-->

TNPSC - A Representative Study of Mammals - 10th Standard Science

1.    Select important characteristic features of mammals
        a. Four - chambered heart
        b. Fore – limbs and hind limbs
        c. milk – producing glands
        d. Post anal tail
        Answer:  c. Milk – producing glands

2.     Carnivorous animals use these teeth to tear flesh.
        a. incisors
        b. canines
        c. premolars
        d. molars
        Answer:  b. canines

3.     The Henle’s loop of nephron is mainly responsible for reabsorption of water in the kidney.  Which of the following has a long loop of Henle in its nephrons to conserve water?
         a. Polar bear
         b. Camel
         c. Frog
         d. Whale
         Answer:  b. Camel

4.      Which blood cells of mammals are concerned with immunity?
          a. Young Erythrocytes
          b. Leucocytes
          c. Thrombocytes
          d. Marured Erythrocytes
          Answer:  b.  Leucocytes

5.      You were given two unlabelled slides with blood smears of an amphibian and a mammal.  You would differentiate the blood samples by observing the  ________.
          a. Colour
          b. nature of RBC’s
          c. nature of WBC’s
          d. contents of plasma
          Answer:  b. nature of RBC’s

6.      For the digestion of cellulose, an enzyme called cellulose is required.  Some mammals lodge cellulose producing bacteria in their digestive system by offering them food and shelter.  These mammals are mostly _______.
        a. Herbivores
        b. Carnivores
        c. Omnivores
        d. sanguivores
        Answer:  a. Herbivores

7.     Forelimbs of mammals have a common basic structure or pattern, but are different in their usage / function in different animals.  They can be called ________.
        a. Homologous organs
        b. Analogous organs
        c. Vestigial organs
        d. Rudimentary organs
        Answer:  a. Homologous organs

8.     Sensitive whiskers are found in ________. 
        a. Bat
        b. Elephant
        c. Deer
        d. Cat
        Answer:  d. Cat

9.     The tusks of elephants are modified ________.  
        Answer:  Incisors

10.    Pick out an animal which has a four – chambered stomach.  (SEP – 2014)
         a. Elephant
         b. Dolphin
         c. Deer
         d. Kangaroo
         Answer:  c. Deer

11.   Normal body temperature of man is ________   (JUNE, SEP – 14)
          a. 98.4 - 98.6⁰F
          b. 96.6 - 96.8⁰F
          c. 94.4 - 98.6⁰F
          d. 98.4 - 99.6⁰F
          Answer:  a. 98.4 – 98.6⁰F

12.    Mitral Valve is found  between ________.
          a. Right auricle and right ventricle
          b. Left auricle and left ventricle
          c. Right ventricle and pulmonary artery
          d. Left ventricle and aorta
          Answer:  b. Left auricle and left ventricle
13.     Assertion (A) : Mammalian heart is called myogenic heart.
           Reason (R) : Heartbeat is regulated by a specialized muscle bundle (pacemaker) in mammals.
           a. Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R’ explains ‘A‘
           b. Both ‘A’ and ‘R’ are true and ‘R‘ explain ’A’
           c. ‘A’ is true but ‘R’ is false.
           d. ‘A’ is false but ‘R’ is true.
           Answer:  a. Both ‘A’ and ‘R‘ are true and ’R’ explains ‘A‘

14.     One of the following groups contains a non – mammalian animal.   Pick up the group.
          a. dolphin, walrus, porcupine, rabbit, bat
          b. elephant, pig, horse, donkey, monkey
          c. antelope, deer, cow, buffalo, black buck
          d. dog, cat, crocodile, lion, tiger.
          Answer:  d. Dog, cat, crocodile, lion, tiger

15.    The epidermis of mammals contains ________. (APRIL, JUNE - 14)
          a. hair, bristles, quills
          b. hair, nails, claws
          c. hair, bristles, horns
          d. hair, nails, scales
          Answer:  a. hair, bristles, quills

16.     Based on relationship, fill up :
           Whale     :     Filppers
           Bat           :     ­­_______.
           Answer:  Wings

17.     Fill in the blanks.
           RBC         :     Carrier of oxygen;
           WBC        :      ________.
           Answer:  Engulfing germs and producing antibodies

18.     Based on modifications, make the pairs :
           Incisor      :      tusks of elephant
           ______     :      quills of porcupine

           Answer:  Hair

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting