TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 26

1. Which Constitutional Article lays down the provision for a National Commission for SC and ST?
(A) Article 337
(B) Article 334
(C) Article 338
(D) Article 339
Answer: C

2. Which community gets special provision for Central Services in Article 336?
(A) Sikh Community
(B) Muslim Community
(C) Hindu Community
(D) Anglo-Indian Community
Answer: D

3. At the time of commencement of the Indian Community how many years were laid down for appointment to the post in the Railways, Customs, Postal & Telegraph services for the Anglo-Indian community?
(A) 2 years
(B) 5 years
(C) 4 years
(D) 6 years
Answer: A

4. What shall be the composition of National Commission for SC and ST?
(A) Chairperson
(B) Vice-Chairperson
(C) Five other members
(D) All the above
Answer: D

5. National Commission for SC and ST shall be made by which constitutional institution?
(A) Parliament
(B) Executive
(C) Judiciary
(D) State Legislature
Answer: A

6. Which Constitutional Article defines the SC?
(A) Article 345
(B) Article 346
(C) Article 341
(D) Article 342
Answer: C

7. Which Constitutional Article defines the ST?
(A) Article 345
(B) Article 343
(C) Article 347
(D) Article 342
Answer: D

8. Which Constitutional Article specifies official language of the Union?
(A) Article 343
(B) Article 344
(C) Article 345
(D) Article 346
Answer: A

9. Under Constitutional Article 343, which is the official language of the Union?
(A) Urdu
(B) Hindi
(C) English
(D) b & c
Answer: D

10. Which Constitutional Article empowers the State Legislature to adopt Hindi or any state language as the official language of that state?
(A) Article 345
(B) Article 346
(C) Article 348
(D) Article 349
Answer: A

Click to comment