TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 181-190

181) Which section of the society has to be represented in the Lok Sabha , nominated by the
President ?
a) Scheduled caste
b) Scheduled tribe
c) Anglo Indians
d) Christians
Answer: c

182) Where does a money bill originate in Indian Parliament ?
a) Lok Sabha
b) Rajya Sabha
c) Both the House
d) none of the above
Answer: a

183) The Council of States can keep a money bill for a maximum period of
a) 15 days
b) 14 days
c) 13 days
d) 17 days
Answer: b

184) The report of Public Account committee is presented to
a) President of India
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Lok Sabha
Answer: d

185) Who decides whether a bill is a Money Bill or not
a) President of India
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Speaker of Lok Sabha
Answer: d

186) Whose prior permission is required before the money bill is introduced in the Lok Sabha ?
a) President of India
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Speaker of Lok Sabha
Answer: a

197) The Ordinance refers to
a) the executive orders passed by the Parliament
b) the executive order issued by the President
c) the decision made by the Supreme Court
d) the ruling given by the Speaker of Lok Sabha
Answer: b

188) What is the maximum strength of the Legislative Assembly?
a) 400
b) 500
c) 425
d) 545
Answer: b

189) The Supreme Court has the exclusive jurisdiction in regard to
a) constitutional validity of state laws
b) constitutional validity of concurrent laws
c) constitutional validity of central laws
d) none of the above
Answer: c

190) Who was the first woman judge of the Supreme Court of India ?
a) Fatima Beevi
b) Sujitha Manohar
c) Ruma Paul
d) None of the above
Answer: a

Click to comment