-->

TNPSC-Sample Objective Questions With Answers On General Knowledge Part-3

General Studies Objective Questions for Competitive Exams 
Hi friends, daily practice of your general knowledge will surely prove the best in you in your exams. So dear competitive exams aspirants do practice the gk session as much as you can......  ALL THE VERY  BEST...... ROCK ON.....
1.When did Gandhiji first coin the term "Harijan" for the so-called "untouchables" in India?
1. 1932
2. 1942
3. 1952
4. 1955

Answer: 1

2.Name the area that most actively took part in the national struggle during the Quit India Movement.
1. Tamil Nadu
2. Uttar Pradesh
3. Eastern Uttar Pradesh and Bihar
4. Punjab and Haryana

Answer: 3

3.Eggs in carpel are known as __________.
1. Style
2.Ovule
3.Ovary
4.Stigma

Answer: 2

4. Name the two major components of Ammonia fertilizers .
1.Ammonia and hydrogen
2.Ammonia and water
3.Ammonia and sulphur
4.Ammonia and nitric acid

Answer: 4

5.In most species of plants, where does the food store is present ?
1. Cotyledon
2. Plomule
3. Radicle
4. Zygote

Answer: 1

6.Which theory tries to explain the distribution of oceans and continents?
1. Gaseous hypothesis
2. Tetrahedral theory
3. Pentahedral theory
4. Both (2) & (3)

Answer: 2

7.Name the two volcanic islands in Indian territory.
1. Pamban and Barren
2. Andaman and Barren
3. Narcondam and Barren
4. New Moor and Barren

Answer: 3

8. Where does food normally get digested?
1. Small intestine
2. Large intestine
3. Stomach
4. Liver 

Answer: 1

9. Scarification of seeds is done for________________.
1. Removing embryo
2. Removing dormancy
3. Removing growth
4. Both (1) &  (2)

Answer: 2

10. Who put forth the nebular hypothesis explaining the origin of earth?
1. Laplace
2. Kant
3. Greams
4. Wegener

Answer:1

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 902 General Studies 719 Central Govt. Job 309 General Tamil 177 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Anna University Jobs 72 Library and Information Science Paper II 71 Librarian Jobs 70 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting