-->

Music 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Music 2013 June UGC NET Solved Question Paper III



Part – I: Hindustani / Karnatak / Rabindra Sangeet / Percussion Instruments – Common to all








1. Ragas are divided into how many sections as per the ‘Time-theory of Ragas’, in Hindustani Music, on the basis of ‘swaras’?





(A) 10





(B) 5





(C) 4





(D) 3





Answer: (D)











2. One ‘swara’ consists of how much maximum number of shruties as per Hindustani music?





(A) 5





(B) 4





(C) 3





(D) 6





Answer: (B)











3. Alaripu is an opening part of which of the following dance?





(A) Bharat Natyam





(B) Mohini Attam





(C) Kathakali





(D) Kuchipudi





Answer: (A)











4. Which of the following ‘Raga’ does not fall under ‘Todi Thata’?





(A) Todi





(B) Gurjari Todi





(C) Multani





(D) Bahaduri Todi





Answer: (D)











5. Chord is the basis of





(A) Staccato





(B) Harmony





(C) Rest





(D) Metre





Answer: (B)











6. Grammy Award 2013 was conferred on Pt. Ravi Shankar posthumously on his album





(A) Twilight





(B) If tomorrow comes





(C) The living room session part I





(D) Shastriya Sangeetki Vividha Shailiyan





Answer: (C)











7. World Radio Day is observed on





(A) 13 Feb





(B) 15 Jan





(C) 26 Sept





(D) 19 April





Answer: (A)











8. Zia Fariduddin is an exponent of which musical form?





(A) Tappa





(B) Thumri





(C) Khayal





(D) Dhrupad





Answer: (D)











9. The first singer to receive Phalke Award





(A) Lata Mangeshkar





(B) Bhupen Hazarika





(C) Asha Bhonsle





(D) Manna Dey





Answer: (A)











10. Indian Broadcasting Service was renamed in 1936 as





(A) Akashwani





(B) Nabhowani





(C) Doorwani





(D) All India Radio





Answer: (D)











11. The first singer to receive Bharat Ratna is





(A) M.S. Subbalakshmi





(B) Pt. Bhimsen Joshi





(C) Smt. Lata Mangeshkar





(D) Pt. Balmurali Krishna





Answer: (A)











12. What is the full form of ‘AM’ regarding Radio Broadcasting?





(A) Amplitude movement





(B) Anywhere movement





(C) Amplitude matching





(D) Amplitude modulation





Answer: (D)











13. In Western notation system minim is equivalent to





(A) 2 matras





(B) 1/2 matra





(C) 1/4 matra





(D) 1 matra





Answer: (B)











14. How many Ragangas have been described by Narayan Moreshwar Khare?





(A) 16





(B) 30





(C) 26





(D) 10





Answer: (C)











15. Which musicologist did use Dwadash Moorchanavad?





(A) Bharat





(B) Matang





(C) Nanyadev





(D) Sharangdeo





Answer: (B)











16. Which is the most suitable swara combination to express Bhairav Anga?





(A) Ma Ga Re Sa





(B) Ga Ma Re Sa





(C) Re Ga Re Sa





(D) Ga Ma Dha Pa





Answer: (BD)











17. Identify the Raga which does not belong the Audav Audav Jati





(A) Durga





(B) Vibhas





(C) Shuddh Kalyana





(D) Malkauns





Answer: (C)











18. According to ancient authors which swara is capable of producing vibhats and Bhayanak Rasa?





(A) Ga





(B) Ni





(C) Dha





(D) Pa





Answer: (C)











19. At what time the Ragas with Komal Ga Ni are sung or played?





(A) Morning 7-10 A.M.





(B) Morning 10 A.M. – Evening 4 P.M.





(C) Early Morning 4 A.M. – Morning 7 A.M.





(D) Night 12 P.M. – Morning 4 A.M.





Answer: (B)











20. Which intervals are in between Vadi- Samvadi Swaras?





(A) 3: 4





(B) 3: 5





(C) 3: 8





(D) 8: 9





Answer: (A)











21. Which interval exists in between the Unison intervals?





(A) 1: 2





(B) 1: 1





(C) 2: 3





(D) 3: 4





Answer: (B)











22. Commentator of Nardiya Shiksha is





(A) Maharana Kumbha





(B) Abhinav Gupta





(C) Bhatt Shubhankar





(D) Dattil





Answer: (C)











23. Which view was adopted by Bhatta Nayak in the context of Rasa?





(A) Uttpattivad





(B) Anukrativad





(C) Muktibad





(D) Abhivyaktivad





Answer: (C)











24. The author of Bharat Bhashyam Grantha?





(A) Vidyaranya Swami





(B) Maharaja Pratap Singh





(C) Vimal Kant Chaudhary





(D) Nanya Bhoopal





Answer: (D)











25. Which of the musicians received Padamshree Award in 2012?





(A) Pt. Jasraj





(B) Pt. Rajansajan Mishra





(C) Abdul Rashid Khan





(D) Savita Devi





Answer: (C)











26. Match the following:





List – I                                    List – II





a. RudraVeena                                    1. Bhajan Sopori





b. Santoor                                2. Raghunath Seth





c. Flute                                    3. Asad Ali Khan





d. Nakkara                              4. Dilawar Khan





Codes:





       a b c d





(A) 4 1 2 3





(B) 3 1 2 4





(C) 1 3 2 4





(D) 2 1 4 3





Answer: (B)











27. Who is not a Pakhawaj player from the following?





(A) Pagal Das





(B) Bhagwan Das





(C) Purshottam Das





(D) Purno Das





Answer: (D)











28. Which one is a expandable composition from the following:





(A) Tukda





(B) Laggi





(C) Chakradar





(D) Rela





Answer: (D)











29. ‘Pudi’ of Mridangam is made of





(A) Skin of ox





(B) Skin of goat





(C) Skin of buffalo





(D) Skin of horse





Answer: (B)











30. Instrument, which was used for showing Taal





(A) KansyaTaal





(B) JalTarang





(C) Tanpura





(D) Veena





Answer: (A)











31. Pakhawaj is derived from





(A) Damaroo





(B) Ankik





(C) Alingyak





(D) Hudukka





Answer: (C)











32. Founder of Lucknow Gharana of Tabla:





(A) U. Kallu Khan – Meeru Khan





(B) U. Bakhshu Khan – Modu Khan





(C) U. Sitab Khan – Ghaseet Khan





(D) U. Fakir Baksha– Quadir Baksh





Answer: (B)











33. The total number of Taals based on the Jati-Gati Bhed in Karnatak Taal system





(A) 35





(B) 105





(C) 108





(D) 175





Answer: (D)











34. Silapadikaram is a treatise in





(A) Tamil





(B) Sanskrit





(C) Telugu





(D) Malayalam





Answer: (A)











35. One of the Dandis in Chaturdandi Prakasika





(A) Taal





(B) Svara





(C) Thaya





(D) Varna





Answer: (C)











36. Pancha Vadyam is the ensemble of





(A) Tamil Nadu





(B) Kerala





(C) Andhra Pradesh





(D) Mysore





Answer: (B)











37. Tavil is an instrument





(A) Melodic





(B) Percussion





(C) Wind





(D) None of the above





Answer: (B)











38. Sollukettuis





(A) Jatis





(B) Swars





(C) Garland of Ragas





(D) None of the above





Answer: (A)











39. Raga Suddha Saveri corresponds to





(A) Vibhas





(B) Durga





(C) Bhupali





(D) Khamaj





Answer: (B)











40. ‘Gram Chara Oi Ranga Matir....’ song is based on which ‘Taal’?





(A) Dadra





(B) Kaharwa





(C) Rupakda





(D) Jhampak





Answer: (B)











41. ‘Daruna Agni Bane Re...’ song depicts which season?





(A) Varsha





(B) Sarat





(C) Basant





(D) Grishma





Answer: (D)











42. ‘Jhara Shefalir Path Bohiya...’ song refers to which season?





(A) Grishma





(B) Varsha





(C) Sarat





(D) Basant





Answer: (C)











43. ‘Neel Digante Oi Phuler Agun, Laglo....’ song refers to which season?





(A) Varsha





(B) Hemant





(C) Basant





(D) Sarat





Answer: (C)











44. Match the following:





List – I                                                List – II





a. Bhurji Khan                                     1. D.V. Paluskar





b. Balkrishnabuva Ichalkaranjikar       2. Jannathbuva Purohit





c. Vinayakbuva Patwardhan               3. Mallikarjun Mansoor





d. Vilayat Hussain Khan                     4. V.D. Paluskar





Codes:





       a b c d





(A) 4 1 2 3





(B) 2 1 3 4





(C) 3 4 1 2





(D) 4 3 2 1





Answer: (C)











45. Name the Paramelpraveshak raga from the following:





(A) Bhimpalasi





(B) Multani





(C) Gavati





(D) Shree





Answer: (B)











46. The music University of Madhya Pradesh is





(A) Indira Kala Sangeet Vishwavidyalaya





(B) Nathibai Damodar Thakarsi Vishwavidyalaya





(C) Bhartiya Vidyapeeth





(D) Raja Man Singh Tomar Sangeet Avam Kala Vishwavidyalaya





Answer: (D)











47. Which National organization organizes National Youth Festival?





(A) Sangeet Natak Academy





(B) Lalit Kala Academy





(C) Department of Culture





(D) Association of Indian Universities





Answer: (D)











48. Haveli Sangeet is originated by





(A) Ramanujacharya





(B) Mahaprabhu Vallabhacharya





(C) Madhavacharya





(D) Shakaracharya





Answer: (B)











49. Shatashruti ‘Dha’ or ‘Kaishik Ni’ of Karnataka Music is equivalent to which swara of Hindustani Music?





(A) Komal Dha





(B) Shudha Ni





(C) Komal Ni





(D) Shudha Dha





Answer: (C)











50. Which form is not included in Dashvidh-Raga-Vargikaran of Sangeet Ratnakar?





(A) Bhasha





(B) Vibhasha





(C) Upbhasha





(D) Antarbhasha





Answer: (C)











Part – II: Hindustani Music











51. Which of the following scholar has written annotation on Natya Shastra?





(A) Vishnu Gupta





(B) Dattilam





(C) Abhinav Gupta





(D) Beejgupt





Answer: (C)











52. ‘Shudha Dhaiwat’ is placed on which shruti according to the ancient musicologist?





(A) 20th





(B) 19th





(C) 17th





(D) 16th





Answer: (A)











53. Which musician is known as a Vaggeykar, who possesses the following qualities?





(A) Gamak and Tan





(B) Mandra and Tar





(C) Laya and Taal





(D) Dhatu and Matu





Answer: (D)











54. Which of the following instrument falls under the category of ‘Shushir Vadya’?





(A) Sitar





(B) Sarangi





(C) Tabla





(D) Harmonium





Answer: (D)











55. Which of the following Gharana is originated from Patiala Gharana?





(A) Rampur





(B) Vishnupur





(C) Banaras





(D) Shyam Chaurasi





Answer: (D)











56. Ashraya Raga of Todi Thata is





(A) Gurjari Todi





(B) Miyanki Todi





(C) Bilaskhani Todi





(D) Bhupal Todi





Answer: (B)











57. According to modern ‘Shudha’ scale, the frequency of ‘Pancham’ is





(A) 360





(B) 320





(C) 305





(D) 405





Answer: (A)











58. Which of the following ‘Thata-Raga’ pair is not correct?





(A) Kafi Kanda – Kafithata





(B) Abhogi Kanda – Kafithata





(C) Nayki Kanda – Kafithata





(D) Darbari Kanda – Kafithata





Answer: (D)











59. Swaras arranged in the order of –Tone, Semi-Tone, Tone, Tone, Semi-Tone, Tone, Tone depicts the structure of which Hindustani Thata?





(A) Kafi





(B) Todi





(C) Bhairavi





(D) Asawari





Answer: (D)











60. ‘Man Kutuhal’ is an important ‘Grantha’, which elucidate on which of the following musical form?





(A) Thumri





(B) Tappa





(C) Kajri





(D) Dhrupad





Answer: (D)











61. Rendering more than one melody at a time is known as





(A) Counter Point Harmony





(B) Syncopation





(C) Slur





(D) Staccato





Answer: (A)











62. Which Thata of Hindustani Music is equivalent to Kharharpriya of Karnatak Music





(A) Kafi





(B) Bhairav





(C) Todi





(D) Kalyan





Answer: (A)











63. Match the following:





List – I                                    List – II





a. Maharana Kumbha              1. Rasa Kaumudi





b. Nanyadev                            2. Sangeet Raj





c. Shri Kantha                         3. Rag Tatva –Vivodh





d. Shri Nivas                           4. Bharat Bhashyam





Codes:





       a b c d





(A) 2 4 1 3





(B) 1 3 4 2





(C) 2 3 4 1





(D) 4 2 1 3





Answer: (A)











64. Who was the Guru of Pt. Ravishankar?





(A) Ustad Inayat Khan





(B) Ustad Allauddin Khan





(C) Ustad Haffiz Ali Khan





(D) Ustad Mushtaque Hussain Khan





Answer: (B)











65. Assertion (A): Expert musician screate beauty in the mind of listeners by adding shadow of parallel ragas while elaborating the ragas.





Reason (R): This act should be performed only when a musician has sound knowledge of the intricacies of Ragas.





Codes:





(A) (A) is correct (R) is wrong.





(B) (A) is wrong (R) is correct.





(C) (A) and (R) both are wrong.





(D) (A) and (R) both are correct.





Answer: (D)











66. In which Raga Pancham is omitted in Aroh by most of the musicians?





(A) Lalit





(B) Malkauns





(C) Todi





(D) Bilaskhani Todi





Answer: (C)











67. Which symbol is used in staff notation to write one semitone higher?





(A) Flat





(B) Sharp





(C) Natural





(D) Double sharp





Answer: (B)











68. Which sign of the staff notation is equal to one matra of Indian music?





(A) Breve





(B) Minim





(C) Crotchet





(D) Quaver





Answer: (C)











69. ‘Jafar Khani Baj’ is related to





(A) Tabla





(B) Pakhawaj





(C) Mridang





(D) Sitar





Answer: (D)











70. Accoridng to ancient scholars seven string and nine string veenas were known as





(A) Chitra and Vipanchi





(B) Margi and Saraswati





(C) Matt Kokila and Chitra





(D) Margi and Vipanchi





Answer: (A)











71. Who has named Madhyam as Avilopee Swara?





(A) Matang





(B) Bharat





(C) Sharangdev





(D) Ahobal





Answer: (B)











72. Echo is based on





(A) Reflection of sound





(B) Refraction of sound





(C) Diffraction of sound





(D) Interference of sound





Answer: (A)











73. ‘Jodi wire’ of sitar is tuned in which note?





(A) Sa





(B) ⋅Sa





(C) ⋅Sa





(D) ⋅⋅Sa





Answer: (C)











74. What is the distance of Gandhar from Ghurach on the 36" long wire of Veena?





(A) 30"





(B) 24"





(C) 6"





(D) 27"





Answer: (A)











75. Following notes blong to which Raga“⋅ Ni Re Ga, M' a Dha Ni ⋅Sa”





(A) Poorvi





(B) Puriya





(C) Basant





(D) Puriya Dhanashree





Answer: (B)











Part – III: Karnatak Music











51. Composer of Navaratna Malika





(A) Svati Thirunal





(B) Dikshitar





(C) Syama Shastri





(D) Tyagaraja





Answer: (C)











52. Geya Nataka





(A) Kuravanji





(B) Prahalada Bhakti Vijayam





(C) Utsava Prabandham





(D) Krishna Leela Tarangini





Answer: (B)











53. Aligite in Husseni Raga is a





(A) Pada





(B) Kriti





(C) Jawali





(D) Devarnama





Answer: (A)











54. Write the correct sequence





(A) Svaravali, Prabandha, Pada, Kriti





(B) Pada, Svaravali, Prabandha, Kriti





(C) Prabandha, Svaravali, Pada, Kriti





(D) Svaravali, Prabandha, Kriti, Pada





Answer: (C)











55. Padagarbham is also known as





(A) Ardha Virama





(B) Arudi





(C) Eduppu





(D) Atita Graha





Answer: (B)











56. Match the following:





a. Andal                                  1. Nayanar





b. Birana Varalichi                  2. Tevaram





c. Divya Prabandham              3. Thiruppavai





d. Oduvar                                4. Himadri Sute





Codes:





       a b c d





(A) 3 4 1 2





(B) 2 1 4 3





(C) 1 4 2 3





(D) 3 2 1 4





Answer: (A)











57. Gitam in Malahari Raga is a





(A) Lakshana Gita





(B) Dvidhatu Prabandha





(C) Churnika





(D) Dandakam





Answer: (Wrong question)











58. Kalahastisa Pancharatnam composer





(A) Maha Vaidyanathayyar





(B) Tyagaraja





(C) Vina Kuppayyar





(D) Patnam Subramanya Iyer





Answer: (C)











59. Assertion (A): Concept of Ragapaved way for development of kriti.





Reason (R): Padam give scope for Manodharma.





Codes:





(A) (A) is true, (R) is false.





(B) (R) is true, (A) is false.





(C) Both (A) and (R) are true.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (B)











60. Vivadimelas include





(A) Shatsrutirishabha





(B) Sudhagandhara





(C) Shatsrutidhaivata





(D) All the above





Answer: (D)











61. Mani Mantapas are





(A) Music hall





(B) Hall of gems





(C) Musical stone pillars





(D) Dance hall





Answer: (C)











62. Audavashadava raga





(A) Saraswati Manohari





(B) Ranjani





(C) Curuti





(D) Saveri





Answer: (B)











63. Bhurigi mi dhani raga is





(A) Rishabhapriya





(B) Hemavati





(C) Natabhairavi





(D) Shanmukhapriya





Answer: (D)











64. Taal with 18 aksharakala





(A) Mathya Taal





(B) Ata Taal





(C) Jhampa Taal





(D) Dhruva





Answer: (Wrong question)











65. Match the following:





List – I                                    List – II





a. Todi                                     1. Tyagaraja





b. Sita Rama Vijayam             2. Kalakshepam





c. Javali                                   3. Dharmapuri Subbarayar





d. Krishna Bhagavatar                        4. Subhapantuvarali





Codes:





       a b c d





(A) 4 1 3 2





(B) 3 2 1 4





(C) 2 1 3 4





(D) 4 2 3 1





Answer: (A)











66. Tarangam are found in





(A) Dandakam





(B) Geeta Govind





(C) Krishna Leela Tarangini





(D) None of the above





Answer: (C)











67. Lavani is a dance form





(A) Uttar Pradesh





(B) Maharashtra





(C) Gujarat





(D) Rajasthan





Answer: (B)











68. Svayambuswaras are





(A) Harmonic notes





(B) Foreign notes





(C) Dissonate notes





(D) None of the above





Answer: (D)











69. Make sequence correctly in ascending order:





(A) Dhanuka, Kanada, Vasanta, Sahana





(B) Kanada, Dhanuka, Vasanta Sahana





(C) Sahana, Dhanuka, Vasanta, Kanada





(D) Dhanuka, Vasanta, Kanada, Sahana





Answer: (Wrong question)











70. Samudaya Kritis are





(A) Kritis composed in same raga





(B) Kritis composed in same taal





(C) Kritis composed on a particular theme





(D) All the above





Answer: (C)











71. Muktayiswars occur in





(A) Kriti





(B) Varna





(C) Ragam Tanam Pallavi





(D) Tillana





Answer: (C)











72. Assertion (A): Navasandhi ragas and Taals were used for temple processions.





Reason (R): The meeting point of10 directions was called Navasandhi.





Codes:





(A) (A) is true, (R) is false.





(B) Both (A) and (R) are true.





(C) (R) is true, (A) is false.





(D) Both (A) and (R) are false.





Answer: (C)











73. Natabhairavi corresponds to That





(A) Asaveri





(B) Bhairav





(C) Todi





(D) Marwa





Answer: (A)











74. Sankirna ragas





(A) Curuti





(B) Sahana





(C) Dvijavanti





(D) Brindavani Saranga





Answer: (C)











75. Tribhinnagamaka is one of the





(A) Pancha Dasa Gamaka





(B) Dasa Vidha Gamaka





(C) Janta Swara Prayoga





(D) None of the above





Answer: (A)











Part – IV: Rabindra Sangeet











51. What are the Tagore songs that have adopted tunes from Hindustani classical music usually called?





(A) Bangla Kheyal





(B) Bhatiyali





(C) Raga based





(D) Baithaki Gaan





Answer: (C)











52. The song ‘Amar Praner Manus ache Prane’ has original tune from?





(A) Baul Song





(B) Kirtan





(C) Dhrupad





(D) Thumri





Answer: (A)











53. What is the Taal of Song ‘Ek Mone Tor Ektarate’?





(A) Ektaal





(B) Dadra





(C) Khemta





(D) Jat Taal





Answer: (D)











54. Match the following and select the correct combination from below:





List – I                                                            List – II





a. Aji Je Rajni Jaye                                          1. Chitra





b. Ekada Prate Kanjatale                                2. Sonar Tori





c. Bhanga Deuler Debata                                3. Mahua





d. Arokichhukan Na Hoy Bosiyo Pashe         4. Kalpana





Codes:





       a b c d





(A) 2 1 4 3





(B) 1 3 2 4





(C) 2 3 1 4





(D) 1 2 4 3





Answer: (A)











55. Place the following in order and select the correct combination from the ‘codes’ below:





(i) Rabindranath





(ii) Jotirindranath





(iii) Dwijendranath





(iv) Rathindranath





Codes:





(A) (ii) (iii) (i) (iv)





(B) (iii) (ii) (iv) (i)





(C) (ii) (iv) (iii) (i)





(D) (iii) (ii) (i) (iv)





Answer: (D)











56. In which book you can get all musical compositions by Tagore?





(A) Rabichaya





(B) Geetanjali





(C) Geetabitan





(D) Geeti Malya





Answer: (C)











57. ‘Aji Dakhino Pabane....’ song is based on which Mishra Raga?





(A) Pilu Barwa





(B) Yaman-Purbi





(C) Pancham-Sohini





(D) Bihag-Khamaj





Answer: (C)











58. In which Rabindra Dance-Drama, we find characters like ‘Ruitani & Hartani’?





(A) Valmiki Pratibha





(B) Taser Desh





(C) Mayar Khela





(D) Chandalika





Answer: (B)











59. Which song is based on Jhaptal among the following list?





(A) Amar Prane Govir Gopan





(B) Aachho Antare Chirodin





(C) Tabu Mane Rekho





(D) Tomari Koriyachhi Jiboner Dhruvatara





Answer: (D)











60. ‘Maha Vishwe, Mahakashe....’ song based on which Tal?





(A) Teora





(B) Rupak





(C) Kaharwa





(D) Dadra





Answer: (A)











61. As per ‘Akar Matrik Swarlipi’ system, the sign of standing or ending note is





(A) S ' a





(B) S''a





(C) Sa||





(D) ||Sa





Answer: (B)











62. Which one of the following Rabindra Sangeet is based on Raga ‘Adana’?





(A) Aachho Antare Chirodin





(B) Jay Tabo Bichitra Ananda





(C) Bani Taba Dhay





(D) Danrao Amar Ankhir Aage





Answer: (C)











63. ‘Rim JhimG hano Ghano Re...’ song is based on which raga?





(A) Kanada





(B) Bahar





(C) Desh





(D) Mallhar





Answer: (D)











64. Who composed some of the tunes of Rabindra Sangeet?





(A) Vishnu Chakravarty





(B) Sahana Devi





(C) Indira Devi





(D) Abanindranath Tagore





Answer: (C)











65. Which song was composed by Tagore to celebrate the harvest ceremony?





(A) O Amar Desher Mati





(B) Eso Shyamala Sundara





(C) Aaye re Mora Fasal Kati





(D) Amar Paraner Pare





Answer: (C)











66. Who prepared maximum number of notation of Tagore songs?





(A) Jyotirindranath Tagore





(B) Dinendranath Tagore





(C) Shaurindra Mohan Tagore





(D) Sarala Devi





Answer: (B)











67. How many maximum number of matras used in a single tal by Tagore?





(A) 15





(B) 16





(C) 17





(D) 18





Answer: (D)











68. Which ‘Taal’ was created by Tagore among the following?





(A) Pancham Sawari





(B) Nab Pancha





(C) Jat Taal





(D) Surfak Taal





Answer: (B)











69. Which song was composed by Tagore on the formation of ‘Sanjibani Sabha’ against the British rule?





(A) Amar Sonar Bangla





(B) O Amar Desher Mati





(C) Ek Sutre Bandhiachhi





(D) Sakalere Kachhe Daki





Answer: (C)











70. Match the following songs with Raga:





a. Anek Diyechho Nath                      1. Kafi





b. Aji E Ananda Sandha                     2. Asavari





b. Sunyo Hate Firi He                         3. Purbi





c. Timar Ashime                                  4. Bihag





Codes:





       a b c d





(A) 1 3 2 4





(B) 3 2 4 1





(C) 2 3 1 4





(D) 4 1 3 2





Answer: (C)











71. ‘Aaro Aaro Prabhu.....’ song is based on which ‘Taal’?





(A) Ekadashi





(B) Ada Theka





(C) Khemta





(D) Taal Ferta





Answer: (C)











72. The following ‘Theka’ belongs to which ‘Taal’ ?





1          2          3          4          5          6          7          8          9          10        11        12





Dha     Te        Te        | Na      Dhi      Na       | Te      Te        Dhi|     Na       Dhi      Na





X                                             2                                  0                                  3





(A) Jat Taal





(B) Ada Khemta





(C) Ek Taal





(D) Khemta





Answer: (D)











73. How many matras are in ‘Madhyaman Taal’?





(A) 12





(B) 14





(C) 15





(D) 16





Answer: (D)











74. ‘Megher Pare Megh Jamechhe...’ song is based on which category of Rabindra Sangeet





(A) Puja





(B) Prakriti





(C) Swadesh





(D) Prem





Answer: (B)











75. What are the name of the institute which was established in ‘Viswabharati’ in 1919 for painting and music?





(A) Vidya Bhavan





(B) Sangeet Bhavan





(C) Kala Bhavan





(D) Uttarayan





Answer: (C)











Part –V: Percussion











51. When all the four faces of Bharat Kalin Mridanga are tuned in the appropriate Swaras, it is called





(A) Moorchhana





(B) Marjana





(C) Swar Yojana





(D) Prarthana





Answer: (B)











52. Match the following:





List – I                        List – II





a. Mridangam              1. Vikku Vinayak Ram





b. Ghatam                   2. Raja Chhatrapati Singh





c. Pakhawaj                 3. Umayalpuram Shivraman





d. Dholak                    4. U. Bafati Khan





Codes:





       a b c d





(A) 3 1 2 4





(B) 3 2 4 1





(C) 1 2 3 4





(D) 2 1 4 3





Answer: (A)











53. Total Matras of Tistra Jaati Dhruva Taal?





(A) 9





(B) 11





(C) 14





(D) 16





Answer: (B)











54. Fraction depicting Sawailaya





(A) 4/5





(B) 5/7





(C) 1(1/2)





(D) 5/4





Answer: (D)











55. Patah is also called





(A) Pata





(B) Damaru





(C) Dholak





(D) Ghatam





Answer: (C)











56. It is also called ‘Saptadhyayee’





(A) Brihaddeshi





(B) Natya Shashtra





(C) Abhinava Bharati





(D) Sangeet Ratnakar





Answer: (D)











57. Khandit Pravahyukta composition of Bolas with Tihai is called





(A) Quada





(B) Tukada





(C) Gat





(D) Chakra Dar





Answer: (B)











58. The Khoda of Mridangam is made by





(A) Shisham – Wood





(B) Bel – Wood





(C) Sandle – Wood





(D) Jack Fruit – Wood





Answer: (D)











59. Assertion (A): Tabla – Accompaniment is more difficult than Tabla-Solo





Reason (R): The main aim of Tabla-Accompaniment is to play according to the main artist.





Codes:





(A) Both (A) and (R) are correct.





(B) Both (A) and (R) are wrong.





(C) (A) is correct, (R) is wrong.





(D) (A) is wrong, (R) is correct.





Answer: (A)











60. To play the basic form of a Taal on Tabla is called





(A) Tek





(B) Theka





(C) Palta





(D) Rela





Answer: (B)











61. Tavil belongs to





(A) Ghanvadya





(B) Layavadya





(C) Avanaddhavadya





(D) Sushirvadya





Answer: (C)











62. Total number of Matras of Brahma Taal





(A) 16





(B) 28





(C) 30





(D) 48





Answer: (B)











63. Writre of Brihaddeshi





(A) Matanga





(B) Upanga





(C) Dattila





(D) Vishakhil





Answer: (A)











64. The ancient name of Hudukka





(A) Patah





(B) Panava





(C) Pattavadya





(D) Trivali





Answer: (B)











65. The composition in which unlimited development is possible





(A) Qaida





(B) Peshakar





(C) Laggi





(D) Rela





Answer: (B)




































Answer: (B)











67. The annotation of which treatise is done by Abhinava Gupta?





(A) Natya Shashtra





(B) Sangeet Ratnakar





(C) Sadrag Chandrodaya





(D) Sangeet Saramrita





Answer: (A)





































Answer: (C)











69. Idiophones belong to





(A) Ghan Vadya





(B) Sushir Vadya





(C) Avanaddha Vadya





(D) Taranga Vadya





Answer: (A)











70. Layakari of Paune Do Gun is called





(A) Biad





(B) Kuad





(C) Sawai





(D) Aad





Answer: (A)











71. The writer of ‘Art of Tabla Rhythm’





(A) Sudhir Kumar Saxena





(B) Sudhir Mainkar





(C) Sudhir Kumar Verma





(D) Sudhir Gupta





Answer: (A)











72. Ustaad Amir Hussen Khan was the Khalifa of





(A) Delhi Gharana





(B) Ajarada Gharana





(C) Lucknow Gharana





(D) Farukhabad Gharana





Answer: (D)











73. The only Hindu Artist who was given the tile of Khalifa:





(A) Pt. Vikramaditya Mishra





(B) Pt. Ramayan Prasad Mishra





(C) Pt. Dargahi Mishra





(D) Pt. Kishan Maharaj





Answer: (A)











74. Match the following:





List – I                                                List – II





a. Pt. Daragahi Mishra                        1. Banaras Gharana





b. U. Ahamad Jan Thirakva                2. Farukhabad Gharana





c. U. Habibuddin Khan                      3. Lucknow Gharna





d. U. Vazid Hussen Khan                   4. Ajarada Gharana





Codes:





       a b c d





(A) 1 2 3 4





(B) 1 3 2 4





(C) 1 2 4 3





(D) 1 4 3 2





Answer: (C)











75. Which Avanaddha Vadya is used in Haweli Sangeet?





(A) Daffali





(B) Jhanjh





(C) Pakhawaj





(D) Tabla





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 308 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 69 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting