-->

UGC NET Solved Question Paper III in History { 2012 December }



1. Which one of the following is a Neolithic site in Vindhyan region?


(A) Mahagara


(B) Chirand


(C) Bangarh


(D) Khunti


Answer: (A)





2. Harappan sites have provided unique plan of settlement comprising of Citadel, Middle Town and Lower Town.


(i) Kunal


(ii) Lothal


(iii) Rangpur


(iv) Dholavira


Select the correct answer by using the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (ii)


(B) (iii) and (iv)


(C) (i), (ii) and (iii)


(D) (iv) only


Answer: (D)





3. RiverSaraswati is known by which of the following names in Pakistan?


(i) Nara


(ii) Raini


(iii) Hakra


(iv) Wahinda


Select your answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (iii)


(B) (i) and (ii)


(C) (i), (ii) and (iii)


(D) (i), (ii), (iii) and (iv)


Answer: (D)





4. The Battle of Ten Kings was fought on the bank of which one of the following rivers?


(A) Saraswati


(B) Sindhu


(C) Parushni


(D) Beas


Answer: (C)





5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): India had good contacts with Rome.


Reason (R): The rouletted ware had been found at Brahmagiri, Sisupalgarh, Tamluk, Amaravati.


Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (A) and (R) are true and (R) is the full explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





6. The story of the migration of Videgha Mathava to the east accompanied by his priest Gotama Rahugana is mentioned in which of the following?


(A) GopathaBrahmana


(B) Brihadaranyaka Upanishad


(C) Satapatha Brahmana


(D) Aitareya Brahmana


Answer: (C)





7. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


Buddhist Councils                  Places where held


a. First                                     i. Pataliputra


b. Second                                ii. Vaishali


c. Third                                    iii. Kashmir


d. Fourth                                 iv. Rajagriha


Codes:


       a b c d


(A) iii i ii iv


(B) iv ii i iii


(C) ii iii iv i


(D) i iv iii ii


Answer: (B)





8. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. Sakyas                                 i. Vaishali


b. Koliyas                                ii. Pipphalivana


c. Moriyas                               iii. Ramagrama


d. Lichchhavis i                       v. Kapilavastu


Codes:


       a b c d


(A) iii i iv ii


(B) iv iii ii i


(C) ii iv i iii


(D) i ii iii iv


Answer: (B)





9. Arrange the following Pali canonical texts into chronological order and select the correct answer from the codes given below:


(i) Samyukta Nikaya


(ii) Chullavagga


(iii) Sutta Nipata


(iv) Buddhavamsa


Codes:


(A) (i), (iv), (iii), (ii)


(B) (ii), (iii), (iv), (i)


(C) (i), (ii), (iii), (iv)


(D) (iv), (i), (iii), (ii)


Answer: (C)





10. The following were the leaders of the Ajivika Sect:


(i) Makkhali Gosala


(ii) Nanda Vachchha


(iii) Kisa Samkichchha


(iv) Bhadda


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (ii)


(B) (iii) and (iv)


(C) (i), (ii) and (iii)


(D) (iv) only


Answer: (C)


11. The stone portrait of Ashoka with his name inscribed on it has been found from the stupa remains of which one of the following sites?


(A) Sanchi


(B) Amaravati


(C) Deur-Kuthar


(D) Kanaganahalli


Answer: (D)





12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): Inscriptions in Kharosthi have been found from Bengal.


Reason (R): Kharosthi was widely in use in Bengal.


Read the above statements and select the correct answer from the codes below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





13. Dasaratha Jataka is found sculptured in stupa remains of the following South Indian sites:


(i) Amaravati


(ii) Nagarjunakonda


(iii) Phanigiri


(iv) Gummididurru


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (iii)


(B) (iii) and (ii)


(C) (ii) only


(D) (iv) only


Answer: (C)





14. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): As per the MitaksharaSchool, father could divide his property among his sons during his life time.


Reason (R): The Mitakshara has recognised son’s right of ownership by birth in ancestral property.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct? Give your answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





15. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. Chandragupta                      i. Tushaspha


b. Skandagupta                       ii. Suviśakha


c. Rudradaman                        iii. Parnadatta


d. Ashoka                                iv. Pusyagupta


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) ii iv i iii


(C) iv iii ii i


(D) iii i iv ii


Answer: (C)





16. Coins of Bhagilaya have been found from the following:


(i) Nasik


(ii) Kousambi


(iii) Narmada Valley


(iv) Godavari-Krishna Valley


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (ii)


(B) (iii) and (iv)


(C) (iii) only


(D) (iv) only


Answer: (C)





17. Shell Inscriptions have been discovered from the remains of Stupas at the following sites:


(i) Bharhut


(ii) Amaravati


(iii) Deur-Kuthar


(iv) Sanchi


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (ii) and (iii)


(B) (i) and (iv)


(C) (i) and (iii)


(D) (ii) and (iv)


Answer: (B)





18. Fragments of Devi-Chandragupta, a lost drama written by Vishakhadatta is preserved in the following:


(i) Katha-Saritsagara


(ii) Shringara-Prakasha


(iii) Viddhashalabhanjika


(iv) Harshacharita


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (iii)


(B) (ii) and (iv)


(C) (ii) only


(D) (iii) and (iv)


Answer: (C)





19. Carving of Naga-Shakha on doorjambs is a characteristic feature of the following regional styles of temple architecture:


(i) Chandella


(ii) Pratihara


(iii) Solanki


(iv) Paramara


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (iii)


(B) (ii) only


(C) (i) and (iv)


(D) (iii) and (iv)


Answer: (B)





20. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


a. Narasimhavarman I                         i. Rock-cut caves at Mamallapuram


b. Shembiyan Mahadevi                     ii. Agasteshvara temple at Anangapur


c. Lokamahadevi                                 iii. Virupaksha temple at Pattadakal


d. Kulottunga – I                                iv. Shiva temple at Chidambaram


Codes:


       a b c d


(A) ii iii iv i


(B) iv i ii iii


(C) iii iv i ii


(D) i ii iii iv


Answer: (D)


21. Some Jaina Mahavidyas are sculptured with a snake mount:


(i) Kali


(ii) Gauri


(iii) Vairotya


(iv) Mahakali


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i) and (iii)


(B) (ii) and (iv)


(C) (iv) and (iii)


(D) (iii) only


Answer: (D)





22. Which of the following Navagrahas is sculptured as the rio-anthropomorphic snake deity?


(A) Shani


(B) Rahu


(C) Ketu


(D) Mangal


Answer: (C)





23. Consider the following statements:


Assertion (A): Balban’s Theory of Kingship was based on the policy of ‘Blood and Iron’.


Reason (R): The prestige of the crown was undermined under the successors of Iltutmish.


Answer the question from the codes given below:


Codes:


(A) (A) is correct and (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are correct. (R)i s the correct explanation of (A).


(C) (A) is incorrect and (R) is correct. (R) is not the correct explanation of (A).


(D) (A) is correct and (R) is incorrect. (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (B)





24. Who amongst the following legalised corruption in the land revenue department?


(A) Firozshah Tughlaq


(B) Sher Shah


(C) Malik Ambar


(D) None of the above


Answer: (B)





25. Who amongst the following by using‘ Psycho-History’ had proved that Muhammad-bin-Tughlaq was not‘mad’ as commented for the first time by Elphinston?


(A) Agha Mahdi Hussain


(B) R.C. Jauhari


(C) Ishwari Prasad


(D) Shafat Ahmad Khan


Answer: (C)





26. Abwab refers to


(A) Land revenue claimed by the Muslim authorities.


(B) A system of revenue farming.


(C) A revenue paying State.


(D) Extra legal charges exacted by nobles.


Answer: (D)





27. What is the correct chronological sequence of the following Sufi Saints?


(i) Khwaja Ali Hujjwiri


(ii) Shaikh Badruddin Samarkhandi


(iii) Shah Nayamatullah Qadiri


(iv) Khwaja Baqi Billah


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) (i), (ii), (iii), (iv)


(B) (ii), (i), (iv), (iii)


(C) (iii), (ii), (i), (iv)


(D) (iv), (i), (ii), (iii)


Answer: (A)





28. Consider the names of the following cities of Delhi:


(i) Jahanpanah


(ii) Siri


(iii) Tughluqabad


(iv) Khizarabad


Which among the following sequences represent the correct chronological order of foundation?


(A) (ii), (i), (iii), (iv)


(B) (iii), (iv), (ii), (i)


(C) (iii), (ii), (iv), (i)


(D) (ii), (iii), (i), (iv)


Answer: (D)





29. What is not to be considered as the nature of the Pre-Mughal Persian Historiography?


(A) Spiritual


(B) Didactic


(C) Impressionistic


(D) Provincial


Answer: (D)





30. Cannon and muskets in warfare in India were introduced by


(A) Balban


(B) Alauddin Khalji


(C) Babur


(D) Akbar


Answer: (C)





31. Find out the correct sequence of the rate of land revenue under Alaudd in Khilji, Firoz Tughlaq, Akbar and Aurangzeb:


(A) 1/2, ½, 1/3, 1/2


(B) 1/3, 1/4, 1/4, 1/2


(C) 1/4, 1/3, 1/2, 1/2


(D) 1/2, 1/4, 1/3, 1/2


Answer: (A)





32. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                        List – II


a. Zabt                         i. Mughal system of land measurement


b. Deshmukh               ii. Hereditary land right


c. Vatan                       iii. Revenue officer


d. Ijaradari                  iv. Revenue farming system


Codes:


      a b c d


(A) i ii iii iv


(B) i iii ii iv


(C) ii i iv iii


(D) ii iv iii i


Answer: (B)





33. Which one of the following historical works of Amir Khusrau is in prose?


(A) Qiranussadain


(B) Nuh Sipihr


(C) Ashiqa


(D) Khazain-ul-Futuh


Answer: (D)





34. Babur assumed the title of “Ghazi” after the


(A) Battle of Panipat


(B) Battle of Khanwah


(C) Battle of Ghagra


(D) None of the above


Answer: (B)





35. Who amongst the following commented for the first time that Kabir tried to undermine the common people’s pessimism in his Bhakti?


(A) Savitri Chandra


(B) Yusuf Hussain


(C) J.N. Farquihar


(D) Romilla Thapar


Answer: (D)





36. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): There is no reliable chronology of events concerning the reign of Humayun, including his own movements.


Reason (R): The proper study of the chronology of events indicates that the so-called periods of Humayun’s inactivity were much briefer than have been visualized.


Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are correct and(R) is the correct explanation of (A).


(B) (A) is correct, but (R) is false.


(C) Both (A) and (R) are correct and(R) is not the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (A)





37. Why was the ‘Double Dome’ used in the Indo-Islamic architecture?


(A) To strengthen the buildings.


(B) To give cooling effect inside the building.


(C) To provide height to the buildings.


(D) For the purpose of beauty.


Answer: (B)





38. What is the main contribution of ‘Tasawwuf’ in India?


(A) Service to Islam


(B) Service to humanity


(C) Influencing the Medieval Bhakti Movement


(D) Propagate the theory of ‘Wahadat-ul-Wajud’.


Answer: (B)





39. What was ‘Shahrukhi’ coin in circulation during the Muslim period?


(A) A gold coin


(B) A silver coin


(C) A copper coin


(D) None of the above


Answer: (B)





40. Which one of the following is not the characteristic of Mughal painting?


(A) Inclusion of spiritual and mystic elements.


(B) Basically for the propagation of Islam.


(C) Portrait and miniature.


(D) Courtly and aristocratic


Answer: (B)





41. Find out the statement from below which is not correct?


(A) The Maratha polity under Peshwas got transformed into a close confederacy.


(B) The Peshwa created a new class of Sardars in the Swaraj area.


(C) The office of Peshwa became hereditary.


(D) Originally the Peshwa did not belong to the royal council.


Answer: (D)





42. In the context of the cultural and Ideological framework of the Mughal State which one of the following statements is not correct?


(A) Throughout the Mughal period there had been a constant process of reconciliation and adjustment between the central power and the regional elite.


(B) Because of decentralization during the 18th century a group of ‘upstarts’ came up to monopolize the resources of the empire.


(C) The Mughal process of centralisation left no space for existence of rival principles of organisation.


(D) Possibilities for diffusion of power had always been there in Mughal India.


Answer: (C)





43. Which one of the following statements regarding Abul Fazl’s Akbarnāma is not true?


(A) He usually does not refer to his sources.


(B) He makes some crude observations.


(C) He does not make generalizations.


(D) He is never secular.


Answer: (D)





44. What was the title of the British Museum Baburnāma manuscript translated into English by Mrs. A.S.Beveridge?


(A) Baburnāma


(B) Waqyāt-i-Baburi


(C) Tuzuk-i-Baburi


(D) None of the above


Answer: (D)





45. The ‘Black Hole’ event was sensationalized by whom?


(A) Robert Clive


(B) Verelest


(C) Holwell


(D) Watson


Answer: (C)





46. The confederates against Tippu Sultan in the Third Mysore War included


(A) Travancore Raja, Nizam of Hyderabad and the English


(B) The English, Marathas and the Nawab of Carnatic


(C) The English, Marathas and the Nizam of Hyderabad


(D) The English, Nawab of Carnatic and the Nizam of Hyderabad


Answer: (C)





47. Which Princely State was not annexed under the Doctrine of Lapse in spite of not having natural heir?


(A) Satara


(B) Karauli


(C) Pudukottai


(D) Baroda


Answer: (B)





48. Legislative powers were restored back to the provinces in the Act of


(A) 1833


(B) 1853


(C) 1861


(D) 1892


Answer: (C)





49. The policy announcement regarding the ‘progressive realization of responsible Government in India as an integral part of the British Empire’ was made by


(A) Lord Morley


(B) Lord Montague


(C) Lord Ripon


(D) Lord Irwin


Answer: (B)





50. Paramountcy is paramount’ was declared to define the relations of Indian States with British Government by which Commission?


(A) Hunter Commission


(B) Strachey Commission


(C) Butler Commission


(D) Campbell Commission


Answer: (C)





51. The Governor General who visited Allahabad to review the working of Mahalwari Land Revenue System was


(A) Lord William Bentinck


(B) Lord Auckland


(C) Lord Dalhousie


(D) Lord Canning


Answer: (A)





52. The land revenue demand under the Ryotwari in Madras was finally fixed to fifty percent of the rental and the settlement was made for thirty years in the year


(A) 1820


(B) 1855


(C) 1864


(D) 1878


Answer: (C)





53. Policy of tariff holiday was practised by the British during


(A) 1858 to 1870


(B) 1870 to 1880


(C) 1882 to 1894


(D) 1898 to 1905


Answer: (C)





54. The worrisome aspect of the drain of wealth in the late nineteenth century according to Dadabhai Naoroji was


(A) Transfer of India’s accumulated gold


(B) Unrequited exports


(C) Depletion of urban wealth


(D) British investments in India


Answer: (B)





55. The Scheme of Local Finance was introduced by


(A) Lord Canning


(B) Lord Mayo


(C) Lord Lytton


(D) Lord Ripon


Answer: (B)





56. First factory legislation was passed to improve the working conditions of the labour in


(A) 1880


(B) 1881


(C) 1884


(D) 1893


Answer: (B)





57. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                    List – II


a. B. P. Wadia                         i. Trade Union Leader


b. Sri Narayana Guru              ii. Peasant Leader


c. S. N. Haldar                                    iii. Jamshedpur Labour Leader


d. Kunvarji Mehta                   iv. South Indian Lower Caste Leader


Codes:


       a b c d


(A) ii iv i iii


(B) iv iii ii i


(C) i iv iii ii


(D) iii ii iv i


Answer: (C)





58. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                                        List – II


a. Bihar Provincial Kisan Sabha                                  i. Vijay Singh Pathik


b. Ryat’s Association in Guntur                                 ii. Sahajanand Saraswati


c. Pratapgarh and Rae Bareli Peasant Leader             iii. N.G. Ranga


d. Rajasthan Peasant Leader                                       iv. Baba Ram Chandra


Codes:


      a b c d


(A) ii iii iv i


(B) iv ii iii i


(C) iii ii iv i


(D) i iv ii iii


Answer: (A)





59. Which Gandhian movement has been called a ‘Spontaneous Revolution’?


(A) Champaran movement


(B) Non-cooperation movement


(C) Civil Disobedience movement


(D) Quit India movement


Answer: (D)





60. The inspirational leader behind the founding of the All India Women’s Conference was


(A) Durga Bai Deshmukh


(B) Margaret Cousins


(C) Madam Cama


(D) Mutthulaxmi Reddy


Answer: (B)





61. Name the First Indian selected to Indian Civil Service.


(A) Surendranath Banerjee


(B) Anandamohan Bose


(C) Gurudas Banerjee


(D) Satyendra Nath Tagore


Answer: (D)





62. The Arya Samaj movement believed in


(A) Idolatory


(B) Polytheism


(C) Pantheism


(D) Vedic ritualism


Answer: (D)





63. Which foreign journalist reported about the British brutality perpetrated against peaceful Satyagrahis at Dharasana Salt Depot during the Civil Disobedience Movement?


(A) Wels Miller


(B) C.F. Andrews


(C) Palmer


(D) Fischer


Answer: (A)





64. Who was the first President of AllI ndia Depressed Class Association?


(A) B. R. Ambedkar


(B) Shahu Maharaj


(C) E.V. Ramaswamy Naicker


(D) M.C. Rajah


Answer: (D)





65. The resignation by the Congress led ministries on 1st Nov. 1939 was celebrated by the Muslim League as


(A) Fulfilment Day


(B) Emancipation Day


(C) Deliverance Day


(D) Freedom Day


Answer: (C)





66. The First President of the All India Congress Socialist Party was


(A) Achyut Patwardhan


(B) Ram Manohar Lohia


(C) Jay Prakash Narayan


(D) Sampurnanand


Answer: (D)





67. Which Commission was entrusted the task of demarcating the line of India and Pakistan in 1947?


(A) Wavell


(B) Redcliffe


(C) Alexander


(D) Marshall


Answer: (B)





68. The First Indian Princely State which signed the Instrument of Accession to join the Indian Union was


(A) Jaipur


(B) Patiala


(C) Bikaner


(D) Bhopal


Answer: (C)





69. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I                                                List – II


a. Christian Historiography                 i. The exposition of the Idea of Progress


b. Enlightenment Historiography        ii. Attractive and Colourful Reconstruction of the Past


c. Romantic Historiography                iii. Derivation of Historical Knowledge by applying Scientific Method of Inquiry


d. Positivist Historiography                iv. Theorization of the Idea of Providentialism


Codes:


       a b c d


(A) ii iii iv i


(B) i iii ii iv


(C) ii iv iii i


(D) iv i ii iii


Answer: (D)





70. Who among the following historians is well known for his contributions to subaltern studies?


(A) Sumit Sarkar


(B) Bipin Chandra


(C) Ranjit Guha


(D) K.N. Panicker


Answer: (C)





Read the following passage and answer the following five questions (Nos. 71 to 75):


            The most vicious system of racial oppression was set up in South Africa. The system of racial segregation, called apartheid, was enforced in the country by the Government of the White minority led by Daniel Malan, who came to power in1948, and by the successive Governments. The non-Whites, over 80 per cent of the population, were denied the right to vote, strikes were banned, Africans were deported from some specified areas, education was segregated, mixed marriages were declared illegal (and immoral) and all dissent was banned under what was called the Suppression of Communism Act. Some of the greatest works of world literature, and not just political writings, were banned under the Suppression of Communism Act. Strict restrictions were imposed on the movement of Africans and they were required to carry a pass permitting them to do so. South Africa left the Commonwealth when the policy of apartheid came under attack at the conference of the Prime Ministers of Commonwealth countries.





71. Anti-apartheid movement in South Africa was led by


(A) African Peoples Party


(B) African National Congress


(C) Peoples Unity Front


(D) National Congress of Africa


Answer: (B)





72. “The Freedom Charter” was adopted by the Congress of the People in the year


(A) 1948


(B) 1954


(C) 1955


(D) 1990


Answer: (C)





73. What was not the aim of the ‘Suppression of Communism Act” passed by the Racist regime of South Africa?


(A) To curb all dissent.


(B) To placate the capitalist countries to support apartheid regime of South Africa.


(C) To segregate the ‘Black’ and the‘White’ population.


(D) To put social restrictions on the‘Black’ population.


Answer: (B)





74. First ever democratic elections in South Africa were won by Nelson Mandela in the year


(A) 1989


(B) 1991


(C) 1994


(D) 1996


Answer: (C)





75. The Government headed by Nelson Mandela was known as


(A) Government of the African People


(B) Government of National Unity


(C) Government of the Black People


(D) Government of Free People


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting