TNPSC - Group 4 Important Questions with Answers for Science

1. Maximum power of division is found in the skin layer ____
(A) Stratum granulosum 
(B) Stratum malpighi 
(C) Stratum spinosum 
(D) Stratum corneum
Answer:  B

2. Tube feet are characteristic of ____
(A) Star fish 
(B) Cuttle fish 
(C) Cray fish 
(D) Jelly fish 
Answer: A

3. The parts of neurons that perform basic cellular functions, such as protein synthesis, are the ____ 
(A) Somas 
(B) Axons
(C) Dendrites 
(D) Synaptic knobs
Answer: A

4. Lewy bodies are found in ____
(A) Brain 
(B) Plasma 
(C) Lymph 
(D) Kidneys 
Answer: A

5. A hormone that stimulates the secretion of pancreatic secretions to neutralize the acid chyme from the stomach, is ____
(A) Insulin 
(B) Secretin 
(C) Oxytocin 
(D) Glucagon 
Answer: B

6. Which of the following pair is correctly matched ? 
(A) Excessive perspiration—Xeric adaptation 
(B) Parasitism—Interspecific relationship 
(C) Uricotelism—Aquatic habitat 
(D) Streamline body—Aquatic adaptation
Answer: D

7. Enzymes promote chemical reaction by ___
(A) Reducing the activation energies 
(B) Causing the release of heat which acts as a primer
(C) Increasing molecular motion 
(D) Changing the free energy difference between substrate and product 
Answer: A

8. The modification of hind pair of wings into haltered is the characteristic of ___ 
(A) Lepidoptera 
(B) Orthoptera 
(C) Hemiptera 
(D) Diptera 
Answer: D

9. A molecule of ATP is structurally similar to a molecule of ____
(A) RNA molecule 
(B) DNA molecule 
(C) Amino acid 
(D) Fatty acid 
Answer: A

10. Class Trematoda belongs to the phylum ____
(A) Platyhelminthes 
(B) Arthropoda 
(C) Mollusca 
(D) Annelida 
Answer: A

11. Albinism is caused due to lack of production of ____
(A) Tyrosine 3-monooxygenase 
(B) Homogentisic acid oxidase
 (C) Thiamine pyrophosphate 
(D) Phenylalanine hydroxylase 
Answer: A

12. Which of the following is egg laying mammal ? 
(A) Pangolin 
(B) Porcupine 
(C) Tachyglossus 
(D) Bat 
Answer: C

13. Acetylcholine is responsible for transmission of nerve impulses through ____ 
(A) Dendrites 
(B) Axons 
(C) Cytons 
(D) Synapses
Answer:  D

14. Loss of ability to speak due to defect of vocal organs, is called ____ 
(A) Alalia 
(B) Alaorina 
(C) Alate 
(D) Albidus 
Answer: A

15. Heparin is secreted by ___
(A) Fibroblasts 
(B) Mast cells 
(C) Plasmocytes 
(D) Adipocytes 
Answer: B

16. Interdependent genes with related functions, form ___
(A) A coadapted gene complex 
(B) An inversion 
(C) A fitness set 
(D) A super mutation 
Answer: A

17. Which of the following animal has rhabditiform larva in its life cycle ? 
(A) Ascaris 
(B) Liverfluke
(C) Hydra 
(D) Taenia 
Answer: A

18. Which of the following Mollusc is cultured in water for producing pearls in India ? 
(A) Pinctada 
(B) Heliotis 
(C) Anodonta 
(D) Mytilus 
Answer: A

19. ‘A tube within a tube’ body plan is met within ____ 
(A) Hydra
(B) Plannaria 
(C) Ascaris 
(D) Fasciola 
Answer: C

20. Termination of amino acid chain requires codons ____ 
(A) UAG, UAA, UGA 
(B) UUU, GGU, UGG 
(C) GUG, UGG, AUG 
(D) UGG, GGG, AUG 
Answer: A

Click to comment