-->

UGC NET Paper II in Sociology { 2013 June- Previous Questions}



1. Match the followings:


List – I                                                            List – II


(Concepts)                                                       (Authors)


a. Cultural Lag                                                i. K. Marx


b. False Consciousness                                    ii. Ogburn


c. Law of Similarity and Contact                   iii. J. Frazer


d. Institutionalization of class conflict           iv. R. Dahrendorf


Codes:


        a b c d


(A) ii i iii iv


(B) iv iii i ii


(C) iii ii iv i


(D) i iv ii iii


Answer: (A)





2. Fill in the blanks:


An institution is composed of _______.


(A) Actors and Groups


(B) Rules and procedures


(C) Values and norms


(D) All


Answer: (B)





3. George Simmel’s classification of group as ‘Monad’, ‘Dyad’, and ‘Triad’ is based on


(A) Physical proximity


(B) Nature of membership


(C) Social relations


(D) Size of the group


Answer: (D)





4. An area of social living which is marked by some degree of social coherence and similarity is called


(A) Social group


(B) Society


(C) Community


(D) Association


Answer: (C)





5. C.W. Mills’ perspective takes into account


i. Biography


ii. Sociography


iii. History


iv. Geography


v. Ethnography


Select the correct alternatives:


(A) ii only


(B) ii and iii only


(C) i and iii only


(D) i, ii, iv and v only


Answer: (C)





6. Which of the following instances may not be considered as reference group behaviour?


(A) Proletarianization


(B) Embourgeoisment


(C) Sanskritization


(D) Modernization


Answer: (D)





7. Which of the following is a set of informal groups?


(A) Clique, faction, caucus


(B) Gang, union, dacoits


(C) Slum, village, NGO


(D) Neighbourhood, Peer group, Panchayat


Answer: (A)





8. Who argued that the school prepares children to move towards universalistic standards and achieved status of adult society?


(A) E. Durkheim


(B) T. Parsons


(C) R.K. Merton


(D) K. Davis


Answer: (B)





9. Who defined religion in terms of a distinction between the sacred and the profone?


(A) B. Malinowski


(B) C. Levi Strauss


(C) A.R. Radcliffe Brown


(D) E. Durkheim


Answer: (D)





10. The capacity of any person, group or institution to issue commands is called


(A) Power


(B) Authority


(C) Influence


(D) Right


Answer: (B)





11. According to C.W. Mills, the power elite in America comprises those who hold “command posts” in


i. The major business corporations


ii. The military


iii. The Federal Government


iv. The State bureaucracy


Select the correct alternative:


(A) (i), (ii), (iii), (iv)


(B) (i), (ii) and (iii)


(C) (i), (iii) and (iv)


(D) (ii), (iii) and (iv)


Answer: (B)





12. Who argues that ‘classes should be defined as imperatively coordinated associations’?


(A) M. Weber


(B) K. Marx


(C) R. Dahrendorf


(D) R. Collins


Answer: (C)





13. For R. Dahrendorf a post-capitalist society is characterized by


i. Decomposition of capital


ii. Differentiation of labour


iii. Diamond like class structure


iv. Regulations and institutionalization of conflicts


Select the correct alternative :


(A) (i), (ii), (iii) and (iv)


(B) (i), (ii) and (iii)


(C) (i), (ii) and (iv)


(D) (i), (iii) and (iv)


Answer: (A)





14. The concept of ‘I’ and ‘Me’ with reference to development of ‘self’ was used by


(A) S. Freud


(B) C.H. Cooley


(C) H.M. Johnson


(D) G.H. Mead


Answer: (D)





15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):


Assertion (A): Personality system gets integrated into the social system through socialization.


Reason (R): Socialization helps actors to develop skills to play roles in society.


Select the correct answer from the codes given below:


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





16. A status group, according to Max Weber, is characterised by


(A) Occupation


(B) Educational background


(C) Life-style


(D) Family background


Answer: (C)





17. Who among the following is regarded as the technological determinist of social change?


(A) E. Durkheim


(B) G. Simmel


(C) T. Veblen


(D) T. Malthus


Answer: (C)





18. The theoretical perspective that asserts that there are discernible stages which the society goes through more than once or even repeatedly is termed as


(A) Repeated Evolutionary Theory


(B) Unilinear Evolutionary Theory


(C) Cyclical Evolutionary Theory


(D) Reflexive Evolutionary Theory


Answer: (C)





19. Who among the following describes society as ‘sui-generis’?


(A) Radcliffe Brown


(B) Malinowski


(C) E. Durkheim


(D) R. Benedict


Answer: (C)





20. Which of the following pairs are not included in Parsonian Scheme of ‘Pattern-Variables’ ?


i. Affectivity vs. Affective neutrality


ii. Self-orientation vs. Collectivity orientation


iii. Particularism vs. Universalism


iv. Localism vs. Globalism


v. Quality vs. Performance


vi. Diffusion vs. Specificity


vii. Evolution vs. Revolution


Select the correct alternative:


(A) (i), (ii), (iii), (v) and (vi)


(B) (ii), (iii), (i), (vi) and (v)


(C) (ii), (iii), (v)


(D) (i), (v) and (vi)


Answer: (-)





21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):


Assertion (A): The postulate of functional unity of society maintains that all standardized social and cultural beliefs and practices are functional for society as a whole as well as for individuals in society.


Reason (R): The above said standardised items are indispensable parts of the working whole.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) (R) is true, but (A) is false.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (A)





22. Who among the following does not adopt the functional approach to the understanding of social phenomena?


(A) J. Alexander


(B) K. Davis


(C) R.K. Merton


(D) J. Habermas


Answer: (D)





23. The view that authority relations are the main cause of social conflict was held by whom?


(A) M. Weber


(B) K. Marx


(C) R. Collins


(D) R. Dahrendorf


Answer: (D)





24. Who among the following has classified status in terms of salient status, dominant status and controlling status?


(A) T. Parsons


(B) R.K. Merton


(C) W.E. Moore


(D) H.M. Johnson


Answer: (B)





25. What is common to magic, religion and science?


(A) Observation and experimentation


(B) Equal influence on human beings


(C) Orientation towards the unknown


(D) Orientation towards the supernatural


Answer: (C)





26. Who among the following is a proponent of dialectical approach to the study of Indian society?


(A) M.N. Srinivas


(B) D.P. Mukherjee


(C) A. Beteille


(D) Y.B. Damle


Answer: (B)





27. Which type of research aims to describe a social situation, social event, social system, social structure etc.?


(A) Basic research


(B) Descriptive research


(C) Empirical research


(D) Explanatory research


Answer: (B)





28. A university has 7530 students and a researcher draws 10 percent sample from it amounting to a total of 753. This is called


(A) Sample size


(B) Sample ratio


(C) Sample element


(D) Purposive sampling


Answer: (B)





29. Which technique of qualitative data collection is followed by researcher to understand people and their behaviour through direct, focused and non-verbal interaction in their natural setting?


(A) Interview


(B) Observation


(C) Case study


(D) Above all


Answer: (B)





30. According to Karl Marx, which of the following are elements of the forces of production?


(A) Technology and capital


(B) Capital, labour and technology


(C) Science and technology


(D) Capital, labour, science and technology


Answer: (C)





31. Who among the following used the concept of ‘interaction ritual’ in his theory?


(A) R. Collins


(B) L. Coser


(C) E. Durkheim


(D) H. Blumer


Answer: (A)





32. Who among the following argues that the withdrawal of legitimacy from an existing system of inequality is a critical precondition for conflict?


(A) R. Dahrendorf


(B) L. Coser


(C) R. Collins


(D) J. Habermas


Answer: (B)





33. Themetic and text analyses are used in


(A) Path analysis


(B) Data analysis


(C) Form analysis


(D) Content analysis


Answer: (D)





34. The study of recorded human statement based on newspaper, magazines, songs, poems, speeches etc. are known as


(A) Statistical analysis


(B) Content analysis


(C) Historical analysis


(D) Comparative analysis


Answer: (B)





35. Which one of the following is not a type of reliability according to Kirk and Miller?


(A) Quixotic: Circumstances in which single method of observation yields the same measurement repeatedly.


(B) Dialectical: Observation between two conflicting situation.


(C) Diachronic: Stability of an observation over a period of time.


(D) Synchronic: Similarity of observation within same period of time.


Answer: (B)





36. Which one of the following is not a measure of central tendency?


(A) Mean


(B) Median


(C) Mode


(D) Standard deviation


Answer: (D)





37. “Men make history, but they do not make it just as they please; they do not make it under circumstances chosen by them, but under circumstances directly encountered, given and transmitted from the past.” With whom is this statement related?


(A) Karl Mannheim


(B) Karl Marx


(C) Karl Popper


(D) Ralf Dahrendorf


Answer: (B)





38. “Thinking is simply an internalized or implicit conversation of the individual with himself by means ofsignificant gestures.” Who said so?


(A) L. Althusser


(B) H. Blumer


(C) P. Blau


(D) G.H. Mead


Answer: (D)





39. Which of the following is not a feature of association?


(A) A collectivity of people


(B) Having certain objectives


(C) Voluntary membership


(D) Pursuing ideal norms


Answer: (D)





40. Which of the following statements on the nature of social role is not correct?


(A) It is a set of expectations.


(B) It is impossible to define one’s role without referring to another.


(C) It includes a series of rights and duties.


(D) It has no association with status.


Answer: (D)





41. According to Coser which of the following type of conflict may not be functional for the system?


(A) Conflict over core value


(B) Conflict over explicit realistic issues


(C) Frequent conflict over small issues


(D) Repetitive conflict of low intensity


Answer: (A)





42. Which of the following scales has real zero origin?


(A) Nominal


(B) Ordinal


(C) Interval


(D) Ratio


Answer: (D)





43. Who had applied the reference group theory to analyses mobility within the caste system?


(A) M.S.A. Rao


(B) G.S. Ghurye


(C) M.N. Srinivas


(D) Yogendra Singh


Answer: (C)





44. The concept of structural visibility was contributed by whom?


(A) T. Parsons


(B) R.K. Merton


(C) Radcliffe-Brown


(D) S.F. Nadel


Answer: (B)





45. Which one of the following pairs is not correctly matched?


(A) Organic – E. Durkheim solidarity


(B) Pattern – T. Parsons variable


(C) Looking-glass – C.H. Cooley self


(D) Individualistic – R.K. Merton functionalism


Answer: (D)





46. Triangulation is a method of assessing validity of one’s research by


(A) Collecting three generational data.


(B) Analyzing three generational data.


(C) Using different methods and theoretical analysis of different subject of study by one or more researchers.


(D) Mixing of different methods and theoretical analysis of same subject of study by one or more researchers.


Answer: (D)





47. The book “Street Corner Society” based on the following technique of research:


(A) Interview schedule


(B) Participant observation


(C) Content analysis


(D) Questionnaire


Answer: (B)





48. Identify the correct sequence in social research:


i. Report writing


ii. Data analysis


iii. Pilot study


iv. Formation of hypothesis


v. Null hypothesis


vi. Observation


(A) iv, v, iii, vi, ii, i


(B) iii, iv, i, ii, vi, v


(C) i, ii, iii, iv, v, vi


(D) vi, v, iv, iii, ii, i


Answer: (A)





49. Who among the following attempted micro-integrative conflict theory?


(A) Dahrendorf


(B) Coser


(C) Collins


(D) Marx


Answer: (C)





50. In the major conceptualizations of class, which of the following is not a basis of class situation?


i. Property


ii. Income


iii. Authority


iv. Caste


Select the correct answer from the codes given below:


(A) i, ii, & iii


(B) i& ii


(C) i& iii


(D) ii& iv


Answer: (D


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting