-->

Indian Constitution for All Competitive Examination (TNPSC, UPSC, SSC, TRB, RRB)

1. When was the last meeting of the constituent Assembly held?
(A) 9th December, 1946
(B) 10th December, 1946
(C) 9th December, 1946
(D) Abdul Kalam Azad

Answer:  9th December, 1946

2. Who was the first Speaker of Lok Sabha?
(A) Jagjivan Ram
(B) C. D. Deshmukh
(C) Pandit Govind Ballabh Pant
(D) Abdul Kalam Azad

Answer: Ganesh Vasudev Mavalankar

3. Who was the Minister of Home Affairs in the first Lok Sabha_____
(A) Jagjivan Ram
(B) C. D. Deshmukh
(C) Pandit Govind Ballabh Pant
(D) Abdul Kalam Azad

Answer:  (C) Pandit Govind Ballabh Pant

4. The members of the Rajya Sabha are elected by
(A) The people
(B) Lok Sabha
(C) Elected members of the legislative assembly
(D) Elected members of the legislative council

Answer:  (C) Elected members of the legislative assembly

5. Who was the chairman of the Rajya Sabha at the time of fist Lok Sabha____
(A) N.C. Chatterjee
(B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) A. K. Gopalan
(D) Mahavir Tyagi

Answer:  (B) Dr. S. Radhakrishnan

6. Who was the father of the Lok Sabha___
(A) Hukam Singh
(B) N. Sanjiva Readdy
(C) G. S. Dhillon
(D) G. V. Mavalankar

Answer:  (D) G. V. Mavalankar

7. When did the origin and evolution of the office of Speaker start in India__
(A) In Hindu period
(B) In British Period
(C) In Mughal period
(D) None of the above

Answer:  (B) In British Period

8. Till 1920, who presided over the Legislative Council of India___
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) Governor
(D) Governor General

Answer:  (D) Governor General

9. When was the title ‘Speaker’ assumed in India__
(A) 1947
(B) 1948
(C) 1949
(D) 1946

Answer:  (A) 1947

10. Under which act, the Bicameral Central Legislature was established during the British period for the first time___
(A) Govt. of India Act 1938
(B) The Indian Council Act 1861
(C) Govt. of India Act 1919
(D) Govt. of India Act 1935

Answer:  (C) Govt. of India Act 1919

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting