-->

Geography 2012 June UGC NET Solved Question Paper II








 1. The normal cycle of erosion is associated with





(A) Marine Erosion





(B) Wind Erosion





(C) River Erosion





(D) Glacial Erosion





Answer: (C)











2. Which among the following is one of the forces responsible for continental drift according to Wegner?





(A) Tidal force





(B) Convection currents





(C) Tensional force





(D) Compressional force





Answer: (A)











3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:





List – I                                    List – II





I. Kettle                                   1. Small mountain lake occupying a cirque





II. Tarn                                    2. Low winding glacio – Alluvial ridge





III. Esker                                 3. Oval or elliptical hill of glacial till





IV. Drumlin                            4. Deep depression usually situated along the   moraine belt





Codes:





       I II III IV





(A) 4 3 2 1





(B) 2 4 1 3





(C) 4 1 2 3





(D) 3 4 2 1





Answer: (C)











4. Most of the details of world’s topography belongs to the





(A) Pre-cambrian era





(B) Paleozoic era





(C) Mesozoic era





(D) Cenozoic era





Answer: (D)











5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:





List – I (Rivers)                                               List – II (Tributaries)





a. Krishna                                                        1. Chambal





b. Brahmaputra                                               2. Indravati





c. Godavari                                                     3. Tista





d. Yamuna                                                      4. Bhima





Codes:





     (a) (b) (c) (d)





(A) 4   3    2    1





(B) 3   4    1    2





(C) 4   3    1    2





(D) 3   4    2    1





Answer: (A)











6. Air movement in the troposphere is caused by





(A) Solar wind





(B) Convective current





(C) Gravitational force





(D) Air pressure





Answer: (B)











7. The unit of air pressure measurement is





(A) Degree





(B) Isobars





(C) Metres per second





(D) Hecta Pascal





Answer: (D)











8. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:





List – I                                                                        List – II





I. Ferrel cell                                                     1. Doldrums





II. Hadley cell                                                             2. Easterlies





III. Polar cell                                                   3. Westerlies





IV. Intertropical convergence zone                4. Trade winds





Codes:





       I II III IV





(A) 3 2  1    4





(B) 1 4  3    2





(C) 3 4  2    1





(D) 2 3  4    1





Answer: (C)











9. Which one of the following is not a mechanism of energy transfer?





(A) Conduction





(B) Advection





(C) Radiation





(D) Ablation





Answer: (D)











10. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R).





Assertion (A): Stable air resists vertical movement and unstable air ascends freely because of its own buoyancy.





Reason (R): When stable air is forced aloft the clouds that form are widespread and have little vertical thickness.





In the context of the above two statements, which one of the following is correct?





(A) (A) is correct but (R) is wrong.





(B) (A) is wrong but (R) is correct.





(C) Both (A) and (R) are correct.





(D) Both (A) and (R) are wrong.





Answer: (C)











11. The cold current flowing along the coast of Chile and Peru is known as





(A) Agulhas





(B) EL-Nino





(C) Humbolt





(D) Canary





Answer: (C)











12. The average difference in the water level between high tide and low tide at a place is referred to as:





(A) Tidal bore





(B) Tidal period





(C) Tidal range





(D) Tidal wave





Answer: (C)











13. Domestication of plants and animals was started in





(A) Paleolithic period





(B) Mesolithic period





(C) Neolithic period





(D) Pre-paleolithic period





Answer: (C)











14. Which one of the following pairs is not correctly matched?





(A) Autotrophs : Take energy from inorganic sources and fix it into energy rich organic compound





(B) Heterotrophs : Obtain their energy from living organism





(C) Herbivores : Organisms that consume plants and animals





(D) Detrivores : Obtain their energy from dead organism





Answer: (C)











15. Flat topped sea mounts are known as





(A) Shoals





(B) Reefs





(C) Guyots





(D) Banks





Answer: (C)











16. Which one of the following pairs does not match correctly?





(A) P. Haggett : Geography : A modern synthesis





(B) P. E. James : All possible worlds





(C) G. P. Marsh : Explanation in Geography





(D) Abler, Adams & Gould : Spatial organization





Answer: (C)











17. Which one of the following statements is not correct?





(A) The concept of areal differentiation is related with ideographic approach.





(B) The concept of areal differentiation is related with nomothetic approach.





(C) The exponent of the concept of areal differentiation was Richard Hartshorne.





(D) The concept of areal differentiation is related with chorology.





Answer: (B)











18. ‘The same environment carries different meanings to people with different ways of living and culture’. This statement is related with the concept of





(A) Determinism





(B) Stop – and – go determinism





(C) Probabilism





(D) Possibilism





Answer: (D)











19. Who among the following emphasized on the behavioural environment in Geography?





(A) Burton





(B) Gregory





(C) Kirk





(D) Johnston





Answer: (C)











20. Who defined Geography as human ecology?





(A) Schaefer





(B) Hartshorne





(C) Richthofen





(D) Barrows





Answer: (D)











21. Which one of the following metropolitan cities has registered the largest population in 2011 census?





(A) Chennai





(B) Delhi





(C) Kolkata





(D) Mumbai





Answer: (B)











22. Which of the following States in India is passing through the stage of Demographic Transition which entails low fertility and low mortality?





(A) Assam





(B) Haryana





(C) Punjab





(D) Tamilnadu





Answer: (D)











23. Which one of the following is the important factor in Rural out – migration in India?





(A) Agricultural inefficiency





(B) Population growth





(C) Lack of Basic services in rural areas





(D) Unemployment





Answer: (D)











24. The ‘Range of a Good’ refers to





(A) The maximum distance which people have to travel to purchase a good or service.





(B) The variety of goods available at a market place.





(C) The maximum demand to make the service or good viable.





(D) The maximum population necessary for survival of a function.





Answer: (A)











25. The ‘Administrative Principle’ in Christaller’s ‘Central Place Theory’ refers to





(A) K = 3





(B) K = 4





(C) K = 7





(D) K = 9





Answer: (C)











26. Which one of the following may be categorised as footloose industry?





(A) Cement





(B) Ship building





(C) Electronic components





(D) Cotton textile





Answer: (C)











27. Gross Cultivated Area divided by Net Sown Area is known as





(A) Agricultural efficiency





(B) Crop diversification





(C) Crop concentration





(D) Crop intensity





Answer: (D)











28. The theory of least cost location was proposed by





(A) Losch





(B) Isard





(C) Dicey





(D) Weber





Answer: (D)











29. The intensive cultivation of vegetables, fruits and flowers in the periphery of cities in USA is called





(A) Truck farming





(B) Factory farming





(C) Market gardening





(D) Agri – farming





Answer: (A)











30. Why are steel mills within Japan drawn to coastal locations?





(A) Nearness to iron ore reserves





(B) Nearness to local markets





(C) Availability of cheap labour





(D) To minimise transportation cost for imported raw materials and steel exports





Answer: (D)











31. Which one of the following criteria is not used for the classification of human races?





(A) Eye





(B) Nose





(C) Ear





(D) Hair





Answer: (C)











32. Match the following tribes and their habitats:





a. Khirgiz        1. Central Asia





b. Yakuts         2. Siberia





c. Lapps           3. Scandinavia





d. Eskimos      4. Canada





Codes:





(A) a – 1, b – 3, c – 2, d – 4





(B) a – 4, b –2, c – 3, d – 1





(C) a – 2, b –1, c – 3, d – 4





(D) a – 1, b – 2, c – 3, d – 4





Answer: (D)











33. Which of the following statements is not true about a State?





(A) It has a territorial base.





(B) It always has a social or cultural base.





(C) It claims internal sovereignty.





(D) It claims sovereignty in external relations.





Answer: (B)











34. Which of the following languages does not belong to the Dravidian family?





(A) Sinhalese





(B) Brahui





(C) Kannada





(D) Malayalam





Answer: (A)











35. The habitat of the Toda tribe is





(A) Aravalli range





(B) Siwalik range





(C) Kaimur range





(D) Nilgiri hills





Answer: (D)











36. Which one of the following indicators is most commonly used to measure the economic development of a country?





(A) Infant mortality rate





(B) Availability of potable water





(C) Female literacy





(D) Gross National Product per capita





Answer: (D)











37. Which of the following matches is not correct?





(A) Myrdal : Cumulative causation model





(B) Friedmann : Core– periphery model





(C) Boudville : Transport model





(D) Frank : Dependency model





Answer: (C)











38. Who among the following formalized the concept that there exists relationship between the spatial organisation and national development?





(A) Luten





(B) Dickens





(C) Kuklinski





(D) Friedmann





Answer: (D)











39. Which of the following sequences of the stages of economic growth according to Rostow’s model is correct?





(A) Traditional society, drive to maturity, take off, high mass consumption





(B) Traditional society, take off, drive to maturity, high mass consumption





(C) Traditional society, take off, high mass consumption, drive to maturity





(D) Traditional society, drive to maturity, high mass consumption, take off





Answer: (B)











40. Which one of the following is a ‘Formal’ Region?





(A) Delhi metropolitan region





(B) Hyderabad – Secunderabad region





(C) Delhi – Jaipur – Agra Triangle





(D) Assam – Valley





Answer: (D)











41. Between 2001 and 2011, the sex-ratio (Females per thousand males) has





(A) increased by 5 to 10





(B) decreased by 5 to 10





(C) remained constant





(D) increased by less than 5





Answer: (A)











42. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:





List – I (Mineral)                                                         List – II (Mines)





a. Copper                                                                     1. Kudremukh





b. Iron ore                                                                   2. Balaghat





c. Manganese                                                              3. Kodarma





d. Mica                                                                        4. Khetri





Codes:





      (a) (b) (c) (d)





(A) 1    2    4   3





(B) 3    2    1   4





(C) 4    1    3   2





(D) 4    1    2   3





Answer: (D)











43. In India, mangrove is the most important tree of





(A) Tropical moist deciduous forests





(B) Tidal forests





(C) Tropical dry deciduous forests





(D) Sub–tropical moist forests





Answer: (B)











44. Which one of the following does not match correctly?





(A) Vishakhapatnam - Ship building





(B) Titlagarh – Railway equipment





(C) Bhadravati - Iron & Steel





(D) Pinjore – Machine Tools





Answer: (B)











45. In which of the following Decades, India experienced highest percentage of decadal growth?





(A) 1951-61





(B) 1961-71





(C) 1971-81





(D) 1981-91





Answer: (C)











46. Which one of the following is most appropriate for showing frequency distribution?





(A) Bar graph





(B) Histogram





(C) Pie diagram





(D) Line graph





Answer: (B)











47. Which one of the following is commonly used for computing the average value of river discharge?





(A) Arithmetic mean





(B) Geometric mean





(C) Harmonic mean





(D) Weighted mean





Answer: (B)











48. Which one of the following Rn values shows the random pattern of point distribution?





(A) 0





(B) 1.0





(C) 1.35





(D) 2.14





Answer: (B)











49. Which one of the following sampling techniques is most suitable for selection of representative villages of an area with diversified geographical features?





(A) Systematic





(B) Stratified – random





(C) Random





(D) Clustered





Answer: (B)











50. In which one of the following methods interpolation is used?





(A) Choroschematic





(B) Chorochromatic





(C) Isopleth





(D) Choropleth





Answer: (C)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting