-->

UGC NET Paper II in Sociology { 2013 December - Previous Questions}



1. “Sociology is a Science which attempts an interpretative understanding of social action.” Who defined Sociology in this manner?


(A) T. Parsons


(B) MacIver and Page


(C) E. Durkheim


(D) Max Weber


Answer: (D)





2. “Culture is man’s guide, it liberates as well as enslaves him as all guides do.” Which of the following school represents this view?


(A) Evolutionary School


(B) Marxian School


(C) Diffusionistic School


(D) Culture-personality School


Answer: (D)





3. The term ‘Sociological Imagination’ was coined by whom?


(A) P. Berger


(B) C.W. Mills


(C) A. Giddens


(D) J.S. Mill


Answer: (B)





4. Arrange the following books in chronological order by using the code given below:


i. Das Kapital


ii. Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism


iii. Patterns of Culture


iv. The Elementary Forms of Religious Life


Codes:


(A) i ii iii iv


(B) ii i iii iv


(C) iv iii i ii


(D) iii iv i ii


Answer: (B)





5. Every man in society occupies a number of statuses. Different statuses associated with a single person are known as


(A) Status inconsistency


(B) Status sequences


(C) Status set


(D) Status succession


Answer: (C)





6. Which of the following are the physical conditions of a primary group?


i. Physical proximity


ii. Attraction


iii. Smallness


iv. Endurance


(A) i, ii, iii & iv


(B) i, ii & iii


(C) i, ii & iv


(D) i, iii & iv


Answer: (D)





7. Which of the following is not a primary group?


(A) Scouts


(B) A peer group


(C) A class of students


(D) Family


Answer: (A)





8. Which of the following are fundamental features of a social group?


i. Organisation


ii. We-feeling


iii. Self-sufficiency


iv. Explicit cultural goals


(A) i and ii


(B) ii and iii


(C) iii and iv


(D) i and iii


Answer: (A)





9. Given below are two statements labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R):


Assertion (A): According to Durkheim education perpetuates and reinforces homogeneity in society among its members.


Reason (R): Schools inculcate society’s norms and values providing link between individual and society.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





10. Match List – I with List – II.


List – I (Books)                                                           List – II (Authors)


a. De-schooling Society                                              i. R.D. Laing


b. The Politics of Family                                             ii. S. Bowles and H. Gintis


c. Anti-social Family                                                   iii. Ivan Illich


d. Schooling in Capitalist America                             iv. M. Barrett & M. MacIntosh


Codes:


       a b c d


(A) i ii iii iv


(B) iv i ii iii


(C) iii i iv ii


(D) ii i iii iv


Answer: (D)





11. Match List – I with List – II.


List – I (Terms)           List – II (Features)


a. Church                     i. Usually more individualistic and lacks sharply defined belief system


b. Sect                                     ii. Usually conservative but not closely related to State.


c. Denomination          iii. Often closely related to State and claim promptly on religious truth


d. Cult                                     iv. Less conservative and connected with lower class


Codes:


       a b c d


(A) iv iii ii i


(B) iii iv ii i


(C) ii i iv iii


(D) i ii iii iv


Answer: (B)





12. The variable sum concept of power is based on the assumption that


(A) value consensus is essential for society.


(B) value dissension is essential for society.


(C) value neutrality is essential for society.


(D) values are essential for society.


Answer: (A)





13. The State moderates between different groups ensuring that all of them have some influence on public policy, is best manifested in


(A) Socialist democracy


(B) Republic democracy


(C) Pluralist democracy


(D) Traditional democracy


Answer: (C)





14. Match List – I with List – II.


List – I (Authors)                                                        List – II (Terms)


a. V. Pareto                                                                 i. The Ruling Class


b. G. Mosca                                                               ii. The Nongoverning Elite


c. R. Mitchell                                                            iii. The Iron law of Oligarchy


d. S. Lukes                                                                iv. The Three Dimensional View


Codes:


       a b c d


(A) ii iii iv i


(B) ii i iii iv


(C) ii iii i iv


(D) ii iv i iii


Answer: (B)





15. Which of the following is an appropriate example of a social institution?


(A) Market


(B) Trade Union


(C) Political Party


(D) N.G.O.


Answer: (A)





16. According to Dahrendorf, Marx’s Theory of Class Conflict is


(A) to be rejected universally


(B) to be accepted universally


(C) to be accepted and modified generally


(D) to be rejected, accepted and modified contextually


Answer: (D)





17. The process whereby the helpless human infant gradually becomes a self-aware, knowledgeable person, skilled in the ways of the culture into which he or she was born is known as


(A) Re-socialization


(B) Social position


(C) Socialization


(D) Shared understanding


Answer: (C)





18. Stages of cognitive-development related socialization was proposed by


(A) H. Mead


(B) S. Freud


(C) C.H. Cooley


(D) J. Piaget


Answer: (D)





19. Match List – I with List – II and find out the correct answer from the codes given below:


List – I                                                            List – II


a. E. Durkheim                                                i. The Social System


b. M. Weber                                                    ii. The Liquid Love


c. Z. Bauman                                                   iii. The Division of Labour in Society


d. T. Parsons                                                   iv. The Religion of India


Codes:


       a b c d


(A) i ii iii iv


(B) iii iv ii i


(C) ii iii iv i


(D) iv iii ii i


Answer: (B)





20. In a system of social stratification social rankings are based on certain attributes which may


(A) either be inherited or socially constructed.


(B) either be ascribed or acquired.


(C) either be acquired or socially constructed.


(D) either be ascribed, acquired or constructed.


Which is the correct one?


Answer: (D)





21. The social positions of _________


(A) caste, gender and ethnic groups are biologically determined.


(B) caste biologically, but gender and ethnic groups are economically determined.


(C) gender is biologically, while the ethnic and caste groups are culturally determined.


(D) caste, gender and ethnic groups are culturally determined.


Which one of the above is correct?


Answer: (D)





22. According to Marx and Dehrendorf unequal class position of a social group is determined by which of the following forms and extent of one’s control over


(A) economic and cultural resources respectively.


(B) cultural and economic resources respectively.


(C) economic and political resources respectively.


(D) political and cultural resources respectively.


Answer: (C)





23. Who among the following sociologists analysed social classes in terms of market and property situation?


(A) M . Weber


(B) J. Goldthorpe


(C) E. Durkheim


(D) T. Parsons


Answer: (A)





24. Some assumptions are given below:


The definitional assumption(s) about class and class conflict in the Marxian theory is (are)


(i) every society is based on a degree of economic equilibrium.


(ii) class inequality is due to inherent political and social injustice.


(iii) class conflict is inherent in society.


(iv) economic inequality lies at the core of class conflict.


(v) Class conflict is resolved through class alliance.


Select correct assumptions from the following:


(A) (i) and (ii)


(B) (i), (ii) and (iii)


(C) (ii), (iii) and (v)


(D) (iii) and (iv)


Answer: (D)





25. Transmission of traits from one culture to another is sociologically termed as


(A) Acculturation


(B) Diffusion


(C) Assimilation


(D) Enculturation


Answer: (B)





26. Who among the following is a proponent of cyclical theory of evolution?


(A) T. Parsons


(B) E. Durkheim


(C) O. Spengler


(D) H. Spencer


Answer: (C)





27. Identify the social processes which are linked to change of social structure:


(i) Industrialisation


(ii) Sanskritization


(iii) Modernisation


(iv) Globalisation


(v) Intergenerational mobility


(vi) Intragenerational mobility


Select the correct option:


(A) (i) (ii) (iv)


(B) (i) (iii) (iv)


(C) (iv) (v) (vi)


(D) (i) (iii) (iv) (v)


Answer: (B)





28. According to R.K. Merton, those observed consequences which lessen the adaptation or adjustment of the system are


(A) Functions


(B) Non-functions


(C) Dysfunctions


(D) Functional alternatives


Answer: (C)





29. In which of the book has Mannheim propounded the idea of Sociology of Knowledge?


(A) The End of Ideology


(B) The End of History


(C) Ideology and Utopia


(D) The German Ideology


Answer: (C)





30. A statement of prediction that sets forth the basis for testing the relationship between variables in an attempt to link theory to reality is called


(A) Random sampling


(B) Questionnaire


(C) Hypothesis


(D) Assumption


Answer: (C)





31. Name the technique which is to be used before the actual field work starts


(A) Pilot Study


(B) Census study


(C) Case study


(D) Survey


Answer: (A)





32. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:


Assertion (A): Research design is a kind of blue print that is prepared before actually carrying out a research.


Reason (R): Many research plans are unable to produce a concrete finding.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





33. Identify the correct logical order as explained by Karl Marx:


(A) Class-in-itself, class-for-itself, social transformation, class conflict


(B) Class-in-itself, class-for-itself, class conflict, social transformation


(C) Class-in-itself, class conflict, class-for-itself, social transformation


(D) Class-for-itself, class conflict, class-in-itself, social transformation


Answer: (B)





34. In the context of Randall Collin’s analysis, identify the correct one:


(A) Moves from macro-level to Meso-level and to micro-level social processes


(B) Moves from micro-level to Meso -level and to micro-level social processes


(C) Moves from micro-level to macro-level social processes


(D) Moves from macro-level to micro-level processes


Answer: (B)





35. Match List – I with List – II:


List – I (Contributions of)                                                      List – II (Approach)


a. R.K. Merton                                                                        i. Conflict Functionalism


b. T. Parsons                                                                            ii. Need Functionalism


c. B. Malinowski                                                                     iii. Analytical Functionalism


d. L. Coser                                                                              iv. Empirical Functionalism


Codes:


       a b c d


(A) iii iv ii i


(B) iv iii ii i


(C) ii iii iv i


(D) iv ii iii i


Answer: (B)





36. What is triangulation?


(A) A type of qualitative method of research


(B) A type of qualitative analysis


(C) A combination of qualitative and quantitative methods


(D) A type of non-participant observation


 Answer: (C)





37. Who among the following used the method of concomitant variation?


(A) M. Weber


(B) R. Dahrendorf


(C) E. Durkheim


(D) T. Parsons


Answer: (C)





38. Reliability of data implies


(A) The same methods of investigation on the same materials produce the same results.


(B) The different methods of investigation on different materials produce the same results.


(C) The same methods of investigation on the same materials produce different results.


(D) The same methods of investigation on different materials produce the same result.


Answer: (A)





39. Radical Sociology sought to support which of the following sociological thought systems?


(A) Marxian


(B) Functional


(C) Symbolic interactionist


(D) Positivist


Answer: (A)





40. Match the items of List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:


List – I (Concept)                                           List – II (Authors)


a. False Consciousness                                    i. Malinowski


b. Magic                                                          ii. Marx


c. Rational action                                            iii. Durkheim


d. Moral Community                                      iv. Weber


Codes:


       a b c d


(A) i iii iv ii


(B) ii i iv iii


(C) iii i ii iv


(D) iv ii iii i


Answer: (B)





41. Assertion (A): Karl Marx thought of all capitalist societies to be founded on exploitation of the proletariat.


Reason (R): The proletariat has not become increasingly impoverished.


Codes:


(A) (A) is true, but (R) is false


(B) (R) is true, but (A) is false


(C) (A) is true, but (R) is not correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


Answer: (C)





42. Which of the following acts are necessary to keep the social system intact? Select the correct code given below:


(i) Adaptation


(ii) Social action


(iii) Integration


(iv) Goal attainment


(v) Latency (pattern maintenance)


(vi) Socialisation


Codes:


(A) (i), (ii), (iii) and (iv)


(B) (iv), (v), (i) and (vi)


(C) (i), (iii), (iv) and (v)


(D) (i), (ii), (iv) and (v)


Answer: (C)





43. The in-depth investigation of a phenomena, or a process, or an event that focuses on its historicity and contemporary interlinks with wider society is termed as


(A) Content study


(B) Participant observation


(C) Content analysis


(D) Case study


Answer: (D)





44. Which of the following is not an ethical consideration in social research?


(A) Protecting the subjects from physical and psychological harm while collecting data


(B) Protecting the subjects confidentiality and privacy


(C) Acquiring consent of the subject in collecting information


(D) Acquiring data through deception


Answer: (D)





45. Which one of the following is not a measure of correlation?


(A) Chi-square


(B) Student’s t-test


(C) Mean dispersion


(D) Product-movement coefficient


Answer: (D)





46. Kamla teaches in a college, organizes a kitty party, takes care of her daughter and presides over a meeting of women’s organization. Which of the following concepts is used to describe her role?


(A) Role conflict


(B) Role set


(C) Multiple roles


(D) Role making


Answer: (C)





47. Match the concepts (List – I) with the authors (List – II) and then select the correct answer from among the codes given below:


List – I (Concepts)                                          List – II (Authors)


a. Anticipatory socialization                           i. R.K. Merton


b. Sensate culture                                            ii. P. Sorokin


c. Residues                                                      iii. V. Pareto


d. Little Community                                       iv. R. Redfield


Codes:


       a b c d


(A) ii iii i iv


(B) iii ii iv i


(C) ii iv iii i


(D) i ii iii iv


Answer: (D)





48. The concept of ‘Wert-rational’ is associated with whom?


(A) M. Weber


(B) P. Sorokin


(C) T. Parsons


(D) J. Habermas


Answer: (A)





49. Which of the following pairs is not correctly matched?


(A) Social evolution                – H. Spencer


(B) Verstehen                          – M. Weber


(C) Rentier Class                     – V. Pareto


(D) Sacred and Profane          – A. Comte


Answer: (D)





50. Who among the following analysts of social change used the term ‘rentiers and speculators’?


(A) T. Veblen


(B) K. Marx


(C) V. Pareto


(D) A.J. Toynbee


Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting