TNPSC Modern World History Part - 11

201. On March 15, 1939 ________ invaded and annexed Czechoslovakia.
a) Count Cavour b) Lenin c) Peter the Great d) Hitler

202.  ________ launched an armed attack on Poland, on September 1, 1939.
a)Hitler b) Miguel Primo de Rivera c) Lenin d) Mussolini

203. The ‘Cortes’ was the National Assembly in ________
a) Portugal b) Britain c) France d) Italy

204.In ________ Mussolini formed a political party which he names as Fascisti.
a) 1906 b) 1909 c) 1919 d) 1927

205. October 30, 1922 - King Victor Emmanuel III invited ________ to form the government in Rome.
a) Hitler b) Lenin c) Winston Churchill d) Mussolini

206. January 1930 - General Miguel Primo de Riviera of ________ resigned from his office.
a) France b) Britain c) Spain d) Italy

207.In 1931 ________ invaded Manchuria.
a) France b) Britain c) Japan d) Italy

208.A Republic was established in ________ under the leadership of Zamora.
a) Britain b) Spain c) France d) Italy

209.In 1932 ________ acquired a German Citizenship.
a) Lenin b) Winston Churchill c) Chamberlain d) Hitler

210.In ________ The Nazi party acquired 44% seats in the Reichstag (German Parliament)
a) 1931 b) 1933 c) 1938 d) 1941

211.In August ________ After the death of President Hindenburg, Hitler became an absolute ruler and is called the Fuehrer.
a) 1924 b) 1934 c) 1937 d) 1942

212.In ________ Italy invaded Ethiopia.
a) 1905 b) 1915 c) 1935 d) 1937

213. The Second World War can be traced to the Treaty of Versailles, which had been imposed on ________
a) Germany b) Britain c) France d) Italy

214.In 1931, Japan grabbed Manchuria from ________
a) Italy b) Britain c) France d) China

215. World War II began with Hitler’s attack on Poland on September 1 ________
a) 1909 b)1919 c)1939 d)1946

216. The Anglo-Russian Alliance was formed on July 22, ________ for mutual military aid in the war against Germany.
a) 1901 b) 1911 c) 1931 d) 1941

217.The American fleet in Pearl Harbor, Hawaii, was bombed by the Japanese on December 7 ________
a) 1921 b) 1933 c) 1941 d) 1945

218. Winston Churchill was the Prime Minister of ________
a) Britain b) France c) Italy d) U.S.A

219. Franklin D. Roosevelt was the President of ________
a) U.S.A b) Britain c) France d) Italy

220.Japan continued to battle until atom bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki on August 6 and 9, ________ respectively, by the United States.
a) 1935 b) 1945 c) 1947 d) 1949

Answer Keys
201.d 202.a 203.a 204.c 205.d 206.c 207.c 208.b  209.d 210.b
211.b 212.c 213.a 214.d 215.c 216.d 217.c 218.a  219.a 220.b

Click to comment