-->

UGC NET Paper III in English { 2012 December - Previous Questions}



1. Which of the following book by V. S. Naipaul is subtitled The Caribbean Revisited?


(A) In a Free State


(B) A Bend in the River


(C) The Middle Passage


(D) An Area of Darkness


Answer: (C)





2. ‘Fluency’ in language is the same as


(A) The ability to put oneself across comfortably in speech and/or writing.


(B) The ability to command language rather than language commanding the user.


(C) Glibness


(D) Accuracy


Answer: (A)





3. Which of the following statements on Pathetic Fallacy is NOT TRUE?


(A) This term applies to descriptions that are not true but imaginary and fanciful.


(B) Pathetic Fallacy is generally understood as human traits being applied or attributed to non-human things in nature.


(C) In its first use, the term was used with disapproval because nature cannot be equated with the human in respect of emotions and responses.


(D) The term was originally used by Alexander Pope in his Pastorals (1709).


Answer: (D)





4. Identify the correctly matched group:


List – I                                                List – II


i. ‘L’ Allegro and ‘IlPensoro so’         1. Pastoral elegy


ii. ‘Lycidas’                                         2. Masque


iii. Comus                                            3. Sonnet


iv. ‘On His Blindness’                        4. Prose tract


v. Areopagitica                                    5. Companion poems in octo-syllabic couplets


Codes:


      i ii iii iv v


(A) 1 2 3 4 5


(B) 5 1 2 3 4


(C) 1 3 2 4 5


(D) 5 1 2 4 3


Answer: (B)





5. The Pre-Raphaelite brotherhood – The University Wits – The Rhymers’ Club – The Transitional Poets – The Scottish Chaucerians.


The right chronological sequence would be


(A) The Scottish Chaucerians – The University Wits – The Transitional Poets – The Pre- Raphaelite brotherhood – The Rhymers’ Club.


(B) The Rhymers’ Club, The University Wits – The Scottish Chaucerians – The Transitional Poets, The Pre-Raphaelite brotherhood.


(C) The Pre-Raphaelite brotherhood – The Rhymers’ Club – The Transitional Poets, The Scottish Chaucerians –The University Wits.


(D) The University Wits, The Scottish Chaucerians – The Pre-Raphaelite brotherhood, The Transitional Poets – The Rhymers’ Club.


Answer: (A)





6. ‘Aucitya’ refers to:


I. Decorum


II. Propriety


III. Proportion


IV. Accuracy


(A) I and IV are correct.


(B) I and III are correct.


(C) II is correct.


(D) II and IV are correct.


Answer: (C)





7. In the closing paragraph of The Trial two men accompany Joseph K to a part of the city to eventually execute him. The place is


(A) A Public Park


(B) A Church


(C) A Quarry


(D) An Abandoned Factory


Answer: (C)





8. Match List – I with List – II according to the code given below:


List – I                                    List – II


(Character)                              (Work)


i. Telemachus                          1. Notes from underground


ii. Anya                                   2. Old Goriot


iii. Zverkov                              3. The Cherry Orchard


iv. Rastignac                           4. The Odyssey


Codes:


       i ii iii iv


(A) 4 1 2 3


(B) 3 1 4 2


(C) 2 4 1 3


(D) 4 3 1 2


Answer: (D)





9. This renowned German poet was born in Prague and died of Leukemia. When young he met Tolstoy and was influenced by him. The titles of his last two works contain the words “sonnets” and “elegies”. He is


(A) Herman Hesse


(B) Heinrich Heine


(C) Joseph Freiherr Von Eichendorff


(D) Raine Marie Rilke


Answer: (D)





10. Which of the following plays gained notoriety for its caricature of the philosopher Socrates?


(A) The Birds


(B) The Wasps


(C) The Clouds


(D) The Frogs


Answer: (C)





11. Raskolnikov murders the old lady:


I. To get her money and achieve his ambition in life.


II. To achieve his political goal as an extremist and a nihilist


III. To prove his superiority over other young men of the time.


IV. All of the above


Find the correct combination according to the code:


(A) I and II are correct.


(B) I and III are correct.


(C) II and III are correct.


(D) I, II and III are correct.


Answer: (B)





12. In his preface to The Order of Things, Foucault mentions being influenced by a Latin American writer and his work.


Choose the correct answer:


(A) Marquez – “The Solitude of Latin America”


(B) Borges – “Chinese Encyclopaedia”


(C) Juan Rulfo – Pedro Paramo


(D) Alejo Carpentier – “On the Marvelous in America”


Answer: (B)





13. Here is a list of Partition novels which have ‘violence on the woman’s body’ as a significant theme. Pick the odd one out:


(A) The Pakistani Bride


(B) What the Body Remembers


(C) Train to Pakistan


(D) The Ice-Candy Man


Answer: (C)





14. Match the translators in List – I with the English translations of Indian Literature texts in List – II according to the code given below:


List – I                        List – II


i. K.B. Vaid                1. Says Tuka


ii. O.V. Vijayan           2. The Diary of a Maid Servant


iii. Dilip Chitre            3. Samskara


iv. A.K. Ramanujan    4. Saga of Dharmapuri


Codes:


       i ii iii iv


(A) 4 1 2 3


(B) 3 2 1 4


(C) 2 4 1 3


(D) 1 2 3 4


Answer: (C)





15. In his poem “A Morning Walk” Nissim Ezekiel talks about a ‘Barbaric City sick with slums / Deprived of seasons, blessed with rains / its hawkers, beggars, ironlunged/ Processions led by frantic drums.’ Identify the city:


(A) Calcutta


(B) Banares


(C) Bombay


(D) Agra


Answer: (C)





16. In Practical Criticism I.A. Richards links four kinds of meanings in most human utterances to four aspects. These are


(A) Sense, Feeling, Tone, Intention


(B) Sound, Feeling, Nuance, Intention


(C) Sense, Voice, Emotion, Intention


(D) Sense, Image, Tone, Intention


Answer: (A)





17. In ‘Christabel’ after Geraldine enters SirLeoline’s castle on her way to Christabel’s chamber there are several ill omens which warn the reader about Geraldine. Pick out the phrase which does not serve as an omen:


(A)The ‘angry moan’ of the ailing mastiff bitch


(B) ‘The Owlet’s Scritch’


(C) ‘The Moaning Wind’


(D) ‘A tongue of light, a fit of flame’


Answer: (C)





18. The word resurrect is


(A) An abbreviation


(B) A spurious verb


(C) A back-formation


(D) A disguised compound


Answer: (C)





19. Match List – I with List – II according to the code given below:


List – I                                                List – II


i. Annie John                                       1. Picaresque


ii. Tom Jones                                       2. Bildungsroman


iii. The Sorrows of Young Werther    3. Gothic


iv. Vathek                                           4. Epistolary


Codes:


       i ii iii iv


(A) 1 2 3 4


(B) 2 1 4 3


(C) 4 3 2 1


(D) 3 4 1 2


Answer: (B)





20. Ted Hughes’s poem ‘The Thought- Fox’ is


I. About Thought as Fox


II. about the Fox as Thought


III. About the process of writing poetry.


IV. About Thought entering the poet’s brain like the Fox emerging from darkness.


Find the most appropriate combination according to the code:


(A) I and II are correct.


(B) I and III are correct.


(C) I and IV are correct.


(D) I, III and IV are correct.


Answer: (D)





21. In Aristotle’s Poetics we read that it is the imitation of an action that is complete and whole, and of a certain magnitude….having a beginning, a middle, and an end’. What is ‘it’?


(A) Tragedy


(B) Epic


(C) Poetry


(D) Farce


Answer: (A)





22. According to Matthew Arnold, ‘touchstones’ help us test truth and seriousness that constitute the best poetry. What are the ‘touchstones’?


(A) The purple passages of lyric poetry


(B) Passages from ancient poets


(C) The lines and expressions of the great masters


(D) Passages of epic strength and vigour


Answer: (C)





23. ‘An extremely simplified form of language used for oral, verbal contact among a community whose members speak different languages but do not share a common language in order to fulfill the essential needs of communication.’


Which of the following is best described by this definition?


(A) Creole


(B) Pidgin


(C) Dialect


(D) Lingua franca


Answer: (B)





24. What do the prosodic features of a language tell us?


(A) The speaker’s native language and its cognate languages.


(B) The speaker’s age, emotional state, social class, educational background, geographical provenance etc.


(C) The speaker’s self-confidence or lack of it.


(D) The speaker’s command of the resources of the language spoken by him/her and their deployment.


Answer: (B)





25. What novel answers to the following descriptions?


This was a 1990 best-seller by a British writer. The work incorporates many genres such as letters, diaries and poetry as also third-person narratives. The plot here involves two time-periods – contemporary and Victorian. The work is subtitled A Romance.


(A) The Virgin in the Garden


(B) Possession


(C) The Girl in the Polka Dot Dress


(D) The Sea Lady


Answer: (B)





26. The following words and phrases, ‘peace makers’, ‘help-meet’, ‘the fat of the land’, ‘a labour of love’, ‘the eleventh hour’ and ‘the shadow of death’ were made current by


(A) The British Greek scholars like Roger Ascham


(B) The fifteenth century British prelates


(C) The Puritan tractarians


(D) The sixteen-century translators of the Bible


Answer: (D)





27. Who among the following writers asserted ‘Commonwealth Literature’ does not exist?


(A) Amitav Ghosh


(B) Sulman Rushdie


(C) V.S. Naipaul


(D) Nirad Chaudhari


Answer: (B)





28. Identify the one in correct chronological sequence:


(A) The Norman Conquest – The Death of Geoffrey Chaucer – William Tyndall’s New


Testament – The Birth of William Shakespeare


(B) The Death of Geoffrey Chaucer – William Tyndall’s New Testament – The Birth of William Shakespeare – The Norman Conquest


(C) The Norman Conquest –William Tyndall’s New Testament – The Death of Geoffrey Chaucer – The Birth of William Shakespeare


(D) William Tyndall’s New Testament – The Norman Conquest – The Death of Geoffrey Chaucer – The Birth of William Shakespeare


Answer: (A)





29. Which of the following arrangements is in the correct chronological sequence?


(A) Mary Wellstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman – Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge – Edmund Burke’s Reflections on the Revolution in France.


(B) Edmund Burke’s Reflections on the Revolution in France – Mary Wollstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman – Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge.


(C) Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Edmund Burke’s Reflections on, the Revolution in France – Mary Wollstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman.


(D) Lyrical Ballads by Wordsworth and Coleridge – Lyrical Ballads with ‘Preface’, second edition by Wordsworth and Coleridge – Edmund Burke’s Reflections on the Revolution in France – Mary Wollstone Craft’s A Vindication of the Rights of Woman.


Answer: (B)





30. Who is John Keats’s ‘Sylvan Historian’?


(A) Fanny Brawne


(B) Nightingale


(C) The Grecian Urn


(D) The Bridge of Quietness


Answer: (C)





31. This periodical was started in 1709 with a motive ‘to expose the false arts of life, to pull the disguise of cunning, vanity and affectation, and to recommend a general simplicity in our dress, our discourse and our behaviour.’ The founder of the periodical wrote under the pseudonym of Isaac Bickerstaff. The periodical described above is


(A) The Tatler


(B) The Spectator


(C) The Critical Review


(D) The Rambler


Answer: (A)





32. Arrange the following in the order in which the details of a research article / essay appear in your bibliography.


(A) Page numbers, the title of the essay, the title of the journal, volume & issue numbers, year of publication


(B) The title of the essay, page numbers, the title of the journal, volume and issue numbers, year of publication


(C) The title of the journal, the title of the essay, page numbers, volume and issue numbers, year of publication


(D) The title of the essay, the title of the journal, volume & issue numbers, the year of publication, page numbers


Answer: (D)





33. From the following indicate the work which is not a Dystopia:


(A) Aldous Huxley – A Brave New World


(B) George Orwell – 1984


(C) Yevgeny Zamyatin– We


(D) Evelyn Waugh – Brideshed Revisited


Answer: (D)





34. ‘Unless wariness be used, as good almost kill a man as kill a good book.


Who kills a man kills a reasonable creature, God’s image, but he who destroys a good book, kills reason itself, kills the image of God as it were in the eye. Many a man lives a burden to the earth; but a good book is the precious life-blood of a master spirit….’


Where is the passage from?


(A) Milton’s Areopagitica


(B) Sidney’s Apologie for Poetry


(C) Dryden’s ‘Preface to the Fables’


(D) Marvell’s The Rehearsal Transposed


Answer: (A)





35. Virginia Woolf rubbished the idea of character and the understanding of realism of writers like Arnold Bennett, John Galsworthy and H.G. Wells. Her famous essay is called ‘Mr. Bennet and Mrs. Brown’. Who is Mrs. Brown?


(A) The name Woolf gives a woman whom she happens to meet in a train.


(B) A servant in Mr. Bennett’s household.


(C) A character in a Bennett story.


(D) Mr. Bennett’s neighbour who happens to be a writer.


Answer: (A)





36. E.M. Forster uses some recurrent images in A Passage to India. Pick the odd one out:


(A) Wasp


(B) Stone


(C) Thunder


(D) Echo


Answer: (C)





37. ‘Now stop your noses, readers, all and some, For here’s a tun of midnight-work to come, Og, from a treason-tavern rolling home. Round as a globe, and liquor’dev’ry chink Goodly and great he rails behind his link’.


In the above extract from Absalom and AchitophelOg is


(A) Elkanah Settle


(B) Lord Harvey


(C) Thomas Shadwell


(D) Joseph Addison


Answer: (C)





38. D.H. Lawrence uses the expression ‘a bright book of life’ to describe


(A) The novel


(B) The dramatic monologue


(C) The Bible


(D) The short lyric


Answer: (A)





39. Identify the correctly matched group:


List – I                                                            List – II


i. Where Angles Fear to Tread                        1. Malay


ii. A Portrait of the Artist as a Young Man    2. Russia


iii. The Plumed Serpent                                   3. Italy


iv. An Outcast of the Islands                          4. Mexico


v. Under Western Eyes                                   5. Dublin


Codes:


      i ii iii iv v


(A) 3 5 4 1 2


(B) 4 3 5 2 1


(C) 5 4 3 2 1


(D) 2 1 3 4 5


Answer: (A)





40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).


Assertion (A): Chaucer describes ‘Madame Eglentyne’ thus: ‘She was so charitable and so pitous, She wolde wepe, if that she sawe a mous caught in atrappe’


Reason (R): On her ‘broche of gold full shene’ was written Amor Vincit Omnia.


In the context of the two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true but (R) is false.


(D) (A) is false but (R) is true.


Answer: (B)





41. Identify the correct statements on Langue and Parole below:


1. Langue is the abstract language system, the grammar of a language.


2. Parole is the language actually produced by its user following langue.


3. Langue is the language actually produced by its users following parole.


4. Parole is the abstract language system, the grammar of a system.


(A) 1 and 3 are correct.


(B) 1 and 2 are correct.


(C) 2 and 3 are correct.


(D) 2 and 4 are correct.


Answer: (B)





42. In Monica Ali’s Brick Lane which among the following characters has ‘a face like a frog’?


(A) Nazneen


(B) Chanu


(C) Hasina


(D) Karim


Answer: (B)





43. ‘The grey-eyed morn smiles on the frowning night, Check’ring the eastern clouds with streaks of light; and flecked darkness like a drunkardreels


From forth day’s path and Titan’sburning wheels.’


(Romeo and Juliet II 3, 1 – 4)The speaker describes


(A) The Setting Sun


(B) The Return Home of a Drunkard


(C) The Drawing of a New Day


(D) The Rising Sun


Answer: (C)





44. ‘How noble in reason ! How infinitein faculty! In form and moving how express and admirable! In action how like anangel! In apprehension how like a God!’


What does Hamlet marvel at in this passage?


(A) His own self


(B) His father


(C) Man


(D) Woman


Answer: (C)





45. Said identifies Orientalism as:


I. What an Orientalist does.


II. A style of thought based on anontological and epistemological distinction made between the Orient and the Occident.


III. a discourse dealing with the Orient


IV. a fact of nature rather than oneof human production


In the light of the statement above:


(A) II and III are correct, I and IVare wrong.


(B) I and III are correct, II and IV are wrong.


(C) I, II and III are correct and IV is wrong.


(D) IV is correct and I, II and III are wrong.


Answer: (C)





46. Identify the period during which the


Puritans under the rule of Oliver Cromwell and his Commonwealth shut down all English theatres on religious and moral grounds:


(A) 1640-1660


(B) 1649-1660


(C) 1649-1659


(D) 1640-1659


Answer: (B)





47. “To tell the truth Shug act more manly than rest, men. I means she upright, honest, speak her mind…”What light does the quotation throwon ShugAvery?


(A) She is a manly woman.


(B) She is upright and honest in asserting her lesbian identity.


(C) She is bent on self-assertion


(D) Both (B) and (C)


Answer: (D)





48. 1. A content word is not a function word.


2. A content word has lesser meaning than a function word.


3. A content word has no function.


4. A content word bears lexical meaning whereas a function word just about means functionally.


Which of these statements are correct?


(A) 1 and 4 are correct.


(B) 1 and 2 are correct.


(C) 3 and 4 are correct.


(D) 2 and 4 are correct.


Answer: (A)





49. The year 1828 is a landmark in the history of American language and literature. Identify the reason from the following:


(A) Mark twain’s The Adventures of Huckleberry Finn was published in that year.


(B) The Southern Literary Messenger gained wide circulation since that year.


(C) Washington Irving was adjudged the nation’s greatest writer in that year.


(D) Noah Webster published An American Dictionary of the English Language in that year.


Answer: (D)





50. What alternative title to her Frankenstein did Marry Shelley give?


(A) A Gothic Tale


(B) A Gothic Romance


(C) The Modern Prometheus


(D) A Modern Parable


Answer: (C)





51. Which of the following statements on George Lamming’s In the Castle ofMy Skin [1953] is not true?


(A) On one level this is a coming of-age story.


(B) It is an elegiac account of avillage’s growth into awareness in the late colonial period.


(C) Its themes parody The Tempest.


(D) This was George Lamming’s first novel.


Answer: (C)





52. We are likely to misunderstand an Emily Dickinson poem if we take her famous dashes to be …


(A) Quite specific and unambiguous


(B) Ambiguous and indeterminate


(C) Suggestive of both forward and backward movements in terms of sense


(D) Suggestive of links but equivocally


Answer: (A)





53. Readers of Tayeb Salih’s Seasons of Migration to the North will undoubtedly notice its parallels with the story/stories of:


I. Death in Venice


II. Othello


III. Bartleby the Scrivener


IV. Heart of Darkness


Of the above:


(A) I and II are correct.


(B) Only IV is correct.


(C) II and III are correct.


(D) II and IV are correct.


Answer: (D)





54. Which statement is not true of Benedict Anderson’s Imagined Communities?


(A) It is a prosaic response to the myth of El Dorado.


(B) It is subtitled Reflections on the Origin and Spread of Nationalism.


(C) In this book, Anderson advances the view that nations are not natural entities but narrative constructs.


(D) In Anderson’s view, modern nationalism was basically a consequence of the convergence of capitalism, the new print technology and the fixity that resulted from print extending to ‘Vernacular’ languages.


Answer: (A)





55. ‘By swaggering could I never thrive, for the rain it raineth everyday. ’These lines from Twelfth Night occur in the novel:


(A) Middlemarch


(B) Vanity Fair


(C) Our Mutual Friend


(D) Far From the Madding Crowd


Answer: (A)





56. What is a mock-heroic poem?


A mock-heroic poem


(A) Mocks at heroic pretensions in poets and critics


(B) Mocks heroism, an exaggerated virtue in all epics


(C) Uses a heroic style to deride airs and affectations


(D) Uses a mocking style to deride heroes and hero-worship


Answer: (C)





57. Which of the following statements is not true of Laurence Sterne’s Tristram Shandy?


(A) It has a linear plot.


(B) It opens and ends with the theme of birth.


(C) It contains a trip to France.


(D) It contains a marbled page.


Answer: (A)





58. In drama, an aside is addressed…


(A) To an audience by an actor; the words so spoken are not meant to be heard by other actors on the stage.


(B) To other actors on the stage; the words so spoken are not meant to be heard by the audience.


(C) By the playwright to the audience.


(D) By the protagonist to his/her antagonist


Answer: (A)





59. Match List – I with List – II according to the code given below:


List – I                                                            List – II


(Novels)                                              (Last Lines)


i. The Mayor of Casterbridge      1. ‘He walked towards the faintly humming, glowing town, quickly.’


ii. Sons and Lovers                             2. ‘In their death, they were not divided.’


iii. The Great Gatsby                         3. ‘Happiness was but the occasional episode in a general drama of pain.’


iv. The Mill on the Floss                4. ‘So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.’


Codes:


      i ii iii iv


(A) 1 2 3 4


(B) 2 1 3 4


(C) 4 3 2 1


(D) 3 1 4 2


Answer: (D)





60. “There is nothing outside the text,” is a statement by


(A) Victor Shklovsky


(B) Jacques Derrida


(C) Roland Barthes


(D) Ferdinand de Saussure


Answer: (B)





61. Here is a list of women abandoned by their lovers in Hardy’s novels.


Pick the odd one out:


(A) Fanny Robin


(B) Tess D’Urberville


(C) Marty South


(D) Bathsheba Everdene


Answer: (D)





62. What is the following a description of? ‘A loose sally of the mind; an irregular indigested piece’


(A) Essay


(B) Autobiography


(C) Epistolary Fiction


(D) Diary


Answer: (A)





63. From the following indicate the critic who is not a New Critic:


(A) Allen Tate


(B) Robert Penn Warren


(C) Cleanth Brooks


(D) Claude Levi-Strauss


Answer: (D)





64. From the following list, pick out a woman character who does not belong to Amitav Ghosh’s novels:


(A) Ila


(B) Urvashi


(C) Sonali


(D) Piyali


Answer: (B)





65. Pick the odd man out of the following members of the subaltern group:


(A) Ranajit Guha


(B) Partha Chatterjee


(C) DipeshChakrabarty


(D) Sumit Sarkar


Answer: (D)





66. Statement (S): “Our birth is but a sleep and forgetting.”


Interpretation (I): The human soul never tires in the course of life, it never dies. Therefore, the human life is a long sleep and ephemeral events are better forgotten.


(A) (S) is a view and (I) is not correct.


(B) (S) is a view and (I) is correct.


(C) (S) is a poetic view; the (I) does not suit it.


(D) (S) is a poetic view and bears no relationship to (I).


Answer: (B)





67. ‘The parish of rich women, physical decay, / yourself…’


What do these make of W.B. Yeats in W.H. Auden’s view?


(A) Proud


(B) Vainglorious


(C) Avaricious


(D) Silly


Answer: (D)





68. Who among Charles Dickens’s characters is ‘umble’ and who ‘willin’?


(A) Mr. Pickwick, Mrs. Gamp


(B) Master Humphrey, Nicolas Nickleby


(C) Martin, Little Nell


(D) Uriah Heep, Barkis


Answer: (D)





69. “Fourth World Literature” refers to


I. The works of native people living in a land that has been taken over by non-natives.


II. The works of black people in the United States.


III. The literature of the marginalized.


IV. Refers to the works of non heterosexuals


Of the above:


(A) I and II are correct.


(B) I and III are correct.


(C) II and IV are correct.


(D) I, III and IV are correct.


Answer: (C)





70. Assertion (A): In The Duchess of Malfi Ferdinand sets a whole group of mad men on the


Duchess and they dance and sing in a crazy manner.


Reason (R): His desire was to provide a strange entertainment to drive the Duchess mad.


In the context of the two statements, which one of the following is correct?


(A) (A) is correct, but (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are correct.


(C) (A) is wrong, but (R) is correct.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (B)





71. Why is The Signifying Monkey of Henry Louis Gates JR. a notable contribution to the study of African- American literature?


(A) It focuses on largely neglected African-American novelists and poets.


(B) It offers a theory of African- American criticism that draws upon rhetorical and signifying practices.


(C) It offers a theory of African- American films and dramatic arts that signify Black ethos.


(D) It departs from critical theory of autobiographical narratives involving Black lives and cultural traditions.


Answer: (B)





72. This influential critic


I. wrote influential commentaries on such poets as Shelley, Blake and Yeats.


II. Published such titles as The Anxiety of Influence, A Map of Misreading, Poetry and Repression and The Western Canon.


III. Asserted that most literary criticism is but slightly disguised religion and


IV. Is, arguably, the most widely known and contrarian among his American peers in the English Academy.


Identify the critic


(A) Edward Said


(B) Geoffrey Chaucer


(C) Harold Bloom


(D) Sven Birkrets


Answer: (C)





73. According to the Italian Marxist theorist Antonio Gramsci:


(A) Hegemony is synonymous with domination


(B) Hegemony involves a degree of consent on the part of subject people.


(C) Hegemony involves a degree of coercion on the part of a dominant political entity.


(D) Hegemony is synonymous with subjugation


Answer: (B)





74. Match the following:


i. George Peele, Robert Greene, Thomas Lodge, Thomas Kyd  1. The Rhymers’ Club / The Decadents of the 1890’s


ii. William Congreve, William Wycherley George Eltherege, George Farquhar 2. The Pre- Raphaelite Brotherhood


iii. John Everett Millais, James Collinson, Ford Madox Brown, Dante Gabriel Rossetti 3. The


University Wits


iv. Ernest Dowson, Lionel Johnson, W.B. Yeats 4. The Restoration Playwrights


Codes:


      i ii iii iv


(A) 3 2 1 4


(B) 1 4 3 2


(C) 2 1 4 3


(D) 3 4 2 1


Answer: (D)





75. Combine the statements correctly: According to Homi Bhabha ________


1. Mimicry is not mere copying or emulating the colonizer’s culture, behaviour and manners.


2. But it is further aimed at perfection and excess.


3. Mimicry is mere copying the colonizer’s culture, behaviour and manners…


4. But is informed by both mockery and a certain menace.


(A) 1 and 4


(B) 1 and 2


(C) 3 and 4


(D) 3 and 2


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting