-->

UGC NET Paper II in English { 2012 June - Previous Questions}



1. To refer to the unresolvable difficulties a text may open up, Derrida makes use of the term:


(A) aporia


(B) difference


(C) erasure


(D) supplement


Answer: (A)





2. Who, among the following English playwrights, scripted the film Shakespeare in Love?


(A) Harold Pinter


(B) Alan Bennett


(C) Caryl Churchill


(D) Tom Stoppard


Answer: (D)





3. Arrange the following in the chronological order:


1. Mary Wollstonecraft’s Vindication of the Rights of Women


2. Lyrical Ballads


3. French Revolution


4. Percy’s Reliques of Ancient English Poetry


(A) 4, 3, 1, 2


(B) 3, 2, 1, 2


(C) 1, 2, 4, 3


(D) 2, 1, 3, 4


Answer: (A)





4. Which of the following employs a narrative structure in which the main action is relayed at second hand through an enclosing frame story?


(A) Sons and Lovers


(B) Ulysses


(C) The Power and the Glory


(D) Heart of Darkness


Answer: (D)





5. The Irish Dramatic Movement was heralded by such figures as


(A) W. B. Yeats, Lady Gregory and Edward Martyn


(B) Jonathan Swift and his contemporaries


(C) H. Drummond, Edward Irving and John Ervine


(D) Oscar Wilde and his contemporaries


Answer: (A)





6. Which poem by Chaucer was written on the death of Blanche, Wife of John of Gaunt?


(A) Troilus and Criseyde


(B) The House of Fame


(C) The Book of Duchess


(D) The Legend of Good Women


Answer: (C)





7. The Tragedy of Ferrex and Porrex is the other title of ______


(A) Gorboduc


(B) Ralph Roister Doister


(C) Damon and Pythias


(D) Lamentable Tragedy


Answer: (A)





8. Who of the following poets is Australian?


(A) Austin Clarke


(B) Judith Wright


(C) Edwin Muir


(D) Derek Walcott


Answer: (B)





9. “He found it [English] brick and left it marble”, remarked one great writer on another. Who were they?


(A) Milton on Shakespeare


(B) Dryden on Milton


(C) Johnson on Dryden


(D) Jonson on Shakespeare


Answer: (C)





10. Who, among the following, is a Nobel Laureate?


(A) Tony Morrison


(B) Seamus Heaney


(C) Ted Hughes


(D) Geoffrey Hill


Answer: (B)





11.       List – I                                                            List – II


I. “Because I could not stop for death…”                  a. Robert Frost


II. “O Captain ! My Captain!”                                    b. William Carlos Williams


III. “Two roads diverged in a wood….”                    c. Emily Dickinson


IV. “So much depends /upon”                                    d. Walt Whitman


The correctly matched series would be :


(A) I-d; II-c; III-b; IV-a


(B) I-a; II-b; III-c; IV-d


(C) I-b; II-a; III-d; IV-c


(D) I-c; II-d; III-a; IV-b


Answer: (D)





12. The predominant tone and thrust of Jonathan Swift’s “A Modest Proposal” are


(A) comic


(B) solemn


(C) hortatory


(D) irony


Answer: (D)





13. I sit in one of the dives On Fifty Second Street, Uncertain and afraid As the clever hopes expire Of a low dishonest decade. So begins Auden’s “September 1, 1939”. What is the meaning of the word in italics?


(A) bench


(B) night club


(C) house


(D) park


Answer: (B)





14. C. K. Ogden and I. A. Richards were reputed in the 1930s for introducing


(A) Practical Criticism


(B) New Criticism


(C) Standard English Project


(D) Basic English Project


Answer: (C)





15. In which of the following works does Mrs. Malaprop appear ?


(A) The Rivals


(B) She Stoops to Conquer


(C) The Mysteries of Udolpho


(D) The Way of the World


Answer: (A)





16. Which of the following statements about Christopher Marlowe are true?


I. Edward II was written in the last year of Marlowe’s life.


II. Many critics consider Doctor Faustus to be Marlowe’s best play.


III. His Spanish Tragedy comes a close second.


IV. Marlowe was less educated than Shakespeare.


(A) I and II are true.


(B) II and III are true.


(C) II and IV are true.


(D) III and IV are true.


Answer: (A)





17. “Art for Art’s Sake” became a rallying cry for


(A) the Aesthetes


(B) the Symbolists


(C) the Imagists


(D) the Art Noveau School


Answer: (A)





18. Confessions of an English Opium Eater is a literary work by


(A) S. T. Coleridge


(B) P. B. Shelley


(C) Thomas De Quincey


(D) Lord Byron


Answer: (C)





19. Which of the following statements about The Canterbury Tales is true?


(A) “The General Prologue’ is appended to The Canterbury Tales.


(B) In all, Chaucer tells thirty tales in this work.


(C) The Canterbury Tales remained unfinished at the time of its author’s death.


(D) The Wife of Bath, The Clerk, Sir Gawain and The Franklin are characters and tale-tellers in this work.


Answer: (A)





20. Who, among the following, was a Catholic novelist, an Intelligence Officer, a film critic and set his fictions in far-away places wrecked by political conflicts?


(A) Anthony Powell


(B) Evelyn Waugh


(C) William Golding


(D) Graham Greene


Answer: (D)





21.       List – I                                                                                    List – II


1. Good sense is the body of poetic genius                                        I. Brooks, “The Formalist Critic”


2. Poetry is the breath and a finer spirit of all knowledge.                 II. Sidney, Defence/ An Apology for Poetry


3. Literary criticism is a description and evaluation of its object       III. Wordsworth, Preface to Lyrical Ballads


4. Nature never set forth the earth in as rich a tapestry as diverse poets have done  IV. Coleridge, Biographia Literaria


          1 2 3 4


(A) IV III I II


(B) II IV III I


(C) III II I IV


(D) IV II I III


Answer: (A)





22. In which of the following travel books does Mark Twain give an account of his visit to India?


(A) A Tramp Abroad


(B) Roughing It


(C) The Innocents Abroad


(D) Following the Equator


Answer: (D)





23. William Blake’s famous poems such as “London”, “The Sick Rose”, and “The Tyger” appear in


(A) Songs of Innocence


(B) Songs of Experience


(C) The Marriage of Heaven and Hell


(D) Vision of the Daughters of Albion


Answer: (B)





24. Who among the following English artists illustrated the novels of Dickens and Scott?


(A) Richard Hogarth


(B) Joshua Reynolds


(C) George Cruishank


(D) John Tennial


Answer: (C)





25. The last of Gulliver’s Travels is to


(A) The Land of the Houyhnhnms


(B) The Land of Homosapiens


(C) The Land of the Hurricanes


(D) The Newfound Land


Answer: (A)





26. Madam Merle is a character in


(A) The Great Gatsby


(B) The Portrait of a Lady


(C) The Jungle


(D) The Heart is a Lonely Hunter


Answer: (B)





27. In which of the following scenes of The Waste Land do we have a departure from Standard English?


(A) The typist scene


(B) The pub scene


(C) The hyacinth garden scene


(D) The Chapel Perilous scene


Answer: (B)





28. The words “If it were done when tis done, then twere well / It were done quickly…” are uttered by


(A) Hamlet


(B) Lear


(C) Othello


(D) Macbeth


Answer: (D)





29. John Dryden’s Absalom and Achotophel a


(A) religious tract


(B) political allegory


(C) comic verse epic


(D) comedy


Answer: (B)





30. The term ‘the comedy of menace’ is associated with the early plays of


(A) Arnold Wesker


(B) John Arden


(C) Harold Pinter


(D) David Hare


Answer: (C)





31. Examine the following statements and identify one of them which is not true.


(A) Rudyard Kipling died in the year 1936.


(B) He was born in India but schooled in England.


(C) He returned to India as a police constable in Burma.


(D) He is the author of Jungle Book and Barrack Room Ballads.


Answer: (C)





32. What is the correct combination of the following?


I. Balachandra Rajan                          a. The Tamarind Tree


II. R. K. Narayan                                b. The Coffer Dams


III. Kamala Markandaya                    c. The Dark Dancer


IV. Romen Basu                                 d. The Dark Room


(A) I – c; II – d; III – b; IV – b


(B) I – d; II – a; III – b; IV – c


(C) I – c; II – a; III – d; IV – b


(D) I – d; II – c; III – a; IV – b


Answer: (A)





33. Name the poet who chooses his successor and the successor-poet whom Dryden satirises in his famous poem.


(A) James Shirley and Chris Shirley


(B) Henry Treece and Charles Triesten


(C) Richard Flecknoe and Thomas Shadwell


(D) Thomas Percy and Samuel Pepys


Answer: (C)





34. “If______ comes, can_______ be far behind ?” (Shelley, “Ode to the West Wind”)


(A) winter, spring


(B) autumn, summer


(C) wind, rains


(D) spring, winter


Answer: (A)





35. The following passages are the very first lines of well-known works. Match the lines and the works:


I. Let us go then, you and I…..                                  a. Moby Dick


II. Call me Ishmael…..                                               b. Macbeth


III. When shall we three meet again?                                     c. “The Love Song of J. Alfred Prufrock”


IV. He disappeared in the dead of winter                  d. Tristram Shandy


V. I wish either….begot me …..                                e. “In Memory of W. B. Yeats”


 (A) I-c; II-a; III-b; IV-e; V-d


(B) I-e; II-b; III-a; IV-c; V-d


(C) I-b; II-a; III-d; IV-e; V-c


(D) I-b; II-e; III-d; IV-c; V-a


Answer: (A)





36. Which of the following is not a revenge tragedy?


(A) Hamlet


(B) The Duchess of Malfi


(C) Volpone


(D) Gorboduc


Answer: (C)





37. What is a neologism?


(A) A word with roots in a native language


(B) A word whose meaning changes with every renewed use


(C) A word newly coined or used in a new sense


(D) An obsession with new words and phrases


Answer: (C)





38. Which of the following is not true of Edward Said’s Orientalism?


(A) Makes use of Foucault’s concept of discursive formulation


(B) Is one of the founding texts of Postcolonial theory


(C) Makes use of Barthes’s concept of writerly text


(D) Utilises the Gramscian notion of hegemony


Answer: (C)





39. Thomas Love Peacock classified poetry into 4 periods. They are:


(A) carbon, gold, silver and brass


(B) brass, silver, gold and diamond


(C) iron, gold, silver and brass


(D) gold, platinum, silver and diamond


Answer: (C)





40. Which among the following novels has more than one ending?


(A) Lucky Jim


(B) The Prime of Jean Brodie


(C) The French Lieutenant’s Woman


(D) The Clockwork Orange


Answer: (C)





41. “You have seen how a man was made a slave; you shall see how a slave was made a man” is an example of


(A) Bathos


(B) Epistrophe


(C) Chiasmus


(D) Anti-climax


Answer: (C)





42. Which of the following statements is NOT correct?


(A) Chaucer used the rhyme royal, a stanzaic form in some of his major poems.


(B) Chaucer was the author of The Legend of Good Women.


(C) Chaucer wrote in English when the court poetry of his day was written in Anglo-Norman and Latin.


(D) Chaucer wrote The Book Named the Governor


Answer: (D)





43. Material feminism studies inequality in terms of


(A) only gender


(B) only class


(C) both class and gender


(D) only patriarchy


Answer: (C)





44. Who among the following is not an Irish writer?


(A) Oscar Wilde


(B) Oliver Goldsmith


(C) Edmund Burke


(D) Thomas Gray


Answer: (D)





45. Entries in The Diary of Samuel Pepys begins after


(A) The Restoration


(B) The Glorious Revolution


(C) The Reformation


(D) The French Revolution


Answer: (A)





46. In a poem, a line may either be end-stopped or


(A) rhymed


(B) broken


(C) accented


(D) run-on


Answer: (D)





47. Which of the following poets wrote the essay “Naipaul’s India and Mine”?


(A) Kamala Das


(B) R. Parthasarthy


(C) A. K. Ramanujam


(D) Nissim Ezekiel


Answer: (D)





48. Match the following :


I. James Joyce                         1. Peter Ackroyd


II. T. S. Eliot                           2. James Boswell


III. Life of                              3. Samuel Johnson Johnson


IV. Lives of                            4. Richard Poets Ellman


(A) I-3, II-4, III-1, IV-2


(B) I-4, II-1, III-2, IV-3


(C) I-1, II-2, III-3, IV-4


(D) I-2, II-3, III-1, IV-4


Answer: (B)





49. “The pen is mightier than the sword” is an example of


(A) simile


(B) image


(C) conceit


(D) metonymy


Answer: (D)





50. An epilogue is


(A) prefixed to a text which it introduces.


(B) suffixed to a text which it sums up or extends.


(C) a piece of writing or speech that formally begins a book.


(D) a piece of writing or speech that bears no relation to the text at hand.


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting