-->

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 8

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.

1. Annie Besant was _________
1. responsible for starting the Home Rule Movement
2. the founder of the Theosophical Society
3. once the President of the Indian National Congress

Select the correct statement/statements using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

2. To obtain full benefits of demographic dividend, what should India do?
(a) Promoting skill development
(b) Introducing more social security schemes
(c) Reducing infant mortality rate
(d) Privatization of higher education
Answer: a

3.Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?
(a) Engineering
(b) Paper and pulp
(e) Textiles
(d) Thermal power
Answer: d

4. Priority Sector Lending by banks in India constitutes the lending to _________
(a) agriculture
(b) micro and small enterprises
(c) weaker sections
(d) All of the above
Answer: d

5.In the context of Indian economy,Open Market Operations'refers to _________
(a) borrowing by scheduled banks from the RBI
(b) lending by commercial banks to industry and trade
(c) purchase and sale of government securities by the RBI
(d) None of the above
Answer: c

6. During a thunderstorm, the thunder in the skies is produced by the _________
1. meeting of cumulonimbus clouds in the sky
2. lightning that separates the nimbus clouds
3. violent upward movement of air and water particles

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(C) 1 and 3
(d) None of the above produces the thunder
Answer: c

7. Consider the following statements:
1. The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha are not the members of that House.
2. While the nominated members of the two Houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the right to vote in the election of the Vice President.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: d

8. Consider the following statements:
1. National Development Council is an organ of the Planning Commission.
2. The Economic and Social Planning is kept in the Concurrent List in the Constitution of India.
3. The Constitution of India prescribes that Panchayats should be assigned the task of preparation of plans for economic development and social justice.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Answer: a

9. Consider the following statements:
1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.
3. The Prime Minister shall communicate to the President about the proposals for Iegislation.

Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Answer: d

10. Consider the following crops
1.Cotton
2. Groundnut
3. Rice
4.Wheat

Which of these are Kharif crops?
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
Answer: b

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 176 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting