-->

TNPSC Modern World History Part - 12

221. During the Second World War, the Nazi dictator _________ initiated a movement that aimed at wiping out the whole race of Jews which was called the holocaust.
a) Lenin b) Winston Churchill c) Chamberlain d) Adolf Hitler

222. After the war, Japan was placed under the control of the Far Eastern Commission with General _________ as the Supreme Commander of the Allied Forces.
a) Mac Arthur b) Lenin c) Hindenburg d) Victor Emmanuel III

223. In 1931 Japan captured _________ 
a) Leningrad b) Greece c) Manchuria d) Peking

224. In 1938 _________ annexed Austria.
a) Britain b) Germany c) France d) Italy

225. September 3, 1939 - Britain and France declared war on _________ 
a) Britain b) Greece c) Leningrad d) Germany

226. September 1939 _________ attacked and captured Denmark and Norway.
a) Germany b) Greece c) Leningrad d) Yugoslavia

227. November 30, 1939 - Soviet Union invaded _________ 
a) USA b) Greece c) Leningrad d) Finland

228. Battle of Britain was in the year _________ 
a) 1930 b) 1940 c) 1942 d) 1946

229. December 7, 1941 _________ attacked Pearl Harbor.
a) USA b) Japan c) Malaysia d) Hong Kong

230. December _________ Germany and Italy declared war on USA.
a) 1911 b) 1921 c) 1931 d) 1941

231. August 1945 - US dropped Atomic bomb on Hiroshima, (6th) and Nagasaki (9th), in _________ 
a) Malaysia b) China c) Japan d) Luxembourg

232. _________ attacked Poland on September 1, 1939.
a)Hitler b) John F. Kennedy c) Lenin d) Hindenburg

233. The U.S.A. entered the Second World War when _________ attacked the Pearl Harbor in 1940.
a) Belgium b) Malaysia c) Luxembourg d) Japan

234. The United Nations Organization was established in _________ 
a) 1935 b) 1945 c) 1947 d) 1949

235.In August _________ the Atlantic Charter was issued by the U.S. President Roosevelt and the British Prime Minister Churchill.
a) 1901 b) 1911 c) 1921 d) 1941

236. In October 1944, a scheme for the establishment of an international security organization was discussed at Dumbarton Oaks Conference held in _________ 
a) Washington DC b) San Francisco c) Malaysia d) Luxembourg

237.The Yalta Conference held in 1945 in which the U.S. President Roosevelt, the British Prime Minister Churchill and the Soviet Prime Minister _________ met to resolve to call for a session of the United Nations.
a) Lenin b) Stalin c) Winston Churchill d) Hindenburg

238. _________ started functioning from 24th October, 1945.
a) U.N.O. b) CENTO c) SEATO d) USA

239. Headquarters of UNO was at _________ 
a) New York b) Jerusalem c) Malaysia d) Hague

240.The Security Council is the executive body of the _________ 
a) U.N.O. b)CENTO c)SEATO d) UNICEF

Answer Keys
221.d 222.a 223.c 224.b 225.d 226.a 227.d 228.b 229.b 230.d
231.c 232.a 233.d 234.b 235.d 236.a 237.b 238.a 239.a 240.a

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 307 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 66 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting