-->

UGC NET in Library and Information Science Paper III { 2014 June }



1. Damodaran Committee was appointed in 1971 to review working of


(A) Medical College Libraries


(B) National Science Libraries


(C) Agriculture Libraries


(D) Polytechnic Libraries


Answer: (D)





2. Which form of reasoning is the process of drawing a specific conclusion from a set of premises?


(A) Rationalism


(B) Deductive reasoning


(C) Inductive reasoning


(D) Probabilistic


Answer: (B)





3. A non-linear model of information seeking behaviour was presented by


(A) T.D. Wilson


(B) Ellis


(C) Kulthou


(D) Allen Foster


Answer: (D)





4. Which of the following programming language is exclusively used for Artificial Intelligence?


(A) C


(B) J2EE


(C) Prolog


(D) JAVA


Answer: (C)





5. To make a program safe, one should take care of


(A) Strong authentication and access controls


(B) Error checking controls


(C) Do risk analysis


(D) Vendor’s credibility


Answer: (A)





6. In CDS/ISIS ‘delimiters’ means


(A) Field address


(B) Field repeatability


(C) Field format


(D) Subfield indicators


Answer: (D)





7. A systematic method and process of studying and evaluating whether the expenditure for products, materials, or services is justified by the benefits is


(A) Break Even Analysis


(B) Cost-Effective Analysis


(C) System Analysis


(D) Administrative Analysis


Answer: (B)





8. What is the relationship between ISBD and cataloguing codes?


(A) They are not related to each other


(B) ISBD includes cataloguing rules


(C) ISBD can replace cataloguing rules


(D) Anglo-American codes include bibliographic description


Answer: (D)





9. Who first used the phrase ‘Bibliographical Control’?


(A) Paul Otlet


(B) Henry La Fontaine


(C) Luther Evans


(D) Konrad Gesner


Answer: (C)





10. Cost recovery and profit making aspects in relation to gathering information, organization, services and usage, etc. refer to


(A) Economy evaluation


(B) Coverage evaluation


(C) Workforce evaluation


(D) User evaluation


Answer: (A)





11. Joseph W Lippincott Award is presented to the librarians for


(A) promoting love for books and reading.


(B) advanced study in the field of children’s library.


(C) achievements in classification and cataloguing.


(D) outstanding participation in professional library associations.


Answer: (D)





12. LIPHIS (Linked Phrase Indexing System) was developed by


(A) T.C. Craven


(B) J. Farradane


(C) J.C.R. Yeats


(D) P. Ekern


Answer: (A)





13. Which of the following gives complete control over the cross references of an index to the Indexer?


(A) See also cross reference


(B) Check also cross reference


(C) See cross reference


(D) Inverted cross reference


Answer: (D)





14. LIS Gateway is maintained by


(A) ILA


(B) IASLIC


(C) SIS


(D) IATLIS


Answer: (A)





15. A situation where a digital resource is no longer readable is called


(A) Digital Divide


(B) Digital Representation


(C) Digital Rendering


(D) Digital Obsolescence


Answer: (D)





16. What type of bibliography is ‘Indian National Bibliography’?


(A) Enumerative


(B) Analytical


(C) Descriptive


(D) Textual


Answer: (A)





17. EUAL stands for


(A) E-monitoring library for Academics


(B) End User Logistics Association


(C) Electronic Usage of Library Acquisitions


(D) End User License Agreement


Answer: (D)





18. WIPO Academy deals with


(A) Patent Cooperation Treaty


(B) Courses on Intellectual Property


(C) Trademarks Gateway


(D) All of the above


Answer: (B)





19. Public Library Association (PLA) is a division of


(A) ALA


(B) ILA


(C) IFLA


(D) IASLIC


Answer: (A)





20. Which of the following are the characteristic features of Post coordinate indexing system?


i. Index terms are pre-determined


ii. Coordination of terms done by users


iii. No fixed citation order


iv. Multiple entries prepared for each document


Codes:


(A) i and ii are correct.


(B) ii and iii are correct.


(C) i and iii are correct.


(D) ii and iv are correct.


Answer: (B)





21. The three leadership styles identified by Koontz and others are


i. Autocratic


ii. Democratic


iii. Trait approach


iv. Free-reign


Codes:


(A) i, ii and iii are correct.


(B) ii, iii and iv are correct.


(C) iii, iv and i are correct.


(D) i, ii and iv are correct.


Answer: (D)





22. Which of the following are not the features of ISDN?


i. Simultaneous Digital Transmission


ii. Set of communication standards


iii. Creates and combines packets


iv. Program to visit web pages


Codes:


(A) i & ii are correct.


(B) ii & iii are correct.


(C) iii & iv are correct.


(D) i & iv are correct.


Answer: (C)





23. Which of the following facilitate formal communication on the web?


i. Wikis


ii. Chat


iii. RSS feeds


iv. Split screens


Codes:


(A) i & ii are correct.


(B) ii &iii are correct.


(C) i & iii are correct.


(D) iii & iv are correct.


Answer: (C)





24. Semantic Web is based on which of the following:


i. RDF


ii. Ontologies


iii. URL


iv. Cloud seeding


Codes:


(A) i, ii & iii are correct.


(B) ii, iii & iv are correct.


(C) i, iii & iv are correct.


(D) i, ii & iv are correct.


Answer: (A)





25. Which of the following are not web 2.0 Tools?


i. Ontologies


ii. Facebook


iii. Intelligent Web


iv. RSS Feeds


Codes:


(A) i & ii are correct.


(B) i & iii are correct.


(C) ii & iii are correct.


(D) iii & iv are correct.


Answer: (B)





26. Who are associated with the development of OSI Model?


i. Charles Buchman


ii. ISO


iii. MIT, USA


iv. UCLA, California


Codes:


(A) i and iv are correct.


(B) i and iii are correct.


(C) i and ii are correct.


(D) ii and iii are correct.


Answer: (C)





27. Which of the following source(s) you refer to get information on old name for ‘Zaire’?


i. Encyclopaedias


ii. Yearbooks


iii. Gazetteers


iv. Directories


Codes:


(A) (i) and (ii) are correct.


(B) (i), (ii) and (iii) are correct.


(C) (i) and (iii) are correct.


(D) (ii), (iii) and (iv) are correct.


Answer: (C)





28. The objectives of Empowered Committee under the chairmanship of D.P. Chattopadhyay submitted in 1986 were


i. To find out the implications of recommendations of NIP 1986.


ii. To recommend decision points for Government regarding libraries.


iii. To initiate a national commission on libraries.


iv. To develop a system of national libraries.


Codes:


(A) i and ii


(B) i, ii and iii


(C) ii and iv


(D) iii and iv


Answer: (Wrong Question)





29. Which of the following are plagiarism detection software?


(i) Turnitin


(ii) Ithenticate


(iii) Tulips


(iv) Veri Guide


Codes:


(A) (i) and (ii)


(B) (i), (ii) and (iii)


(C) (i), (ii) and (iv)


(D) (ii) and (iii)


Answer: (C)





30. Which of the following methods are adopted for offering information literacy?


i. Stand alone course


ii. Integrated with curriculum


iii. Online course


iv. Internship


Codes:


(A) i and ii


(B) i, ii and iii


(C) ii and iv


(D) i, ii and iv


Answer: (B)





31. Which of the following are direct methods of user study?


i. Reading habits


ii. Analysis of library records


iii. Service preferences


iv. User needs


Codes:


(A) ii & iii


(B) ii & iv


(C) i & iv


(D) iii & iv


Answer: (C)





32. Which of the following are the steps in operational research process?


i. Construction of mathematical model


ii. Deriving solution from the model.


iii. Graphic representation of work on a time scale.


iv. Developing network diagram showing interrelationships.


Codes:


(A) i and ii are correct.


(B) ii and iii are correct.


(C) iii and iv are correct.


(D) iv and i are correct.


Answer: (A)





33. Which of the following are statistical programming software?


i. GAUSS


ii. SAS


iii. SPSS


iv. SLIM


Codes:


(A) i, iii and iv


(B) i, ii and iii


(C) i, ii and iv


(D) ii, iii and iv


Answer: (B)





34. Which of the following organizations are involved in providing translation services in India?


i. NISCAIR


ii. National Library of India


iii. IASLIC


iv IATLIS


Codes:


(A) ii and iv are correct.


(B) ii and iii are correct.


(C) i and iv are correct.


(D) i and iii are correct.


Answer: (D)





35. Which of the following are International Referral Centres for Scholarly Information?


i. DARE


ii. INFOTERRA


iii. International Referral Network


iv. Information Referral


Codes:


(A) ii & iv are correct.


(B) i & iv are correct.


(C) i & ii are correct.


(D) ii & iii are correct.


Answer: (C)





36. Which of the following are the works related to IFLA’s Committee on Freedom of Access to Information and Freedom of Expression (FAIFE)?


i. Publish reports, participate in national and international conferences and organize workshops.


ii. Monitor the state of intellectual freedom within the library community world-wide and publish newsletters and online news.


iii. Respond to violations of free access to information and freedom of expression and make press releases.


iv. Cross-association activities, to bring participants together.


Codes:


(A) i, iii and iv are correct.


(B) ii, iii and iv are correct.


(C) i, ii and iv are correct.


(D) i, ii and iii are correct.


Answer: (D)





37. Shannon’s model of information theory is criticized for which of the following reasons?


i. Concern on semantic issues


ii. Engineering bias


iii. Concern for technical transmission


iv. Emphasis on effectiveness


Codes:


(A) i and ii are correct.


(B) ii and iii are correct.


(C) iii and iv are correct.


(D) i and iii are correct.


Answer: (B)





38. Arrange the following Library Acts according to their year of enactment:


i. Uttarakhand


ii. Orissa


iii. Manipur


iv. Goa


Codes:


(A) iv, i, ii, iii


(B) i, ii, iii, iv


(C) iii, iv, ii, i


(D) ii, iii, i, iv


Answer: (C)





39. Arrange the following stages of knowledge representation in order:


i. Gather data


ii. Knowledge database


iii. Codification


iv. Content mapping


Codes:


(A) iv, iii, i, ii


(B) iii, i, iv, ii


(C) ii, iv, i, iii


(D) i, iii, ii, iv


Answer: (D)





40. Arrange the following according to their year of emergence:


i. ERNET


ii. NICNET


iii. C-DOT


iv. C-DAC


Codes:


(A) ii, iii, i, iv


(B) iii, ii, iv, i


(C) iv, ii, iii, i


(D) i, iv, iii, ii


Answer: (A)





41. Arrange the following steps in Flow- Chart in order:


i. Modularity


ii. Data Structure


iii. Identifying problems into sub problems


iv. Loops and Termination of loops


Codes:


(A) iii, iv, i, ii


(B) iii, ii, iv, i


(C) ii, iii, iv, i


(D) iv, ii, i, iii


Answer: (B)





42. Arrange the following libraries according to their year of origin:


i. Asiatic Society Library, Bombay


ii. Connemara Public Library, Madras


iii. Delhi Public Library, Delhi


iv. National Library of India, Calcutta


Codes:


(A) i, ii, iv, iii


(B) i, iii, iv, ii


(C) ii, iv, iii, i


(D) iv, iii, ii, i


Answer: (A)





43. Arrange the following according to their year of origin:


i. Bowker Annual


ii. Europa World Yearbook


iii. India; a reference annual


iv. Stateman’s yearbook


Codes:


(A) iv, i, ii, iii


(B) i, ii, iv, iii


(C) iv, iii, i, ii


(D) ii, i, iv, iii


Answer: (A)





44. Arrange the following in the order of development:


i. GML


ii. Hypermedia


iii. SGML


iv. Memex


Codes:


(A) i, ii, iii, iv


(B) iv, ii, i, iii


(C) ii, iii, iv, i


(D) iii, ii, i, iv


Answer: (B)





45. Arrange in sequence the following committees workshop in order of their year of constitution:


i. UGC Committee for Development of University and College Libraries (S.R. Ranganathan)


ii. UGC Committee on National Network System for University Libraries (Dr. Yashpal)


iii. UGC Review Committee on Library Science (S.R. Ranganathan)


iv. UGC Workshop on Standards for College Libraries


Codes:


(A) iii, iv, i, ii


(B) iii, ii, i, iv


(C) i, iii, iv, ii


(D) i, ii, iv, iii


Answer: (C)





46. Match the following tools used in Total Quality Management:


List – I                                                            List – II


a. Statistical Quality Control                          i. Conformance and Maintain sticks


b. Check Sheets                                              ii. To identify relationship between problem and cause


c. Pareto Charts                                               iii. Checking variables


d. Fishbone diagram                                       iv. To identify intensity of problem


Codes:


a          b          c          d


(A)       ii          i           iv         iii


(B)       iii         i           iv         ii


(C)       i           iii         ii          iv


(D)       iv         i           iii         ii


Answer: (B)





47. Match the following:


List – I (Hypothesis)                                       List – II (Characteristics)


a. Null                                                                         i. Statement of expectations


b. Working (Directional)                                 ii. Relational propositions


c. Explanatory                                                 iii. No relation between variables


d. Descriptive                                                  iv. Existence of variables


Codes:


a          b          c          d


(A)       i           iv         ii          iii


(B)       iii         iv         ii          i


(C)       iii         ii          i           iv


(D)       iii         i           ii          iv


Answer: (D)





48. Match the following:


List – I                                                                        List – II


a. Theory of Hygiene & Motivation                           i. Likerts


b. Maturity Theory                                                      ii. Vroom and Lawler


c. Expectancy Theory                                                             iii. Herzberg


d. Analysis Theory                                                      iv. Argyris


Codes:


a          b          c          d


(A)       ii          iii         iv         i


(B)       iii         iv         ii          i


(C)       ii          i           iii         iv


(D)       iv         i           ii          iii


Answer: (B)





49. Match the following:


List – I                                                            List – II


a. Harrold Koontz                                           i. MBO


b. Rensis Likert                                               ii. Three leadership styles


c. Peter Drucker                                              iii. Four systems management


d. George Haber                                             iv. Problem solving Vs. Decision making


Codes:


a          b          c          d


(A)       i           ii          iii         iv


(B)       iii         iv         i           ii


(C)       iv         iii         ii          i


(D)       ii          iii         i           iv


Answer: (D)





50. Match the following:


List – I                                                                                                            List – II


a. Information Literacy Competency Standards for Higher Education         i. IFLA


b. Seven Pillars of Information literacy                                                          ii. CAUL


c. Guidelines on Information Literacy for Life Long Learning                     iii. ACRL


d. Information Literacy Working Group                                                        iv. SCONUL


Codes:


a          b          c          d


(A)       iii         iv         i           ii


(B)       iv         ii          iii         i


(C)       iii         i           ii          iv


(D)       ii          iii         i           iv


Answer: (A)





51. Match the following theories with the respectively profounders:


List – I                                                                                    List – II


a. Cybernetics                                                                                     i. Charles Osgood (1916)


b. Human information processing                                           ii. Marshal C. Yovits


c. Psychological approach to message transmission                iii. Nobert Wiener (1894 – 1964)


d. General Information System                                              iv. R.L. Ackoff


Codes:


a          b          c          d


(A)       i           iii         ii          iv


(B)       i           ii          iv         iii


(C)       iii         i           iv         ii


(D)       iii         ii          i           iv


Answer: (C)





52. Match the following:


List – I                                    List – II


a. N. Grogan                           i. Scientific & Technical Libraries


b. J. Saha                                 ii. Scientific & technical libraries; an introduction to literature


c. Nilfred Ashworth                iii. Handbook of special librarianship & information work


d. L.J. Strauss                                     iv. Special libraries and information services in India & USA


Codes:


a          b          c          d


(A)       ii          iv         iii         i


(B)       i           ii          iv         iii


(C)       ii          i           iii         iv


(D)       iv         ii          i           iii


Answer: (A)





53. Match the following:


List – I                                                List – II


a. Behaviour Science                           i. Cognitive Process of Information


b. Philosophi cal Studies                     ii. Studies on Epistomology


c. Ontology                                         iii. Information Processing in living things


d. Biological Science                          iv. Study of nature of existence


Codes:


a          b          c          d


(A)       iv         iii         i           ii


(B)       iii         ii          iv         i


(C)       ii          i           iii         iv


(D)       i           ii          iv         iii


Answer: (D)





54. Match the following implications with the respective laws of library science:


List – I                                                            List – II


a. Location of the library                                i. Second Law


b. Obligation of the State                               ii. Third Law


c. Publicity                                                      iii. Fifth Law


d. Strength of Library Staff                            iv. First Law


Codes:


a          b          c          d


(A)       iv         ii          i           iii


(B)       iv         i           ii          iii


(C)       ii          i           iii         iv


(D)       ii          iii         iv         i


Answer: (B)





55. Match the following biographical publications from India with the respective compilers:


List – I                                                                        List – II


a. India, Who’s Who                                                   i. S.P. Sen


b. Who’s Who in India                                               ii. J.S. Sharma


c. Dictionary of Indian Biography                              iii. Business Press, Mumbai


d. National Biographical Dictionary of India             iv. INFA Pub., New Delhi


Codes :


a          b          c          d


(A)       iii         iv         ii          i


(B)       i           ii          iii         iv


(C)       ii          iii         i           iv


(D)       iv         iii         i           ii


Answer: (D)





56. Match the following for locating the information:


List – I                                                                                    List – II


a. Information on recent Nobel Prize winners                        i. Bibliographic Service


b. Current developments in Library & Information Science  ii. Indexing Services


c. Books on Economic Policies of India                                 iii. Trend Sources


d. Articles on Cloud Computing                                            iv. Digest Services


Codes:


a          b          c          d


(A)       iv         iii         i           ii


(B)       iii         i           iv         ii


(C)       ii          iii         iv         i


(D)       i           ii          iii         iv


Answer: (A)





57. Match the following:


List – I                                                                        List – II


a. Principle of Osmosis                                               i. Security


b. Theory of Literary Warrants                                   ii. Sinha Committee


c. Public Libraries are stagnating pools of books        iii. Reclassification


d. Firewall                                                                   iv. Dr. S.R. Ranganathan


Codes:


a          b          c          d


(A)       iv         ii          iii         i


(B)       iii         iv         ii          i


(C)       iv         iii         i           ii


(D)       i           ii          iv         iii


Answer: (B)





58. Match the following:


List – I                                                List – II


a. Referral                                           i. Support


b. SDI                                                             ii. Reaching out


c. Extension                                        iii. Directing


d. Reprography                                   iv. Anticipating


Codes:


a          b          c          d


(A)       iii         iv         ii          i


(B)       iv         ii          iii         i


(C)       i           iv         ii          iii


(D)       ii          iii         i           iv


Answer: (A)





59. Match the following:


List – I                                                                                    List – II


a. Similar activities are grouped                                              i. Bureaucratic System


b. Grouping activities into divisions                                       ii. Functional System


c. Integration of projects into functional system                    iii. Departmentalisation


d. Control and Supervision through hierarchy of positions    iv. Matrix structure


Codes:


a          b          c          d


(A)       iv         i           ii          iii


(B)       iii         ii          iv         i


(C)       i           ii          iii         iv


(D)       ii          iii         iv         i


Answer: (D)





60. Match the following:


List – I                                                            List – II


a. Virtua                                                          i. Veeru Technologies\ (KIIKM)


b. Alice                                                            ii. Infotech Consultants Pvt. Ltd.


c. Libsys                                                          iii. Softlink, Australia


d. New            Genlib                                                             iv. VTLS, Virginia


Codes:


a          b          c          d


(A)       i           iii         ii          iv


(B)       ii          iv         i           iii


(C)       iv         ii          iii         i


(D)       iv         iii         ii          i


Answer: (D)





61. Match the following file formats with the creators:


List – I                                                List – II


a. RTF                                                 i. Sun Micro System


b. PDF                                                 ii. Aldus


c. TIFF                                                iii. Microsoft


d. AU                                                  iv. Adobe


Codes:


a          b          c          d


(A)       iv         iii         ii          i


(B)       iii         iv         ii          i


(C)       ii          iii         iv         i


(D)       i           ii          iv         iii


Answer: (B)





62. Match the following MARC 21 tags with respective fields:


List – I                                                            List – II


a. 020                                                              i. Publication and Distribution


b. 100                                                              ii. Series Statement


c. 260                                                              iii. ISBN


d. 440                                                              iv. Personal name


Codes:


a          b          c          d


(A)       i           ii          iii         iv


(B)       ii          iv         iii         i


(C)       iii         ii          iv         i


(D)       iii         iv         i           ii


Answer: (D)





63. Assertion (A): Social networking tools are very effective for marketing of Library products and services.


Reason (R): They help to reach out the patrons anywhere and at any time.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





64. Assertion (A): There is no need for libraries to invest on reference collection.


Reason (R): Web is a treasure of all types of information that can replace reference desk.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





65. Assertion (A): UGC has devised performance indicators for the promotion of faculty and librarians.


Reason (R): Performance Appraisal is an important tool for merit rating.


Codes:


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are true.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (C)





66. Assertion (A): All unabridged dictionaries provide word meaning, antonyms, synonyms and places, etc.


Reason (R): All dictionaries provide information on antonyms and homonym, etc.


Codes:


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are true.


(C) (A) is false, but (R) is true.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (A)





67. Assertion (A): Information Literacy is a technique and skill known by the information literate for utilizing the wide range of information sources and tools.


Reason (R): It discourages the use of libraries and information centres and makes the patron independent in identifying, locating and using information sources without depending upon an intermediary.


Codes:


(A) Both (A) and (R) true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





68. Assertion (A): Inverse document frequency is the logarithm of the reciprocal of the number of documents in a collection that contains a given term.


Reason (R): Inverse document frequency measure is computed from term frequency and inverse document frequency.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





69. Assertion (A): Subject gateways are suitable for all types of users for finding their information.


Reason (R): Subject gateways are developed by subject and computer experts.


Codes:


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) Both (A) & (R) are true.


(D) Both (A) & (R) are false.


Answer: (B)





70. Assertion (A): The principle of canonical sequence states when subjects in a array of subjects are traditionally referred to in a specific sequence, it will be convenient to conform to this traditional sequence.


Reason (R): In classification scheme, the principle of canonical sequence is mainly followed to arrange the array of subjects.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) Both (A) and (R) are false.


Answer: (A)





71. Assertion (A): Acceptance of First


Law of library Science “Books are for Use” has brought forth far reaching change in the present digital environment.


Reason (R): Online access, open access, virtual reference are the results of this acceptance.


Codes:


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) (A) is false, but (R) is true.


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) Both (A) and (R) are true.


Answer: (D)





72. Assertion (A): PANDEX is a indexing system which sometimes allows changing the lead term to a standard form in order to provide better collocation of terms.


Reason (R): It facilitates the first input string to be truncated after 18 characters and second after 11 characters.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are true.


(B) Both (A) and (R) are false.


(C) (A) is false, but (R) is true.


(D) (A) is true, but (R) is false.


Answer: (D)





73. Assertion (A): SGML is an international standard that describes the relationship between a document’s content and its structure.


Reason (R): Its primary purpose is to facilitate the sharing of data\ across different information systems particularly via Internet.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are false.


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) Both (A) and (R) are true.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)





74. Assertion (A): In the digital environment, the users expect from the library the ability to connect broad range of information resources in a variety of formats with a single point access.


Reason (R): Libraries already have much of what is required in the digital environment.


Codes:


(A) (A) is true, but (R) is false.


(B) Both (A) and (R) are true.


(C) Both (A) and (R) are false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





75. Assertion (A): The diary technique enables the researcher to keep record of information activities of the users for a specified period of time.


Reason (R): The diary technique is the most suitable technique of user studies over other techniques.


Codes:


(A) Both (A) and (R) are false.


(B) (A) is true, but (R) is false.


(C) Both (A) and (R) are true.


(D) (A) is false, but (R) is tru


Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting