-->

TNPSC - Indian National Movemet Important Questions and Answers

1. With reference to Indian Freedom Struggle, who of the following was the lady representative of India at the Second Round Table Conference? 
a. Sucheta Hriplani 
b. Aruna Asaf Ali 
c. Vijayalakshmi Pandit 
d. Sarojini Naidu

Answer: Sarojini Naidu

2. Swaraj as a national demand was first made by: 
a. Bal Gangadhar Tilak 
b. Dadabhai Naoraji 
c. Jawaharlal Nehru 
d. Chittaranjan Das

Answer: Dadabhai Naoraji

3. Which of the following movement was started to support Muslim resentment against ottoman Empire Policy of British? 
a. Moplah Riots 
b. Khilafat Movement 
c. Ghadar Conspiracy 
d. Reshmi Rumal Movement 

Answer: Khilafat Movement 

4. In which of the following case Supreme Court held that the Preamble of the Constitution is not an integral part of th e Indian Constitution?
a. Berubari Case 
b. Kesavananda Bharati Case
c. Minerva Mills Case
d. All the above

Answer: Berubari Case 

5. Which of the following was a revolutionary who later turned into a yogi and a philosopher? 
a. Lala Lajpat Rai 
b. Bal Gangadhar Tilak 
c. Agarkara 
d. Aurodindo Ghosh

Answer: Aurodindo Ghosh

6. Which among the following is not correct about C. R. Formula given by C Rajgopalachari? 
a. It favored talks with Jinnah and the Muslim League 
b. Jinnah accepted the CR Formula
c. It formed the basis of the 1944 Gandhi-Jinnah talks 
d. It had a clause that any transfer of population will be on voluntary basis 

Answer: Jinnah accepted the CR Formula

7. The representatives from states in Rajya Sabha shall be elected by the
a. Chief Minister of the State
b. Governor of the State
c. Elected members of the State Legislative Assembly
d. President

Answer: Elected members of the State Legislative Assembly

8. Who among the following founded “National Herald”? 
a. Bal Gangadhar Tilak 
b. Mahatma Gandhi 
c. Jawahar Lal Nehru 
d. Indira Gandhi 

Answer: Jawahar Lal Nehru 

9. In which year was Started Non -  Cooperation movement in India? 
a. 1915 
b. 1920 
c. 1930 
d. 1925 

Answer: 1920

10. Which among Mountbatten plan, CR Formula, Wavell Plan and Cabinet Mission is chronologically earliest? 
a. C R Formula 
b. Wavell Plan 
c. Cabinet mission 
d. Mountbatten Plan-services

Answer: C R Formula 

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting