TNPSC General Knowledge Model Questions Indian History / Polity 1-10

1 The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War,
(a) India should be granted complete independence 
(b) India should be partitioned into two before granting independence 
(c) India should be made a republic 
(d) India should be given dominion status
Answer: d

2 Which one of the following recommended a change in the pattern of Dyarchy introduced under the Act of 1919?
(a) Simon Commission 
(b) Sapru Commission 
(c) Butler Commission 
(d) Commission
Answer: a

3 The Cabinet Mission Plan envisaged for India
(a) Federation 
(b) Confederation 
(c) Quasi-Federation 
(d) Union of State
Answer: d

4 Which of the following Acts had introduced communal electorate system in India
(a) Indian council Act 1909 
(b) Government of India Act 1919 
(c) Indian Council Act 1861 
(d) Indian Council Act 1862
Answer: a

5. In the Federation established by the Act 1935, residuary powers were given to the
(a) Federal Legislature 
(b) Provincial Legislature 
(c) Governor General 
(d) Provincial Governors
Answer: c

6 .Who was the head of the committee, known as ‘Nehru Committee’?
(a) B K Nehru 
(b) Arun Nehru
(c) Motilal Nehru
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: c

7. Who was the first elected chairman of the Constituent Assembly? 

(a) B R.Ambedkar 
(b) B N. Rao 
(c) Dr. Rajendra Prasad 
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: c

8. Delhi was declared as the capital of India in the Following year
(a) 1909 
(b) 1911 
(c) 1913 
(d) 1915
Answer: b

9. Who was the founder of Indian National Congress?
(a) A O. Hume 
(b) W C. Banerjee
(c) Dadabhai Naoroji 
(d) Motilal Nehru
Answer: a

10 Which one of the following is one of the the objects of the Indian National Congress in 1885 ?
(a) Promotion of friendship
(b) Eradication of Poverty
(c) Demand for Swaraj 
(d) Independence 
Answer: a

Click to comment