-->

TNPSC Group 4 Expected General Knowledge Questions with Answers

1 Which former Prime Minister of India was also called ‘Yuva Turk’ ?
(A) Rajiv Gandhi
(B) V.P.Singh
(C) H.D.Deve Gowda
(D) Chandrashekhar
Answer: D

2. Which mineral is used to make the Plaster of Paris ?
(A) Gypsum
(B) Calcite
(C) Fluorite
(D) Apatite
Answer: A

3. Which is the most spoken language in the world ?
(A) English
(B) Mandarin
(C) Spanish
(D) Hindi
Answer: B

4. Which planet in the Solar System is named after the Roman god of agriculture and harvest ?
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Saturn
(D) Venus
Answer: C

5. From the Constitution of which country was the concept of the Fundamental Rights in the Indian Constitution borrowed ?
(A) Australia
(B) South Africa
(C) United Kingdom
(D) United States of America
Answer: D

6. To which ocean does Panama Canal connect the Pacific Ocean ?
(A) Arctic Ocean
(B) Antarctic Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Indian Ocean
Answer: C

7. By what name is Krishna Dvaipayana, author of the epic Mahabharat, better known ?
(A) Ved Vyas
(B) Valmiki
(C) Tulsidas
(D) Ramanujacharya
Answer: A

8. In which city is the Central Potato Research Institute (CPRI) located ?
(A) Nagpur
(B) Lucknow
(C) Shimla
(D) Cuttack
Answer: C

9. ‘Bhutia’, ‘Kathiawadi’, ‘Marwari’, ‘Manipuri’, ‘Spiti’ and ‘Zanskari’ are the Indian breeds of which animal ?
(A) Cow
(B) Horse
(C) Camel
(D) Goat
Answer: B

10. Who introduced the word ‘Robot’, for artificial workers, in his science fiction play R.U.R. in 1921 ?
(A) George Orwell
(B) Karel Capek
(C) Daniel Defoe
(D) Rudyard Kipling
Answer: B

11. In the most popular internet domain name ‘.com’ (dot-com), the ‘com’ is the short form for which word ?
(A) Common
(B) Commercial
(C) Computer
(D) Communication
Answer: B

12. Deficiency of which vitamin leads to ‘Rickets’ (softening of bones) ?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Answer: D

13. Which freedom fighter was popularly known as the ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Chittaranjan Das
(C) Dadabhai Naoroji
(D) C.Rajagopalachari
Answer: C

14. Which Indian state has the longest coastline ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra Pradesh
Answer: A

15. Naxalbari village, the birth place of Naxalite Movement, is located in which state ?
(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) West Bengal
(D) Orissa
Answer: C

16. ‘Roopavahini’ is the National Television Network of which Asian country ?
(A) Nepal
(B) Sri Lanka
(C) Bhutan
(D) Myanmar
Answer: B

17. On 17 Dec 1931, who founded the Indian Statistical Institute (ISI) in Kolkata ?
(A) C.V.Raman
(B) Homi Bhabha
(C) P.C.Mahalanobis
(D) Vikram Sarabhai
Answer: C

18. Named after Libyan leader Muammar al-Gaddafi, famous Test cricket ground Gaddafi Stadium is located in which city ?
(A) Hyderabad (India)
(B) Dhaka (Bangladesh)
(C) Colombo (Sri Lanka)
(D) Lahore (Pakistan)
Answer: D

19. Which mythological weapon is depicted on the Param Vir Chakra medal ?
(A) Vajra
(B) Khatvanga
(C) Sudarshan Chakra
(D) Kaumodaki
Answer: D

20. Hydrogen and Carbon monoxide are the major constituents of which fuel gas ?
(A) Coal Gas
(B) Water Gas
(C) Compressed Natural Gas (CNG)
(D) Liquefied Petroleum Gas (LPG)
Answer: B

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting