TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 9

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.


1. Which of the following grants/ grant direct credit assistance to rural households ?
1. Regional Rural Banks
2. National Bank for Agriculture and Rural Development
3. Land Development Banks
Select the correct anser using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
Answer: a

2. Who among the following constitute the National Development Council?
1. The Prime Minister
2. The Chairman, Finance Commission
3. Ministers of the Union Cabinet
4. Chief Ministers of the States
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer:  b

3. Which of the following leaf modifications occurs/occur in desert areas to inhibit water loss?
1. Hard and waxy leaves
2. Tiny leaves or no leaves
3. Thorns instead of leaves
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d

4. Many transplanted seedlings do not grow because
(a) the new soil does not contain favourable minerals
(b) most of the root hairs grip the new soil too hard
(c) most of the root hairs are lost during transplantation
(d) leaves get damaged during transplantation
Answer: c

5. Rainbow is produced when sunlight falls on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal reflection
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: a

6. Ball bearings are used in bicycles, cars, etc., because _______
(a) the actual between the is increased area of contact wheel and axle
(b) the effective between the is increased area of contact wheel and axle
(c) the effective between the is reduced area of contact wheel and axle
(d) None of the above statements is correct
Answer: c

7. Consider the following fauna of India:
1.Gharial
2.Leatherback turtle
3.Swamp deer
Which of the above is/are endangered?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer: c

8. Which one of the following groups of items is included in India's foreignexchange reserves?
(a) Foreigncurrency assets, Special Drawing Rights (SDRs) and loans from foreign countries
(b) Foreigncurrency assets, gold oldings of the RBI and SDRs
(c) Foreigncurrency assets, loans from the World Bank and SDRs
(d) Foreigncurrency assets, gold holdings of the RBI and loans from the World Bank
Answer: b

9. Which one of the following is likely to be the most inflationary in its effect?
(a) Repayment of public debt
(b) Borrowing from the public to finance a budget deficit
(c) Borrowing from banks to finance a budget deficit
(d) Creating new money to finance a budget deficit
Answer: d

10.The Ilbert Bill controversy was related to the _______
(a) imposition restrictions the Indians of certain to carry arms by Indians
(b) imposition of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages
(c) removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
(d) removal of a duty on imported cotton cloth

Answer: c

Click to comment