-->

Archaeology 2013 December UGC NET Solved Question Paper III



Archaeology 2013 December UGC NET Solved Question Paper III


1. Soil associated with human association is called



(A) Palaeosol



(B) Anthrosol



(C) Calisol



(D) Archaeosol



Answer: (B)







2. Beginning of Holocene is not characterised by



(A) Present day fauna



(B) Appearance of Homo-sapiens



(C) Beginning of the long climatic cold-warm circles



(D) Beginning of the annual climatic cycles



Answer: (D)







3. Which of the following is a correct statement?



(A) Burzhom had a well-developed iron technology.



(B) Burzhom had a well developed bone tools industry.



(C) Burzhom had produced five quality of copper tools.



(D) Five hand-axes were manufactured at Burzhom.



Answer: (B)







4. Who were exponents of three ages system in Indian archaeology?



(A) P.E. Suhm and Christian Thomsen



(B) Jacob Worsaae



(C) V. Gordon Childe



(D) George Turner



Answer: (A)







5. Muchchatla Chintamani Gavi, an upper Palaeolithic cave site is situated in



(A) Karnataka



(B) Kerala



(C) Andhra Pradesh



(D) Tamil Nadu



Answer: (C)







6. With which State the Savalda culture is associated?



(A) Gujarat



(B) Maharashtra



(C) Madhya Pradesh



(D) Chhattisgarh



Answer: (B)







7. To which techno-cultural phase perigordina culture belongs?



(A) Upper Palaeolithic



(B) Mesolithic



(C) Neolithic



(D) Lower Palaeolithic



Answer: (A)







8. Domesticated barley, wheat and other crops appear in Ganga plain



(A) 4th millennium B.C.



(B) 3rd millennium B.C.



(C) 2nd millennium B.C.



(D) 1st millennium B.C.



Answer: (B)







9. Rice husk clot is found in 7th millennium B.C. in the mid-Ganga plain at



(A) Malhar



(B) Damdama



(C) Kunjhun



(D) Lahuradeva



Answer: (D)







10. Which of the following sites has yielded the oldest remains of Ostrich egg-shell beads in India?



(A) Bhimbetka



(B) Chambal valley



(C) Patne



(D) Attirampakkam



Answer: (C)







11. Hoof marks of Sambar indicating a Sambar walking through the Mesolithic habitation were found at



(A) Mahadaha



(B) Chopani mando



(C) Baghor – II



(D) Paisra



Answer: (C)







12. The date for lower Palaeolithic Achsulian in India is



(A) 2,00,000 B.P.



(B) 1,50,000 B.P.



(C) 3,00,000 B.P.



(D) 1,03,800 B.P.



Answer: (D)







13. The brick core of the largest stupa, known as Stupa No. I or Great Stupa at Sanchi was built during times of



(A) Kanishka – I



(B) Ashoka



(C) Pushyamitra Sunga



(D) Menander



Answer: (B)







14. Hoyashaleshwara Temple is located at



(A) Beluru



(B) Halebidu



(C) Badami



(D) Hampi



Answer: (B)







15. Who among the following is the author of The Roots of Ancient India?



(A) Stuart Piggot



(B) Walter Fair



(C) V.G. Childe



(D) A. Ghosh



Answer: (B)







16. Karle Rock-cut Cave was excavated in



(A) 2nd Century B.C.



(B) 1st Century B.C.



(C) 1st Century A.D.



(D) 2nd Century A.D.



Answer: (B)







17. The name of goddess Uma appears on the coins of which dynasty?



(A) Indo-Greeks



(B) Sakas



(C) Kushanas



(D) Guptas



Answer: (C)







18. Which of the following inscriptions states that generation of mutual respect among people of different communities was an important aspect of Dhamma?



(A) Pillar Edict-V



(B) Rock Edict-XIII



(C) Rock Edict-XII



(D) Rummindie Pillar Inscritpion



Answer: (C)







19. A terracotta boat model was found from



(A) Lothal



(B) Kalibangan



(C) Bhirrana



(D) Farmana



Answer: (A)







20. From which of the following site a cloth impression on a silver jar found?



(A) Prabhas patan



(B) Alangirpur



(C) Banawali



(D) Mohenjodaro



Answer: (D)







21. In early Harappan stage pit-dwellings have been reported from which of the following site?



(A) Farmana



(B) Bhirrana



(C) Harappa



(D) Dholavira



Answer: (B)







22. Two silver seals with the unicorn motif were discovered at



(A) Mohenjodaro



(B) Harappa



(C) Kalibangan



(D) Suktagendor



Answer: (A)







23. Identify the two Mesolithic sites of Europe:



(i) Gravettian



(ii) Maglemosian



(iii) Aurignacian



(iv) Star Carr



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (ii) and (iii)



(C) (ii) and (iv)



(D) (iii) and (iv)



Answer: (C)







24. Identify sites of OCP culture:



(i) Jodhpura



(ii) Saipai



(iii) Jhinjhana



(iv) Gilund



Codes:



(A) (i), (iii), (iv)



(B) (i), (ii), (iii)



(C) (ii), (iii), (iv)



(D) (ii) and (iii)



Answer: (B)







25. Copper harpoons have been found from which sites?



(i) Nasirpur



(ii) Shishupalgarh



(iii) Hastinapur



(iv) Lal Qila



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (ii) and (iii)



(C) (iii) and (iv)



(D) (i) and (iv)



Answer: (B)







26. Pots of black slippedware were identified at



(i) Rajghat



(ii) Dwarka



(iii) Agiabir



(iv) Koldihwa



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (i) and (iii)



(C) (i) and (iv)



(D) (ii) and (iii)



Answer: (B)







27. Which of the following sites are in Ludhiana district (Punjab)?



(i) Noh



(ii) Agroha



(iii) Sanghol



(iv) Sunet



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (ii) and (iii)



(C) (iii) and (iv)



(D) (iv) and (ii)



Answer: (C)







28. The coins of Chandragupta-II were issued in:



(i) Gold



(ii) Copper



(iii) Silver



(iv) Bronze



Codes:



(A) (ii) and (iv)



(B) (i) and (iii)



(C) (iii) and (iv)



(D) (i) and (iv)



Answer: (B)







29. Archaeological sites of Quetta valley are



(i) Kili-Gul Mohamad



(ii) Kulli



(iii) Rana Ghundai



(iv) Damb Sadaat



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (i) and (iii)



(C) (i) and (iv)



(D) (ii) and (iii)



Answer: (C)







30. Mortimer Wheeler has excavated following sites:



(i) Brahmagiri



(ii) Sangankallu



(iii) Arikamedu



(iv) Alagarai



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (i) and (iii)



(C) (i) and (iv)



(D) (ii) and (iii)



Answer: (B)







31. Which of the following sites have revealed Mesolithic remains?



(i) Birbhanpur



(ii) Burzhom



(iii) Baghor



(iv) Patpara



Codes:



(A) (i) and (iii)



(B) (i) and (ii)



(C) (i) and (iv)



(D) (ii) and (iv)



Answer: (A)







32. Which of the following Neolithic sites are dated to 6 – 7 millenium B.C.?



(i) Jhusi



(ii) Lahuradeva



(iii) Chirand



(iv) Mahagara



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (ii) and (iii)



(C) (ii) and (iv)



(D) (iii) and (iv)



Answer: (A)







33. Which of the following excavated Mesolithic sites have yielded evidence of flexed burial?



(i) Lekhahia



(ii) Baghaikhor



(iii) Damdama



(iv) Langhnaj



Codes:



(A) (i) and (ii)



(B) (ii) and (iii)



(C) (iii) and (iv)



(D) (iv) and (i)



Answer: (C)







34. The discovery of grains of sorghum is reported from



(i) Daimabad



(ii) Nevasa



(iii) Belur



(iv) Inamgaon



Codes:



(A) (i) and (iv)



(B) (i) and (iii)



(C) (i), (ii) and (iii)



(D) (ii), (iii) and (iv)



Answer: (A)







35. Identify the characteristic tools of Upper Palaeolithic phase:



(i) Bladelet



(ii) Burin



(iii) Pear-shaped hand axe



(iv) Bone harpoon



Codes:



(A) (i) and (iii)



(B) (i), (ii) and (iii)



(C) (i), (ii) and (iv)



(D) (ii), (iii) and (iv)



Answer: (C)







36. Assertion (A): There can be no question of a single-centre origin of agriculture and animal domestication in India.



Reason (R): Evidence of early farming and animal domestication have been found from Senuwar, Bihar.



Codes:



(A) Both (A) and (R) are false.



(B) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).



(C) (A) is false and (R) is correct.



(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).



Answer: (B)







37. Assertion (A): In the Senai Tal, micro-charcoal and cultural pollens deposits are indication of human occupation and agricultural activity since 14000 B.P.



Reason (R): The floods in the Tal might have deposited pollens from the adjoining area, as such, there is no clear indication of agricultural activity.



Codes:



(A) (A) is correct and (R) is false.



(B) (A) is false and (R) is correct.



(C) Both (A) and (R) are false.



(D) Both (A) and (R) are correct.



Answer: (A)







38. Assertion (A): The majority of Upper Palaeolithic sites belong to the open air type.



Reason (R): Rallakalava of Chittoor area is an open air site.



Codes:



(A) (A) is true, but (R) is false.



(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).



(C) (A) is false and (R) is true.



(D) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).



Answer: (B)







39. Assertion (A): Carpentry implements are important part of Neolithic tool-kit.



Reason (R): Adze made of stone is a carpentry implement.



Codes:



(A) (A) is wrong, (R) is correct and (R) is correct explanation of (A).



(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).



(C) (A) is correct, (R) is wrong and (R) is not correct explanation of (A).



(D) Both (A) and (R) are wrong.



Answer: (B)







40. Assertion (A): There is hardly any Mohenjodaro/Harappa type Mother Goddess at Lothal.



Reason (R): Saurashtra Harappans did not worship Mother Goddess.



Codes:



(A) (A) is correct and (R) is wrong.



(B) Both (A) and (R) are wrong.



(C) (A) is wrong and (R) is correct.



(D) Both (A) and (R) are correct.



Answer: (D)







41. Assertion (A): Harappan people had a body of systematic scientific knowledge in various fields.



Reason (R): Evidences of weights and scales have been found from Harappan civilization.



Codes:



(A) (A) is correct and (R) is false.



(B) (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).



(C) (A) and (R) are not correct.



(D) (A) is not correct and (R) is correct.



Answer: (B)







42. Assertion (A): The Punch-marked coins do not have any legend.



Reason (R): The art of writing was not known at that time.



Codes:



(A) (A) is correct, but (R) is false.



(B) Both (A) and (R) are correct.



(C) Both (A) and (R) are false.



(D) (R) is correct, but (A) is false.



Answer: (A)







43. Assertion (A): The Gupta period is known as the Golden Age.



Reason (R): It was due to the discovery of gold mines in the Gupta period.



Codes:



(A) (A) is false, but (R) is correct.



(B) (A) is correct, but (R) is false.



(C) Both (A) and (R) are false.



(D) Both (A) and (R) are correct.



Answer: (B)







44. Assertion (A): The number of gold coins started decreasing after Kumaragupta – I.



Reason (R): Gold was not available in India in abundance.



Codes:



(A) (A) is correct, (R) is wrong.



(B) (A) is wrong, but (R) is correct.



(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is incorrect explanation.



(D) Both (A) and (R) are wrong.



Answer: (C)







45. Assertion (A): The King Priyadarsin, the beloved of the gods, does not consider either fame or renown here as of great value in the life hereafter.



Reason (R): It is that all people may be saved from the danger of bad living.



Codes:



(A) (A) is correct, but (R) is false.



(B) Both (A) and (R) are correct.



(C) (A) is false, but (R) is correct.



(D) Both (A) and (R) are false.



Answer: (B)







46. Assertion (A): Roman coins have been found from a large number of early historic cities in South India.



Reason (R): Early historical rulers of South India had maintained flourishing trade with the Roman world.



Codes:



(A) (A) is correct, (R) is wrong.



(B) (A) is wrong, (R) is correct and (R) is not correct explanation.



(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation.



(D) Both (A) and (R) are wrong.



Answer: (C)







47. Assertion (A): On the top of the Besnagar Pillar Inscription of Heliodorus there is a surmounting figure of Garuda.



Reason (R): It indicates the respect of foreigners for Vaishnavism.



Codes:



(A) (A) is correct, but (R) is wrong.



(B) Both (A) and (R) are correct.



(C) (A) is wrong, but (R) is correct.



(D) Both (A) and (R) are wrong.



Answer: (B)







48. Assertion (A): There are thirty rockcut caves at Ajanta.



Reason (R): There is no Chaitya Hall at Ajanta.



Codes:



(A) (A) is wrong (R) is correct.



(B) Both (A) and (R) are wrong.



(C) Both (A) and (R) are correct.



(D) (A) is correct (R) is wrong.



Answer: (C)







49. Assertion (A): In the mid Ganga valley, the beginning of the



Neolithic cultural group is dated about middle of the 7th millennium B.C.



Reason (R): Thus, the beginning of chalcolithic culture is the middle of 4th millennium B.C. in this region.



Codes:



(A) (A) is correct and (R) is false.



(B) (A) is false and (R) is correct.



(C) Both (A) and (R) are false.



(D) Both (A) and (R) are correct.



Answer: (D)







50. Arrange the following tools in the chronological order of their use:



(i) Trapaze



(ii) Pick



(iii) Handaxe



(iv) Scraper



Codes:



(A) (ii), (i), (iv), (iii)



(B) (i), (iii), (iv), (ii)



(C) (iii), (ii), (i), (iv)



(D) (iii), (iv), (i), (ii)



Answer: (D)







51. Arrange the following human ancestors in chronological order:



(i) Ramapithecus



(ii) Australopithecus afraensis



(iii) Dryopithecus



(iv) Australopithecus anamensis



Codes:



(A) (iii), (ii), (iv), (i)



(B) (i), (ii), (iii), (iv)



(C) (ii), (iv), (iii), (i)



(D) (iii), (i), (iv), (ii)



Answer: (D)







52. Arrange the following in order as they appear in archaeological record:



(i) Intensive agriculture



(ii) Incipient agriculture



(iii) Intensive foraging



(iv) Intensive hunting



Codes:



(A) (ii), (iv), (i), (iii)



(B) (i), (ii), (iii), (iv)



(C) (iv), (iii), (ii), (i)



(D) (iii), (iv), (ii), (i)



Answer: (D)







53. Arrange the distribution of following sites of middle Ganga plain from west to east:



(i) Sohgaura



(ii) Agiabir



(iii) Prahladpur



(iv) Jhusi



Codes:



(A) (i), (ii), (iii), (iv)



(B) (iv), (iii), (ii), (i)



(C) (iv), (ii), (iii), (i)



(D) (ii), (iv), (i), (iii)



Answer: (C)







54. Arrange the following techniques as per their use for making stone tools in chronological order:



(i) Block-on-Block technique



(ii) Grinding and polishing technique



(iii) Punch technique



(iv) Cylindrical hammer technique



Codes:



(A) (i), (ii), (iii), (iv)



(B) (i), (iv), (iii), (ii)



(C) (ii), (iii), (iv), (i)



(D) (iv), (i), (iii), (ii)



Answer: (B)







55. Arrange the following in chronological order:



(i) Gangavatran scene from Mahabalipuram



(ii) Shivalinga from Gudimallam



(iii) Shivalinga from Matangeshwar Temple



(iv) Trimurti image from Elephanta



Codes:



(A) (i), (ii), (iii), (iv)



(B) (ii), (iii), (iv), (i)



(C) (ii), (i), (iv), (iii)



(D) (i), (iii), (iv), (ii)



Answer: (C)







56. Arrange the following in chronological order:



(i) Dancing girl from Mohenjodaro



(ii) Saraswati image from Mathura



(iii) Surya image from Bhita



(iv) Buddha image from Sarnath



Codes:



(A) (ii), (i), (iv), (iii)



(B) (i), (iii), (ii), (iv)



(C) (i), (ii), (iii), (iv)



(D) (iv), (iii), (ii), (i)



Answer: (B)







57. Arrange the following coins in chronological order:



(i) Karshapana



(ii) Gadahiya



(iii) Krishnaraja Rupak



(iv) Bent Bars



Codes:



(A) (i), (ii), (iii), (iv)



(B) (i), (iv), (iii), (ii)



(C) (iv), (ii), (iii), (i)



(D) (iii), (i), (ii), (iv)



Answer: (B)







58. Arrange the following in chronological order:



(i) Lumbini Inscription



(ii) Hathigumpha Inscription



(iii) Sarnath Buddha Image Inscription



(iv) Aihole Pillar Inscription



Codes:



(A) (ii), (i), (iv), (iii)



(B) (i), (ii), (iii), (iv)



(C) (ii), (iii), (iv), (i)



(D) (iv), (iii), (ii), (i)



Answer: (B)







59. Arrange the following inscription in time sequence:



(i) Rock Edict-XIII



(ii) Sohgaura Copper Plate Inscription



(iii) Pillar Edict-V



(iv) Mahasthan Inscription



Code:



(A) (iii), (iv), (i), (ii)



(B) (ii), (iii), (iv), (i)



(C) (ii), (iv), (i), (iii)



(D) (i), (ii), (iii), (iv)



Answer: (C)







60. Arrange the following inscriptions in chronological order:



(i) Harsha Inscription



(ii) Aphsad Stone Inscription of Aditya Sena



(iii) Ganjam Copper Plate of the reign of Sasankaraja.



(iv) Banskhera Copper Plate Inscription



Codes:



(A) (iii), (iv), (ii), (i)



(B) (iv), (iii), (ii), (i)



(C) (i), (iii), (ii), (iv)



(D) (ii), (iii), (iv), (i)



Answer: (A)







61. Arrange the use of following scripts in chronological order:



(i) Brahmi



(ii) Deonagri



(iii) Kutila



(iv) Greek



Codes:



(A) (iv), (iii), (i), (ii)



(B) (i), (ii), (iii), (iv)



(C) (i), (ii), (iv), (iii)



(D) (i), (iv), (ii), (iii)



Answer: (D)







62. Arrange the following inscriptions in chronological order:



(i) Girnar Rock Inscription of Rudradamana



(ii) Mathura Stone Inscription of Huviska



(iii) Ara Stone Inscription of Kanishka-II



(iv) Andhau Stone Inscription of the reign of Rudradamana-I



Codes:



(A) (iv), (ii), (i), (iii)



(B) (i), (ii), (iii), (iv)



(C) (iii), (i), (ii), (iv)



(D) (ii), (iv), (iii), (i)



Answer: (A)







63. Match the item of List – I with those of List – II:



List – I                                                                        List – II



a. AMS                                                                        i. To date bones



b. SEM                                                                        ii. To date pots



c. Thermolum – inescence                                           iii. To date rock art



d. Florin Test                                                               iv. Determining the concentration of C14



Codes:



       a b c d



(A) i ii iii iv



(B) iii i iv ii



(C) ii iii i iv



(D) iv iii ii i



Answer: (D)







64. Match the items of List – I with those of List – II:



List – I                                                            List – II



a. Sarutaru                                                       i. A microlithic level



b. Daojali Hading                                            ii. Round butted axes



c. Selbalgiri                                                     iii. Fossil wood axes



d. Marakdola                                                   iv. Wheel made pottery of fine Kaolin clay



Codes:



       a b c d



(A) ii iii i iv



(B) iii ii i iv



(C) ii i iii iv



(D) iii iv ii i



Answer: (A)







65. Match the Mesolithic sites of List – I with State of List – II:



List – I                                                            List – II



a. Tilwara                                                        i. Bihar



b. Kanewal                                                      ii. U.P.



c. Mahadaha                                                    iii. Gujarat



d. Paisra                                                          iv. Rajasthan



Codes:



        a b c d



(A) iv iii ii i



(B) ii iv i iii



(C) i ii iii iv



(D) iii ii iv i



Answer: (A)







66. Match the items of List – I with the List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. Fire alters                                                                             i. Lothal



b. Assembly Hall                                                                     ii. Banawali



c. Terracotta plough                                                                iii. Kalibangan



d. Anchor                                                                                iv. Mohenjodaro



Codes:



        a b c d



(A) iii iv i ii



(B) iii iv ii i



(C) iv iii i ii



(D) ii i iii iv



Answer: (B)







67. Match the items of List – I with the List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. Beads factory                                                                      i. Khetri



b. Source of copper                                                                 ii. Mohenjodaro



c. Stadium                                                                               iii. Chanhudaro



d. College of priests                                                                iv. Dholavira



Codes:



        a b c d



(A) iii i iv ii



(B) iii ii i iv



(C) ii i iv iii



(D) iv i iii ii



Answer: (A)







68. Match the items of List – I with those of List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. Budihal                                                                                i. Jim Shaffer and Devaraja



b. Senuar                                                                                 ii. Purushottam Singh



c. Narhan                                                                                 iii. K. Paddayya



d. Watgal                                                                                iv. B.P. Singh



Codes:



        a b c d



(A) iii i ii iv



(B) iii iv ii i



(C) i ii iv iii



(D) ii i iii iv



Answer: (B)







69. Match the items of List – I with those of List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. The Oxford Companion to Indian Archaeology                 i. K.M. Shrimali



b. Agrarian Structure in Central India and Northern Deccan (AD 300 – 500) A Study of Vakataka Inscriptions                                                               ii. Dilip Kumar Chakrabarti



c. Archaeology Theory, Methods and Practice                       iii. D.C. Sarkar



d. Indian Epigraphy                                                                iv. Renfrew, Colin and Paul Behn



Codes:



       a b c d



(A) ii i iv iii



(B) iii ii i iv



(C) iv i iii ii



(D) i iii ii iv



Answer: (A)







70. Match the items of List – I with those of List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. Chakravikrama type coin                                                    i. Chandragupta-I



b. Apratigha type coins                                                           ii. Samudragupta



c. Asvamedha type coins                                                        iii. Chandragupta-II



d. King and Queen type coins                                                            iv. Kumaragupta-I



Codes:



       a b c d



(A) i ii iii iv



(B) iii iv ii i



(C) ii iii i iv



(D) iv ii i iii



Answer: (B)







71. Match the names of authors of List – I with the books of List – II and select correct answer from the code given below:



List – I                                                            List – II



a. D.P. Agrawal                                              i. Origin of a Civilization



b. B. Allchin and F.R. Allchin                        ii. Man and Environment in India Through Ages



c. D.K. Chakrabarti                                         iii. Jain Art and Architecture



d. A. Ghosh                                                    iv. The Archaeology of Ancient Indian Cities



Codes:



       a b c d



(A) i ii iii iv



(B) iv iii ii i



(C) iii iv i ii



(D) ii i iv iii



Answer: (D)







72. Match the books of List – I with their authors of List – II:



List – I                                                                                                            List – II



a. Pleistocene Fauna of India                                                                          i. S.B. Deo



b. The Megaliths, their Culture, Ecology, Economy and Technology            ii. G.L. Badam



c. Prehistoric Rock Painting of Bhimbetka                                                     iii. V.S. Agrawal



d. Ancient Indian Folk Cults                                                                          iv. Y. Mathpal



Codes:



       a b c d



(A) ii i iv iii



(B) i ii iii iv



(C) ii iv iii i



(D) iv iii i ii



Answer: (A)







73. Match the items of List – I with those of List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. Dynastic Art of the Kushanas                                             i. A.S. Altekar



b. Age of the Kushanas A Numismatic Approach                 ii. J. Rosenfield



c. Ancient Indian Numismatic                                                iii. Bhaskar Chattopadhyay



d. Catalogue of Gupta Gold Coins in the Banyana Hoard    iv. S.K. Chakravorty



Codes:



        a b c d



(A) i ii iii iv



(B) ii iii iv i



(C) iii i iv ii



(D) iv iii i ii



Answer: (B)







74. Match the items of List – I with those of List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. Lakulisa                                                                               i. Vaishnava



b. Sayana                                                                                 ii. Buddhism



c. Hariti                                                                                   iii. Saiva



d. Saptamatrika                                                                       iv. Sakti



Codes:



        a b c d



(A) iii i ii iv



(B) ii iv i iii



(C) i ii iii iv



(D) iv i ii iii



Answer: (A)







75. Match the items of List – I with those of List – II:



List – I                                                                                    List – II



a. Ardokso                                                                              i. Kumaragupta-I



b. Laksmi                                                                                ii. Kanishka-I



c. Shiva                                                                                  iii. Chandragupta-II



d. Karthikeya                                                                          iv. Samudragupta



Codes:



        a b c d



(A) iv ii iii i



(B) iv iii ii i



(C) i ii iii iv



(D) ii iii i iv



Answer: (B)

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting