Indian Politics - Important Questions and Answers of All Competitive Examination

1. Who was India's first Deputy Prime Minister.
A) Atal Behari 
B) Morarji Desai
C) Sardar Vallabhai Patel
D) Om Parkash

Answer: C) Sardar Vallabhai Patel

2. Kerala Elected first communist government with ______ as CM.
A) C Naidu
B) K Mangalam
C) EMS Namboodripad
D) None of Above

Answers: C) EMS Namboodripad

3. Full form of the "APJ" in Dr. Dr. A. P. J. Abdul Kalam is 
A) Akhil Patit Jainulabdeen
B) Akhil Pati Jalaludin
C) Akhil Pati Jainulabdeen
D) Avul Pakir Jainulabdeen

Answer: D) Avul Pakir Jainulabdeen

4.Members of the Rajya Sabha are elected by______
A) Prime Minister
B) Lok Sabha
C) President
D) Elected members of legislative assembly

Answers: D) Elected members of legislative assembly

5.President submits his/her resignation to_______
A) Chief Justice of India
B) Vice president
C) CM
D) Prime Minister

Answers: B) Vice president

6.Who wrote National Anthem.
A) H R Bachchan
B) Rajinder Prasad
C) Rabindranath Tagore
D) B C Chatterjee

Answers: B) Rabindranath Tagore

7. The Constitution came into effect on ______
A) 26 January 1950
B) 26 January 1949
C) 26 January 1948
D) 26 January 1947

Answers: A) 26 January 1950

8. _______appoints members of SPSC (State Public Service Commission).
A) Prime Minister
B) Governor
C) President
D) Vice President

Answers: B) Governor

9. _____ is the first Indian women who got Bharat Ratna.
A) Sarojini Naidu
B) Meena Kumari
C) C.C Prasad
D) Indira Gandhi

Answer: D) Indira Gandhi

10. The post of ______ is enjoyed for a fix term.
A) Prime Minister
B) Governor
C) President
D) Vice Chairman

Answer: C) President

11. The Indian National Congress party was founded in______
A) 1885
B) 1947
C) 1887
D) 1901

Answer: A) 1885

12. Seventh Schedule (Article 246) of constitution of India states:
A)The union (central government), state, and concurrent lists of responsibilities.
B) Panchayat Raj (rural local government).
C) Municipalities (urban local government).
D) None of above

Answers: A) The union (central government), state, and concurrent lists of responsibilities.

13. Article 21 of the Constitution of India protects_______
A) Child Labour 
B) Right to life and liberty
C) Freedom of Speech
D) Freedom of Education

Answer: B) Right to life and liberty

14. ______ was died while serving as Prime Minister of India.
A) Rajiv Gandhi
B) Rajinder Prasad
C) Jawahar Lal Nehru
D) Kumara Mangalam

Answers: C) Jawahar Lal Nehru

15. India tested its first nuclear weapon in …….
A) 1961
B) 1971
C) 1974
D) 1980

Answers:C) 1974

Click to comment