TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( Objective Type) - 7

TNPSC Group 2 A - General Studies Model Questions ( MCQ ) Free Download: This section covered all area of General Knowledge Questions & Answers ( Objective Type) of various subjects. These area are very useful for preparing TNPSC / UPSC / SSC-CGL / RRB / TET/ CTET / IBPS and State Level Service Examinations.


1. Consider the following statements:
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds.
2. Mica occurs in abundance in Kodarma.
3. Dharwars are famous for petroleum.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) None
Answer: a

2. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1 . They are generally red in colour.
2. They are rich In nitrogen and potash.
3. Tiley are welldeveloped in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3 only
Answer: c

3. Which of the following is / are the characteristic/ characteristics of Indian coal?
1. High ash content
2. Low sulphur content
3. Low ash fusion temperature
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: a

4. Which of the following constitute Capital Account?
1. Foreign Loans
2. Foreign Direct Investment
3. Private Remittances
4. Portfolio Investment
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4
Answer: b

5. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where
(a) warm and cold atmospheric currents meet
(b) rivers drain out large amounts of fresh water into the sea
(c) warm and cold oceanic currents meet
(d) continental shelf is undulating
Answer: c

6. Consider the following statements:
The Parliamentary Committee on Public Accounts
1. consists of not more than 25 Members of the Lok Sabha
2. scrutinizes appropriation finance accounts of Government
3. of the Auditor examines the report Comptroller and General of
India Which of the statements given a bove is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(e) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b

7. Consider the following minerals
1. Calcium
2. Iron
3. Sodium
Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c

8. Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?
1. Chikungunya
2. Hepatitis B
3. HIVAIDS
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(e) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b

9. In India, deficit financing is used for raising resources for _______
(a) economic development
(b) redemption of public debt
(c) adjusting the balance of payments
(d) reducing the foreign debt
Answer: a

10. An increase in the Bank Rate generally indicates that the _______
(a) market rate of interest is likely to fall
(b) Central Bank is no longer making loans to commercial banks
(c) Central Bank is following an easy money policy
(d) Central Bank is following a tight money policy

Answer: d

Click to comment