TNPSC Group 4 Model Questions - General Studies for Science

01. Vertebrate kidney has a following basic unit _____
(A) Nephron 
(B) Ureter 
(C) Malpighian tubule
(D) All of the above 
Answer: A

02. In cladistics ______
(A) A clad must contain the common ancestor 
(B) Derived characters help construct cladograms 
(C) Data for the cladogram is presented 
(D) All the above 
Answer: D

03. Cross bridges, which connect the molecules of a fibril during muscle contraction, are made of_____
(A) Actin 
(B) Collagen 
(C) Myosin 
(D) Creatine phosphate
Answer: C

04. Muscles of alimentary canal are chiefly_____
(A) Striated and neurogenic 
(B) Unstriated and neurogenic 
(C) Striated and myogenic
(D) Unstriated and myogenic
Answer: B

05. The photosensitive parts of rod cells are made up of _____
(A) Rhodopsin 
(B) Myelin 
(C) Keratin 
(D) Actin
Answer: A

06. The protein which maintains the muscular storage of oxygen is _____
(A) Myosin 
(B) Myoglobin 
(C) Actomyosin 
(D) All the above
Answer: B

07. Tiedemann’s bodies are found in _____
(A) Sponges 
(B) Hydra 
(C) Asterias 
(D) Hirudinaria
Answer: C

08. Biogeographical regions are also called _____
(A) Zones 
(B) Realms 
(C) Epoch 
(D) Era 
Answer: B

09. Human nerve cells develop from the embryonic _____ 
(A) Ectoderm and mesoderm 
(B) Endoderm 
(C) Ectoderm 
(D) Mesoderm 
Answer: C

10. In a normal person at rest the cardiac output or amount of blood pumped per minute by the left ventricle is approximate _____
(A) 1/2 litre 
(B) 1 litre 
(C) 2 litres 
(D) 5 litres
Answer: D

Click to comment