-->

TNPSC Indian Constitution - Objective Questions and Answers - Part - 10

1. Who shall not give vote in the first instance in either of the Houses of Parliament?
(A) Speaker
(B) Chairman
(C) A & B
(D) None of the above
Answer: C

2. When Speaker and Chairman shall give their votes on the Parliament?.
(A) When Prime Minister asks them to give vote on the Bill
(B) When the House passes such a resolution
(C) In the case of a tie between Yes and No
(D) All the above
Answer: C

3. What is the Quorum laid down to constitute a meeting of either of the Houses of Parliament?
(A) one-tenth of the total number of members of that House
(B) one-fourth of the total number of members of that House
(C) one-fifth of the total number of members of that House
(D) one-half of the total number of members of that House
Answer: A

4. Which Article mentions disqualification of members in the Parliament?
(A) Article 101 to Article 104
(B) Article 101 to Articles 105
(C) Article 102 to Article 106
(D) Article 106 to Article 110
Answer: A

5. Lok Sabha has the supremacy in which matter?
(A) Railway Budget
(B) Defence Budget
(C) Foreign affairs
(D) Financial Bill
Answer: D

6. Normally, what kind of session does the Parliament hold?
(A) Budget session
(B) Monsoon session
(C) Winter session
(D) All the above
Answer: D

7. Which session of the year, President addresses both the Houses of Parliament?
(A) First session (Budget)
(B) Second session (Monsoon)
(C) Third session (Winter)
(D) None of the above
Answer: A

8. In which session of Parliament, Railway and General Budgets are presented?
(A) Monsoon session
(B) First session
(C) Winter session
(D) None of the above
Answer: B

9. What is the meaning of the adjournment motion under Parliamentary procedure?
(A) Member draws attention regarding important subject-matter
(B) Member wants the House to discuss his subject-matter
(C) Member wants to raise complicated issue
(D) Member wants to draw the attention of the House to way recent matter of urgent public importance having serious consequences.
Answer: D

10. Who has the power to accept adjournment in the House?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Speaker in the Lok Sabha and Chairman in the Rajya Sabha
(D) All the above
Answer: C

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting