TNPSC GK Model Questions Indian Constitution / Polity 81-90

81) Article 17deals with
a) Abolition of Titiles  
b) Abolition Untouchability 
c) Equality of Participation 
d) Equality of Expression
Answer: b

82) Abolition of Untouchability deals with
a) Art. 17 
b)Art. 32 
c) Art.14
d) Art. 18
Answer: a

83) Article 18 deals with
a) Abolition of Titiles 
b) Abolition Untouchability 
c) Equality of Participation
d) Equality of Expression
Answer: a

84) Which is the most decorative award given by govt. of India
a) Padmasree 
b) Padma Bhusion 
c) Bhrath Ratna 
d) Padma Vibushion
Answer: c

85) ________ is the most fundamental of Fundamental Rights
a) Personal Liberty 
b) Right to equality 
c) Minority rights 
d) Religious rights
Answer: a

86) Which article was known as ‘seven freedoms’ in our constitution
a) Art. 17 
b) Art. 32 
c) Art.19 
d) Art. 18
Answer: c

87) Freedom of Expression deals with
a) Art. 17 
b) Art. 32 
c) Art.19 
d) Art. 18
Answer: c

88)Right to education incorporated in
a) Art. 17 
b) Art. 32 
c) Art.19 
d) Art. 21A
Answer: d

89) which amendment incorporated Right to Education to the Constitution?
a) 86th  
b)42nd 
c) 44th 
d) 74th
Answer: a

90) Which article provides protection against arrest and detention
a) Art. 22 
b)Art. 32 
c) Art.19 
d) Art. 21A
Answer: a

Click to comment