-->

TNPSC - Indian Constitution and Polity - Most Important Questions and Answers

Indian Constitution and Polity - Most Important Questions

1. Which Schedule of the Constitution of India contains special provisions for the administration and control of schedule areas in several states?
a. 5th
b. 6th
c. 7th
d. 9th
Answer: 5th

2. The Idea of the Constitution of India was first of all given by
a. Mahatma Gandhi
b. Dr.BR Ambedkar
c. Jawaharlal Nehru
d. M.N.Roy
Answer:  M.N.Roy

3. Who appoints Chief Election Commissioner____
a. President
b. Prime Minister
c. Parliament
d. Speaker
Answer: President

4. India become a Sovereign democratic republic on
a. August 15, 1947
b. January 26, 1950
c. November 26, 1949
d. None of the above
Answer: November 26, 1949

5. The design of the Indian NATIONAL FLAG was adopted by the constituent assembly of India in ____
a. July,1947
b. August, 1947
c. January, 1950
d. November, 1949
Answer: July,1947

6. Which act enabled the Governor General  to associate representatives of the Indian People with the work of legislation by nominating them to his expanded council?
a. Government of India Act, 1892
b. Government of India Act, 1858
c. Government of India Act, 1895
d. Government of India Act, 1861
Answer: Government of India Act, 1861

7. For the first time Indian Legislature was made 'Bi-cameral' under____
a. Government of India Act, 1892
b. Government of India Act, 1919
c. Government of India Act, 1895
d. Government of India Act, 1861
Answer: Government of India Act, 1919

8. The Constitution should give India Dominion Status; was a proposal in?
a. Simon Commission
b. The Mountbatten Plan
c. Cripps Mission
d. Cabinet Mission Plan
Answer: Cripps Mission

9. How much time it took for constituent assembly to finalise the constitution?
a. 2 Years 9 Months 18 Days
b. 2 Years 9 Months 9 Days
c. 2 Years 11 Months 18 Days
d. 2 Years 11 Months 9 Days
Answer: 2 Years 11 Months 18 Days

10. Who was the Chairman of Drafting Committee?
a. Motilal Nehru
b. Rajendra Prasad
c. K.M.Munshi
d. Dr.B.R.Ambedkar
Answer: Dr.B.R.Ambedkar

For more Questions: (1) - (2)

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting