-->

UGC NET Original Questions Paper III in Physical Education { 2012 June }



1. Select the correct option: Flexion and extension occur around


(A) Medio-lateral axis


(B) Anterio-posterior axis


(C) Vertical axis


(D) Sagittal axis


Answer: (A)





2. Select the correct option: Modern concept of Physical Education was started:


(A) After 1920


(B) After 1957


(C) In the last decade of nineteenth century


(D) After 1960


Answer: (C)





3. Select the correct option: Cardiovascular system can be best trained for performance in endurance events by practicing in


(A) Ballistic exercises


(B) Yogic practices


(C) Aerobic exercises


(D) Anaerobic exercises


Answer: (C)





4. Select the correct option: A behaviour where opponent is psychologically and or physically harmed but the goal is to win is called


(A) Hostile aggression


(B) Assertive behaviour


(C) Instrumental aggression


(D) Violent behaviour


Answer: (C)





5. Select the correct option: Carbohydrate loading used by athletes means


(A) Getting energy from the blood


(B) Storing energy in muscles


(C) Spending energy during hard physical workout


(D) Generating energy per unit of time


Answer: (B)





6. Select the correct option: Common injury to the Basketball players is


(A) Head injury


(B) Interior lateral ligament injury of ankle


(C) Shoulder injury


(D) Lateral collateral ligament injury of hip


Answer: (B)





7. Select the correct option: Somatotyping profile of (4, 4, 1) is considered as


(A) Endomorph Mesomorph


(B) Endomorphic Mesomorph


(C) Balanced Mesomorph


(D) Mesomorphic Endomorph


Answer: (A)





8. Which of the following type of research is designed to create and develop organised body of knowledge?


(A) Action research


(B) Contextual research


(C) Fundamental research


(D) Applied research


Answer: (C)





9. Purposive sample is a non probability sample because it is


(A) Selected without using any selection process


(B) Chosen by throw of a dice


(C) Not randomly selected


(D) Selected at the last moment


Answer: (C)





10. During training the sensation of vomiting is caused due to


(A) Accumulation of lactic acid


(B) Adrenaline


(C) More oxygen intake


(D) Carbon dioxide


Answer: (A)





11. Building block of the body is


(A) Vitamins


(B) Carbohydrates


(C) Proteins


(D) Minerals


Answer: (C)





12. In the Olympic events, the gold medal awarded for the first place has the following ratio of gold.


(A) Silver gilt with 8 grams of fine gold


(B) Silver gilt with 7 grams of fine gold


(C) Silver gilt with 6 grams of fine gold


(D) Silver gilt with 10 grams of fine gold


Answer: (C)





13. Name the first Principal of YMCA college of Physical Education, Madras (Chennai):


(A) P.M. Joseph


(B) H.C. Buck


(C) G.D. Sondhi


(D) A.K. Singh


Answer: (B)





14. All India Council of Sport was formed in


(A) 1954


(B) 1953


(C) 1952


(D) 1951


Answer: (A)





15. The first member of International Olympic Committee from India was


(A) G.D. Sondhi


(B) Raja Bhalinder Singh


(C) Sir Dorabji Tata


(D) P.M. Joseph


Answer: (C)





16. Harward Step Test measures


(A) Muscular efficiency of the knee muscles


(B) Cardio-respiratory efficiency


(C) Cardio-pulmonary index


(D) Respiratory pulmonary index


Answer: (B)





17. The sequence of deformities in spine from top to bottom is


(A) Lordosis -> Kyphosis -> Spondolysis


(B) Kyphosis -> Lordosis -> Spardolysis


(C) Spardolysis -> Kyphosis -> Lordosis


(D) None of the above


Answer: (C)





18. Free hand exercises done generally in group are called


(A) Circuit training


(B) Callisthenics


(C) Drill and marching


(D) Weight training


Answer: (A)





19. Which of the following is against the principles of organization?


(A) Overlapping of authority


(B) Proper decentralization


(C) Delegation of power


(D) Proper communication


Answer: (A)





20. Getting the right facts to the right people at the right time in the right way is called


(A) Game management


(B) Public relations in sport


(C) Motivation in sport


(D) Leadership in sport


Answer: (B)





21. In which game pressure training method was first used?


(A) Hockey


(B) Football


(C) Volleyball


(D) Basketball


Answer: (B)





22. Weight training method was started by German gymnastic coach in the year


(A) 1810


(B) 1812


(C) 1820


(D) 1816


Answer: (B)





23. Traditional Schools of Philosophy includes


I. Naturalism


II. Progressivism


III. Pragmatism


IV. Realism


Find the correct combination.


(A) I, II, III


(B) II, III, IV


(C) III, IV, I


(D) IV, I, II


Answer: (C)





24. Linear velocity depends on


I. Angular velocity directly


II. Radius of rotation inversely


III. Both angular velocity and radius of rotation directly


IV. Both angular velocity and radius of rotation inversely


Find the correct combination:


(A) I, II


(B) I, III


(C) II, IV


(D) III, IV


Answer: (B)





25. Factors associated with cohesion are


I. Team satisfaction


II. Individual performance


III. Team ranking in competition


IV. Social support


Find the correct combination.


(A) I, IV


(B) II, III


(C) IV, III


(D) I, II


Answer: (A)





26. The boycotts of Olympic Games due to political compulsion were


I. Montreal Olympic


II. Berlin Olympic


III. Moscow Olympic


IV. Rome Olympic


Find the correct combination.


(A) I, II


(B) III, IV


(C) I, III


(D) II, IV


Answer: (C)





27. Other than propulsive force the aerial motion of a body is influenced by


I. It’s weight


II. Spin


III. Elasticity


IV. Air resistance


Find the correct combination.


(A) I, II, III


(B) II, III, IV


(C) III, IV, I


(D) IV, I, II


Answer: (D)





28. Median can be calculated with 








































Find the correct combination.


(A) I, II, IV 


(B) II, III, IV


(C) I, III, IV


(D) I, II, III 


Answer: (D)





29. In Lakshmibai College of Physical Education, Gwalior, three years Bachelor Course and two years Master Course were started in


I. 1957


II. 1960


III. 1962


IV. 1963


Find the correct combination.


(A) I, IV


(B) I, II


(C) II, III


(D) III, IV


Answer: (A)





30. Motor educability depends on


I. Neuromuscular coordination


II. Consistency in efforts


III. Age of the subject


IV. Sex of the subject


Find the correct combination.


(A) I, IV


(B) II, III


(C) I, II, III, IV


(D) I, IV, II


Answer: (C)





31. Extramural competitions are more beneficial for


I. Champions


II. Beginners


III. Ordinary performer


IV. Skilled performer


Find the correct combination.


(A) I, IV


(B) II, III


(C) III, IV


(D) II, IV


Answer: (A)





32. Internal load is judged by


I. Load volume


II. Pulse rate


III. Load intensity


IV. Lactic acid concentration


Find the correct combination.


(A) I, IV


(B) II, IV


(C) III, IV


(D) II, III


Answer: (D)





33. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:


List – I                        List – II


I. Ludwig John           1. Educational gymnastics


II. John Dewey           2. Modern Olympic Games


III. P.H. Ling              3. Turnverein Movement


IV. Coubertin              4. Pragmatism


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          3          4          2


(B)       2          1          3          4


(C)       4          2          1          3


(D)       3          4          1          2


Answer: (D)





34. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                List – II


I. Stimulatory responses                      1. Anabolic steroids


II. Drug increasing alertness               2. Narcotic analgesics


III. Psychological stimulation             3. Stimulation


IV. Testosterone hormone                  4. Beta blockers


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          3          4          2


(B)       3          4          2          1


(C)       4          1          3          2


(D)       4          2          3          1


Answer: (D)





35. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                                                    List – II


I. Oxygen storage in the muscle                                             1. Oxygen debt


II. Source of energy during all out sprint                               2. Anaerobic metabolism


III. Rest period immediately after exercise                            3. Myoglobin


IV. Excess oxygen consumed during recovery period           4. Recovery period


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          2          3          4


(B)       2          4          3          1


(C)       1          4          2          3


(D)       3          2          4          1


Answer: (D)





36. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Leadership               1. POMS


II. Personality                         2. SCAT


III. Group Cohesion   3. LSS


IV. Anxiety                 4. GEQ


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          3          2          4


(B)       3          1          4          2


(C)       4          2          3          1


(D)       2          4          1          3


Answer: (B)





37. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                                                                                                    List – II


I. A non-parametric technique to compare obtained results with those to be expected         1. Z test


II. A statistical test to determine the significant difference between the sample mean and population mean                                                                                                                      2. Correlation


III. A statistical technique to establish the relationship among variables                               3. F-Ratio


IV. A test to assess the significant difference in the means of more than two groups          4. Chi-square Test


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          1          2          3


(B)       4          1          3          2


(C)       1          3          4          2


(D)       3          1          2          4


Answer: (A)





38. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Frictional force        1. Body weight


II. Buoyant force        2. Banking


III. Gravity force        3. Stability


IV. Centrifugal force 4. Floating


Codes:


I           II         III        IV


(A)       2          3          4          1


(B)       3          4          1          2


(C)       4          1          2          3


(D)       1          2          3          4


Answer: (B)





39. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Anabolic steroids                 1. Slowing the neuromuscular cellular process


II. Amphetamines                   2. Bringing the level to normal


III. Alcohol                             3. Initiating the neuromuscular process


IV. Alkaline salts                    4. Developing secondary male characteristics in female


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          3          1          2


(B)       3          4          2          1


(C)       1          2          3          4


(D)       2          1          4          3


Answer: (A)





40. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Hockey                    1. Ranji Trophy


II. Football                  2. Agakhan Cup


III. Tennis                   3. Subroto Cup


IV. Cricket                  4. Davis Cup


Codes:


I           II         III        IV


(A)       2          3          4          1


(B)       4          3          2          1


(C)       3          1          2          4


(D)       1          2          3          4


Answer: (A)





41. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                List – II


I. Learning                                          1. Direction & intensity of effort


II. Components of motivation            2. Psychological core


III. Personality                                    3. Law of Effect


IV. Thorndike                                                 4. Trial & Error


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          2          3          4


(B)       4          1          2          3


(C)       2          3          4          1


(D)       3          4          1          2


Answer: (D)





42. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Reliability                1. Standard


II. Objectivity                         2. Authenticity


III. Validity                3. Consistency in result


IV. Norms                   4. Consistency in result with different tester


Codes:


I           II         III        IV


(A)       3          4          2          1


(B)       3          4          1          2


(C)       4          3          2          1


(D)       2          3          4          1


Answer: (A)





43. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Basketball                1. Sudden death


II. Kabbaddi               2. Libero


III. Volleyball                         3. Dead ball


IV. Wrestling              4. Lona


Codes:


I           II         III        IV


(A)       3          4          2          1


(B)       3          4          1          2


(C)       2          4          1          3


(D)       1          4          3          2


Answer: (A)





44. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                                            List – II


I. Bureaucratic Theory                                    1. Henry Fayol


II. Scientific Management Theory                  2. Elton Mayo


III. Administrative Theory                             3. F.W. Taylor


IV. Human Relation Movement Theory         4. Max Weber


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          3          1          2


(B)       1          2          3          4


(C)       2          4          1          3


(D)       4          2          3          1


Answer: (A)





45. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                        List – II


I. Water Jump                         1. Basketball


II. Diagonal excess     2. Hockey


III. 23 Metres              3. Steeple Chase


IV. 8 Seconds                         4. 800 Metres


Codes:


I           II         III        IV


(A)       3          4          2          1


(B)       4          3          1          2


(C)       2          1          3          4


(D)       3          4          1          2


Answer: (A)





46. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Circuit Training                   1. Winter Bottom


II. Fartlek Training                  2. Dr. Reindelland Greschler


III. Interval Training               3. Gosta Halmar


IV. Pressure Training              4. Morgan and Adamdson


Codes:


I           II         III        IV


(A)       3          4          1          2


(B)       4          3          2          1


(C)       2          1          4          3


(D)       1          2          3          4


Answer: (B)





47. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:


List – I                                    List – II


I. Fosbury flop                        1. Relay Race


II. Glide technique                  2. Long Jump


III. Hitch Kick                        3. Shot Put


IV. Snatch Baton Pass            4. High Jump


Codes:


I           II         III        IV


(A)       4          3          2          1


(B)       4          2          1          3


(C)       3          2          4          1


(D)       3          2          1          4


Answer: (A)





48. Arrange the following phases of motor learning in order of sequence:


I. Phase of fine coordination


II. Phase of rough coordination


III. Phase of automatization


Codes:


(A) I, II, III


(B) II, III, I


(C) II, I, III


(D) III, II, I


Answer: (C)





49. Arrange the following mechanical phases of a 100 M sprint in order of their sequence of progression:


I. Retardation


II. Quick acceleration phase


III. Top speed phase


IV. Slow acceleration phase


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) IV, II, III, I


(C) III, IV, I, II


(D) II, I, IV, III


Answer: (B)





50. Arrange in correct sequential order the approaches adopted to study personality in sport:


I. Trait approach


II. Situation approach


III. Psychodynamic approach


IV. Interactional approach


Codes:


(A) I, III, IV, II


(B) IV, II, I, III


(C) II, IV, III, I


(D) III, I, II, IV


Answer: (D)





51. Arrange in correct sequential order the following statistical measures to analyse data:


I. F Ratio


II. Scheffee Post Hoc Test


III. Mean


IV. RSS, CF, TSS, SSb, SSw


Codes:


(A) III, II, IV, I


(B) III, II, I, IV


(C) III, IV, I, II


(D) IV, III, I, II


Answer: (C)





52. Arrange in correct sequential order the preventive measures of communicable diseases:


I. Disinfection


II. Notification


III. Diagnosis


IV. Isolation


V. Treatment


VI. Immunisation


VII. Investigation


Codes:


(A) I, II, III, IV, V, VI, VII


(B) II, IV, I, III, VII, VI, V


(C) IV, III, II, I, VI, VII, V


(D) III, I, II, IV, V, VI, VII


Answer: (B)





53. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India:


I. YMCA College of Physical Education, Madras (Chennai)


II. Sport Authority of India, New Delhi


III. National Institute of Sport, Patiala


IV. H.V.P. Mandal, Amravati


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) II, III, I, IV


(C) III, IV, II, I


(D) IV, I, III, II


Answer: (D)





54. Arrange the following in the chronological order:


I. Modern Olympic Games


II. Asian Games


III. Commonwealth Games


IV. SAF Games


Codes:


(A) I, II, III, IV


(B) IV, II, III, I


(C) IV, III, II, I


(D) I, III, II, IV


Answer: (D)





55. Arrange the following events of the first day of Decathlon in proper sequence of their occurrence:


I. 400 m


II. Shot Put


III. Long Jump


IV. High Jump


V. 100 m


Codes:


(A) V, III, II, IV, I


(B) I, IV, III, II, V


(C) V, IV, III, II, I


(D) II, III, IV, V, I


Answer: (A)





56. Sequence of therapeutic modalities includes:


I. Cryo therapy


II. Electro therapy


III. Massage therapy


IV. Exercise therapy


Codes:


(A) I, III, IV, II


(B) I, II, III, IV


(C) II, III, I, IV


(D) I, III, II, IV


Answer: (B)





57. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): Socialization takes place through participation in games and sports.


Reason (R): Games and sports inculcate social habits.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) Both (A) and (R) are true.


Answer: (D)





58. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): Modern concept of health includes only a sound body with adequate fitness.


Reason (R): Health is a state of complete well-being.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is right, but (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are right.


(C) (A) is wrong, but (R) is right.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (C)





59. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): Type-II error is accepting the null hypothesis when it is false.


Reason (R): This error is due to false interpretation of data.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is right, but (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are right.


(C) (A) is wrong, but (R) is right.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (B)





60. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): There exists a positive relationship between cohesion and performance in team sport.


Reason (R): Assessment of task cohesion and social cohesion measures the relationship of cohesion and performance of a team.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is right and (R) is wrong.


(B) (A) is wrong and (R) is right.


(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


Answer: (C)





61. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): In normal standing position, the body weight is balanced by ground reaction force.


Reason (R): The basic condition for maintaining equilibrium is – the resultant of all forces acting on a body must be zero.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is right, but (R) is wrong.


(B) Both (A) and (R) are right.


(C) (A) is wrong, but (R) is right.


(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (B)





62. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): The main emphasis of the School Health Programme should be to educate children in matters of health and hygiene.


Reason (R): To keep the children free from diseases.


Which one of the following statement is correct?


(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is wrong, but (R) is right.


(D) (A) is right, but (R) is wrong.


Answer: (A)





63. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): Recreation is a fundamental human need.


Reason (R): Urge for recreation is universal.


Which one of the following statement is correct?


(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is wrong, but (R) is right.


(D) (A) is right, but (R) is wrong.


Answer: (B)





64. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): Playgrounds are known as the character building laboratories.


Reason (R): Character building qualities are developed on playgrounds.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(C) (A) is false, but (R) is true.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (B)





65. Given below are the two statements one of which is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): Criterion reference test encourage closed convergent thinking.


Reason (R): They establish the proportion of what could be achieved.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is false, but (R) is true.


(B) Both (A) and (R) are true.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (B)





66. Given below are the two statements, one of which is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).


Assertion (A): Norm is a standard set of scores with which an obtained score is compared.


Reason (R): Norm is developed through logical experimentation.


Which one of the following statement is correct?


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) (A) is false and (R) is true.


(D) (A) is true and (R) is correct explanation of (A).


Answer: (B)





67. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:


Assertion (A): Lymphatic vessels in the skin follow veins.


Reason (R): Lymphatic vessels with viscera follow arteries.


Which one of the following statement is correct?


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is false, but (R) is true.


(D) (A) is true, but (R) is false.


Answer: (B)





68. Make the correct choice from the Assertion (A), and the Reason (R) given below:


Assertion (A): A carom player does not get injury in a competition.


Reason (R): A player needs to warm up to avoid injury.


Which one of the following statement is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





69. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:


Assertion (A): Competitions are indispensable for enhancement of sports performance.


Reason (R): Competitions provide opportunity to the individual to prove his physical and psychic ability.


Which one of the following statement is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) (A) is true but (R) is false.


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





70. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:


Assertion (A): Supervision is an expert technical service primarily concentrated with studying and improving conditions that surround learning and pupil growth.


Reason (R): Supervision is a planned programme for a better teaching learning situation.


Which one of the following statement is correct?


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (C)





Q. Nos. 71 to 75: Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:


What will our world be like in the future? What will physical education and sport is like in the twenty-first century? Recognizing that change is ever present, certain trends and developments can be identified that lend themselves to a better understanding of the future of physical education and sport. These trends and developments include the wellness movement, the fitness movement, the educational reform movement and changing nature of education, the expending frontiers of the habitable universe and technological advances.


This decade is one of rapid technological advances. Many of these technological advances hold implications for the future of physical education and sport. Developments in computer technology combined with increasingly sophisticated research techniques have enabled us to widen the base of knowledge in physical education. Computer technology has facilitated biomechanical analysis of performance. Computer generated graphical representations of pro-typical sport performance will enhance the development of motor skills. Computers have also enabled researchers to better understand brain activity during learning, and subsequently design more effective instructional strategies; perhaps in the future physical educators will be able to predict with a great deal of certainty learning outcomes.


Developments in the field of communication hold promise for the future of physical education and sport, cable television is growing rapidly. The number of special interest programs presented on cable television is increasing as well. Videotape equipment has become easier to use, and provides a valuable instructional tool for physical educators in all settings. Video cassette recorders are experiencing phenomenal growth; many individuals are investing in exercise videotapes so that they can work out in the privacy of their own home and at their convenience. In the future instructional tapes for different sport skills will help individuals learn at home at their own pace.


Developments in biotechnology hold implications for the future of physical education and sport. Today identification of fibre type proportion in muscles allows researchers to identify whether an individual has a greater potential to succeed in athletic events requiring explosive strength or endurance. Perhaps in the near future genetic engineering will be used to program an individual’s genes for success in certain sport activities.


Advances in technology have led to improvements in sport equipment, facilitating better performance by both skills and unskilled persons. Graphite composite tennis rackets have replaced metal and metal-composite tennis rackets, which replaced wooden rackets years ago. Pole vaulters using fibre-glass poles have attained heights previously only dreamed about by vaulters using wooden poles. Technology applied to the manufacturing of running shoes has led to increased comfort and fewer injuries for runners of all abilities. Grass fields are being replaced by artificial surface under tracts by all-weather tracks, and open stadiums by domed arenas. There are numerous examples of how technology has affected physical education and sport, and the influence of technology on physical education and sport will continue in future.





71. Future of physical education and sport will depend on:


(A) Developing infrastructure


(B) Expending frontiers of the habitable universe


(C) Providing finances


(D) Increasing participation of younger population


Answer: (B)





72. Computer technology facilitates:


I. Biomechanical analysis


II. Genetic engineering


III. Graphic representation of pro-typical sport performance


IV. Sophisticated research techniques


Find the correct combination.


(A) I & II


(B) I & III


(C) III & IV


(D) II & IV


Answer: (B)





73. Genetic engineering will be used


(A) to retard growth of sportsperson


(B) to develop surgical techniques


(C) to find out genes for success


(D) to accelerate growth of young sportsperson


Answer: (B)





74. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:


List – I                                                List – II


I. Improved sport equipment              1. Artificial surface


II. Muscle fibre typing                        2. Computer


III. Understanding brain activity        3. Assessing potential of Marathon runner


IV. All weather tracts                                     4. Facilitation of performance of unskilled person


Codes:


I           II         III        IV


(A)       1          2          3          4


(B)       2          3          1          4


(C)       3          4          2          1


(D)       4          3          2          1


Answer: (D)





75. Wellness movement supports efforts directed toward


(A) Health promotion and disease prevention


(B) Fitness development


(C) Skill development


(D) Developing all-round personality


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting