-->

Visual Arts 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Visual Arts 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



1. Theodore Gericault was a famous European painter. He represented to which art movement?





(A) Mannerism





(B) Neo-classicism





(C) Romanticism





(D) Realism





Answer: (C)











2. Name the artist who is considered as the leading signature in Earth Art.





(A) Rockne Krebs





(B) Richard Lippold





(C) Robert Smithson





(D) Donald Judd





Answer: (C)











3. Who is known as the father of Indian Archaeology?





(A) Sir John Marshall





(B) Sir Mortimer Wheeler





(C) Sir Alexander Cunningham





(D) Sir Marc Aurel Stein





Answer: (C)











4. Regarding the Kandariya Mahadeo Temple at Khajuraho, which characteristic does not fit in from the following options?





(A) Double Latin Cross





(B) High Podium





(C) Sandhara Prakara





(D) Latina type Shikhara





Answer: (D)











5. Who painted “King, Vulture and Griffin”?





(A) Mansur





(B) Basawan





(C) Bihzad





(D) Mir Sayyad Ali





Answer: (A)











6. When did Picasso paint “Man with Violin”?





(A) 1912





(B) 1916





(C) 1918





(D) 1930





Answer: (A)











7. After whom is the process “Tonking” named in oil-painting?





(A) Sir Jean Tonk





(B) Jean Dubuffet





(C) Sir Henry Tonk





(D) Pablo Picasso





Answer: (C)











8. In which cave at Ajanta is the “Sibi Jataka” painted?





(A) Cave No. 24





(B) Cave No. 18





(C) Cave No. 1





(D) Cave No. 21





Answer: (Wrong question)











9. Why is grease added to the ground in printmaking?





(A) It is a lubricant.





(B) It produces soft-ground.





(C) It produces a transparent base.





(D) It is a component of tusche.





Answer: (D)











10. Where was printing technique first evolved?





(A) India





(B) Japan





(C) China





(D) Germany





Answer: (C)











11. How is traditional Japanese woodcut printing executed?





(A) Using photographic equipment





(B) By hand





(C) Through Computer





(D) By hand-press machine





Answer: (B)











12. Who has popularized color viscosity printing among the following?





(A) Carol Summers





(B) Paul Lingran





(C) Stanley Hayter





(D) William Blake





Answer: (C)











13. Ramkinkar Baij did sculptures mostly in which medium?





(A) Clay





(B) Marble





(C) Cement Concrete





(D) Granite├╝





Answer: (C)











14. The term Ceramics implies the importance of which of the following?





(A) Clay body





(B) Surface treatment





(C) Glaze





(D) Composition





Answer: (Wrong question)











15. What is patina?





(A) Paint coating





(B) Chemical reaction





(C) Scrubbing of surface





(D) Washing of surface





Answer: (B)











16. Abdul Gaffer Khan’s portrait was made by





(A) Sarbari Roy Chowdhury





(B) Pradosh Das Gupta





(C) Dhanraj Bhagat





(D) Sankho Chaudhary





Answer: (D)











17. “Moulin Rouge” is one of the famous posters of





(A) Toulouse Lautrec





(B) Jules Cheret





(C) Salvador Dali





(D) Pablo Picasso





Answer: (A)











18. The font “Helvetica” was developed in 1957 by Swiss designers





(A) Max Miedinger with Edward Hoffman





(B) Paul Rand with Saul Bass





(C) Piyush Pandey with Prasoon Joshi





(D) Piet Mondrian with Peter Max





Answer: (A)











19. Which poster-artist is associated with “Art Nouveau”?





(A) Alphonse Mucha





(B) Ian Lenica





(C) Pierre Bonnard





(D) Peter Max





Answer: (A)











20. “Times Roman” is a widely used typeface which falls in the category of





(A) Uncial





(B) Serif





(C) Sans-serif





(D) Script





Answer: (B)











21. Choose the correct chronological sequence of the following rock-cut architectures:





(A) Ajanta Cave XIV, Karle, Bhaja chaitya, Lomas Rishi cave





(B) Lomas Rishi cave, Bhaja chaitya, Karle, Ajanta Cave XIV





(C) Karle, Ajanta Cave XIV, Bhaja chaitya, Lomas Rishi cave





(D) Lomas Rishi cave, Karle, Ajanta Cave XIV, Bhaja chaitya





Answer: (B)











22. Choose the correct chronological sequence of the buildings:





(A) Dome of Rock, Hagia Sophia, Chartres Cathedral, St. Peter’s in Vatican





(B) Chartres Cathedral, Hagia  Sophia, St. Peter’s in Vatican, Dome of Rock





(C) Hagia Sophia, St. Peter’s in Vatican, Chartres Cathedral, Dome of Rock





(D) St. Peter’s in Vatican, Hagia Sophia, Dome of Rock, Chartres Cathedral





Answer: (A)











23. Select the correct chronological sequence of the paintings:





(A) Impression Sunrise, Glass of Absinthe, Starry Night, Man with violin





(B) Starry Night, Man with violin, Impression Sunrise, Glass of Absinthe





(C) Man with violin, Impression Sunrise, Glass of Absinthe, Starry Night





(D) Glass of Absinthe, Starry Night, Impression Sunrise, Man with violin





Answer: (A)











24. Select the correct sequence in printmaking procedure:





(A) nitric acid, acid proof ground, resin dust, printing





(B) nitric acid, resin dust, printing, acid proof ground





(C) resin dust, acid proof ground, nitric acid, printing





(D) resin dust, printing, nitric acid, acid proof ground





Answer: (C)











25. Select the correct chronological sequence for the following printmakers:





(A) Palaniappan, Y.K. Shukla, Anant Nikam, Laxma Goud





(B) Y.K. Shukla, Laxma Goud, Palaniappan, Anant Nikam





(C) Laxma Goud, Anant Nikam, Y.K. Shukla, Palaniappan





(D) Palaniappan, Laxma Goud, Anant Nikam, Y.K. Shukla





Answer: (B)











26. Select the correct chronological sequence for the following artists:





(A) Paul Cezanne, Rembrandt Van Rijn, Jacques-Louis David, Giotto di Bondone





(B) Rembrandt Van Rijn, Giotto di Bondone, Jacques-Louis David, Paul Cezanne





(C) Giotto di Bondone, Rembrandt Van Rijn, Jacques-Louis David, Paul Cezanne





(D) Jacques-Louis David, Paul Cezanne, Giotto di Bondone, Rembrandt van Rijn





Answer: (C)











27. Select the correct sequence of the ad agencies in terms of inception:





(A) J.W. Thompson, Ogilvy & Mather, McCann Erickson, FCB Ulka





(B) J.W. Thompson, McCann Erickson, Ogilvy & Mather, FCB Ulka





(C) FCB Ulka, J.W. Thompson, Ogilvy & Mather, McCann Erickson





(D) Ogilvy & Mather, McCann Erickson, J.W. Thompson, FCB Ulka





Answer: (B)











28. Select the correct chronological sequence with respect to seniority of these advertising stalwarts:





(A) Leo Burnett, Rosser Reeves, David Ogilvy, William Bernbach





(B) William Bernbach, Leo Burnett, Rosser Reeves, David Ogilvy





(C) Rosser Reeves, William Bernbach, David Ogilvy, Leo Burnett





(D) William Bernbach, Rosser Reeves, Leo Burnett, David Ogilvy





Answer: (A)











29. Place in chronological order the following sculptors who were famed for wood carving:





(A) Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya, Dhanraj Bhagat, Chintamani Kar





(B) Dhanraj Bhagat, Chintamani Kar, Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya





(C) Chintamani Kar, Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya, Dhanraj Bhagat





(D) Chintamani Kar, Dhanraj Bhagat, Sankho Chaudhury,Mahendra Pandya





Answer: (B)











30. Place in sequence the procedure for metal casting.





(A) Waste mould, piece mould, waxing, investment mould





(B) Waxing, investment mould, waste mould, piece mould





(C) Waste mould, waxing, investment mould, piece mould





(D) Investment mould, waste mould, waxing, piece mould





Answer: (A)











31. Assertion (A): Silk Screen printing process is adopted in many other fields.





Reason (R): Because it is a versatile medium.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (C)











32. Assertion (A): Wood engraving and woodcut have been printmaking media used extensively for expression and publicity.





Reason (R): Because wood is an easily available medium and easy to engrave.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are incorrect.





(D) Both (A) and (R) are correct.





Answer: (D)











33. Assertion (A): While composing a sculpture, maximum flexibility and freedom can be exercised in the medium of bronze casting as compared to other media.





Reason (R): Bronze sculptures, once cast cannot break therefore any types of shapes can be explored.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) But (A) and (R) are correct.





(D) But (A) and (R) are incorrect.





Answer: (A)











34. Assertion (A): Balbir Singh Katt did the tallest sculptures in marble and sandstone.





Reason (R): Balbir Singh Katt liked working in hard material.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (A)











35. Assertion (A): Company painting is a synthesis of European and Indian pictorial characteristics.





Reason (R): Company painting was the result of Indian painters painting for European patrons.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) are (R) are correct.





(D) Both (A) are (R) are incorrect.





Answer: (C)











36. Assertion (A): Benode Behari Mukherjee was blind when he did the 1972 tile-mural in Shantiniketan.





Reason (R): Because he was completely blind from birth.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (A)











37. Assertion (A): In Tughlaq architecture walls were made of rubble stones plastered but bartered.





Reason (R): Because bartered wall being made of rubble and mortar gives more stability and strength to defence.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (C)











38. Assertion (A): Sgraffito is a technique much popularized by the French artist Jean Dubuffet.





Reason (R): Jean Dubuffet invented this technique because it was easy for reproduction of copies of paintings.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (A)











39. Assertion (A): It becomes necessary for the companies to simplify their “Logos”, with the advent of internet and fax machines.





Reason (R): Because memorability and recognition is accountable to the simplicity of the logo.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (C)











40. Assertion (A): Colour offers an instantaneous method for conveying meaning and message without words.





Reason (R): Because colour and psychology for branding are unlinked.





Codes:





(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.





(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are incorrect.





Answer: (A)











41. Match the following:





a. Intuition                                                      i. Roger Fry





b. Communication                                           ii. Benddotte Croce





c. Imitation                                                      iii. Leo Tolstoy





d. Formalism                                                   iv. Plato





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iii iv i





(C) iv iii ii i





(D) i iv iii ii





Answer: (B)











42. Match the following:





a. Teli ka Mandir                                             i. Mount Abu





b. Vaital Deul                                                  ii. Bheraghat, Jabalpur





c. Chausath Yogini                                         iii. Gwalior Fort





d. Vimal Vasahi                                              iv. Bhubaneswar





Codes:





        a b c d





(A) iii iv ii i





(B) iii ii i iv





(C) i ii iv iii





(D) ii i iii iv





Answer: (A)











43. Match the following:





a. William Stanley Hayter                               i. Movable letter type





b. Sene Felder                                                             ii. Print from wood block on both side of paper





c. John Gutenberg                                           iii. Colour viscosity





d. Carol Summers                                           iv. Lithography





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iii ii i iv





(C) iii iv i ii





(D) iv i ii iii





Answer: (C)











44. Match the following:





a. Roulette                                                                   i. carry colour to other end





b. Brayer                                                                     ii. texture on metal plate





c. Iron Levigator                                                         iii. printing





d. Squeezee                                                                 iv. graining stone





Codes:





        a b c d





(A) iii i iv ii





(B) iv ii i iii





(C) iii iv ii i





(D) ii iii iv i





Answer: (B)











45. Match the following:





a. Vaishali                                                                   i. Surya temple





b. Konark                                                                    ii. Asokan pillar





c. Mohenjodaro                                                           iii. Stupa





d. Sanchi                                                                     iv. Great Bath





Codes:





       a b c d





(A) i iii ii iv





(B) ii i iv iii





(C) i ii iii iv





(D) iv i ii iii





Answer: (B)











46. Match the following:





a. Nagji Patel                                                               i. Bronze





b. Latika Katt                                                              ii. Stone





c. Pritpal Singh Ladi                                                   iii. Fiber glass





d. Meera Mukherjee                                                    iv. Brass





Codes:





        a b c d





(A) iii iv i ii





(B) i ii iii iv





(C) iv iii ii i





(D) ii i iv iii





Answer: (C)











47. Match the following:





a. Aleque Padamsee                                                    i. Paa





b. Piyush Pandey                                                        ii. “Lalita-ji” in Surf





c. R. Balki                                                                   iii. “Thanda matlab Cocacola”





d. Prasoon Joshi                                                          iv. Vodafone Zoozoo





Codes:





        a b c d





(A) ii iv i iii





(B) ii iii iv i





(C) iv iii ii i





(D) i iv iii ii





Answer: (A)











48. Match the following:





a. Persistence of Memory                                            i. Amrita Sher Gil





b. “Black lines”                                                           ii. Gaganendranath Tagore





c. “Brahmacharis”                                                       iii. Salvador Dali





d. “The Atrium”                                                          iv. Wassily Kandisnsky





Codes:





        a b c d





(A) iii iv i ii





(B) i ii iii iv





(C) iv iii ii i





(D) ii iii iv i





Answer: (A)











49. Match the following:





a. Watercolour                                                             i. Shower of tiny dots





b. Impasto                                                                   ii. Each colour mixed with white





c. Spattering                                                                iii. Transparent colours





d. Gouache                                                                  iv. Very thick colours





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) iv iii ii i





(C) iii iv i ii





(D) ii i iv iii





Answer: (C)











50. Match the following ad philosophers with their famous headlines





a. “At 60 miles an hour the loudest noise in this Rolls Royce comes from the electric clock”





i. Rosser Reeves





b. “Think small” campaign for Vodafone Beetle                                ii. David Ogilvy





c. “There is an inherent drama in every product”                               iii. Leo Burnett





d. “Buy this product and you will get this specific benefit”              iv. William Bernbach





Codes:





       a b c d





(A) i ii iii iv





(B) ii iv iii i





(C) iv iii ii i





(D) i iv iii ii





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting