TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 71-80

71) Which part is described by Dr.Ambedkar most criticised part of the Constitution ?
a) Part III 
b) Part II 
c) Part IV 
d) Part IX
Answer: a

72) Which Fundamental Right deleted by 44th constitutional amendment?
a) Right to equality 
b) Right to Assembly 
c) Right to Property 
d) Right to Expression
Answer: c

73) In which amendment the right to property was deleted from Fundamental Rights ?
a) 42nd 
b) 44th 
c) 73rd 
d) 48th
Answer: b

74) 44th amendment was passed in the year ________
a) 1975 
b) 1976 
c) 1977
d) 1978
Answer: d

75) Which Government pioneered 44th constitutional amendment ?
a) Nehru Govt. 
b) Morarji Desai Govt. 
c) V P.Singh Govt. 
d) P V. Rao Govt
Answer: b

76) Article 14- 18 of the Constitution deal with ________
a) Right to equality 
b) Right to Assembly 
c) Right to Property 
d) Right to Expression
Answer: a

77) Righty to Property is now a ________
a) Legal Right 
b) Fundamental Right 
c) Executive Law 
d) Directive Principle
Answer: a

78) Article 14 deals with ________
a) Equality before law 
b) Equality of Opportunity 
c) Equality of Participation 
d) Equality of Expression
Answer: a

79) Article 15 deals with ________
a) Equality before law 
b) Equality of opportunity 
c) Prohibition of discrimination
d) Equality of Expression
Answer: c

80) Article 16 deals with ________
a) Equality before law 
b) Equality of Opportunity 
c) Equality of Participation 
d) Equality of Expression
Answer: b

Click to comment