-->

Performing Arts 2013 September UGC NET Solved Question Paper II



Performing Arts 2013 September UGC NET Solved Question Paper II





Part – I: Common to Dance / Drama / Theatre











1. Assertion (A): No Sthayi Bhav, No Rasa.





Reason (R): The famous Rasasutra mentions Sthayi Bhāv also.





(A) (A) is true, (R) is true.





(B) (A) is false, (R) is false.





(C) (A) is true, (R) is false.





(D) (A) is false, (R) is true.





Answer: (C)











2. Match items in List – I with the items in List – II:





List – I            List – II





a. Vimarsha     i. Rupak





b. Patāka         ii. Aside





c. Samvakāra   iii. Sandhi





d. Janantika     iv. Arthaprakruti





Codes:





      a b c d





(A) i ii iv iii





(B) iii iv i ii





(C) ii iii i iv





(D) iv i ii iii





Answer: (B)











3. Which is the correct sequence?





(A) Phalayoga, Niyata Phalaprapti, Praptisambhava, Prārambha, Prayatna





(B) Prayatna, Praptisambhava, Phalayoga, Prārambha, Niyata Phalaprapti





(C) Niyata Phalaprapti, Phalayoga, Prarambha, Praptisambhav, Prayatna





(D) Prārambha, Prayatna, Praptisambhava, Niyata Phalaprapti, Phalayoga





Answer: (D)











4. Pick the odd one out:





(A) Vithi





(B) Bhā a





(C) Prakari





(D) Vyāyoga





Answer: (C)











5. He is the hero of Bhāna type of drama





(A) Pi hamarda





(B) Vidu aka





(C) Via





(D) Ce a





Answer: (C)











6. Assertion (A): There is a distinct carry-over of the structures and conventions of Sanskrit Theatre in the Traditional Theatre Forms.





Reason (R): The Traditional Theatre Forms have discarded the preliminaries of purva-ranga.





Codes:





(A) (A) is true, (R) is true.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) (A) is false, (R) is false.





(D) (A) is false, (R) is true.





Answer: (B)











7. Match the items in List – I with the items in List – II:





List – I                                                List – II





a. Cycle plays                                      i. Veethi Nātakam





b. Temple Courtyard Theatre              ii. Rāmlila, Rāslila





c. Street Theatre                                  iii. Yakshagana





d. Mask Forms                                    iv. Seraikala, Purulia Chhau





Codes:





       a b c d





(A) iv ii iii i





(B) ii iii i iv





(C) i iv ii iii





(D) iii i iv ii





Answer: (B)











8. Which is the correct sequence in the context of their geographical origin from West to East?





(A) Bhavai, Nautanki, Chhau, Jatra, Ankia Nāt





(B) Chhau, Nautanki, Jatra, Bhavai, Ankia Nāt





(C) Ankia Nāt, Chhau, Nautanki, Jatra, Bhavai





(D) Nautanki, Jatra, Chhau, Bhavai, Ankia Nāt





Answer: (A)











9. Pick the odd one out:





(A) Gombeyatta





(B) Bhāgavatamela





(C) Bommalattam





(D) Rava a Chāya





Answer: (B)











10. Section of Kathakali and Kutiyattam where the actor is free to improvise





(A) Lokdharmi





(B) Manodharma





(C) Natyadharmi





(D) Natyabhangi





Answer: (B)











11. The living legend recognised as heritage by UNESCO is





(A) Ravi Shankar





(B) Mani Madhav Chakiyar





(C) Kapila Vatsyayan





(D) Balmurali Krishnan





Answer: (B)











12. Match the following:





List – I                        List – II





a. Sangana                   i. Kuchipudi Kala Kendra





b. Horizon                   ii. SNA





c. Nartanam                 iii. NSD





d. Rang Prasang          iv. ICCR





Codes:





       a b c d





(A) ii iv iii i





(B) ii iv i iii





(C) iv ii iii i





(D) i iv iii ii





Answer: (B)











13. Match items in List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Bhasa                                   i. Billahabba





b. Vasudeva Prabhu                ii. Shudra Tapaswi





c. Venkatrama Shastri             iii. Abhisheka Natakam





d. Rashtra Kavi Kuvempu      iv. Prahlada Charitram





Codes:





       a b c d





(A) iv i ii iii





(B) iii ii iv i





(C) ii iii i iv





(D) iii i iv ii





Answer: (D)











14. Which of these is not a Uttama character?





(A) Damayanti





(B) Draupadi





(C) Rukmini





(D) Yashodhara





Answer: (Wrong question)











15. Mavshi is a character in





(A) Rasalila





(B) Tamasha





(C) Nautanki





(D) Ankia Nat





Answer: (B)











16. Match the following:





List – I                        List – II





a. Natuvanar                i. Git Govinda





b. Tereshila                  ii. Conductor





c. Gangavataran          iii. Kathakali





d. Jay Deva                 iv. Karana





Codes:





       a b c d





(A) ii iii iv i





(B) i iii iv ii





(C) ii iv i iii





(D) i iv ii iii





Answer: (A)











17. This year India is celebrating the 150 years of





(A) Satyadev Dube





(B) Ravindranath Tagore





(C) Shrimant Sayajirao Gaekwad III





(D) Swami Vivekananda





Answer: (D)











18. One of the most prominent actors who impersonated female character is





(A) Kalamandalam Gopi





(B) Afzal Khan





(C) Bal Gandharva





(D) Zohra Saigal





Answer: (C)











19. The director of Kalakshetra in Chennai is





(A) Girish Karnad





(B) Adyar Lakshman





(C) Leela Samson





(D) Anita Ratnam





Answer: (C)











20. Assertion (A): The World Theatre Day and the World Dance Day are both declared by UNESCO.





Reason (R): The cultures of the world are indebted to the performing arts.





Codes:





(A) (A) and (R) both are true.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) (A) is false, (R) is true.





(D) (A) and (R) both false.





Answer: (A)











21. Assertion (A): To be a contemporary creative dancer or actor, one has to be brilliant and something of a rebel.





Reason (R): The dancer or actor has to venture into uncharted terrain to be creative.





Codes:





(A) (A) is false, (R) is true.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) (A) and (R) both true.





(D) (A) and (R) both false.





Answer: (C)











22. Pick the odd one out:





(A) Bolshoi Ballet – Moscow





(B) Broadway – New York





(C) Bharat Bhavan – Bhopal





(D) Sanmukhanand Sabha – Chennai





Answer: (D)











23. Pick the correct sequence (going from South to North)





(A) Kudiattam, Vithi Natakam, Karmā, Rauf





(B) Vithinatakam, Karmā, Kudiattam, Rauf





(C) Kudiattam, Vithinatakam, Rauf, Karmā





(D) Rauf, Vithinatakam, Karmā, Kudiattam





Answer: (A)











24. The Noh and Wayang Dance theatres are respectively from





(A) Japan – Indonesia





(B) China – Indonesia





(C) Java – Bali





(D) Japan – China





Answer: (A)











25. For Grammy Awards, the life time achievement award conferred on the Indian artist this year is





(A) A.R. Rehman





(B) Pt. Ravi Shankar





(C) Nora Johns





(D) Pt. Vishwa Mohan Bhatt





Answer: (B)











Part – II: Dance











26. Assertion (A): The ‘Padmabhushan” award is only given to a traditional Guru.





Reason (R): Nobody has more knowledge than Guru.





(A) (A) is true, (R) is false.





(B) (A) is false, (R) is true.





(C) (A) is false, (R) is false.





(D) (A) is true, (R) is true.





Answer: (C)











27. Identify the correct sequence:





(A) Sama, Avalokita, Aalokita, Nimilite





(B) Sama, Aalokita, Nimilite, Avalokita





(C) Sama, Nimilite, Aalokita, Avalokita





(D) Aalokita, Nimilite, Sama, Avalokita





Answer: (B)











28. Match items in List – I with List – II:





List – I            List – II





a. Nadai           i. Mohiniattam





b. Vaiyam        ii. Chhau





c. Ufli              iii. Bharatnatyam





d. Purapaad     iv. Kathakali





Codes:





       a b c d





(A) i iii iv ii





(B) iii iv i ii





(C) i ii iii iv





(D) iii i ii iv





Answer: (D)











29. Pick the odd one out: Bharatnatyam was known as Dassiattam earlier as





(A) It was performed by Dasis who worked in the temples.





(B) As it belonged to the families of Dasis.





(C) As Natuvanars only taught the Dasis.





(D) As Dasis were the servants of God.





Answer: (C)











30. Pt. Shambhu Maharaj was famous for his portrayal of





(A) Kahe Roket Dagaria





(B) Bhavayami Raghurama





(C) Kahe Chedo Chedo





(D) Kauna Gali Gaye Shyam





Answer: (D)











31. The “Queen of Abhinaya” is always remembered for her portrayal of





(A) Krishna ni begane baro





(B) Sadayuda ne Satat





(C) Ra ra sita





(D) Jatayu Vadham





Answer: (A)











32. Match items in List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. Khajuraho                i. Marble Sculptures





b. Konark                    ii. Shore temple





c. Mahabalipuram        iii. Sun Temple





d. Delwara                  iv. Dance Festival





Codes:





       a b c d





(A) iv ii i iii





(B) iv iii ii i





(C) iii iv i ii





(D) iv iii i ii





Answer: (B)











33. Assertion (A): The modern creative dancers in India must learn Chhau and Kalaripayattu.





Reason (R): Both the styles are very physical.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are true.





(B) Both (A) and (R) are false.





(C) (A) is true, (R) is false.





(D) (A) is false, (R) is true.





Answer: (A)











34. Which is the most prominent archival private dance collection in India?





(A) IGNCA Dance Collection





(B) Marg Dance Collection





(C) Mohan Khokar Dance Collection





(D) Anand Kumar Swami Collection





Answer: (C)











35. Which temple has all 108 Karana’s in order?





(A) Charangapani





(B) Kumbhakonam





(C) Chidambaram





(D) Brihadiswara





Answer: (C)











36. Identify the correct sequence:





(A) Rasa, Bhava, Anubhava, Vyabhichari Bhava





(B) Bhava, Anubhava, Vyabhichari Bhava, Rasa





(C) Bhava, Rasa, Anubhava, Vyabhichari Bhava





(D) Rasa, Bhava, Vyabhichari Bhava, Anubhava





Answer: (B)











37. Pick the odd one out:





(A) Aditi Mangaldas





(B) Daksha Sheth





(C) Rani Khanam





(D) Prerana Shrimali





Answer: (D)











38. Match items in List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Rukmini Devi Arundel        i. Minaxi





b. Navtej Johar                        ii. Kreeda





c. Sonal Mansih                       iii. Ramayana





d. C.V. Chandrasekhar           iv. Kavyagatha





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iii i iv ii





(C) i ii iii iv





(D) i iv iii ii





Answer: (B)











39. The Sanskrit treatise, which establishes the inter-relationship of arts is





(A) Sangita Ratnakar





(B) Vishnudharmottara Purana





(C) Natya Darpana





(D) Sangita Saramruta





Answer: (B)











40. Pick the odd pair out:





(A) Ratan Thaiyam – Manipuri





(B) Leela Sampson – Administration





(C) Astad Daboo – Modern Dance





(D) Pasha Saiyad – Ability Unlimited





Answer: (A)











41. Assertion (A): Mohiniattam, Shatriya, Chhau are Neo-classical dance styles.





Reason (R): They have come to limelight recently.





Codes:





(A) (A) is false, (R) is true.





(B) (A) and (R) both true.





(C) (A) is true, (R) is false.





(D) (A) and (R) are both false.





Answer: (B)











42. From where did the dancers come to the court of Maharaja of Baroda as Dowry?





(A) Pudhucherry





(B) Selam





(C) Pandanallur





(D) Thanjavur





Answer: (D)











43. Match items in List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Katherin de Medici                         i. Swan lake





b. Marius Petipa                      ii. Ballet





c. Dia Ghileff                          iii. Ballerina





d. Anna Pavlova                     iv. Impressario





Codes:





       a b c d





(A) ii i iv iii





(B) iii iv i ii





(C) ii iv i iii





(D) iii i ii iv





Answer: (A)











44. Pick the odd one out:





The commonalities of Carnatic and North Indian Tala system is





(A) The Gati Bheda





(B) The Jati Bheda





(C) The style of counting





(D) The number of matras





Answer: (C)











45. Pick the odd one out:





(A) Garba





(B) Kummi





(C) Ghumar





(D) Bhangada





Answer: (D)











46. Assertion (A): There is no demarcation between classical and creative dance in India today.





Reason (R): Both are performed by same artists.





Codes:





(A) (A) is false, (R) is false.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) (A) is true, (R) is true.





(D) (A) is false, (R) is true.





Answer: (D)











47. The “New Directions in Indian Dance” is edited by





(A) Dr. Kapila Vatsyayan





(B) Dr. Padma Subrabmaniam





(C) Dr. Nandini Ramani





(D) Dr. Sunil Kothari





Answer: (D)











48. Which is the most important website for the information of Dance in India?





(A) Kutcheri Buzz





(B) Wikipedia





(C) Narthaki





(D) SNA





Answer: (C)











49. Nritya Parva 2013 and Natyakala Conference were organized respectively at





(A) Chennai – Bangaluru





(B) Mumbai – Chennai





(C) Baroda – Chennai





(D) Chennai – Bhopal





Answer: (C)











50. The “Māna”, “Pramana” and “Parimana” are the measures of





(A) Body





(B) Rhythm





(C) Cycles





(D) Melody





Answer: (A)











Part – III: Drama/Theatre











26. The Oriental Theatre is based on





(A) Text





(B) Performance





(C) Design





(D) Technology





Answer: (B)











27. Match the following List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Bartolt Brecht                     i. Forum Theatre





b. Richard Schechner              ii. Third Theatre





c. Augusto Boal                      iii. Epic Theatre





d. Eugeneo Barba                   iv. Environmental Theatre





Codes:





        a b c d





(A) iii i iv ii





(B) i iv iii ii





(C) iii iv i ii





(D) ii iv iii i





Answer: (C)











28. Identify the correct sequence:





(A) Surendra Varma, Mohan Rakesh, Bhartendu Harishchandra, Jaisankar Prasad





(B) Bhartendu Harishchandra, Jaisankar Prasad Surendra Varma, Mohan Rakesh





(C) Bhartendu Harishchandra, Jaisankar Prasad, Mohan Rakesh, Surendra Varma





(D) Mohan Rakesh, Bhartendu Harishchandra, Surendra Varma, Jaisankar Prasad





Answer: (C)











29. Pick the odd one out:





(A) William Shakespeare





(B) Bartolt Brecht





(C) Moliere





(D) Jerzy Grotowski





Answer: (D)











30. Assertion (A): Scenic design elevates the quality of the production.





Reason (R): No play is possible without scenic design.





(A) (A) is false, (R) is false.





(B) (A) is true, (R) is false.





(C) (A) is true, (R) is true.





(D) (A) is false, (R) is true.





Answer: (B)











31. Theatre follows the principles of





(A) Spatial Art





(B) Temporal Art





(C) Spatio-temporal art





(D) None of the above





Answer: (C)











32. Match the List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Charandas Chor                  i. Ratan Thiyam





b. Nana Fadnavis                    ii. Indira Parthasarathy





c. King of Dark Chamber       iii. Mohan Agashe





d. Aurangzeb                          iv. Deepak Tiwari





Codes:





       a b c d





(A) ii iv i iii





(B) iv iii i ii





(C) i iii iv ii





(D) iii iv ii i





Answer: (B)











33. In Greek theatre the story moves in a sequential order. It is called





(A) Unity of Time





(B) Unity of Action





(C) Unity of Space





(D) Unity of Plot





Answer: (B)











34. Assertion (A): B.V. Karanth is an experimentalist in Indian Theatre.





Reason (R): He has never conceived any play without music.





(A) (A) is true, (R) is false.





(B) (A) is false, (R) is true.





(C) (A) is false, (R) is false.





(D) (A) is true, (R) is true.





Answer: (A)











35. Pick the odd one out:





(A) Savitri





(B) Padmini





(C) Ghashiram





(D) Virashat





Answer: (D)











36. Write in correct order:





(A) B.V. Karanth, Shambhu Mitra, Girish Chandra Ghosh, Habib Tanveer





(B) Shambu Mitra, Habib Tanveer, Girish Chandra Ghosh, B.V. Karanth





(C) Girish Chandra Ghosh, Habib Tanveer, B.V. Karanth, Shambhu Mitra





(D) Girish Chandra Ghosh, Shambhu Mitra, Habib Tanveer, B.V. Karanth





Answer: (D)











37. Pick the odd one out :





(A) A Doll’s House





(B) The Westside Story





(C) My Fair Lady





(D) Three Penny Opera





Answer: (A)











38. Match the List – I with List – II:





List – I                                    List – II





a. Indira Parthasarathy            i. Music Director





b. Bansi Kaul                          ii. Play Director





c. Bhaskar Chandawakar        iii. Playwright





d. Rudraprasad Sengupta       iv. Designer





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) i iv ii iii





(C) iv ii iii i





(D) ii iii iv i





Answer: (A)











39. In the context of playwriting, one follows the order:





(A) Scene, Act, Unit, Sequence





(B) Act, Scene, Unit, Sequence





(C) Sequence, Scene, Act, Unit





(D) Unit, Act, Sequence, Scene





Answer: (B)











40. Assertion (A): ‘Waiting for Godot’ is an absurd play.





Reason (R): Absurd ideology starts with ‘waiting for Godot’.





Codes:





(A) (A) is false, (R) is True.





(B) (A) is True, (R) is True.





(C) (A) is False, (R) is False.





(D) (A) is True, (R) is False.





Answer: (D)











41. Which Indian Epic character is commonly found in Indian drama and dance?





(A) Karna





(B) Krishna





(C) Bhishma





(D) Ashwatthama





Answer: (B)











42. Assertion (A): In Vijay Tendulkar’s plays, women characters are strongly projected who want to live on their own way.





Reason (R): They are always struggling with the present situation.





Codes:





(A) (A) is True, (R) is True.





(B) (A) is False, (R) is True.





(C) (A) is False, (R) is False.





(D) (A) is True, (R) is False.





Answer: (A)











43. Write in correct order:





(A) Khamosh Adalat Jari hai – Sakharam Binder, Ghashiram Kotwal, Kamla





(B) Khamosh Adalat Jari hai, Ghashiram Kotwal, Sakharam Binder, Kamla





(C) Kamla, Sakharam Binder, Ghashiram Kotwal, Khamosh Adalat Jari hai





(D) Sakharam Binder, Khamosh Adalat Jari hai, Kamla, Ghashiram Kotwal





Answer: (A)











44. Pick the odd one out:





(A) King Lear





(B) Hamlet





(C) Othello





(D) The Tempest





Answer: (D)











45. Match the List – I with List – II:





List – I                        List – II





a. IBSEN                    i. Ophelia





b. Shakespeare            ii. Grusha





c. Chekhov                  iii. Nora





d. Brecht                     iv. Mrs. Ranevskaya





Codes:





       a b c d





(A) iii iv i ii





(B) i iii ii iv





(C) iii i iv ii





(D) iv ii iii i





Answer: (C)











46. Political ideology is reflected in the plays of





(A) Badal Sarcar





(B) Utpal Dutta





(C) Shambhu Mitra





(D) Ravindranath Tagore





Answer: (B)











47. Arrange the entry of the following characters according to their order of entry in ‘Adhe Adhure’:





(A) Mahendranath, Juneja, Binny, Savitri





(B) Juneja, Savitri, Binny, Mahendranath





(C) Savitri, Binny, Mahendranath, Juneja





(D) Savitri, Mahendranath, Binny, Juneja





Answer: (D)











48. Assertion (A): Shakespeare has written tragedies.





Reason (R): Shakespeare is only a tragic writer.





Codes:





(A) (A) is False, (R) is False.





(B) (A) is True, (R) is False.





(C) (A) is True, (R) is True.





(D) (A) is False, (R) is True.





Answer: (B)











49. Shakespeare’s plays are still performed over the world because of





(A) Strong characterization





(B) Dialogues and Monologues





(C) Performance Strength





(D) Attraction for Artists





Answer: (A)











50. Find the odd couple:





(A) Kapila and Padmini





(B) Indrajit and Amma





(C) Mallika and Kalidas





(D) Nana and Lalita Gouri





Answer: (B)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting