-->

UGC NET Paper II in English { 2013 September - Previous Questions}



2013 September UGC NET Solved Question Paper in English, Paper II


1. In the following cluster of poems by Shelley, which one has the voyage motif?


(A) “Adonais”


(B) The Revolt of Islam


(C) “Ode to the West Wind”


(D) Alastor


Answer: (D)





2. In Sydney’s sonnet sequence, Astrophil and Stella, the final sonnet (#108)


(A) Brings no resolution


(B) Ends in joy


(C) Brings a definite resolution


(D) Promises another sonnet sequence


Answer: (A)





3. Who among the following English writers opposed the Licensing Act of 1643?


(A) John Milton


(B) Thomas Browne


(C) Andrew Marvell


(D) Abraham Cowley


Answer: (A)





4. Who claimed: “I have not published a single paper that is not written in a spirit of benevolence and with a love of mankind”?


(A) Pope


(B) Dryden


(C) Swift


(D) Addison


Answer: (D)





5. A protagonist writes a letter of confession, but it gets lost under the carpet only to be found on the wedding day. Who is the protagonist?


(A) Bathsheba


(B) Lucetta


(C) Sue


(D) Tess


Answer: (D)





6. In an age of pressurized happiness, we sometimes grow insensitive to subtle joys. The italicised words are an example of


(A) A transferred epithet


(B) A simile


(C) A metaphor


(D) A hyperbaton


Answer: (A)





7. In Graham Greene’s Brighton Rock, Hale is murdered with the help of ‘brighton rock’ which is


(A) A kind of sugar-candy


(B) A form of grenade


(C) A baton


(D) A kind of rock


Answer: (A)





8. Which poet among this group does not belong to the ‘Auden Generation’ group of poets?


(A) Stephen Spender


(B) Alun Lewis


(C) Cecil Day Lewis


(D) Louis Macneice


Answer: (B)





9. In Lord of the Flies which character comes to realize that the ‘beast’ is actually the evil inside the boys themselves and it is that which is breaking things up?


(A) Jack


(B) Simon


(C) Roger


(D) Ralph


Answer: (B)





10. Which text exemplifies the anti- Victorian feeling prevalent in the early twentieth century?


Code:


I. Eminent Victorians


II. Jungle Book


III. Philistine Victorians


IV. The Way of All Flesh


The correct combination according to the code is


(A) II and IV are correct.


(B) I and IV are correct.


(C) III and IV are correct.


(D) II and III are correct.


Answer: (B)





11. What event allowed mainstream British theatre companies to commission and performs work that was politically, socially and sexually controversial without fear of censorship?


(A) The abolition of the Lord Chamberlain’s office in 1968.


(B) The illegal performance of works by Howard Brenton and Edward Bond.


(C) The collapse of liberal humanist consensus in the late 1960s.


(D) A combined appeal to the Queen by a group of London dramatists.


Answer: (A)





12. The Wife of Bath’s philosophy ofmarriage shows that she


(A) Is a strong person with keen awareness of her own rights?


(B) Tends to say one thing and do the opposite.


(C) Cares only for pleasure, not for right and wrong.


(D) Trusts thought too much instead of feeling.


Answer: (A)





13. Which of the following characters is killed in Achebe’s Things Fall Apart in conformity with an African tribal custom?


(A) Okonkwo


(B) Obierika


(C) Ikemefuna


(D) Nwoye


Answer: (B)





14. “We will do it, I tell you; we will do it.” The repetition of a phrase is


(A) Antiphrasis


(B) Diacope


(C) Aposiopesis


(D) Enumeratio


Answer: (A)





15. Find the poet who is the odd one in the group:


(A) Wallace Stevens


(B) Robert Lowell


(C) Sylvia Plath


(D) Anne Sexton


Answer: (A)





16. Which one of the following characters in Shakespeare’s Tempest is associated with the Earth?


(A) Ferdinand


(B) Ariel


(C) Caliban


(D) Prospero


Answer: (C)





17. In the Advancement of Learning Bacon attempted a preliminary survey of the entire field of learning, by analyzing the principal obstacles to its advancement. Identify from among the following choices the one that he did not mention as an obstacle:


(A) Rhetoric


(B) Medieval scholasticism


(C) Inductive method


(D) Pseudo sciences


Answer: (C)





18. Who among this group of youngmale characters in Jane Austen’snovels is not sent to the University for Education?


(A) Tom Bertram


(B) John Thorpe


(C) James Morland


(D) Henry Tilney


Answer: (D)





19. Charles Dickens caricatured utilitarian thinking with telling directness in his portrayal of


(A) Paul Dombey


(B) Thomas Gradgrind


(C) Philip Pirrip


(D) Harold Skimpole


Answer: (B)





20. Which one of the following playwrights will not be covered under the category / term ‘Theatre of the Absurd’?


(A) Jean Genet


(B) Jean Giraudoux


(C) Samuel Beckett


(D) Eugene Ionesco


Answer: (B)





21. The following are two lists of lines from poems and their titles. Match them:


List – I                                                            List – II


(Lines from poems)                                         (Titles of poems)


I. “The squat pen rests as snug as a gun.”       1. “Church Going”


II. “A serious house on serious earth it is.”     2. “Hawk- Roosting”


III. “Time held me green and dying.”            3. “Digging”


IV. “I hold creation in my foot.”                    4. “Fern Hill”


Which is the correct combination according to the above code?


Code:


I           II         III        IV


(A)       4          1          2          3


(B)       2          3          4          1


(C)       1          2          3          4


(D)       3          1          4          2


Answer: (D)





22. _________ is the use of words whose pronunciation imitates the sound the word describes.


(A) Alliteration


(B) Onomatopoeia


(C) Oxymoron


(D) Enthymeme


Answer: (B)





23. Arrange the following books in the order in which they appeared. Use the code given below:


I. The Dictionary of the English Language


II. The History of Rasselas


III. The Vanity of Human Wishes


IV. Lives of the English Poets


Which is the correct combination according to the above code?


Code:


(A) III, I, II, IV


(B) I, II, III, IV


(C) IV, III, II, I


(D) II, III, I, IV


Answer: (A)





24. Arrange the following forms in the order in which they appeared. Use the code given below:


I. commedia dell’arte


II. Confessional poetry


III. Agitprop


IV. Picaresque novel


The correct combination is:


Code:


(A) IV, I, II, III


(B) I, IV, III, II


(C) II, IV, I, III


(D) I, III, IV, II


Answer: (B)





25. Which of the following poems deals with neighbourly relations?


(A) “Birches”


(B) “Home Burial”


(C) “Mending Wall”


(D) “Stopping by Woods on a Snowy Evening”


Answer: (C)





26. The following are two lists of writers and their works. Match them:


List – I                                                List – II


(Writers)                                              (Works)


I. Katherine Susannah Prichard          1. Barungin


II. Colin Johnson                                2. My Place


III. Sally Morgan                                3. Wild Cat Falling


IV. Jack Davis                                    4. Coonardoo


Which is the correct combination according to the above code?


Code:


I           II         III        IV


(A)       3          2          1          4


(B)       4          3          2          1


(C)       2          1          4          3


(D)       1          4          3          2


Answer: (B)





27. How does John Stuart Mill define ‘happiness’?


(A) Doing what one wants to do


(B) Leading a fulfilling life


(C) Pleasure and the absence of pain


(D) Virtuous activity


Answer: (C)





28. “Had we but world enough, and time, this coyness, lady, were no crime … But at my back I always hear Time’s winged chariot hurrying near.” Andrew Marvell in these lines emphasizes the theme of


(A) Love


(B) Love and transience


(C) Love and political passion


(D) Love and flattery


Answer: (B)





29. The following are two lists of dramatists and their plays. Match them:


List – I                                    List – II


(Dramatists)                            (Plays)


I. George Etheredge               1. The Country Wife


II. William Wycherley            2. The Man of Mode


III. John Vanbrugh                 3. The Double Dealer


IV. William Congreve             4. The Provok’d Wife


The correct combination is:


Code:


I           II         III        IV


(A)       2          3          4          1


(B)       3          2          1          4


(C)       4          3          2          1


(D)       2          1          4          3


Answer: (D)





30. The following are two lists of writers and their works. Match them:


List – I                                    List – II


(Writers)                                  (Works)


I. Uma Parameswaran 1. Drums of My Flesh


II. Bharati Mukherjee                         2. Trishanku


III. Michael Ondaatje                         3. Jasmine


IV. Cyril Dabydeen                4. Anil’s Ghost


Which is the correct combination according to the above code?


Code:


I           II         III        IV


(A)       1          3          2          4


(B)       3          4          1          2


(C)       2          3          4          1


(D)       4          1          3          2


Answer: (C)





31. Dryden’s dramatization of Paradise Lost is entitled


(A) All for Love


(B) The State of Innocence


(C) Annus Mirabilis


(D) Religio Medici


Answer: (B)





32. Two pioneering feminist tracts, Kate Millet’s Sexual Politics and Germaine Greer’s The Female Eunuch were published in


(A) 1969


(B) 1968


(C) 1970


(D) 1967


Answer: (C)





33. Who defined poetry as ‘the best words in the best order’?


(A) Wordsworth


(B) Coleridge


(C) Keats


(D) Shelley


Answer: (B)





34. What did Thomas Carlyle mean by “Close thy Byron; open thy Goethe”?


(A) Britain’s pre-eminence as a global power will depend on mastery of foreign languages.


(B) Abandon the introspection of the Romantics and turn to the higher moral purpose found in Goethe.


(C) Even a foreign author is better than a home-grown scoundrel.


(D) Leave England and immigrate to Germany.


Answer: (B)





35. Conrad’s Heart of Darkness presents two conflicting discourses present in his own culture. Identify the two discourses from the following:


(A) Modernism and anticolonialism


(B) Modernism and structuralism


(C) Anti-colonialism and Eurocentricism


(D) Material culturalism and tribalism


Answer: (C)





36. Who among the following poets defined free verse as playing tennis without a net?


(A) Robert Frost


(B) Ezra Pound


(C) Philip Larkin


(D) William Carlos Williams


Answer: (A)





37. Christopher Marlowe wrote all the following plays except


(A) Tamburlaine the Great


(B) The Jew of Malta


(C) Richard III


(D) Edward II


Answer: (C)





38. According to Barthes, a text which draws attention to its artifice, to the ways in which it is structured, is called


(A) Writerly text


(B) Aesthetic text


(C) Readerly text


(D) Formal text


Answer: (A)





39. Which of the following descriptions is not applicable to Pope’s The Rape of the Lock?


(A) A mock heroic poem


(B) Written in heroic couplets


(C) Pope’s tribute to Queen Anne


(D) Produced in two versions, consisting of 2 and 5 cantos


Answer: (C)





40. From the following list, choose the work which is not written by E.M. Forster:


(A) Where Angels Fear to Tread


(B) Maurice


(C) A Room of One’s Own


(D) The Longest Journey


Answer: (C)





41. The ‘Vulgate Bible’ was prepared to make the Bible available to


(A) The ecclesiastics


(B) The elite class


(C) The courtiers


(D) The common men


Answer: (D)





42. Literary works such as Charles Dickens’s David Copperfield, Samuel Butler’s The Way of All Flesh and James Joyce’s A Portrait of the Artist as a Young Man provide examples of which following novelistic form?


(A) Nouveau roman or new novel


(B) Epistolary novel


(C) Bildugsroman


(D) Historical novel


Answer: (C)





43. “I fall upon the thorns of life! I bleed!” expresses a pathetic cry of a wounded heart from “Ode to the West Wind” by Shelley. The poem consists of


(A) Fourteen line terzarima stanzas


(B) four-lined stanza characterized by swift action


(C) A particular rhyme scheme in a villanelle


(D) An unstressed syllable followed by a stressed one


Answer: (A)





44. In the Fall of Hyperion Keats’s Muse figure is


(A) Thea


(B) Moneta


(C) Lamia


(D) Calliope


Answer: (B)





45. What literary work best captures a sense of the political turmoil particularly regarding the issue of religion just after the Restoration?


(A) Gay’s Beggar’s Opera


(B) Butler’s Hudibras


(C) Pope’s Dunciad


(D) Dryden’s Absalom and Achitophel


Answer: (D)





46. Who among the Victorian authors has described himself/herself as an agnostic?


(A) Matthew Arnold


(B) Charles Dickens


(C) George Eliot


(D) Thomas Hardy


Answer: (C)





47. Preface to Frantz Fanon’s The Wretched of the Earth was written by


(A) AimeCesaire


(B) AniaLoomba


(C) Jean Paul Sartre


(D) Edward Said


Answer: (C)





48. Who among the following theorists formulated the concept of the utile dulci, profit combined with delight?


(A) Plato


(B) Aristotle


(C) Horace


(D) Longinus


Answer: (C)





49. Out of the four humours of the body, the Jacobeans thought of themselves as especially prone to


(A) Choler


(B) Blood


(C) Phlegm


(D) Melancholy


Answer: (D)





50. Who among the following Romantic poets ended his life, lauded and respected as ‘The Sage of High gate’?


(A) William Blake


(B) S.T. Coleridge


(C) P.B. Shelley


(D) William Wordsworth


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting