-->

UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2013 December }



1. A figure of Mother Goddess made of bone was discovered from the Upper Palaeolithic context in


(A) Godavari Valley (Maharashtra)


(B) Narmada Valley (Madhya Pradesh)


(C) Son Valley (Madhya Pradesh)


(D) Belan Valley (Uttar Pradesh)


Answer: (D)





2. Which of the following Mesolithic sites has yielded the evidence of necklace and earrings?


(A) Adamgarh


(B) Bagor


(C) Mahadaha


(D) Singrauli


Answer: (C)





3. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I                                                            List – II


a. Alamgirpur                                                  i. Gujarat


b. Rakhigarhi                                                   ii. Haryana


c. Rangpur                                                       iii. Punjab


d. Ropar                                                          iv. Uttar Pradesh


Codes:


       a b c d


(A) i iii iv ii


(B) iv ii i iii


(C) iii i ii iv


(D) iv ii iii i


Answer: (B)





4. Which of the Harappan sites have yielded the evidence of paddy?


i. Harappa


ii. Mohenjodaro


iii. Lothal


iv. Rangpur


Select the correct answer from the codes below:


(A) i and ii


(B) ii and iii


(C) iii and iv


(D) i, ii and iii


Answer: (C)





5. Which of the following is the most popular metre of the Rigveda?


(A) Anushtup


(B) Gayatri


(C) Jagati


(D) Trishtup


Answer: (D)





6. The Paippalada Samhita is a recension of


(A) Rigveda


(B) Yajurveda


(C) Samaveda


(D) Atharvaveda


Answer: (D)





7. The Vedic river Kubha is to be located in: 


(A) Afghanistan


(B) Chinese Turkistan


(C) Kashmir


(D) Punjab


Answer: (A)





8. Which of the following are not Buddhist Jatakas?


i. Baveru Jataka


ii. Brihaj Jataka


iii. Dasarath Jataka


iv. Yavana Jataka


Indicate the correct answer from the codes given below:


(A) i and ii


(B) iii and iv


(C) i and iii


(D) ii and iv


Answer: (D)





9. Which of the following Mauryan Pillars were surmounted by Lion Capital?


i. Lauriya Nandangarh


ii. Kolhua (Bakhira)


iii. Sanchi


iv. Sarnath


Indicate the correct answer from the codes below:


(A) i & iv


(B) ii & iii


(C) iii & iv


(D) i, ii, iii & iv


Answer: (D)





10. The Mauryan ruler Asoka gifted caves in the Barabar Hill in Bihar to


(A) Ajivikas


(B) Mahasanghikas


(C) Niganthas


(D) Theravadins


Answer: (A)





11. Which one of the following has not been included in the list of seven limbs of State?


(A) Duta


(B) Janapada


(C) Mitra


(D) Sena


Answer: (A)





12. Who among the following laid down punishment for persons becoming ascetics without making adequate provision for dependent wife and children?


(A) Kautilya


(B) Manu


(C) Pushyamitra Sunga


(D) Sasanka


Answer: (A)





13. In which type of marriage there was a condition of giving a pair of cows to the father of the bride?


(A) Arsha


(B) Asura


(C) Daiva


(D) Prajapatya


Answer: (A)





14. The son born of Niyoga was known as


(A) Aurasa


(B) Gudhaja


(C) Kshetraja


(D) Sahodha


Answer: (C)





15. According to the Dharmasastra tradition who was considered to be the first successor to Stridhana?


(A) Husband


(B) Son


(C) Daughter


(D) Daughter-in-law


Answer: (C)





16. Excavations of which of the following sites has yielded evidence of a Vaishnava temple of pre-Christian era?


(A) Ayodhya


(B) Besnagar


(C) Bodhgaya


(D) Mathura


Answer: (B)





17. Ancient mint centres of the Yaudheyas were


i. Agaroha


ii. Bayana


iii. Rohtak


iv. Sunet


Indicate the correct answer from the codes below:


(A) i and ii


(B) iii and iv


(C) ii and iii


(D) i and iv


Answer: (B)





18. Consider the following statements:


Assertion (A): The early Chaitygrihas and Viharas of Guntuphalli in West Godavari district are rock cut.


Reason (R): The Chaityas and Viharas of Eastern Deccan are usually rock-cut.


In the context of above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





19. Which of the following places has yielded Roman coins of Augustus in good numbers?


(A) Arikamedu


(B) Coimbatore district


(C) Mahabalipuram


(D) Sopara


Answer: (B)





20. Consider the following statements:


Assertion (A): The Buddhist text Milindapanho states that ships were sailed from India to


Alexandria.


Reason (R): Milinda had a second capital at Alexandria.


In the context of above statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





21. Who among the following Kushan Kings portrayed only one deity Shiva with or without Nandi on the reverse of his coins?


(A) Kujula Kadphises


(B) Wema Kadphises


(C) Kanishka


(D) Huvishka


Answer: (B)





22. Which school of art used spotted sandstone as material for sculptures?


(A) Amaravati


(B) Gandhar


(C) Mathura


(D) Sarnath


Answer: (C)





23. Who among the following was a great patron of the Sangam poets?


(A) Kāri


(B) Ori


(C) Nalli


(D) Pāri


Answer: (D)





24. In which of the following early royal families, men usually patronised the Vedic religion and the ladies the Buddhism?


(A) Ikshvakus


(B) Kanvas


(C) Guptas


(D) Vakatakas


Answer: (A)





25. The guild which had migrated from Lata and settled in Dasapura traded in


(A) Jewels


(B) Oil


(C) Salt


(D) Silk


Answer: (D)





26. Where did Upasika Bodhisiri construct a Chaityagriha, enshrining a Stupa, for the exclusive use of the Theravadin Acharyas of Sri Lanka?


(A) Amaravati


(B) Bhaja


(C) Kanheri


(D) Nagarjunakonda


Answer: (D)





27. Who among the following rulers had performed the Vajapeya sacrifice?


i. Pushyamitra Sunga


ii. Chantamula


iii. Pravarasena – I


iv. Samudragupta


Indicate the correct answer from the codes below:


(A) i and ii


(B) ii and iii


(C) iii and iv


(D) i and iii


Answer: (B)





28. Who among the following was the chief exponent of Sunyavada?


(A) Ananda


(B) Asanga


(C) Dinnaga


(D) Nagarjuna


Answer: (D)





29. Who among the following is known as the acharya of Asvasastra?


(A) Asvin


(B) Palakka


(C) Palakapya


(D) Salihotra


Answer: (D)





30. Which of the following pairs is not correctly matched?


(A) Ashtanga Sangraha – Ayurveda


(B) Brahma Siddhanta – Philosophy


(C) Lilavati – Mathematics


(D) Rupamandana – Iconography


Answer: (B)





31. Bhinmal is known as the native place of the astronomer named


(A) Aryabhatt


(B) Bhaskaracharya


(C) Brahmagupta


(D) Varahamihira


Answer: (C)





32. Who among the following had the title ‘Dharma-Maharaja’?


(A) Pushyamitra Sunga


(B) Gautamiputra Satakarni


(C) Pravarsena – I


(D) Chandragupta – II


Answer: (C)





33. Where is the Buddhist rock-cut cave which depicts eleven-headed Bodhisattva image?


(A) Ajanta


(B) Ellora


(C) Kanheri


(D) Karle


Answer: (C)





34. Which of the following had been the chief centres of casting Buddhist bronze image during the Pala period?


i. Kurkihar


ii. Nalanda


iii. Rajgrih


iv. Sarnath


Indicate the correct answer from the codes below:


(A) ii only


(B) i and ii


(C) iii and iv


(D) ii, iii and iv


Answer: (B)





35. 556 years of Śaka era had elapsed when the Aihole inscription of Pulekesin – II was composed. Its approximate equivalent would be


(A) A.D. 499


(B) A.D. 613


(C) A.D. 634


(D) A.D. 691


Answer: (C)





36. Which of the following temples was constructed by Lokamahadevi, the senior queen of Chalukya ruler Vikramaditya – II?


(A) Draupadi Rath at Mamallapuram


(B) Vaikuntha Perumal temple at Kanchipuram


(C) Meguti temple at Aihole


(D) Virupaksha temple at Pattadakal


Answer: (D)





37. Which of the following temples is considered the earliest monument of Khajuraho?


(A) Chausath Yogini temple


(B) Brahma temple


(C) Lakshman temple


(D) Parswanath temple


Answer: (A)





38. Which of the following temples has a Sikhara of the Dravidian style?


(A) Chitragupta temple, Khajuraho


(B) Draupadi Rath, Mamallapuram


(C) Rajarani temple, Odisha


(D) Teli Ka Mandir, Gwalior


Answer: (D)





39. Name the temple which served as a centre of higher education:


(A) Lingaraja temple at Bhubneswar


(B) Sasbahu temple at Gwalior


(C) Shore temple at Mamallapuram


(D) Trayi Purush temple at Salotgi


Answer: (D)





40. Where did the Rashtrakuta King Dantidurga perform Hiranyagarbha Mahadana ceremony?


(A) Ellora


(B) Nasik


(C) Manyakheta


(D) Ujjain


Answer: (D)





41. Under the Chola rule there existed a medical school teaching the Charaka Samhita and the Ashtangahridaya Samhita at


(A) Annāyiram


(B) Tirumukkūdal


(C) Tiruvāduturai


(D) Tribhuvani


Answer: (C)





42. Who among the following Chalukya rulers had forbidden animal sacrifice in Gujarat?


(A) Bhima


(B) Siddharaja Jayasimha


(C) Kumarapala


(D) Ajayapala


Answer: (C)





43. Who among the following has been criticised by Kalhana for confiscating the temple treasures?


(A) Lalitaditya


(B) Avantivarman


(C) Didda


(D) Harsha


Answer: (D)





44. Which of the following is correctly matched?


(A) Hemadri – Danasagara


(B) Jimutavahana – Dayabhaga


(C) Lakshmidhara – Chaturvargachintamani


(D) Medhatithi – Commentary on Yajnavalkya Smriti


Answer: (B)





45. Who among the following issued coins with the figure of Lakshmi?


(A) Mahmud Ghazni


(B) Mohammad Ghori


(C) Akbar


(D) None of the above


Answer: (B)





46. The earliest extant Persian dictionary is


(A) Miftahul Suzala


(B) Farhang-i-Qawwas


(C) Farhang-i-Jahangiri


(D) Farhang-i-Rashidi


Answer: (B)





47. Match the List – I with List – II and select correct answer from the codes given below the list:


List – I (Author)                                                         List – II (Work)


a. Jauhar Aftabchi                                                       i. Tazkirat-ul Waqiyat


b. Bayzeed Bayaat                                                      ii. Tazkira-i Humayun-wa-Akbar


c. Ishwar Das Nāgar                                                   iii. Futuhat-i Alamgiri


d. Shamshuddin Shah Nawaj Khan                            iv. Ma’asir-ul Umra


Codes:


       a b c d


(A) i ii iii iv


(B) iv iii ii i


(C) iii ii i iv


(D) ii i iv iii


Answer: (A)





48. In whose court the Hindu Painters Basawan and Daswant were the chief painters?


(A) Akbar


(B) Aurangzeb


(C) Mohammed Shah ‘Rangila’


(D) Bahadurshah Zafar


Answer: (A)





49. ‘Loor’ is a well known folk song and dance of which State?


(A) Rajasthan


(B) Bihar


(C) Himachal Pradesh


(D) Assam


Answer: (A)





50. The marble stone was first introduced with Red Stone in the Mughal Buildings during whose period?


(A) Akbar


(B) Jahangir


(C) Shahjahan


(D) Aurangzeb


Answer: (C)





51. Which Scholar Minister of Vijaynagar Empire was a famous Bhāsyakār of Vedas?


(A) Sayan


(B) Peddan


(C) Hemadri


(D) None of the above


Answer: (A)





52. In which book Tirumular has put up mystic interpretation of the Shaiv-Siddhanta?


(A) Tirumandiram


(B) Tiruwachkam


(C) Nayalir prabandhan


(D) Tirupalladu


Answer: (A)





53. The Lawni and Powada are associated with the following:


(A) Shringhar and Veer Ras


(B) Hasya and Vyang Ras


(C) Karun Ras


(D) Shant Ras


Answer: (A)





54. The Muslim ritual of ‘Fatiha’ relates to


(A) Prayer for the dead


(B) Bathing in the sacred water


(C) Visit to a Dargah of any saint


(D) Congregation for singing Qawwalis


Answer: (A)





55. Moplahs, who are known to have rebelled against the British Raj were the descendents of whom?


(A) Arab men and Indian women


(B) Persian women and Shaikhzada men


(C) Indian males and Persian women


(D) Deccani women and Rajput males


Answer: (A)





56. Point out the Mughal Emperor who abolished ‘Sajda’ and ‘Zamibos’ both.


(A) Babur


(B) Jahangir


(C) Shahjahan


(D) Aurangzeb


Answer: (C)





57. Itimadud Daulah was the father -inlaw of the Mughal Emperor


(A) Akbar


(B) Jahangir


(C) Shahjahan


(D) Aurangzeb


Answer: (B)





58. On 2nd February, 1786 William Jones delivered his third annual discourse to Asiatic Society on the subject


(A) Importance of Asia in the history of mankind


(B) History and culture of the Hindus


(C) Reflection on the history, laws, manners, arts and antiquities of Asia


(D) Remarks on the old inhabitants


Answer: (B)





59. Who among the following Muslim Sufi writers wrote ‘Chandawat’?


(A) Mulla Daud


(B) Kutuban


(C) Manjhan


(D) Jayasi


Answer: (A)





60. Sawai Jai Singh of Jaipur showed his interest to establish observatories in the following five cities:


(A) Delhi, Jaipur, Mathura, Ujjain, Varanasi


(B) Agra, Mathura, Delhi, Banaras, Haridwar


(C) Ujjain, Pushkar, Mathura, Jaipur, Delhi


(D) Delhi, Jaipur, Somnath, Pushkar, Mathura


Answer: (A)





61. Which of the following Missionaries came to India after they were permitted to preach religion?


(A) London Missionary Society


(B) Scotch Missionary Society


(C) General Baptist Missionary Society


(D) All the above


Answer: (D)





62. Who of the following was not associated with the Aligarh School?


(A) Nazir Ahmed


(B) Maulana Shibli Nomani


(C) Maulana Azad


(D) Altaf Hussain Hali


Answer: (C)





63. Of the following, who started the Gurukul Kangri?


(A) Mahatma Hans Raj


(B) Dayanand Saraswati


(C) Guru Dutt


(D) Swami Shraddhanand


Answer: (D)





64. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:


List – I (Author)                                                                     List – II (Work)


a. Lajpat Rai                                                                            i. Rangabhumi


b. M.K. Gandhi                                                                       ii. Young India


c. Premchand                                                                          iii. Hind Swaraj


d. Abul Kalam Azad                                                               iv. India Wins Freedom


Codes:


       a b c d


(A) i iv ii iii


(B) ii iii i iv


(C) iii ii iv i


(D) iv i iii ii


Answer: (B)





65. Arrange the following Education Reform Commissions in chronological order:


i. Radhakrishanan Commission


ii. The Hunter Commission


iii. The Kothari Education Commission


iv. The Sadler University Commission


Select your answer from the codes given below:


(A) i iii ii iv


(B) ii iv i iii


(C) iii i iv ii


(D) iv ii iii i


Answer: (B)





66. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Ram Mohan Roy demanded that the maximum rents to be paid by the actual cultivators of land should be permanently fixed.


Reason (R): The cultivators did not enjoy the benefits of the Permanent Settlement of Bengal of 1793.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)





67. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):


Assertion (A): Education remained available to a handful of Indians during the colonial period.


Reason (R): All Educational institutions were opened through the incentives of rich people only.


In the context of the above two statements, which one of the following is correct?


(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).


(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).


(C) (A) is true, but (R) is false.


(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)





68. Identify the organization which concerned itself with the question of women’s education.


(A) School Book Society


(B) Theosophical Society


(C) Prarthana Samaj


(D) All the above


Answer: (D)





69. Which one of the following statements is not correct concerning Gandhian Philosophy?


(A) Mahatma Gandhi derived inspiration from reading the works of western thinkers.


(B) Vaishnavism and Jainism had no influence on him.


(C) It was based on the recognition of the diversities of India.


(D) His social philosophy was meant for the uplift of lower classes.


Answer: (B)





70. Match List–I (Authors) with List–II (Works) and select the correct answer using the codes given below:


List – I (Authors)                                                        List – II (Work)


a. Mustafa Khan                                                         i. Islamic revival in British India


b. Sir William Muir                                                     ii. History of the Revolt in Bijnor


c. Sayyid Ahmed Khan                                              iii. Life of Mohammad


d. Thomas Metcalf                                                      iv. An Apology for the New Light


Codes:


       a b c d


(A) ii i iv iii


(B) iv ii iii i


(C) iv iii ii i


(D) ii iv iii i


Answer: (C)





71. From where was started the publication of the ‘Ghadar’ paper in 1913?


(A) Lahore


(B) London


(C) San Francisco


(D) New York


Answer: (C)





72. Who of the following has made the architectural design of Prince of Wales Museum of Bombay?


(A) G. Wittel


(B) Sir Edward Lutyens


(C) Sir Edward Baker


(D) Lord North


Answer: (A)





73. To whom did Mahatma Gandhi consider his spiritual guide?


(A) The New Testament


(B) The Quran


(C) The Bhagvad Gita


(D) The Ramayana


Answer: (C)





74. Who among the following scholars used the concept “colonial milieu’ concerning the South Asian indigenous civilizations and its contact with British culture?


(A) J.N. Farquhar


(B) K.W. Jones


(C) J. Hopkins


(D) D. Kopf


Answer: (B)





75. Who among the following ‘wanted to preserve Islam unchanged; not as it was idealized in texts or the historical past, but Islam as it had evolved to the present’?


(A) Ahmed Riza Khan


(B) Sayyid Ahmed Khan


(C) Mohammad Qasim Nanautawi


(D) Rashid Ahmed Gangohi


Answer: (A)


Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting