TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 9

1. Which law officer shall have the right to speak in both the Houses of Parliament?
(A) Solicitor General
(B) Advocate General
(C) Attorney General
(D) Legal Advisor
Answer: C

2. Which Article of the Constitution of India mentioned the posts of the Chairman and Deputy Chairman of Rajya Sabha?
(A) 90
(B) 89
(C) 93
(D) 94
Answer: B

3. Whom the Rajya Sabha has the power for removal?
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) Council of President
(D) Deputy Chairman
Answer: D

4. During the absence of the Chairman, who runs the Rajya Sabha ?
(A) Deputy Chairman
(B) Prime Minister
(C) Home Minister
(D) Parliamentary Affairs Minister
Answer: A

5. Under which Article, House of the People can have the Speaker and Deputy Speaker?
(A) 95
(B) 93
(C) 98
(D) 96
Answer: B

6. What is the period laid down by the Constitution before the proposal for removal of Speaker and Deputy Speaker of Lok Sabha can be taken up by a resolution in the Lok Sabha?
(A) 15 Days
(B) 18 Days
(C) 16 Days
(D) 14 Days
Answer: D

7. In Lok Sabha, who can not preside in the House while a Resolution for Removal from his office is under consideration?
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

8. Under which Article Salaries and allowances of the Chairman and Deputy Chairman of Rajya Sabha and Speaker and Deputy Speaker of Lok Sabha are mentioned?
(A) 97
(B) 96
(C) 95
(D) 94
Answer: A

9. Which Article mentions the conduct of business of the Houses of Parliament?
(A) 99
(B) 100
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

10. Who appoints each member of either of the Houses of the Parliament after notification is received from the Election Commission?
(A) President
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Chairman of Rajya Sabha
(D) Prime Minister
Answer: A

Click to comment