archaeology of Soviet Central Asia and Indian Borderlands       iv. Ghosh A.





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii ii i





(C) ii i iv iii





(D) ii iii iv i





Answer: (C)











75. Match the Books of List – I with those of authors in List – II:





List – I                                                List – II





a. Prehistoric India                              i. Possehl G.L.





b. Ancient Cities of the Indus            ii. Piggott S.





c. Prehistory of India                          iii. Subbarao B.





d. The Personality of India                 iv. Sankalia H.D.





Codes:





      a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii i iv iii





(C) iii ii i iv





(D) i iii ii iv





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting