TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 161-170

161) Who appoints the Advocate General ?
a) the Prime Minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Governor
Answer: d

162) Who appoints the Attorney General ?
a) the Prime minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Governor
Answer: b

163) Who appoints the Chief Justice of India?
a) the Prime Minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Governor
Answer: b

164) Who appoints the Governor of aState?
a) the Prime Minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Chief Justice of India
Answer: b

165) The term of the Governor is
a) 5 years
b) 6 years
c) 7 years
d) 10 years
Answer: a

166) The term of the Indian President is
a) 5 years
b) 6 years
c) 7 years
d) 10 years
Answer: a

167) Who appoints the Chairman of UPSC?
a) the Prime Minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Chief Justice of India
Answer: c

168) Who appoints the Chairman of State PSC?
a) the Prime minister
b) the President
c) the Parliament
d) the Governor
Answer: d

169) Rajya Sabha has equal powers with Lok Sabha
a) in the matters of creating a new All India Service
b) in amending the Constitution
c) in the removal of the Government 
d) in making cut motions
Answer: b

170) Rajya Sabha has exclusive power
a) in the matter of creating new All India Services
b) in amending the Constitution
c) in the removel of the Government
d) in making cut motions
Answer: a

Click to comment