-->

UGC NET Paper II in English { 2012 December - Previous Questions}



1. Identify the work below that does not belong to the literature of the eighteenth century:


(A) Advancement of Learning


(B) Gulliver’s Travels


(C) The Spectator


(D) An Epistle to Dr. Arbuthnot


Answer: (A)





2. Which, among the following, is a place through which John Bunyan’s Christian does NOT pass?


(A) The Slough of Despond


(B) Mount Helicon


(C) The Valley of Humiliation


(D) Vanity Fair


Answer: (B)





3. The period of Queen Victoria’s reign is


(A) 1830–1900


(B) 1837–1901


(C) 1830–1901


(D) 1837–1900


Answer: (B)





4. Which of the following statements about The Lyrical Ballads is NOT true?


(A) It carried only one ballad proper, which was Coleridge’s The Rime of the Ancient Mariner.


(B) It also carried pastoral and other poems.


(C) It carried a “Preface” which Wordsworth added in 1800.


(D) It also printed from Gray’s Elegy Written in a Country Churchyard.


Answer: (D)





5. One of the following texts was published earlier than 1955. Identify the text:


(A) William Golding, the Inheritors


(B) Philip Larkin, the Less Deceived


(C) William Empson, Collected Poems


(D) Samuel Becket, Waiting for Godot


Answer: (C)





6. Who among the poets in England during the 1930s had left–leaning tendencies?


(A) T. S. Eliot, Ezra Pound, Richard Aldington


(B) Wilfred Owen, Siegfried Sassoon, Rupert Brooke


(C) W. H. Auden, Louis MacNeice, Cecil Day Lewis


(D) J. Fleckner, W. H. Davies, Edward Marsh


Answer: (C)





7. Match the following:


1. The Sage of Concord          5. Emily Dickinson


2. The Nun of Amherst           6. R.W. Emerson


3. Mark Twain                         7. T.S. Eliot


4. Old Possum                         8. Samuel L. Clemens


(A) 1–6; 2–5; 3–8; 4–7


(B) 1–5; 2–6; 3–7; 4–8


(C) 1–8; 2–7; 3–6; 4–5


(D) 1–7; 2–8; 3–5; 4–6


Answer: (A)





8. Name the theorist who divided poets into “strong” and “weak” and popularized the practice of misreading:


(A) Alan Bloom


(B) Harold Bloom


(C) Geoffrey Hartman


(D) Stanley Fish


Answer: (B)





9. In the Rape of the Lock Pope repeatedly compares Belinda to


(A) The sun


(B) The moon


(C) The North Star


(D) The rose


Answer: (A)





10. Which of the following awards is not given to Indian–English writers?


(A) The Booker Prize


(B) The Sahitya Akademi Award


(C) The Gyanpeeth


(D) Whitbread Prize


Answer: (C)





11. Identify the correct statement below:


(A) Gorboduc is a comedy, while Ralph Roister Doister and Gammer Gurton’s Needle are tragedies.


(B) Gorboduc is a tragedy, while Ralph Roister Doister and Gammer Gurton’s Needle are comedies.


(C) All of them are problem plays.


(D) All of them are farces.


Answer: (B)





12. W.M. Thackeray’s Vanity Fair owes its title to


(A) Browning’s Fifine at the Fair


(B) Shakespeare’s Merchant of Venice


(C) Goldsmith’s Vicar of Wakefield


(D) Bunyan’s Pilgrim’s Progress


Answer: (D)





13. The Puritans shut down all theatersin England in


(A) 1642


(B) 1640


(C) 1659


(D) 1660


Answer: (A)





14. Who of the following was not a contemporary of Wordsworth and Coleridge?


(A) Robert Southey


(B) Sir Walter Scott


(C) William Hazlitt


(D) A. C. Swinburne


Answer: (D)





15. Which of the following statements about Waiting for Godot is NOT true?


1. It carries a subtitle: “a tragicomedy in two acts”.


2. It carries a subtitle: “a tragicomedy in two scenes”.


3. It carries a subtitle: “a tragicomedy in two parts”.


4. It does not carry a subtitle.


(A) 4


(B) 2


(C) 3


(D) 1


Answer: (D)





16. The Bloomsbury Group included British intellectuals, critics, writers and artists. Who among the following belonged to the Bloomsbury Group?


I. John Maynard Keynes, Lytton Strachey


II. E.M. Forster, Roger Fry, Clive Bell


III. Patrick Brunty, Paul Haworth


IV. Thomas Hardy, Henry James, Walter Pater


(A) I and II


(B) I


(C) II and III


(D) IV


Answer: (A)





17. Who, among the following is credited with the making of the first authoritative Dictionary of the English Language?


(A) Bishop Berkeley


(B) Samuel Johnson


(C) Edmund Burke


(D) Horace Walpole


Answer: (B)





18. In Dryden’s Essay of Dramatic Poesy (1668), who opens the discussion on behalf of the ancients?


(A) Lisideius


(B) Crites


(C) Eugenius


(D) Neander


Answer: (B)





19. The term invective refers to


(A) The abusive writing or speech in which there is harsh denunciation of some person or thing.


(B) An insulting writing attack upon a real person, in verse or prose, usually involving caricature and ridicule.


(C) A written or spoken text in which an apparently straightforward statement or event is undermined in its context so as to give it a very different significance.


(D) The chanting or reciting of words deemed to have magical power.


Answer: (A)





20. Which of the following novels depicts the plight of the Bangladeshi immigrants in East London?


(A) How far can you go


(B) The White Teeth


(C) An Equal Music


(D) Brick Lane


Answer: (D)





21. The year 1939 proved to be a crucial year for two important writers in England. Identify the correct phrase below:


(A) For Yeats who died, for Auden who left England for the U. S.


(B) For Eliot who started publishing verse–drama, for Hardy whose Wessex Poems were published.


(C) For Evelyn Waugh and Graham Greene, each for publishing his first novels.


(D) For Eliot who won the Nobel Prize and Orwell who published his Animal Farm.


Answer: (A)





22. The Enlightenment was characterized by


(A) Accelerated industrial production and general well–being of the public.


(B) A belief in the universal authority of reason and emphasis on scientific experimentation.


(C) The Protestant work ethic and compliance with Christian values of life.


(D) An undue faith in predestination and neglect of free will.


Answer: (B)





23. Which Shakespearean play contains the line: “...there is a special providence in the fall of a sparrow”?


(A) King Lear


(B) Hamlet


(C) Coriolanus


(D) Macbeth


Answer: (B)





24. Match the following pairs of books and authors:


Books                                                                          Authors


I. Condition of the Working Class in England           i. John Ruskin


II. London Labour and the London Poor                   ii. Henry Mayhew


III. Past and Present                                                   iii. Thomas Carlyle


IV. Theunto This Last                                                 iv. Friedrich Engels


Codes:


       I II III IV


(A) iv i ii iii


(B) iv ii iii i


(C) ii iv i ii


(D) iii ii iv iv


Answer: (B)





25. In which of the following texts do Aston, Davies and Mick appear as characters?


(A) Wyndham Lewis’s Enemy


(B) Harold Pinter’s Caretaker


(C) Katherine Mansfield’s “Life of Ma Parker”


(D) Graham Greene’s Brighton Rock


Answer: (B)





26. What is common to the following writers? Identify the correct description below:


William Congreve


George Etherege


William Wycherley


Thomas Otway


(A) All of these were Restoration playwrights


(B) All of them were critics of Orwell’s regime


(C) All of them edited Shakespeare’s plays


(D) All of them wrote tragedies in the same age


Answer: (A)





27. In which Jane Austen novel do you find the characters Anne Elliott, Lady Russell, Louisa Musgrove and Captain Wentworth?


(A) Emma


(B) Mansfield Park


(C) Persuasion


(D) Northanger Abbey


Answer: (C)





28. In which of his essays does Homi Bhabha discuss the ‘discovery’ of English in colonial India?


(A) “Signs taken for Wonders”


(B) “Mimicry”


(C) Nation and Narration


(D) “The Commitment to Theory”


Answer: (A)





29. ______was the first Sonnet Sequence in English.


(A) Edmund Spenser’s Amoretti


(B) Philip Sidney’s Astrophel and Stella


(C) Samuel Daniel’s Delia


(D) Michael Drayton’s Idea’s Mirror


Answer: (A)





30. Which is the correct sequence of the novels of V.S. Naipaul?


(A) The Mystic Masseur–Miguel Street–The Suffrage of Elvira – A House for Mr. Biswas.


(B) Miguel Street – The Mystic Masseur – A House for Mr.Biswas – The Suffrage of Elvira.


(C) The Suffrage of Elvira – Miguel Street – The Mystic Masseur – A House for Mr. Biswas.


(D) The Mystic Masseur – The Suffrage of Elvira, Miguel Street – A House for Mr. Biswas.


Answer: (D)





31. “Kubla Khan” takes an epigraph from


(A) Samuel Purchas’ Purchas His Pilgrimage


(B) Hakluyt’s Voyages


(C) The Book Named the Governour


(D) Sir Thomas More’s Utopia


Answer: (A)





32. Which of the following author– theme is correctly matched?


(A) The Battle of the Books- Tribute to “The rude forefathers of the hamlet”.


(B) The Rape of the Lock- Quarrel between ancient and modern authors.


(C) Gray’s “Elegy”-Accumulation of wealth and the consequent loss of human lives and values.


(D) The Deserted Village- Quarrel between two families caused by Lord Petre.


Answer: (A)





33. Which among the following titles set a course for academic literary feminism?


(A) Nostromo


(B) From Ritual to Romance


(C) A Room of One’s Own


(D) A Dance to the Music of Time


Answer: (C)





34. In which play do we see a reworking of E.M.Forster’s A Passage to India as a camaeo?


(A) The Birthday Party


(B) A Resounding Tinkle


(C) Indian Ink


(D) Amadeus


Answer: (C)





35. Shakespeare’s sonnets


(A) Do not carry a dedication.


(B) Are dedicated to James I of England.


(C) Are dedicated to Mary Arden.


(D) Are dedicated to an unknown “Mr. W.H.”


Answer: (D)





36. Which of the following poems uses terzarima?


(A) John Keats’s “Ode to a Nightingale”


(B) P.B. Shelley’s “Ode to the West Wind”


(C) William Wordsworth’s “The Solitary Reaper”


(D) Alfred Tennyson’s “Ulysses”


Answer: (B)





37. When one says that “someone is no more” or that “someone has breathed his/ her last”, the speaker is resorting to


(A) Euphism


(B) Euphony


(C) Understatement


(D) Euphemism


Answer: (D)





38. Which of the following are “companion poems”?


(A) “Gypsy songs” and “Songs and Sonnets”


(B) “L’Allegro” and “II Penseroso”


(C) “The Good Morrow” and “The Sun Rising”


(D) “Full Fathom Five” and “Hark, Hark! The Lark”


Answer: (B)





39. What does the term episteme signify?


(A) Knowledge


(B) Archive


(C) Theology


(D) Scholarship


Answer: (A)





40. Which of the following is a better definition of an image in literary writing?


(A) A reflection


(B) A speaking picture


(C) A refraction


(D) A reflected picture


Answer: (B)





41. Whom did Keats regard as the prime example of ‘negative capability’?


(A) John Milton


(B) William Wordsworth


(C) William Shakespeare


(D) P.B. Shelley


Answer: (C)





42. Charles Dickens’s A Tale of Two Cities begins with the sentence


(A) It was the best of times; it was the worst of times.


(B) It was the brightest of times; it was the darkest of times.


(C) It was the richest of times; it was the poorest of times.


(D) It was the happiest of times; it was the saddest of times.


Answer: (A)





43. The works of Gerard Manley Hopkins were published posthumously by


(A) Edwin Muir


(B) Edward Thomas


(C) Robert Bridges


(D) Coventry Patmore


Answer: (C)





44. Which of the following is the correct chronological sequence?


(A) A Poison Tree – The Deserted Village – The Blessed Damozel– Ozymandias


(B) The Deserted Village – A Poison Tree – Ozymandias – The Blessed Damozel


(C) The Blessed Damozel – A Poison Tree – The Deserted Village – Ozymandias


(D) The Deserted Village – The Blessed Damozel – Ozymandias – A Poison Tree


Answer: (B)





45. The term homology means a correspondence between two or more structures. Who of the following developed a theory of relations between literary works and social classes in terms of homologies


(A) Raymond Williams


(B) Christopher Caudwell


(C) Lucien Goldmann


(D) Antonio Gramsci


Answer: (A)





46. F. Turner’s famous hypothesis is that


(A) The Frontier has outlived its ideological utility in American civilization.


(B) The Frontier has posed a challenge to the American creative imagination.


(C) The Frontier has been the one great determinant of American civilization.


(D) The Frontier has been the one great deterrent to American progress.


Answer: (C)





47. Which statement(s) below on the Spenserian stanza is/are accurate?


I. A quatrain, unrhymed, but alliterative


II. A stanza of four lines in iambic pentameter


III. An eight–line stanza in iambic pentameter followed by a ninth in six iambic feet


IV. An eight–line stanza with six use of figurative language. Iambic feet followed by a ninth in iambic pentameter


(A) I and II


(B) II


(C) III


(D) IV


Answer: (D)





48. Match the following texts with their respective themes:


I. Areopagitica (Milton)                                  i. Fashion, courtship, seduction


II. Leviathan (Hobbes)                                   ii. The liberty For Unlicensed Printing


III. Alexander’s Feast (Dryden)                     iii. Absolute Sovereignty


IV. The Way of The World (Congreve)         iv. The power of music


Codes:


       I II III IV


(A) i ii iii iv


(B) ii iii iv i


(C) iii iv i ii


(D) iv iii i ii


Answer: (B)





49. The preliminary version of James Joyce’s Portrait of the Artist as a Young Man was called


(A) Stephen Hero


(B) Bloom’s Blunder


(C) A Day in the life of Stephen Dedalus


(D) The Dead


Answer: (A)





50. (i) A pastiche is a mixture of themes, stylistic elements or subjects borrowed from other works.


(ii) It is distinguished from parody because not all parody is pastiche


(iii) A pastiche is also known as a ‘purple passage’.


(iv) A pastiche is given to an elevated style, especially in its


(A) (i) and (ii) are correct.


(B) Only (i) is correct.


(C) (iii) and (iv) are correct.


(D) Only (iv) is correct.


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting