TNPSC Modern World History Part - 6

101.The Treaty of Neville was forced by the Allies upon _______ on November 27, 1919.
a) Yugoslavia b) Turkey c) Hungary d) Bulgaria

102. The Allied powers imposed the Treaty of Sevres upon _______ on August 10, 1920.
a) Turkey b) China c) Hungary d) Yugoslavia

103.To promote international co-operation and peace, the American President _______ decided to create the League of Nations at the Paris Peace Conference. 
a) Theodore Roosevelt b) Woodrow Wilson
c) Truman d) Kennedy

104. To promote international co-operation and peace, the American President Woodrow Wilson decided to create the League of Nations at the _______ Peace Conference. 
a) Paris b) Peking c) Moscow d) New Delhi

105. Germany entered into a Dual Alliance with Austria-Hungary on _______ 
a) 1859 b) 1879 c) 1885 d) 1894

106. In 1882 _______ entered the Dual Alliance which now became the Triple Alliance.
a) China b) Turkey c) Italy d) Yugoslavia

107. The Russian Revolution of _______ led to the establishment of Constitutional Monarchy in Russia.
a) 1805 b) 1895 c) 1905 d) 1909

108.In _______ Russia joined the Entente cordiale which became the Triple Entente.
a) 1807 b) 1857 c) 1867 d) 1907

109.In 1911 _______ seized the Ottoman Provinces of Tripoli and Cyrenaica which lead to the Balkan Wars.
a) Russia b) Italy c) France d) Turkey

110.In _______ First World War started in Europe.
a) 1904 b) 1914 c) 1925 d) 1934

111.In June 28,1914 Archduke _______ and his wife are murdered by a Serbian youth at Sarajevo.
a) Mussolini b) Sun Yat-sen c) Hitler d) Francis Ferdinand

112.In July 20, 1914 _______ declared war on Serbia.
a) China b) USA c) Turkey d) Austria

113.In Aug 1, 1914 _______ declared war on Russia.
a) Germany b) USA c) China d) Turkey

114.In Aug 3, 1914 Germany declared war on _______ 
a) France b) USA c) Turkey d) China

115.In Aug 4, 1914 _______ invaded Belgium.
a) Germany b) Britain c) Russia d) USA

116.In  _______ Italy and Rumania joined the Allies.
a) 1815 b) 1875 c) 1905 d) 1915

117. In 1918 the Treaty of Brest-Litovsk was signed between Germany and _______ 
a) Russia b) Turkey c) Britain d) France

118. In 1918 the Treaty of _______ was signed between Germany and Russia.
a)Damascus b) Paris c) Brest-Litovsk d)London

119. In _______ the Treaty of Brest-Litovsk was signed between Germany and Russia.
a) 1908 b) 1912 c) 1918 d) 1942

120.The flashpoint of the First World War is generally regarded as the 1914 assassination of Archduke Franz Ferdinand, heir to the throne of Austria-Hungary, during a state visit to _______ 
a) London b) Paris c) Sarajevo d) Damascus

Answer Keys
101.d 102.a 103.b 104.a 105.b 106.c 107.c 108.d 109.b 110.b
111.d 112.d 113.a 114.a 115.a 116.d 117.a 118.c 119.c 120.c

Click to comment