-->

TNPSC- Production in Plants - 10th Standard Science

1.   The method of reproduction in unicellular organisms like amoeba and bacteria in Which they split into two equal halves and produce new ones is called ________.
         a. Fragmentation
         b. binary fission
         c. budding
         d. Spore formation
         Answer:  b. binary fission

2.     In sexual reproduction of flowering plants, the first event involved in this is ________.
        a. Fertilization
        b. germination
        c. regeneration
        d. pollination
        Answer:   d. Pollination

3.    Which of the following statement is true?
        a. Thin - walled non – mobile spores are called zoospores
         b. A motile asexual spore produced by some algae, bacteria and fungi are Akinetes.
        c. Uninucleate, non – motile, asexual spores produced by fungus are called conidia.
        d. Thick – walled vegetative cells produced by algae during adverse conditions are called aplanospores.
        Answer:  c. Uninucleate, non – motile, asexual spores produced by fungus are called conidia

4.     The fertilized ovary is a fruit that develops from a single flower with multi carpellary, apocarpous superior ovary is ________.
         a. Aggregate fruit
         b. Composite fruit
         c. Simple fruit
         d. Multiple fruit
         Answer:  a.  Aggregate fruit

5.      If a water soaked seed is pressed, a small drop of water comes out through the ________.
        a. stomata
        b. lenticels
        c. micropyle
        d. radical
        Answer:  c. Micropyle

6.     The mango fruit is called as stone fruit. Because it has ________.
         a. skinny epicarp
         b. stony mesocarp
         c. fleshy endocarp
         d. hard endocarp
         Answer:  d. Hard endocarp

7.      Pick out the wrong statement
         a. In a dicot seed there is a short longitudinal whitish ridge called the raphae.
         b. The minute opening in a dicot seed is known as micropyle
         c. The rudimentary stem portion is known as radical.
         d. The rudimentary root portion is called radical.
         Answer:  The rudimentary root portion is called radical.

8.     Consider the following statements regarding the dispersal of fruits and seeds by wind and select the correct answer.
         a. Fruits and seeds are dispersed with a sudden jerk by an an explosive mechanism.
         b. The fruits of tridax carry a persistent calyx jerk by an explosive mechanism.
         c. The fruits of xanthium have sharp pointed stiff hooks.
         d. The mesocarp  of coconut is fibrous.
         Answer:  b. The fruits of tridax carry a persistent calyx modified into pappus.

9.     The product of triple fusion which acts as nutritive tissue for the development of an embryo is _______.  (APRIL – 2014)
         a. Zygote
         b. placenta
         c. scutellum
         d. endosperm
         Answer:  d. Endosperm

10.    The disadvantage of self – pollination is ________.
          a. There is no wastage of pollen grains
          b. The seeds are less in number
          c. Self – pollination is sure in bisexual flowers
          d. Flowers need not depend on agents of pollination
          Answer:  b. The seeds are less in number

11.    The flower is important to a plant because it helps in ________.
          a. attracting
          b. production of nectar
          c. pollination
          d. sexual reproduction
          Answer:  d. Sexual reproduction

12.   The essential organs of the flower are ________.
         a. Calyx and Corolla
         b. Androecium and Gynoecium
         c. Calyx and Androecium
         d. Corolla and Gynoecium
         Answer:  b. Androecium and Gynoecium

13.   Cross pollination is important for producing ________.
        a. new varieties of plants
        b. plants with better growth
        c. disease resistant plants
        d. all of the above
         Answer:  d. All of the above

14.   Anemophily occurs in ________.
        a. Vallisneria
        b. Grass
        c. Cocount
        d. Datrura
        Answer:  b. Grass

15.   Which of the following structure / arrangement favours entamophily?
        a. Pollen grains with wing and feathery stigma
        b. Colourful petals and nectar secretion
        c. A bunch of flowers with less pollen
        d. Pollen grains with mucous covering.
        Answer:  b. Colourful petals and nectar secretion

16.   Post – fertilization, the ovule changes into a / an ________.
        a. Seed
        b. Fruit
        c. endosperm
        d. pericarp
        Answer:  a. seed

17.   Which of the following is correctly matched?
         a. False fruit – mango
         b. Multiple fruit – apple
         c. Aggregate fruit – polyalthia
         d. Caryopsis – Banana
         Answer:  c. Aggregate fruit - Polyalthia

18.   Indentify the mismatched pair.
         a. Legume – Dry dehiscent fruit
         b. Cypsela – Dry indehiscent fruit
         c. Pome – Fleshy fruit
         d. Regma – Resembles legume

         Answer:  d. Regma – Resembles legume

Related Posts

Post a Comment

Labels

General Knowledge 899 General Studies 718 Central Govt. Job 306 General Tamil 172 Mock Test 133 PAPER - I 120 Civics 101 Indian Constitutions 91 Library Science Quiz 80 Library and Information Science Paper II 71 Anna University Jobs 68 Librarian Jobs 65 Computer Science Quiz 64 History Quiz 59 General English 56 NEET 2017 Model Questions 53 Geography 45 Library and Information Science 35 Computer Science 34 Computer Science PAPER - III 32 History Paper II 32 6th Tamil 30 Computer Science PAPER - II 22 Library and Information Science Paper III 19 PAPER - II 18 10th Science 17 General Science Mock Test 17 Life Science Quiz 17 6th Standard Science 16 9th Science 14 Nobel Awards 14 CBSC NET 13 History Mock Test 13 PAPER - III 13 Medical Physicist 12 Economics Paper II 10 8th Science 9 7th Tamil 8 Commerce Paper-2 8 Economics Paper III 8 History Paper III 8 NCERT Text Book 8 General Tamil Quiz 7 Home Science Paper II 7 Labour Welfare Paper III 7 8th Tamil 6 Anthropology Paper II 6 Anthropology Paper III 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper II 6 Arab Culture and Islamic Studies Paper III 6 Archaeology Paper II 6 Archaeology Paper III 6 Comparative Literature Paper II 6 Comparative Literature Paper III 6 Comparative Study of Religions Paper II 6 Comparative Study of Religions Paper III 6 Criminology Paper II 6 Criminology Paper III 6 Education Paper - II 6 Education Paper - III 6 English Paper - II 6 English Paper - III 6 Environmental Sciences Paper - II 6 Environmental Sciences Paper - III 6 Forensic Science Paper II 6 Forensic Science Paper III 6 Geography Paper II 6 Geography Paper III 6 Home Science Paper III 6 Human Rights and Duties Paper II 6 Human Rights and Duties Paper III 6 Indian Culture Paper - II 6 Indian Culture Paper - III 6 International and Area Studies Paper II 6 International and Area Studies Paper III 6 Labour Welfare Paper II 6 Law Paper - II 6 Law Paper - III 6 Management Paper - II 6 Management Paper - III 6 Mass Communication Paper II 6 Mass Communication Paper III 6 Museology and Conservation Paper II 6 Museology and Conservation Paper III 6 Music Paper II 6 Music Paper III 6 Performing Arts Paper II 6 Performing Arts Paper III 6 Philosophy Paper II 6 Philosophy Paper III 6 Physical Education Paper - II 6 Physical Education Paper - III 6 10th Tamil 5 Commerce Paper-3 5 Folk Literature Paper II 5 Folk Literature Paper III 5 Geography Mock Test 5 Linguistics Paper II 5 Linguistics Paper III 5 7th Science 4 9th Tamil 4 Chemistry 4 Geography Quiz 4 11th Tamil 3 6th Standard History 3 7th Tamil Mock Test 3 9th standard Tamil Quiz 3 CSIR-NET - Chemistry 3 Computer Science Video 2 Mathematics Paper II 2 CSIR-NET - Physics 1 Civil Engineer Mock Test 1 Computer Science Paper II 1 General Knowledge Mock Test 1 Geology 1 Interview Questions 1 January Current Affairs - 2016 1 LIS Questions 1 Library Science Paper II 1 Life Science 1 Life Science Paper II 1 Mathematics Quiz 1
Subscribe Our Posting