TNPSC - Waste Water Management & Solutions - 10th Standard Science

1.       An example of water – borne disease is _______.
          a. scabies
          b. dracunculiasis
          c. trachoma
          d. typhoid
          Answer:  d. Typhoid

2.       The sedimented and floating materials are removed by this treatment process.
           a. primary treatment
           b. secondary treatment
           c. tertiary treatment
           d. peripheral treatment
           Answer:  a. primary treatment

3.       Which is a non – renewable resource? 
           a. coal
           b. petroleum
           c. natural gas
           d. all the above
           Answer:   d. All the above

4.       _______ is the chief component of natural gas.
           a. ethane
           b. methane
           c. propane
           d. butane
           Answer:  b. methane

  • Solutions


1.       A true solution is a homogeneous mixture of solute and solvent.  Chalk powder in water is a heterogenous mixture.  Is it a true solution?
          Answer:  No , it is a suspension

2.       A solution that contains water as the solvent is called an aqueous solution.  If carbon di sulphide is a solvent in a given solution, then the solution is called ________.
          a. aqueous solution
          b. non – aqueous solution
          Answer:  b. non  - aqueous solution

3.      The solubility that common salt in 100g water is 36g .  If 20g of salt is dissolved in it.  How much more is required to attain saturation?
          Answer:  16gram

4.      If two liquids are mutually soluble, they are called ________ liquids. 
         a. miscible
         b. immiscible
        Answer:  a. miscible

5.     When Sunlight passes through the window of a classroom,  its path is visible.  This is due to ________ of light. 
         a. reflection
         b. scattering
         Answer:  b. scattering

6.     The particles in various forms are visible only under an ultra microscope.  A solution containing such particles is called ________.  
         a. True solution
         b. colloidal solution
        Answer: b. colloidal solution

7.     The number of components in a binary solution are / is ________.
         a. one
         b. two
         Answer:  b. two

8.      The mixture of gases used by deep – sea divers is ________. 
         a. Helium – Oxygen
         b. Oxygen - Helium
         Answer:  a. Helium – Oxygen

9.     Soil cannot store more nitrogen than it can hold.  Hence soil is said to be in a state of ________.
        a. saturation
        b. unsaturation
        Answer:  a. saturation

10.   In an endothermic process, solubility increases with ________ in temperature.
         a. increase
         b. decrease
         Answer:  a. increase

11.    Aquatic species are more comfortable in cold water because ________.
         a. as the temperature decreases, the solubility of dissolved oxygen increase.
         b. as the temperature increases, the solubility of dissolved oxygen increase.
         c. as the temperature increases, the solubility of dissolved oxygen  decrease.

          Answer:  As the temperature decrease, the solubility of dissolved oxygen increase.

Click to comment