TNPSC Modern World History Part - 8

141. ________ is rightly considered to be the Father of the Bolshevik Revolution.
a) George Lvov b) Trotsky c) Lenin d) Alexander Kerensky

142. According to the Constitution published and adopted on July 10,________ Russia was named as the Russian Socialist Federated Soviet Republic.
a) 1902 b) 1908 c) 1918 d) 1926

143. In ________ the All-Russian Congress of Soviets created the Union of Soviet Socialist Republic. 
a) 1812 b) 1822 c) 1879 d) 1922

144.In ________ Lenin introduced the New Economic Policy (N.E.P) which was a blend of state socialism and state capitalism.
a) 1901 b) 1911 c) 1921 d) 1927

145. In 1921 ________ introduced the New Economic Policy (N.E.P) which was a blend of state socialism and state capitalism.
a) Stalin b) Trotsky c) Alexander Kerensky d) Lenin

146.After Lenin’s death in 1924, there was a keen struggle between his lieutenants Leon Trotsky and ________ for taking his place.
a) Mao b) Trotsky c) Alexander Kerensky d) Joseph Stalin

147.  ________ inaugurated an era of five-Year plans(1928) in order to convert the weak, agrarian Russian economy into a powerful and stable industrial economy.
a) Trotsky b) Joseph Stalin c) Bukharin d) Kamenev

148. The monk Rasputin is killed by the nobles in ________ 
a) 1806 b) 1816 c) 1879 d) 1916

149. On March 2, ________ Czar Nicholas II forced to abdicate.
a) 1807 b) 1817 c) 1907 d) 1917

150. In Mar 3, 1917 - A Provisional coalition government in Russia under the Premiership of ________ comes into existence.
a) Trotsky b) George Lvov c) Bukharin d) Kamenev

151.In July 1917 - An armed demonstration held against the Provisional Government at ________ 
a) Lithuania b) Petrograd c) Kurland d) Latvia

152. October ________ Revolution leads to the establishment of the dictatorship of the laboring class.
a) 1907 b) 1917 c) 1908 d) 1914

153.  ________ introduced the New Economic Policy in Russia.
a) Lenin b) Trotsky c) Alexander Kerensky d) Peter the Great

154.  ________ established a new constitution in USSR in 1936.
a) Lenin b) Peter the Great c) Trotsky d) Stalin

155. The Communist International, abbreviated as Comintern, also known as the ________ International (1919–1943), was an international communist organization.
a) First b) Second c) Third d) Fourth

156. ________ was founded by Lenin in Moscow in March 1919 to coordinate the world communist movement.
a)first International b) second International c) Third International d) fourth International

157. Third International was founded by ________ in Moscow in March 1919 to coordinate the world communist movement.
a) Lenin b) Peter the Great c) Trotsky d) Stalin

158. Third International was founded by Lenin in Moscow in March ________ to coordinate the world communist movement.
a) 1809 b) 1819 c) 1919 d) 1929

159. Stalin publicly disbanded the Comintern in ________ 
a) 1833 b) 1843 c) 1863 d) 1943

160. The Treaty of Brest-Litovsk was in the year ________ 
a) 1818 b) 1819 c) 1849 d) 1918

Answer Keys
141.c 142.c 143.d 144.c 145.d 146.d 147.b 148.d 149.d 150.b
151.b 152.b 153.a 154.d 155.c 156.c 157.a 158.c 159.d 160.d

Click to comment