TNPSC General Knowledge Model Questions Indian Constitution / Polity 21-30

21. Which of the following amendments took away the right to property from the list of the fundamental rights?
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 45th
(d) 43rd
Answer: a

22. Article 30 of the Indian Constitution deals with the
(a) freedom of conscience
(b) right to propagate religion
(c) rights of minorities to establish and manage educational institutions
(d) cultural and educational right of the majority community
Answer: c

23. Fundamental rights guaranteed in the Indian Constitution can be suspended only by
(a) a proclamation of an emergency
(b) an Act passed by the Parliament
(c) an amendment of the Constitution
(d) the judicial decision of the Supreme Court
Answer: a

24. Right to education relates to
(a) Article 19
(b) Article 20
(c) Article 21
(d) Article 21A
Answer: d

25. Right to education is a
(a) fundamental right
(b) legal right
(c) natural right
(d) neither fundamental nor legal right
Answer: a

26. The idea of Fundamental Duties has been taken from
(a) USSR
(b) USA
(c) Germany
(d) France
Answer: a

27. Who appoints the Finance Commission?
(a) the President
(b) the Prime Minister
(c) the Parliament
(d) the Governor
Answer: a

28. Which part of the Constitution refers to the responsibility of the state towers international peace and security?
(a) fundamental rights
(b) directive principles of state policy
(c) emergency provisions
(d) preamble of the constitution
Answer: b

29. The Directive Principles of State Policy seek to establish
(a) political democracy
(b) cultural democracy
(c) social and economic democracy
(d) political and cultural democracy
Answer: c

30 The impeachment of the President of India can be initiated in
(a) either house of Parliament
(b) a joint sitting of both House of Parliament
(c) the Lok Sabha alone
(d) the Rajya Sabha alone
Answer: a

Click to comment