TNPSC - Indian History Important Questions and Answers

1. During the reign of which Mughal emperor, was the empire territorially most extensive?
  1. Akbar
  2. Shah Jahan
  3. Jahangir
  4. Aurangzeb
Answer 4

2. Which of the following was the biggest port during the Mughal period?
  1. Hoogly
  2. Chittagong
  3. Balasore
  4. Surat
Answer: 4

3. Who of the following described Taj Mahal as "A teardrop on the cheek of eternity"?
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Rabindranath Tagore
  3. George Bernard Shaw
  4. Richard Attenburrough
Answer: 2

4. Who led the Mughal forces at the Battle of Haldighati against Rana Pratap of Mewar?
  1. Raja Man Singh
  2. Bairam Khan
  3. Todar Mal
  4. Prince Salim
Answer: 1

5. Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar?
  1. Parmar
  2. Pratihara
  3. Rathor
  4. Sisodia
Answer: 4

6. When did the battle of Plassey fought?
  1. 1757
  2. 1758
  3. 1785
  4. 1774
Answer: 1

7. Who was the founder of British Empire in India?
  1. Sir Blaire
  2. Robert Clive
  3. Robert Roe
  4. Dupleix
Answer: 2

8. Which one of the following kingdoms was annexed to the Mughal empire during the reign of Shahjahan?
  1. Ahmadnagar
  2. Golkonda
  3. Khandesh
  4. Bijapur
Answer: 1

9. Akbar’s land revenue system was known as :
  1. Todar mal’s revenue
  2. Zabti system
  3. Bandobast system
  4. All of the above
Answer: 2

10. Babar won the Battle of Panipat mainly because of :
  1. Tulughma system
  2. his military skill
  3. his cavalry
  4. Afghan's disunity
Answer: 2

11. The Treaty of Pondicherry brought which Carnatic war to an end?
  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Neither A nor B
Answer: 2

12. Where did Babar Die?
  1. Lahore
  2. Delhi
  3. Agra
  4. Kabul
Answer: 3

13. Arcot in the capital of which City?
  1. Mahe
  2. Wandiwash
  3. Buxar
  4. None of the above
Answer: 4

14. The most famous court-poet (in Hindi literature) of Akbar was:
  1. Tulsidas
  2. Abdur Rahim-Khan-i-Khanan
  3. Raskhan
  4. Surdas
Answer: 2

15. Name the battle where Count-de-Lally was defeated by Sir Eyre Coote.
  1. Wandiwash
  2. Washinton
  3. Turkey
  4. England
Answer: 1

16. Who introduced Dyarchy?
  1. Sir Thomas Roe
  2. Dupleix
  3. Clive
  4. Robert Alphonsa
Answer: 3

Click to comment